Šta je novo?

Slab e2180?

dzonika

Slavan
Učlanjen(a)
04.12.2007
Poena
319
Nisam znao gde da postavim ovu temu, pa mi jedino na pamet pada ovo mesto ovde... :)

Imam jedno pitanje, pa ako neko moze da me prosvetli :d

LM, nabavih nov monitor, novu graficku i dobih napajanje na poklon, tako da mi je konfa sada:

Gigabyte GA-P31-DS3L
Intel e2180 @ 3.0Ghz
2x1Gb Gail 800@1000 cl5
MSI 3870x2 1Gb OC edition
Antec 500w
BenQ 22''
ostalo nebitno...

Da li ce mi procesor biti usko grlo za ovu graficku kartu? Da li ce sve ovo raditi kako treba ili ce me kociti nesto (kolicina ram-a, procesor, ploca, itd.)?

Graficku sam dobio na reklamaciji u zameni za moju 3870 koja je vrisnula, tako da sada ulete super grafa koja mi bas treba za native 1920*1080 rezoluciju na ovom BenQ-u. Pa se nadam nekom Crysisu u toj rezoluciji, ali mislim da ce me procesor zaklati, pa rekoh da pitam zna li neko nesto, i ima li neko neki predlog ukoliko bi me procesor kocio, sta bi bilo dovoljno... mislim naravno po razumnoj ceni (znam i ja da e8500 valja :d).

Hvala puno svima, i izvinjavam se moderatorima ako sam temu postavio na pogresnom mestu.

Ako mozes da dignes procesor na 3.6Ghz. To bi otprilike bilo dovoljno. Ali se ne nadaj very high u toj rezoluciji. Ako vec imas lovu, uzmi E7200.

Ma nemam lovu u tome je i problem :S:

Jedino sto bih imao da dam je TT 420w i procesor zajedno za nesto jeace :d

Zasto mislis da ne bi moglo nista da radi na very hy? Zbog cega? Ova grafika je pravljena za velike rezove i to sa ukljucenim svim zivim,bar koliko ja znam... Ili si mislio zbog procesora?

A procesor hoce na 3.2 ali mu treba puno napona,mada imam dobro hladjenje, al' opet, isplati li se to za 200Mhz?

Poslednja izmena:
Koja to firma daje 3870X2 ako ti crkne obichna 3870 ?? Koliko si morao da doplatish ??

Ako mozes da dignes procesor na 3.6Ghz.

Ti ga bash pretera.... De bash 3.6 GHz ?? :) Ako ga stabilno overclockuje na 3.2-3.3 GHz treba da bude srecan...

Poslednja izmena:
Cudi me da nece nesto vise taj proc... Nisam rekao nista, pomenuo si Crysis, aludirao sam na njega. Vidi ovako, 4870x2 klokovana na 800/950 uparena sa i7 na 4Ghz daje nesto manje od 40fps u toj rezoluciji (enthusiast setovanja). Racunaj da je graficka 2 puta jaca od tvoje, o procesoru da ne govorim. Ali bez brige, skini neki performance config za warhead, gde je grafika kao na enthusiast samo sto dobijes +10fps :d

edit: @ pablo, a cuj, covek je pitao :d sta da ti kazem, terao sam e2160 na 3.5... Mada mi je bilo zao da se przi na tom naponu za svaki dan, pa je ostavljen na 3.4
Pa to je to, 3.2-3.3 je neki visi prosek, ako se ima malo iznad proseka primerak, moze da kuburi 3.6 :d

@dzonika, vidi da li ima promene sa 3.0 na 3.2, ako bude, ostavi na 3.2 :D Crysis benchmarking tool u ruke i lati se posla.

Poslednja izmena:
Cudi me da nece nesto vise taj proc... Nisam rekao nista, pomenuo si Crysis, aludirao sam na njega. Vidi ovako, 4870x2 klokovana na 800/950 uparena sa i7 na 4Ghz daje nesto manje od 40fps u toj rezoluciji (enthusiast setovanja). Racunaj da je graficka 2 puta jaca od tvoje, o procesoru da ne govorim. Ali bez brige, skini neki performance config za warhead, gde je grafika kao na enthusiast samo sto dobijes +10fps :d

Ovo vec nisam znao :D Hehe, ipak sam previse poleteo :(

A imao sam HIS 3870 IceQ3, koga nema vise na lageru nigde, pa sam u zamenu dobio 4850 ili 3870x2, i ja lepo odabrao :d Nisam doplatio nista...

