Šta je novo?

Slab OC (Q6600) posle ubacivanja 4gb memorije :(

Nece prokletinja na 3.6 pa to je!!!
Probacu da stavim coolere na cipset i na memoriju pa da vidim onda.

Evo ga radi, moralo je ipak da se dize napon na cpu :),

Vec 40 minuta cepa, sto je rekord za sada kod mene.
Temp. je 80, da li je to normalno za vodu?
Posle sat vremena testa temp. je pala na 70.

Poslednja izmena od urednika:
Pa temp. je malo visa za ove zimske dane, jeste da taj Tt nije bas nesto ali, trebalo da malo bolje hladi. Vidi da malo ocistis to svoje hladnjenje ukoliko ga imas vec duze vreme.

Inace, izgubih oci na ovom screen-u :D kolika mu je voltaza ? 1.408v ? kolika je voltaza kada miruje a koliko kada ide Prime ?

Neka ti prodje ~2h i bice ok, a onda mozes da vidis i da malo spustas voltazu. Sto nize moze voltaza a da prodje bar 2h, za sada lepo ide :)

Poslednja izmena:
koji ti je priority postavljen u prime-u?

Kuciste je matoro mozda 2 meseca,
prime je radio 6h bez greske.
Videcu malo da korigujem voltaze, u biosu je cpu 1.5 (videcu kad iskljucim prime koliko je na cpuz), chipset 1.4, memoriju sam "odsrafio" na 2.1.
Sad sam nasao kulere za memoriju i za chipset, chim montiram krecem sa regulisanjem voltaze.

Mcrazy, gde mogu da vidim to, ja nisam nista podesavao samo pokrenem test "blend".

Poslednja izmena:
odes na test pa na worker threads ili worker windows
stavi priority na 9 i testiraj sa small ftt
i dok ti radi prime nece da moze da se kuca za to vreme ;)

Da li mislite da za q6600 treb ici vise od 3.6 za 24/7 ?
Naravno, ako bi hteo da isprobam maximum :-devil-: sta treba dalje povecavati?
Najvise me buni memorija kako najblize uskladiti sa procesorom.

Hvala.

Naleteh na Intel burn test pustio sam temp je isla do 83c i posle 3-5 minuta plavi ekran. :(

Čekaj, ti si terao 3.4GHz sa 2x1GB prema prvoj poruci, a sad bi hteo 3.6 sa 2x1+2x2? :S: Pa ne proba se maximum sa 4 modula pa još i različitih, a to opet nema veze sa 24/7 radom (mislim, maximum i 24/7). Ostavi ga na 3.4 ili olabavi malo tih 3.6 na 3.5-3.55 pa vidi jel puca i dalje, po meni je to sasvim dovoljno kad pogledaš odakle si krenuo. :wave:

Bas tako,
3.4 je bilo podeseno sve na auto samo sam podigao fsb(valjda se tako pise) procesora. Sad kad vidim meni je tada radila memorija na 1200 ?! Naravno tako podeseno nije testirano i masina je zakucavala posle 10 - 20 min.
Trenutno masina vec par dana radi bez gasenja na 3.6 i nema zaglupljivanja (sem u Intel burn test-u).

U podesavanjima za memoriju ima 266, 333 i 400 i mnozioce 2, 2.66 itd.. Da li moja ploca moze i kako podesiti drugaciju fsb?
Recimo hocu proc da dignem na 4 ghz 9x444 i hocu da mi i memorija radi na 444x 2. Proc i mem da rade 1:1.
Da li je to moguce ikako?

Pa moze tako, RAM ima svoj multiplier. npr. x2, x2.66, x3 idt ..A ti odaberes na koliko ce RAM da radi kombinovanjem FSB-a i navedenog multiplier-a.
Tebi na Gigabyte ploci tako treba i da pise ako se ne varam ( SPD )

Pa za recimo kombinaciju 400x9 ( za 3.6GHz ) mozes staviti 1:1 odnos ( 400x2 ) i RAM ti radi na 800MHz.

Sto se tice Intel burn test-a. Probaj da ga pokrenes tako sto ces selektovati custom i staviti da koristi recimo 300Mb RAM-a. I stavi da provrti npr. 10 puta. Pa ako prodje tako onda je verovatno RAM krivac sto ti zakucava i sto je nestabilno.

