Šta je novo?

Skystar HD2 + diseqc motor

Zoran_KS

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2006
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X - NZXT Kraken X53
Matična ploča
Gigabyte B550M Aorus Elite
RAM
Kingston Fury Beast 32GB DDR4 3600Mhz
GPU
GIGABYTE RX 9060 XT 16GB
Storage
1 TB Kingston NV3
PSU
Thermaltake SE630W
Kućište
TT S100
Monitor
Asus ProArt PA278QV
Miš & tastatura
Redragon K596 red switches & Logitech G402
Ovo je tutorial za koristenje Skystar HD2 karte sa diseqc motorom,koristeci DVBViewer.

Prvo sto trebate da uradite je da Instalirate drajvere za HD2 karticu 1.1.1.302(u zadnjim drajverima 1.1.1.502 nije diseqc 1.2 podrzan,verovatno je neki bug).

Kod:
http://rapidshare.com/files/297390123/SkyStar_HD2_1.1.1.302.rar

Skinete DVBViewer 4.0.0.0.Znam da ovo nije zadnja verzija,zadnja je trenutno 4.2.1 ali ova verzija radi.
Kad se DVB instalira,treba u DVBViewer root folder iskopirati Transedit 3.3.3.

Kod:
http://rapidshare.com/files/297389417/DVBViewer.Pro.v4.0.rar

Pokrenite Transedit,kliknite na Positioner i otvorice vam se Positioner konzola.

9j2cra.jpg

U njoj ce te pod Site Data uneti svoju geografsku sirinu i duzinu(konsultujte Google Earth ako niste sigurni) i kliknite na Apply.
Zatvorite Transedit.Transedit mozete koristiti za pomeranje antene(recimo sa 1W na 7E za offline download).

2whi334.jpg

Nakon toga pokrenite DVBViewer,iz menija izaberite Channel/Channel List,pa kliknite na Channel editor.

2dh6ut5.jpg

U diseqc polju izaberite Goto Angular,a u USALS izaberite satelit na kome ste trenutno (u mom slucaju to je 1W).Obavezno kliknite na Update.To uradite za sve satelite koje imate skenirane ili skenirajte nove.

qz3ayw.jpg

Potrebno je da u podesavanjima DVBViewera podesite vreme na koliko ce da radi retune novog kanala.To mora da uradite da vam se ne bi desavalo da klikom na novi kanal,antena se pomeri ali nema slike ni tona na izabranom kanalu.Znaci idete na Settings/Options/Hardware i postavite vreme na 1 sec(ovde eksperimentisite,citao sam da ljudi stavljaju i 4 sec,ali meni je dobro i ovako).

3355nk4.jpg

I to je to.
Kada izaberete kanal na nekom drugom satelitu,antena ce se pomeriti automatski i za par sekundi eto je slika. 🙂
U prvom RS linku nalazi se potreban drajver a u drugom DVBViewer 4.0.0.0 i Transedit 3.3.3.

Kad probate ovo,napisite vase utiske,da li vama radi ovako ili ne.

Pa de si ti Zeuse :-D

Hvala za tutoriJal 🙂

I znaci, ovako radi? Koji motor imas? Marka. Ovih dana cu javiti da li meni radi ovako.

Naravno da radi. 🙂

Kod mene je Dajsek pozicioner
show_image_in_imgtag.php

zakacen za stapni superjack IIhq.

Iz superjacka ide 1 koaksijalni.

Pitanje: da li da koaksialni kacim na buksne M1 i M2 pozadi,
ili da kacim na M1 i reed switch / takodje i RSw ima 2 buksne pozadi na pozicioneru/
Takodje, da li da za motor stavim USALS u meniju risivera ?

Dusu mi pojede ovaj yumatu MX / jeste dasek 1.2 / nikako da pokrene motor.
Hvala najlepse unapred , Krusevac prestonica !

Poslednja izmena:
Ne znam bas sta si naumio ali to ne ide tako, koaks ne ulazi nikako u M

M pozadi na pozicioneru oznacava zice koje idu za napajnje motora (+ i -) - ako ih obrnes, za posledicu ces dobiti da ti se tanjir vozi u suprotnom smeru od onog koji bi trebalo da bude

Postoje mesta za jos dve zice u pozicioneru a to je senzor ili impuls, moras da pazis da ne pobrkas ako prespojis postoji mogucnost da spalis rid relej (ovako srpski receno), posle toga motor ne moze vise da se okrece.

moras da znas kako se prvo te cetri zice vezuju na motoru pa posle povezes na pozicioneru, koaks ide standardno iz lnb-a i zavrsava u pozicioneru na mesto koje je i predvidjeno (LNB IN) a nikako na M ili na Senzor

Iz pozicionera izlazi samo koaks (LNB Out) koji ide u risiver.

Ne znam kako radi yumatu nikad ga nisam ni imao (sta ces draze mi da se prckam sa dreamom) ali Usuals znaci motor

uf bre...
iz motora idu samo 2 zicke , tojest 1 koaksialni.
dakle to znaci da nema reed switcha, i da taj koax kacim na M1+M2 ?
/ tj crveni i crni RS konektor ostaju prazni /

U meniju jumatua na motor "usals" , a startni satelit hotbird 13 , / trenutno mi stoji na njemu / ?
lnb->pozicioner->jumatu->pozicioner mi je /valjda/ namesteno kako treba...

Poslednja izmena:
koaks ne ide na m1 i m2, rekao sam ti da koaks izlazi iz lnb-a a da iz ispod zadnjeg dela motora ima poklopac koji se skida i izvlaci se napajanje za motor 2 zice koje se kace na m1 i m2 i vade se jos dve za implus ili ti senzor, radio sam dosta dugo kao montazer satelitskih antena i nemam pojma sta hoces da mi kazes niti ko ti je sta povezivao, spaja se iskljucivo tako kako sam ti rekao, naravoucenije koaks ne ide nikako na m1 i m2

kao sto ces videti na slici koliko konektora na diseq pozocioneru postoje, vidis da postoje dva za napajanje motora (crveni konektori), dva za senzor (sivi konektori) i dva za koaks, jedan se spusta sa lnb-a iz antene a jedan je izlaz za risiver koji onda tako spojen moze da kontrolise motor uz pomoc naravno diseq pozicionera

naravno sam si naveo da imas takvu kombinaciju, ako je nesto drugacije najbolje slikaj pa okaci da vidimo!

ukoliko ti je nako nesto drugacije povezao stvarno ne znam sta je mogao da izmudruje, ono sto sam ti rekao je JEDINO pravilno povezivanje stapnog motora i diseq pozicionera

Prilozi

• vboxII back.JPG
    vboxII back.JPG
    41.4 KB · Pregleda: 174
Poslednja izmena:
Naravno da radi. 🙂

Radi, ali ne kako treba uvek, i to je ono sto me nervira. Doduse, ne koristim Transedit za pomeranje antene, vec DVBViewer. Transedit koristim za skeniranje i slanje liste u DVBViewer. Ono sto mi se ne svidja jeste, da motor (Optibox DM 3800) nece uvek da okrene na drugi satelit punom brzinom. Naime, desava se da okrece antenu onako mic po mic... I to ne na svim satelitima. Recimo, Thor i Astru ce u 99 slucajeva prebaciti odmah. Kao da vremenom uci gde je sta...znaci, vestacka inteligencija (doduse, ne toliko inteligentna) 😀. Bilo kako bilo, to RADI. Inace, probano i sa .502 drajverima, i sa njima radi, bar kod mene. Interesuje me da li ti imas tu pojavu napred opisanu. I da li postoji nacin da to eliminisem? Mislim da sam sve probao (tesko).

Jeste mi se desilo par puta da antena ne ode tamo gde treba,nego nekim cudom ode na 1w.Ali u 99% slucajeva sve radi kako treba.Nemam problema sa brzinom pomeranja antene,tekao bih da je uvek ista.
I ja koristim DVBViewer za pomeranje antene,Transedit koristim samo da skeniram odredjeni satelit.

Da li je skystar hd2 sa diseqc-om preporuka za korisnika koji ima HTPC i tv u blizini ?

Ili neko drugo resenje ?

+ lagani offtopic.
Od kojih komponenata sloziti satelitski komplet (antena, pozicioner, stap, motor...) na krovu u cilju max. moguceg izbegavanja problema ?

hvala

Definitivno preporuka, IMO.

