Šta je novo?

Slab OC (Q6600) posle ubacivanja 4gb memorije :(

presretach

Slavan
Učlanjen(a)
07.10.2008
Poena
360
Pozdrav,
konfa je iz potpisa dok sam imao 2x1gb OC je terao proc na 3.4ghz bez problema.
Kada sam dodao jos 2x2gb iste memorije (ista je firma i brzina) podize sistem ali ne i vistu, pojavljuje se plavi ekran. Klokovao sam tako da sam menjao mnozilac 9x... sve drugo je na auto.
Sta bi moglo da bude problem?
Hvala

Nisi mogao da klokujesh tako shto podizesh mnozilac poshto svi Intel procesori sem X serije imaju zakljuchan mnozilac na gore. Na dole mozesh da menjash ali ne i na gore. Sad kad si popunio sve slotove podigni napon na North bridge-u za 0.1V a memoriju si valjda odmah namestio na 2.1 V ili si ostavio na AUTO ?? I pravilo O/C-a je da se napon neostavlja na AUTO poshto ce plocha da isporucuje mnogo vishe nego shto onoj komponenti treba da bi radila na odgovarajucem taktu...

Osnove overclocka:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=155925

Poslednja izmena:
Buni me jedna stvar, koja je sad razlika sto sam ubacio jos 2x2 gb memorije, pre toga OC sam bez problema??
Sada se dize sistem ali nece vista?!

Pa obichno se moduli od 2GB slabije clockuju od onih od 1GB...

A meni se chini da ti neshto nisi dobro namestio...

Buni me jedna stvar, koja je sad razlika sto sam ubacio jos 2x2 gb memorije, pre toga OC sam bez problema??
Sada se dize sistem ali nece vista?!

Jesi li probao ovo sa naponima sto ti je Pablo predlozio i obrazlozio? Ako ostavis memoriju na default i podesis napone verovatno ce sve raditi. :type:

3.25 je maksimum,sa 3.30 puca vista ;(. Pokusavao sam da dizem napon na memoriji isto se desava.

Gde se to nalazi u biosu, da li ima drugi naziv?
Prelisto sam bios ali nista slicno nisam nasao.

Hvala Vam puno na trudu.

Najverovatnije M.I.T. odeljku. Imas i onu foru za Gigabyte ploce Ctrl+F1 kad udjes u BIOS i otvore ti se neke OC opcije. Ne mogu da se setim svega, nisam usao u svoj BIOS nekoliko meseci :type:

Pa ni ne reaguje :) kada pritisnes ctrl+f1 cim udjes onda ides na MIT ili gde god su ti podesavanja za memoriju, CPU idt. Tu ces sada imati vise opcija.

Nista se ne desava pose pritiska ctrl+f1 :(, od podesavanja napona ima za cpu, mch/ich i dram. Da nije ovo mch/ich?

Poslednja izmena:
MCH = Memory Controller Hub. Koliki je trenutno napon? Povisi za jednu/dve stepenice.

Puce Vista zbog OC, izgleda da je memorija krs. Sta preporucujete od memorija da se uzme ali da je koliko toliko sigurno, da li se islati uzimati 1333Mhz, a mislim da mi procesor radi na 1066Mhz?

Poslednja izmena:
A sto ne ubacis samo te nove module i odredis koji im je maximum? To sto se isto zovu kao i tvoji stari moduli od 1GB ne znaci apsolutno nista.

Ne znam koji DDR2 radi na 1333MHz, to si video DDR3 memoriju.

Puce Vista zbog OC, izgleda da je memorija krs. Sta preporucujete od memorija da se uzme ali da je koliko toliko sigurno, da li se islati uzimati 1333Mhz, a mislim da mi procesor radi na 1066Mhz?

A shta kazesh na to da prostudirash onaj link shto sam ti dao pre i da nauchish osnovne pojmove O/C-a pre nego shto kazesh da memorija nevalja ?! Memorija je najverovatnije ispravna samo ti neznash da je namestish...