Iz proca sam ja izvukao stabilno 3.2 ali sam napon morao da dignem na 1.45, temperature su mi isle oko 67C u full loadu..

Pa sta mi treba da bih izvukao max iz ove grafe? procesor sa vise cashe-a (mada ne verujem) ili brzi proc, ili neki quad, ili se jednostavno ne isplati to raditi za razliku koju bih dobio u performansama?

A imao sam HIS 3870 IceQ3, koga nema vise na lageru nigde, pa sam u zamenu dobio 4850 ili 3870x2, i ja lepo odabrao :d Nisam doplatio nista...

Pa valjda se dobija u zamenu neshto shto ima slichne performanse a ne 4850 ili 3870X2 :d Trebao si da dobijesh neku 9600GT / 8800GT a ne ove shto su ti ponudili...

Super si proshao :D

:wave:

To su temp na box-u? Ma ti uzmi neki bolji hladnjak i slobodno to cepaj na 1.5V ;)

edit: Zasto bi dobio nesto slicnih performansi? Valjda bi trebalo nesto slicne cene. Ako je cena za 3870 sa zadnjim stanjem bila 150e, to je to - njegova sreca :d

Poslednja izmena:
Pa valjda se dobija u zamenu neshto shto ima slichne performanse a ne 4850 ili 3870X2 Trebao si da dobijesh neku 9600GT / 8800GT a ne ove shto su ti ponudili...

Super si proshao

Znam, i ja sam se iznenadio! Ali opet, His je bila specificna karta, imala je DDR4, klokovana sama po sebi do bola, i najbolje od svega nije imala nikakav zvuk! Fantasticna karta!
Nisu mogli da mi daju bilo koji 3870 ili nesto slucno zauzvrat, ali sam sa 3870x2 sasvim zadovoljan :d

To su temp na box-u? Ma ti uzmi neki bolji hladnjak i slobodno to cepaj na 1.5V

edit: Zasto bi dobio nesto slicnih performansi? Valjda bi trebalo nesto slicne cene. Ako je cena za 3870 sa zadnjim stanjem bila 150e, to je to - njegova sreca

Izgleda da sam pretereao sa temperaturama! Nije box kuler , imam Asus-ov silent knight extra kuler...
Evo sluka u attach-u, a zadnja cena HIS-a iz sredine 2008 godine, je bila 200e!

Prilozi

• Test.JPG
    Test.JPG
    157.2 KB · Pregleda: 50
  • test1.JPG
    test1.JPG
    254.8 KB · Pregleda: 41
3GHz E2xxx je definitvno preslab da bi 3870x2 ispoljila sve svoje brzinske kvalitete, ali to ne treba mnogo da te brine, slatko ćeš se naigrati i na toj kombinaciji, isto ili bolje nego sa jednom 3870. Naravno, ako ti se ukaže prilika da povoljno zameniš svoj CPU za brži, nemoj da odbiješ...

Pa cekaj, na sta da pucam, na procesor sa vise kes-a, recimo e5200 ili e7200, ili na procesor sa vecom radnom frekvencijom recimo 3.5Ghz ili na visejezgarni?

Znam, i ja sam se iznenadio! Ali opet, His je bila specificna karta, imala je DDR4, klokovana sama po sebi do bola, i najbolje od svega nije imala nikakav zvuk! Fantasticna karta!
Nisu mogli da mi daju bilo koji 3870 ili nesto slucno zauzvrat, ali sam sa 3870x2 sasvim zadovoljan :d

Izgleda da sam pretereao sa temperaturama! Nije box kuler , imam Asus-ov silent knight extra kuler...
Evo sluka u attach-u, a zadnja cena HIS-a iz sredine 2008 godine, je bila 200e!