Poslednja izmena:
Meni deluje da je tebi memorija problem, koliko sam shvatio ti si dodao 2x2GB ove memorije: http://www.geil.com.tw/products/showSpec/id/70 a njima je radni napon 2.2-2.4, dakle 2.1V koliko si im dao verovatno nije dovoljno za stabilan rad preko 800.

I ponavljam da odlučiš šta juriš - max ili 24/7. Za max ti ne treba 4 modula i možeš da staviš veće napone, ne teraš Intel burn test, nego gledaš da je stabilno dok odradi benchmark koji te zanima. Za 24/7 bih ja stavio sva 4 modula, 400x9 i mem multi na 2.66 sa 2.25V memoriji i +0.1V na NB. Procu daš napona koliko mu treba da prođe nekoliko sati stability testova pri nekim normalnim temperaturama - pošto si na vodi, meni je 70 previše recimo, gledao bih da mu je max do 60. Ukoliko se i dalje previše greje, probao bih 433x8 i 2.5x za mem što ti je 3.46GHz za proc i 1083MHz za mem, opet, to bi moralo da radi uz niže temperature procesora, sasvim OK za 24/7 rad. Ako baš hoćeš još koji MHz za 24/7, povećavaj po par MHz FSB sa tih 433 dok ne krene da brlja nešto, meni je ta ista mem stabilna do pomenutih 1083 na 2.35V, nisam hteo da idem preko 2.4V za svaki dan.

Poslednja izmena:
0a9256a76d.jpg

Napokon skockah hladjenje za mem i chipset, pa da se pohvalim.
Teram sad stabilnost za 3.46 i mem na 1083, napon za mem mi je ispod 2.1V, chipset i proc jojs jurim. Trenutno je stabilno sa:
proc 1.392v (cpuz),
plocha 1.35v (bios).
Polako cu da smanjujem voltaze, radi vec sat ipo PRIME95 i temp jezgra je 72,72,70,67.
Jurim 3.4 jer u 3d marku pokazuje vece rezultate od 3.6 i mem na 800.
Imam neke muke sa 3.6 da dignem sa memorijom 1066, ali i to ce da dodje na red ;).
Svaki predlog je dobrodosao.

Hvala puno momci!

Danas:
Proc: 3.6 Ghz 9x400, u opterecenju napon 1.408v, temp max 83 u "leru" 1.456v, temp 53 (podaci o voltazi iz cpuz)
memorija 1000mhz 2.1v
sa 1066 imam problema "smrzava se" pre podizanja Viste, probacu sa podizanjem napona na chipsetu i memorije.
Chipset je podesen u biosu na 1.4v i on je najtopliji iako ima ventilator (provereno na dodir rukom).

^^
Velike su to temperature za vodeno hladjnje i napon samo 1.45... Neshto neshtima, mozda ti WB neneleze dobro na CPU, mozda si stavio previshe paste, ili imash slabu pumpu / mali hladnjak....

I jesi siguran da je napon na procesoru u LOAD-u 1.408 a u IDLE 1.456V ?? Nemoguce je da plocha ima toliki v-drop...

Kako sam napisao tako je.
U servisu su odradili montiranje pa neznam sta i kako je stavljeno, pumpa je 500l/h, a na hladnjak idu 3x 12"-ce.
Dana sam tek updejtovao bios jedno cetiri verzije pre starog :(.
Nisam stigao da ga oprobam, videcu ovih dana kako radi.

Pozdrav.

395603e566.jpg

Podaci su pod opterecenjem zabelezeni.
Evo sta sam uradio sa novim biosom.
Chipset je na 3.6v (temp. sa opterecenjem 41.2),
memorija 2.1v. (temp. sa opterecenjem 38.5)
Temperature procesora pod opterecenjem 83,83,79,78.
Desava se da temperatura prvog i cetvrtog jezgra bude razlika 10 stepeni da li je to normalno?
Svako vece povecanje chpseta imam problema sa dizanjem o.s. ili biosa. Da li ima leka za ovo? (da dizem memoriju, procesor??)

Sutra cu ispisati podatke bez opterecenja.
Rezultati mi nisu nesto ohrabrujuci za 24/7 ;(.
Sa nizim podesavanjima proc i chipseta dobijam ili plavi ekran ili mi u prime puca jezgro po jezgro. Sta bi moga da bude uzrok pucanju jezgra?

