Šta je novo?

Skoro trećina vlasnika vozila na benzin nikada ne bi kupili električni auto, ali ključ je u mlađim generacijama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
elektriicni-automobil-na-punjacu.webp

Skoro trećina vlasnika vozila na benzin nikada ne bi kupili električni auto, ali ključ je u mlađim generacijama​

Istraživanje pokazuje da otpor prema električnim vozilima dolazi uglavnom od starijih vozača, dok mlađi kupci daleko brže prihvataju elektrifikaciju

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...icni-auto-ali-kljuc-je-u-mladim-generacijama/

Stvar je jako prosta, dokle god se parkira na ulici elektro auto je izuzetno ne isplativ, km pređen strujom sa javnih punjača košta isto kao km na benzin. A ko će da vam plati vreme provedeno u kolima i na punionicama dok čekate da se napuni baterija.

Ko ima kuću i još solarne panele i još ne ide dalje od svog grada češće od 1x godišnje on nema šta da misli...

Ja mog atmosferca ima da vozim dok se ne raspadne.
Jeste da mu slavimo punoletstvo sledeće godine ali sad kad vidim šta stavljaju u automobile i to nazivaju motorima neka hvala.

A elektrika kod nas u Srbiji....zamišljam majstora Kreku kako popravlja električni automobil🤣

Sve sami znalci u ovoj temi 🙂

Nazalost u Srbiji samo neki hibrid daj boze plugin ko nema kucu/garazu.
Ljudi nisu svesni koliko je jefrinije voziti na struju. 100km je od 50-200din zavisnk od tarife struje.
Za obicne ljude koji paze i pune nocu je ispod dinar kilometar.

Ljudi nisu svesni koliko je jefrinije voziti na struju. 100km je od 50-200din zavisnk od tarife struje.
A šta radiš kad ti komšija cvika kabl koji si spustio preko terase sa 5. sprata? Ili te prijavi komunalnoj zbog tog istog kabla? Da smo ameri, predgrađa, kuće od lesonit ploča (i ostalih prerađevina od drveta) sa 2 garaže, to je super, u BGD, kad ja parkiram i na po 300m i više od stana u levoj ulici.... nema leba....

Dok ne budem mogao na jedno punjenje da odem do Meteora na pricest i nazad u BG el. sokocalo me nece videti.
Inace Ilija maksimovic je napravio Golf dvicu hibrid jos je prototip. Ide na loz ulje zejtin i dizlo i baterije. Skoro da nema gepek od baterija ali moze 1 polutka svinje da stane. Vozi ga Doboj-Modrica relacije kad dodje za Bozic.

Istraživanje pokazuje da otpor prema električnim vozilima dolazi uglavnom od starijih vozača, dok mlađi kupci daleko brže prihvataju elektrifikaciju
Pa logicna stvar, vecina (nas) danasnjih vozaca smo analogne generacije, ne znam kako drugacije da kazem. Klinci su drugaciji, vec odrasli u digitalnoj eri i njima je to normalna stvar.
Na stranu ovo sta je objasnio kolega Mare sto vecina ljudi koji zive u gradovima nemaju gde da napune EV, a i cinjenica je da smo uglavnom siromasni da imamo mali EV za zujanje po gradu, posao-kuca-market, a pored njega 'normalan' automobil za dalje relacije.

Stvar je jako prosta, dokle god se parkira na ulici elektro auto je izuzetno ne isplativ, km pređen strujom sa javnih punjača košta isto kao km na benzin. A ko će da vam plati vreme provedeno u kolima i na punionicama dok čekate da se napuni baterija.

Ko ima kuću i još solarne panele i još ne ide dalje od svog grada češće od 1x godišnje on nema šta da misli...
Upravo to, dzaba brzine punjenja kada EV bez kuce/garaze sa svojom stanicom ne pije vode. Zato pocinjemo da imamo lepih hibrida i mislim da ce se sve vise i vise ici u tom smeru.

Pogledajte ko nije jos , Cherry Arizzo PHEV auto test na SAT reviji. 277 konja hibrid i prelazi 1400km verifikovano sa 1 punjenjem baterije i benzinskim rezervoarom. Ne secam se sta rekose na kraju, izadje 3.5/L potrosnja, vozili po celoj Srbiji test, uzbrdo nizbrdo u svim uslovima.

Mislim da je ako se dobro secam jedini hibrid koji mozes da vozis u sva tri rezima. Mozes pure benzin, mozes pure struja a mozes hibridnu varijantu. Obicno kod hibrida je to ograniceno gde motor sa unutrasnjim sagorevanjem radi kao generator za bateriju. Kod ovog kineza mozes na sva tri rezima da vozis i kazu trenutni sampion ekonomicnosti. Znaci rado bih uzeo tako nesto i onda imas najbolje od oba sveta i nisi ogranicen ni EV punjacima i odes sto kolega iznad rece do Meteora i nazad u cugu a mozes ako si u gradu da vozis samo na struju najeftinije moguce.

U Srbiji vise vozaca skine EGR / DPF nego sto vozi elektro auto. U NS ima facebook grupa tate novosadjani, svako peto pitanje je ko skida/gasi nesto od toga i ima jedno bar 15 servisa u NS sto se samo time bavi. E to je ljudi nazalost realnost.
Bila je JAKO dobra emisija SAT o dpf/egr molio bih sve korisnike automobila pogonjene dizel motorom i osobe koje planiraju da pogledaju.
Ispada da dizel kad mu se skinu/ugase EGR/DPF zagadjuje 10000x vise, molio bih pre odgovora na ovu poruku da pogledate gore navedenu emisiju.
Ali eto iako je pogledao emisiju na moje nagovaranje kolegine reci su bile: Nemam ja 2000e da BACIM, a i da BACIM, sta mi vredi kad niko drugo to ne radi pa moja deca svakako disu ovakav vazduh.
E TO JE REALNOST SRBIJE!!

Tu cu da stanem da ne krenem o politici i popasem stalan ban posle 20+ godina "samokontrole".

Poslednja izmena:
Ti se vodis logikom ako negde pise "tate novosadjani" da ih je briga za Novi Sad ili za njihovu decu. To ti je greska u startu.

A šta radiš kad ti komšija cvika kabl koji si spustio preko terase sa 5. sprata? Ili te prijavi komunalnoj zbog tog istog kabla? Da smo ameri, predgrađa, kuće od lesonit ploča (i ostalih prerađevina od drveta) sa 2 garaže, to je super, u BGD, kad ja parkiram i na po 300m i više od stana u levoj ulici.... nema leba....
To što ti (i većina drugih) nemaš uslova, ne znači da je koncept truo, kako si ga ti opiosao u svojoj prvoj poruci.

Jeftino i čisto je voziti i na metan.
Drugar je pre godinu dana kupio Mercedes B klase na metan, sve je super, ali ga je ipak prodao.
Zašto? Pa u BG ima par pumpi za točenje, čim kreneš malo van većih gradova, prc, nema gde da se dopuni.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno