Šta je novo?

Skromna gejming konfiguracija?

SonyManijak

Cenjen
Učlanjen(a)
22.06.2014
Poena
170
Prošlo je oko 8 godina od kada sam sklopio poslednju konfiguraciju i isto toliko od kako sam prestao da pratim nove tehnologije u ovoj oblasti.

Vreme je došlo da se stari računar zameni ali uopšte nemogu da procenim koje komponente su mi potrebne.

Naime, hoću da sklopim što jeftiniji računar koji ce sluziti za gledanje filmova i internet. Ponekad ce se igrati igrice i iz tog raloga mi i treb pomoc.
Umesto monitora bih koristio tv sa 1080p rezolucijom i hteo bih da mi igre rade lepo na toj rezoluciji (nemam u planu povecanje rezolucije). Najnovije igre nemoraju da rade na max detaljima ali nebih bas voleo ni da bude na minimumu.

Glavne nedoumice su mi procesor i ploca. Koji socket izabrati? Da li je i3 dovoljan i koji model izabrati (skylake ili stariji)? Koja grafika radeon ili gf?

Ploča, cpu, memorija i grafika ne bi trebalo da pređeu 320 eur. Ako nesto naleti uzeo bih i polovne komponente.
Moze li nesto da se iskombinuje uz ovaj budžet?

Citao sam sve ali sam prevideo da je trazio preporuku za kuler.

Kao sto je covek rekao, K procesori idu bez kulera a ovi normalni idu sa kulerom.
Moj savet je da ti sve povezes lepo, probas pa ako ti se ne svidjaju temperature ubacis dodatan.

Mada iskreno mislim da za taj i3 koji jedva da trosi nesto treba davati novac za hladjenje.

Sent from mTalk

Uz tonu procitanih testova o svemu i svacemu na kraju sam ipak prevagnuo da idem na nove komponente i to u sledecem sastavu. Inace racunar planiram da koristim barem 7-8 godina, zato sam i odustao od polovnih komponenti.

MB: MSI h110 pro-d (60 EUR)
CPU i3 6100 (110 EUR)
RAM 8GB ili 16GB (50 EUr ili 75 EUR)
Napajanje: lc 500h (40 EUR)
GPU: cu naknadno dokupiti - najverovatniji 1050ti (ako im padne cena).

Po mojoj proceni cpu i gpu su u istom rangu tako da bi u igrama i jedno i drugo trebalo da dostignu svoj maksimum.
Ostaje nedoumica da li je dovoljno 1x8GB ddr4 ili da odmah uzmem 2x8GB.

Ako neko ima neku primedbu neka kaze, u nabavku idem tek kad se vratim sa godisnjeg tako da jos ima vremena za promene.

Poslednja izmena:
za sad je 1x8gb dosta. ako zafali, ostaje ti jedan slobodan slot za eventualnih još 16gb.

Ne bih ja uzimao dual core ako možeš da nategneš još za neki i5 quad. Ako ne, onda u redu
To mi je jos 60 Eur vise. Ne bih preterivao. Ne planiram nikakav upgrade u buducnosti da radim tako da uz 1050ti graficku mislim da mi nece biti potreban i5 procesor. Inace sem fallout 3 i nekih starijih voznji nista drugo nisam igrao u polednjih 7-8 godina (sad igram bioshock iz 2007 na cak 27 fps). Imam sirok dijapazon igara koje su izasle od 2008 pa na ovamo tako da me igre koje ce tek izaci narednih godina ne interesuju. Hocu sam da mi ove koje su do sada izasle rade na 1080p i barem na medium podesavanju. Ako se nevaram ovo sto sam naveo bi trebalo da zadovolji taj uslov.

Kao sto sam rekao nedoumica mi je memorija a i sumnjiva mi ova msi h110 ploca. u e***ju kosta 6990 din.

Evo mene posle mesec dana ponovo. Dobar deo budžeta za pc sam potrošio na druge stvari tako da sam odlozio kupovinu.

Na nesreću riknula mi ploca na starom računaru i sada sam primoran da uzmem pc što pre.
Vec sam našao plocu i ddr4 memoriju (polovne). Uzecu nov lcc500h a za i3 ili i5 nenmam para

Jedina opcija mi je da umem g3900 Za 4500 din.
Interesuje me da li bi integrisana grafika u ovom cpu mogla bez problema da pusta 1080p video.
Takođe, da li je moguce na nove ploče ubaciti matoru 7300gt grafiku sa pci-e slotom.

Integrisana grafika u g3900 hardverski dekodira i 2160p h.265 video,nema potrebe za 7300gt iako ce naravno raditi na novim plocama.

U tom slučaju nemam šta da razmišljam. Ako bude potrebe ubacicu ovu nvidiu. Za svakodnevne potrebe ona mi je sasvim dovoljna.

Poručio sam i napajanje i procesor pa bi do kraja nedelje valja trebalo da kompletiram računar za polovinu planiranog budžeta.

U tom slučaju nemam šta da razmišljam. Ako bude potrebe ubacicu ovu nvidiu. Za svakodnevne potrebe ona mi je sasvim dovoljna.

Poručio sam i napajanje i procesor pa bi do kraja nedelje valja trebalo da kompletiram računar za polovinu planiranog budžeta.
Nema potrebe za matoru 7300gt...integrisana hd510 je mnogo brza,trosi mnogo manje,hardverski enkodira najnove kodeke itd

Sastavio sam konfiguraciju i instalirao win7 64bit.
Imam nekoliko problema:
U uputstvu uz ploču nema razjašnjeno na koje pinove spajam tastere na kućištu i led svetla (power led i HDD led). Ja sam spojio samo power sw kabl na 3. I 4. Pin u gornjem redu.
Kabl za power led zauzima 3 pina a na slici se vidi da na ploci imam samo 2 (1. i 2. Pin u gornjem redu).20170111_182818.jpg

Sličan problem imam i na donjem redu pinova sa konektorom za reset dugme.
Da li je problem ako se zamene + i - strane (na kablovima nema nikakvih oznaka).
Inače, u pitanju je ploča asus B150M-A M.2.

I na jraju da pitam da li je normalno da win7 64bit zauzima oko 33 gb nakon instalacije?

Samo da se javim sa utiscima o novoj konfiguraciji koju cine:
ploca Asus b150m-a m2
procesor g3900
ram, Kingston 8GB 2400
napajanje: lc power 500h
HD: seagate 150GB (u hd sentinelu mu je ostalo jos 9 dana zivota :) )

Po meni g3900 je bestbuy. Za 4500 din procesor + integrisana grafika, za nongaming pc i vise nego dovoljno. Probao sam samo jednu igru, racedriver GRID (iz 2007.) i to radi bas lepo na 1280*720 bez ikakvog stucanja. (moja stara 7300gt nije mogla da pokrene ni na minimumu podesvanja).
Jedino gde nevidim nikakav napredak jeste u brzini podizanja sistema i otvaranja aplikacija, cak imam utisak da je neke stvari stari E2200 brze otvarao nego g3900. Ali verovatno je za to krivac Hard disk koji ce uskoro u zasluzenu penziju...

Sve u svemu za sada sam zadovoljan, pa cu polako da upgradujem grafiku i procesor, cim naleti nesto povoljno...

Otvaranje aplikacija u velikom broju slucajeva ne zavisi od procesora, kao i u tvom.

To je mator hard koji je na izdisaju i sto se tice dizanja sistema/aplikacija i samoj fluidnosti sistema nista ti bez ssd-a ili novog harda nece pomoci.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Vrh Dno