Inache sve 3870 bi trebalo da imaju DDR4 memoriju ;)

Poslednja izmena:
3GHz E2xxx je definitvno preslab da bi 3870x2 ispoljila sve svoje brzinske kvalitete, ali to ne treba mnogo da te brine, slatko ćeš se naigrati i na toj kombinaciji, isto ili bolje nego sa jednom 3870. Naravno, ako ti se ukaže prilika da povoljno zameniš svoj CPU za brži, nemoj da odbiješ...

Preoštar si, ja mislim.

džonika, skupi neku kintu, lovi neki E6xxx po oglasima i to će ti biti najbolji upgrade.

...ili sačekaj da ti rikne E2180 pa da ti ga zamene za E5200. :d

Preoštar si, ja mislim.

džonika, skupi neku kintu, lovi neki E6xxx po oglasima i to će ti biti najbolji upgrade.

Ok, ali zasto bas serija e6xxx? Ode mi pre neki dan e6320 za 20e ispred nosa :d
Zasto bas ta serija, zbog cash-a?

...ili sačekaj da ti rikne E2180 pa da ti ga zamene za E5200. :d

E to ce bidne malo teze, nisam bas tooooooooooolike srece! ;)

Sad cu da vidim, jos nisam sklopio komp, ubi me ispitni rok, bojim se da li ce ovaj Antec izdrzati, naplasio sam se citajuci ovde na benchu koliko karta vuce struje... Da ne bude ono, karta radi, ali samo ako 'razklokujes komp' da ne bi vuko previse napona :( Pa tacno bi se upucao :(

Ako vec ganjas visoku rezoluciju ence te "zaklati" CPu vec uglavnom GPU. Ako ti je kriza radila lepo u nekoj umeranoj rezoluciji (na high detaljima) tipa 1024x768 ili 1280x1024 na 3870 karti onda znaci da te CPU nije kocio i da ce jedino ogranicenje u 1920 rezoluciji biti nova 3870x2 grafika. Iz mog iskustva znam da E2000 na oko 3-3.2GHz nije usko grlo u igrama i da ti nece praviti probleme. Samo ti lepo uzivaj sa tom 3870x2. To da li ce ti kriza glatko raditi u 1920 zavisi samo od grafike. Nemoj ukljucivati AA i ima sanse da sve bude OK.

Racunaj da je ta 3807x2 mozda samo malo jaca od 4850, posebno u krizi je pitanje da li je u opste i jaca. Realno je da u 1280 dobijes 50% ubrzanja u CF, dakle jedna 3870 koja daje 36-37fps dace kao 3870x2 oko 54-55fps u 1280. AKo se OC mozda moze i do 60fps u toj rez. jedna 4850 OC daje oko 51-52fps u 1280. Za vise treba CPU na 4Ghz (to vise je mozda +2fps na nekom E8000@4,5Ghz), ali je i e2000 dovoljan za nesto u granicama 50-55fps. Pozdizanjem rezolucije na 1920 3870 ne bi davao vise od 20-21fps, a u CF mozda 31-32fps, dakle nece biti problem CPU vec GPU. Veruj na rec. ;)

Poslednja izmena:
Ako vec ganjas visoku rezoluciju ence te "zaklati" CPu vec uglavnom GPU. Ako ti je kriza radila lepo u nekoj umeranoj rezoluciji (na high detaljima) tipa 1024x768 ili 1280x1024 na 3870 karti onda znaci da te CPU nije kocio i da ce jedino ogranicenje u 1920 rezoluciji biti nova 3870x2 grafika. Iz mog iskustva znam da E2000 na oko 3-3.2GHz nije usko grlo u igrama i da ti nece praviti probleme. Samo ti lepo uzivaj sa tom 3870x2. To da li ce ti kriza glatko raditi u 1920 zavisi samo od grafike. Nemoj ukljucivati AA i ima sanse da sve bude OK.

