Šta je novo?

Skype i Messenger konstantno drze CPU na 30% zauzeca

MasterChief2

Slavan
Učlanjen(a)
01.03.2015
Poena
215
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X3D i Cooler Master Hyper 212 Evo
Matična ploča
MSI B350 Tomahawk
RAM
G.SKILL 32GB Aegis DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-32GIS
GPU
SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 580 8GB GDDR5
Storage
2 x 2TB HDD, 1 x WD_BLACK 2TB SN750, 1 x Samsung SSD 870 QVO 1TB
Zvuk
Integrisana zvucna + Kenwood KA-1500 + Pioneer CS-999
PSU
Be Quiet! Straightpower BQT E6-700W
Kućište
Spawn Gerovit LD01
Monitor
Tesla 27GM620BF 27"/FullHD/165Hz
Miš & tastatura
A4Tech Bloody V7 i Dell SK-8175
Laptop
MacBook Pro (13-inch, M1, 2020)
Mobilni telefon
LeEco Le Max 2 6/128GB
Steam
antonic901
Pristup internetu
  1. Optički internet

Od veceras, iz ne znam kog razloga skype i messenger mi konstanto drze CPU na 30%... I to me uzasno nervira jer se sam ventilator na procesoru vrti dosta brzo, a pre je bio tih..
Probao sam da restartujem program, da restartujme racunar i nijedno ne pomaze.. Ima li ko ideju u cemu bi mogao biti problem?

Skype je smece koje treba umreti i to je jedino parce softvera koje ozbiljno pocinje da utice na moje zen stanje uma. Iako imam druge probleme sa njim, pogotovo na Linuxu, u idleu je miran, doduse kod mene je instaliran preko Flatpak-a.

Nije samo on problem. I Messenger drzi CPU oko 8%. Primetio sam da kada kilujem ovaj dbus-daemon onda zauzece spadne na nulu, ali mi onda ne stanu skype i messenger u system tray-u, i takodje mi se i cairo-dock ugasi... Do sinoc je sve normalno radilo.

skype za linux nije isti... evo sad sam pokusao da posaljem neki fajl i ne moze da ga posalje kao preko windowsa.. neki p2p sta li je.. a kada neko salje sliku (recimo).. meni daje link i moram da se ulogujem preko mozile.. definitivno ga necu snimiti sledeci put na linux

Ukinuli su p2p i prešli na cloud. Stari klijenti više ne rade, ostaje nova Skype aplikacija. Još uvek možete iz browsera da pristupite na web.skype.com

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Ja mislim da je nesto drugo problem. Nije Skype jedini koji drzi CPU na 30% nego i Messenger. Ondosno 4 procesa opterecuju procesor, a to su Messenger (9%), Skype (9%), dbus-daemon (5%) i kde5 (5%). Kada "kilujem" dbus-daemon ili kde5 proces onda mi Skype i Messenger ne stanu u "System Tray-u", i opterecenje procesora padne na 0-2%. Kakvu povezanost Skype i Messenger imaju sa procesima kde5 i dbus-daemon?

Sto se tice samog Skype slazem se da je tesko djubre. Uzasno je spor, ubagovan i pola funkcija mu fali i ne moze da radi na racunarima sa manje od 4GB RAM-a kao svet dok je Skype 4.3 radio odlicno i na racunarima koji su davno zaboravljeni.

Sad cu probati LXDE da instaliram pa da vidim da li cu na njemu imati isti problem. Mozda je neki Bug u KDE okruzenju.

Instalirao LXDE i na njemu nema ovog problema.

Znaci da je problem do KDE okruzenja, a sudeci po ovome sto je @ajvn okacio dbus-daemon je definitvno krivac sto Skype i Messenger opterecuju CPU. Ima li neko ideju zasto on opterecuje CPU, a zajedno sa njim i Skype i Messenger?

Vrh Dno