Moguce,
samo sa starom mem 2x1gb ide do 3.7ghz (stabilan 3.65ghz), kada ubacim samo nove 2x2gb sve isto sto se podesavanja za memoriju tice, nece da ide preko 3.2ghz, sve preko dize racunar ali vista izbacuje plavi ekran.

Pa olabavi malo brzinu memorije.

Stavi FSB na 400MHz, podigni malo napon na cipsetu, RAM voltazu na 1.9V, RAM multiplier na 2 (da RAM radi na 800), mnozilac procesora na x9 uz odgovarajuci napon procesora i verovatno ce ti raditi na 3.6GHz.

Tiosave, probao sam ovo i necdozvoljava komp da se upali.
Evo sta se desava kod mene:

Bune me memorije njihove frekfencije.

Pozdrav.

Sta te buni na tim screenshotovima?
Ti gledas SPD a to su ti fabricki predvidjene brzine i latencije koje se automatski postave u zavisnosti od ploce. U praksi ti to ne znaci mnogo.
U cpuz odaberes gore "Memory" i tamo pisu brzina i tajminzi, a to je ono sto treba da gledas.
Pozdrav

edit: probaj ono sto sam ti gore napisao, ali stavi mnozilac na 8x. Zanima me da li ce onda hteti..

Poslednja izmena:

Probacu danas.

Isto se desava i kad je mnozilac 8 :(.

Poslednja izmena od urednika:
Cekaj.. sta ti imas unutra od memorija ? ovo sto si uzeo je 5-5-5-15 na 800MHz ? A ti oces 6GB da nateras na 1000MHz sa time ? Nece da moze ..:)

Ja napisah da stavis FSB400 i memory multi na 2x. Da memorija radi na 800MHz. Napunio si sve slotove, pomesao babe i zabe :), moglo se pretpostaviti da ce zezati :wave:

Stavi tajminge na 5-5-5-15 i neka radi na 800MHz. Razlike gotovo i da nema ako ga klokujes na 1000MHz narocito sa tim latencijama.

Poslednja izmena:
Konacno 3.6 :banana:

Da li je sve sada namesteno?
Dok sam kucao pustio sam prime ali puklo je jedno jezgro (4) je posle minut :(. :wall:
Na leru temp je 38, kada ukljucim Prime id do 65.
Da li je ovo maximum :-devil-:?

HVALA!

Poslednja izmena:
Verovatno treba da se povisi neki napon. Poigraj se sam, samo nemoj da preterujes. :wave:

Ne bi bilo lose da dignes malcice NB napon (MCH kod tebe) i onda dizes CPU napon dok ne prodje bar 3-4 sata QuadPrime-a.
Orijentaciono od 1.4-1.45v je magican napon verovatno :D

CoreVoltage ti je trenutna voltaza i ona koju gledas. Ovaj topic na XS-u je prastar, iz ere kada su se tek pojavili Q6600 tako da CPUz sigurno nije tada ni citao tek svez procesor kako treba :D

A VID, je voltaza sa kojim ti da kazemo ..Intel garantuje da ce proc. da radi na def. (npr. 1.275v)
I prakticno svaki CPU ima drugaciji VID, npr. G0 radi na manjim voltazama od B3, ali se takodje G0 malcice vise i greje.

A ti moras sam naci koja je kod tebe najniza voltaza sa kojom ti je stabilan na zeljenih 3.6GHz. To i jeste poenta.
Probaj da stavis na 1.4v ( realnih po CPUz, znaci u bios-u i nesto vise ) pa ako je tako stabilno ~3h QuadPrime-a onda probaj malo nize idt ..

I prakticno svaki CPU ima drugaciji VID, npr. G0 radi na manjim voltazama od B3, ali se takodje G0 malcice vise i greje.

Pa kako se G0 moze vishe grejati od B3 ako prvi ima TDP 95 a drugi 105W ?? :trust:

Nazad
Vrh Dno