Pa na HIS-ovoj 3870 IceQ DDR4 775/2250 kriza je radila vise nego lepo na 17'' na 1024*768 na high detaljima, sada konacno kupih 22'' i to sa HD rezolucijom, i ***nja me grafa, ko poruceno :d

Znam da skoro sve novije igre najvise zavise od samog GPU-a, da uglavnom 3dMark rez vuce dosta procesor, ali rekoh da pitam jer ovde ipak ima puno ljudi koji mnogo vise znaju od mene...

Do sada nisam nikada ukljucivao AA, uglavnom n ne nameravam, ali cu da probam cisto da vidim sta se dobija time :d

Iskreno, dosta si me utesio i oraspolozio ovim tvojim postom da ce e2180 biti dovoljan... :banana:

Racunaj da je ta 3807x2 mozda samo malo jaca od 4850, posebno u krizi je pitanje da li je u opste i jaca. Realno je da u 1280 dobijes 50% ubrzanja u CF, dakle jedna 3870 koja daje 36-37fps dace kao 3870x2 oko 54-55fps u 1280. AKo se OC mozda moze i do 60fps u toj rez. jedna 4850 OC daje oko 51-52fps u 1280. Za vise treba CPU na 4Ghz (to vise je mozda +2fps na nekom E8000@4,5Ghz), ali je i e2000 dovoljan za nesto u granicama 50-55fps. Pozdizanjem rezolucije na 1920 3870 ne bi davao vise od 20-21fps, a u CF mozda 31-32fps, dakle nece biti problem CPU vec GPU. Veruj na rec. ;)

Sasvim mi je dovoljno 32fps na high u toj rezoluciji :)

Puno puno hvala!

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:

Prilozi

• PE2160.jpg
    PE2160.jpg
    160.3 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Da brate, evo dole ime uporedba u igrama: 4Mb vs. 2Mb vs. 1Mb cache-a.
http://66.196.80.202/babelfish/tran...rl=http://www.overclockers.ru/lab/25806.shtml

Mada slušaj šta ti GoranM kaže, dovoljan ti je i E2xxx ali ako ti "izleti" povoljno neki E6xxx uzmi ga, ne možeš puno € da izgubiš...

Isto se naigrah sa PE 2xxx, na C2D QX9770, a i na Skulltrail-u ;) SShot sa linka koji si postovao :)

Dzonika ne bacaj novac

:banana::banana: Sad sam srecan kao kuce! :)

Znaci ljudi, oraspolozili ste me! Sad cu da vidim da sklopim komp, pa da probam jos malo da nasviram ovog mog jadnicka od procesora, i da uzivam :smoke:

MNOGO MNOGO VAM HVALA SVIMA!!!

:banana::banana: Sad sam srecan kao kuce! :)

Znaci ljudi, oraspolozili ste me! Sad cu da vidim da sklopim komp, pa da probam jos malo da nasviram ovog mog jadnicka od procesora, i da uzivam :smoke:

MNOGO MNOGO VAM HVALA SVIMA!!!

Gledajuci kako ti stoji u potpisu mislim da taj tvoj CPU (sa nekih 1.4-1.42V) moze da ide na 3,2Ghz. To bi bila puna kapa! :wave:

Poslednja izmena:
Ma taj procesor nemoze da izvuce maksimum iz te grafe treba najmanje 3.5GHz a u 3DMark-u 4GHz.

Ma 3DMark mi je nebitan, on vuce proc vise nego bilo sta drugo!

Sutra ide sklapanje kompa (ubio me ispitni rok), pa cu da okacim rezultate testova...

Posle malo problema sa vremenom i ostalim neodloznim stvarima, konacno nadjoh vremena da malo istestiram ovu grafu i proc...
e2180 podignut stabilno na 3.2Ghz, Ram na 960Mhz cl5 i grafa na def.
Proc je na 10x320 pa je ram zato na 960, jedino mogu jos da ga namestim na 8x400 pa da ram bude na 1000Mhz.

Jel ovo los rez? Ljudi su sa ovom grafom dobijali mnogo bolje rezove, ali i sa mnogo boljim procesorima...

http://img150.imageshack.us/my.php?image=66357104.jpg

http://img150.imageshack.us/my.php?image=40538175.jpg

Poslednja izmena:
Vrh Dno