Offset antena 1.2m celicna/plastificirana (moze i aluminijumska, ali je skuplja, a ova napred navedena kombinacija je odlicna, i ne rdja) npr, i DiSeqC motor Optibox DM 3800 (ili DM 2800). Za DiSeqC motor, nemoj da zalis para, jako korisna stvar (ne treba ti pozicioner, stap... sve je automatski)

Koliko servisiranja trazi Skystar u poredjenju sa DM 800 HD na primer ?

Sta je sa problemom da Skystar i Disecq cesto oce da zezaju ?

I koliko stoje price da je klasican pozicioner/motor izdrzljivije i robusnije resenje od disecq motora ?

Hvala

klasican stapni motor je zasigurno sigurniji u smislu da moze da nosi vece antene i dosta je jaci, bolje podnosi udare vetra itd, diseq motor prednost je malo automatizovanije sve, ne treba pozicioner ne treba dva kabla sa krova pa prosudi sam sta ti se vise isplati

dm je sigurno laksa varijanta, sa ss2 (kojom god) nikad neces dobiti daljinac u ruke i bez brige, kod nje uvek nesto zna da zasmeta, meni je odlicna kad sedim na pc-u, ali u dnevnoj sobi dream je ipak zakon

mada zelim da kazem da konfiguracija dreama, flesovanje, ubacivanje liste, ubacivanje i konfigurisanje pluginova kao i samog dream-a, traje koji sat (barem kod mene) al' mi zato posle sve kako treba i samo s, vremena na vreme update TV liste, dok sa ss2 mozes godinama da se zahebavas i verovatno ce uvek nesto da ti zasmeta

Poslednja izmena:
ma znam bre da iz lnb-a ide coax kabl na bnc konektor LNB-in .

Jedino sto nisam znao da treba iz stapnog da se izvede jos i reed switch.

Inace taj kabl koji ide iz motora / koji je kod mene slucajno takodje koaks , / je u pradavnim vremenima isao do onog rucnog satwalkera ( levo/desno )

tako da po tvojim informacijama predpostavljam da to ide u M1 i M2.

kod koga da odnesem motor da izvede te 2 senzor zice ? Jumatu i sve ostalo mi je u kruski, na bagdali .

Poslednja izmena:
Onda cu idem sa klasicnim stepasom i pozicionerom.
Smara i uredjaj i kabl viska, ali to sam sve izvukao, a uvek sam za robusnije resenje.

Ima li neka preporuka gde kupiti aparaturu ?
Malo me plasi sto gde god sam gledao, sve je neka jeftina no-name roba, od antene preko pozicionera.
Mozda sam malo snob, ali ja bi to sve firmirano i provereno, gde to ima da se kupi kod nas.

Antena od 1,5m, dobar pozicioner i motor, te LNB ?

Inace, sigurno DM onda, ako komfor moze da se plati, ne preterano, ja sam za.

Hvala svakako

Slazem se. Risiver je ipak pravo resenje za neko ozbiljno gledanje televizije (cak i porodicno). SS HD2 je vise za povremeno neke sportske dogadjaje (ja sam uzeo zbog tenisa i fudbala, kad kad).

Sto se tice nabavke proizvoda, uglavnom sve ide po preporuci od nekoga. Bar je kod nas situacija takva (Pomoravlje). U Beogradu verovatno postoje bolje opremljeni sat shopovi.

I jos nesto. Ako vec ides na varijantu antena veca od 1.2, nemoj ici na 1.5, idi na 1.8 zbog nekih beamova sa satelita Astra na 28.2 east, gde se nalaze britanski paketi Sky UK i FreeSat. Takodje, otvaraju se i druge mogucnosti.

edit: @jaffar Ja imam SS HD2 sa daljincem, ali sam radije kupio bezicni mis, koji mi sluzi kao daljinac (smesno, ali funkcionise).

Poslednja izmena:
Pali za Hrvatsku i kupi firmiranu robu. Gibertini 150 ti je oko 200e, Smart Titanium LNB oko 30, neki superjack ili moteck pozicioner oko 50e.
DM možeš i kod nas.

Nazad
Vrh Dno