Pozdrav.

Danas sam smanjio napon na memoriji 2.05 i druga prica, sada testiram na manjim naponima proc i chipset.
Da li je bilo previse za memoriju 2.1 za 1066 mhz?

Danas sam smanjio napon na memoriji 2.05 i druga prica, sada testiram na manjim naponima proc i chipset.
Da li je bilo previse za memoriju 2.1 za 1066 mhz?

Sve to zavisi. Ako ima hladnjake nije mnogo. Taman na granici za moj ukus. Mada, meni je jedan modul crk'o na 2.1V, sledecu memoriju cu verovatno drzati na manje iako sumnjam da ga je bas tih 2.1V ubilo. Uostalom, po specifikaciji radi na toliko...

Greska kod mene je bila sto sam ja "poodvtrao" voltaze :wall: .
Ploca recimo radi na1.1v ja sam setovao na 1.4 temperatura chipseta isla je preko 50 c sa ventilatorom.
Sad sam odsrafio proc, a smanjio sam chipset, memoriju sam stavio na 2.08v.
Javljam sta se dalje desava.

Kako mislish 3.6V za NB? Da se nisi istripovao neshto? Ono shto mislim da bi trebao da probash kao 24/7 podeshavanja je 8x450MHz, imacesh veci ukupni fsb nego na 9x400 i bice ti sistem brzhi na istoj frekvenciji, mada ce zahtevati neshto vece voltazhe na plochi.

Pozdrav,
mislio sam 1.36v.
Digao sam ruke od prim-a posto masinu koristim za igranje i hd filmove.
Sada je testiram na 3d vantage (vrti ga 3x) i Everestu sa manjim voltazama (proc. 1.36v) i temperature su mnogo bolje sa 84 na 60. Kad zavrsim sa testom okacicu rezultate i podesavanja.
Memorija je bila problem sada je drzim na 2.20v (temp. 39-40 kada je "opterecena")

Poslednja izmena:
Pozdrav,
mislio sam 1.36v.
Sada je testiram na 3d vantage (vrti ga 3x) i Everestu sa manjim voltazama (proc. 1.36v) i temperature su mnogo bolje sa 84 na 60. Kad zavrsim sa testom okacicu rezultate i podesavanja.
Memorija je bila problem sada je drzim na 2.20v (temp. 39-40 kada je "opterecena")

cime si izmjerio temp memare?? :trust:

Sentry LX, preciznije to je temperatura memoriskog hladnjaka.

Ranije rece islo i do 80c ? :D jos i proc. da lappujes i 55c nece preci ovih dana :)

P.S posto je tema malo promeni svoj tok. Prebacena je u "Overklokovanje procesora i memorije"

Poslednja izmena:
Pozdrav,
mislio sam 1.36v.

Pa šta ti znači ako prolazi u Everestu a puca Prime i IntelBurnIn Test? Znači mašina nije stabilna bez obzira što ti samo gledaš filmove i igraš igre, pucaće ti to non stop. Koliko sam shvatio ti tražiš stabilan klok za 24/7? U tom slučaju mora da prolazi sve testove, bez obzira šta pustiš i koliko dugo ga mučiš.

Poslednja izmena:
Sale, zezalo me je hladjenje, a prolazilo je 3d mark i everest pa mi je to bilo cudno.
Posle sredjivanja problema sa hladjenjem vratio sam se na prime95 kao sto moze da sevidi.

Evo noivih slika :), mislim da je to to, samo jos malo napone da zategnem.
8eccc5ca62.jpg

Popravljamo se polako :)
eb0fee88f5.jpg

Nisu neke voltaze i temperature, dobro dodju na ovaj minus :D.
Vidim sad da je ova ploca veliki *****... al dobro.
Dusa me boli sto mi ode ispred nosa ona rampage II pred novu godinu za 130 eura.

Poslednja izmena:
Evo malo pred takmicenje, zagrevanje :).
Sa ovim podesavanjima prolazi pi 32m.
8e6f96af31.jpg

1.6v !?!

WTF ????

i plz daj thumbnail-ove ovo mozhe na zid da se kachi kao proster :d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno