Šta je novo?

Skocile cene hardvera kod nas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hm, ako se ne varam nas zakon ne dozvoljava dvojne cene, s obzirom na način plaćanja.

Tako je!
A kome se ne sviđa da posluje sa karticama, čekovima, kreditima,... neka brate prima samo keš i rešena stvar.
Ovako su jajare!

Nisu, hoces karticama da placas - nas to kosta, moramo to da dodamo. Ako dodaju svima, zasto ja da placam sto ti koristis karticu? Sic bre :)
Toliko od mene, da ne ispadne da ih branim :)

Ajmo sada #bojkot #hardver #srbija :D

Nisu, hoces karticama da placas - nas to kosta, moramo to da dodamo. Ako dodaju svima, zasto ja da placam sto ti koristis karticu? Sic bre :)

A verovatno nego njih boje po ušima da primaju karticu kao sredstvo plaćanja? Ili možda tebi nego brani da je ti koristiš?

Pa hocu kesom da placam i da ne placam koriscenje kartice, kada je ne koristim :d
(RR, u pravu si, u stvari, jesu jajare, sta li ih pa ja branim :))

Opet ti alfi sa nebuloznom, a u najmanju ruku nekorektnom izjavom.

Prvo, razjasnjeno je da je cena za keš, cena i za kartice jer je kartica isto što i keš samo bezgotovinski način plaćanja. Drugim rečima, kulturan način plaćanja koji se praktikuje, tj preferira u svim zemljama kakva većina nas ovde želi i da Srbija bude.

Ko ne želi da Srbija bude kulturna, tolerantna i razvijena zemlja, slobodno može da zaboravi i na hardver. Tj svi ćemo kolektivno zaboraviti na hardver ako takvi preovladaju.

Elem, ti koji plaćaju karticama su negde i zaposleni. Primaju platu na račun na osnovu koje im je izdata kartica. Na tu platu su plaćeni porezi i doprinosi. Porezi i doprinosi iz koje će oni koji trguju na crno i ne plaćaju nikome ništa da sutra dobiju penziju, školstvo, zdravstvenu negu, vojsku i policiju.

Dodatno, velikim firmama tih 2% troška za karticu nisu katastrofalan trošak jer im čuvanje i transport gotovine donosi takodje velike troškove jer ta gotovina mora da završi na računu....

Slažem se da tih 2% troška treba da bude 1% i manje, ali to onda kada Srbija bude onakva kakvu je želimo, normalna, razvijena, tolerantna zemlja bez onih što plaćaju kešom iz crnih ili sivih tokova novca. ;)

Poslednja izmena:
@ alfa

Pa plaćaj, niko ti ne brani samo što ćeš onda morati da platiš i naših dvadeset i kusur posto smo bar toliko uticali da cene budu veće... Oh, wait...

@ illion

Ma on to tako po navici...

Poslednja izmena:
Pa hocu kesom da placam i da ne placam koriscenje kartice, kada je ne koristim :d
(RR, u pravu si, u stvari, jesu jajare, sta li ih pa ja branim :))

Pa naravno da jesu.
To kako ćeš ti da plaćaš je isključivo i samo tvoja odluka i NE SME da bude neposredno ili posredno uslovljena.
Keš, kartica, ček, sve su ovo RAVNOPRAVNA sredstva plaćanja i maloprodaja NEMA ZAKONSKO PRAVO da ih razdvaja.
Ako im je skupo da se bakću sa karticama jednostavno ne moraju da uvode POS terminal, niko ne može da ih na to natera. Za ček nemaju ama baš nikakvih dodatnih troškova, a i moraju da ih primaju.

Tako da ja ovde uopšte ne vidim u čemu je problem, situacija je jasna.
To što je ovde dobar deo privatnika naviknut (delimično i prisiljen) da radi nelegalno je potpuno drugi padež.

Kad ste zadnji put u Nemackoj u MediMarktu i Saturnu platili karticom? Pre 2 godine sam zadnji put probao - ne moze. Nije moglo ni pre 15 godina. Poneki shop im prihvata mozda ali vecina ne.
Probajte malo van Amazona u Nemackoj da kupite o line kreditnom.

Toliko o toj izjavi.

Rr, po kom zakonu tacno je zabranjeno naplacivati razlicito za razlicite tipove placanja?

Poslednja izmena:
Kad budem imao standard kao u Nemačkoj da mogu bez problema da platim kešom tada ću da mislim o tome, do tada...

Do tada nemoj da i ja moram da placam jer ti placas kreditnom. Da to ide kome fali ajde ali ide banci.

Rr, po kom zakonu tacno je zabranjeno naplacivati razlicito za razlicite tipove placanja?

Da li si u nekoj maloprodaji video za jedan artikl istaknute dve različite maloprodajne cene (a da nije popust ili vp + pdv)?
Ili da piše toliko za keš, toliko za kreditnu?

Ja nigde.

Uvatili ste se za 2% ko pijani plota :) A klepaju vas 50% fasciniran sam... :)

To nije odgovor na pitanje. Ali cesto nailazim na popust za kes (kada pitam), a i na popust za kartice!
Konkretno jedna veca radnja u Nisu kaze kes toliko, Intesa kartice isto, ostale +10%.

Nije samo 2%, vec i po 10-15%!

procesor uzme omo 2% transakcije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno