Šta je novo?

Skocile cene hardvera kod nas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne moze, postoje stvari za koje vlada odredjuje cenu, i ne moze svako da prodaje stvari za koje treba posebna dozvola (lekovi, preparati, oruzje..).
Ovde je reč o računarskim delovima ili ti hardveru za koji vlada ne određuje cenu niti treba posebna dozvola, tako da nema potrebe da se na ovo poziva i bespotrebno širi priča.
Lose se secas. U toku Akcije, ne (ali kod nas nije bilo Akcija). Dok u toku "akcija" se bunio onaj ko je znao da to nije Akcija.
Nije tačno, ali da sada ne navodim primere uključujući i akcije u okviru prodavnice Benchmark Shop.
Mogu itekako. Mogu da poruce online, mogu da organizuju turu i odu da kupe, mogu svasta. Drugo je sto NECE.
E sad da li se nekome vise isplati da plati PDV, i nema povracaj (uveze kao fizicko lice), ili da plati atest je nesto sto svaka firma za sebe racuna. (ko nije u sistemu PDVa, isplativije je bez atesta)
Nisam napisao da NE MOŽE nego da nije tako jednostavno kao što je u nekim drugim slučajevima.

I čik pa dokaži da se dogovaraju.

Osnovni problem našeg tržišta je u veličini i nedostatku konkurencije.
Ovakve stvari su tipične za mala i zatvorena tržišta gde par tajkuna drži 50+% i manipuliše.
Kad se bude okretalo više para i kada bude veća konkurencija sve će tržište da izniveliše samo. Do tada ostaje nam samo da kukamo ili da pokušamo sami da nešto promenimo otvaranjem firme, sklopimo ugovor sa nekim vendorom, pa da uvozimo za 30% manje para, ali bojim se da to ne bi išlo baš glatko.

Sta da dokazujem, iste sifre proizvoda se koriste u Alti, WinWin, Emmi...

Nisam mislio na to da se vlasnik Alti-ja, WinWin-a, Emmi-aj, PC Practic-a i ko zna još čega dogovora sam sa sobom, nego na međusobni dogovor uvoznika.

Pa vise od ovoga ti i ne treba, oni uvoze sve zivo, rasirili se i nemaju konkurenciju sem mozda Gigatrona.

Pa Alti je najveci i uvoznik i maloprodavac u Srbiji, u principu, dogovara se sa samim sobom. :D
Pored njega, tu je ComTrade, Ewe, Kimtec, ali su, cini mi se, dosta manje zastupljeni.

Poslednja izmena:
Zar ni u bench zajednici,ne mogu da se skupe ljudi koji su vec u nekoj vrsti IT biznisa i osnuju ekskluzivnog uvoznika IT opreme za drzavu Srbiju..sada je bar lako dati robu i ispod cene,dok se za preduzece ne procuje! :d

Zar ni u bench zajednici,ne mogu da se skupe ljudi koji su vec u nekoj vrsti IT biznisa i osnuju ekskluzivnog uvoznika IT opreme za drzavu Srbiju..sada je bar lako dati robu i ispod cene,dok se za preduzece ne procuje! :d

A koji proizvodjac ili inostrani distributer ce da ti isporuci robu? Cime ces da garantujes ti kao novoosnovana firma, koja prakticno nema nikakvog kapitala, da ces isporucenu robu platiti? Morao bi u startu da povuces lepu kolicinu hardvera da bi dobio pristojnu cenu, i plus bi morao da platis avansno.

A koji proizvodjac ili inostrani distributer ce da ti isporuci robu? Cime ces da garantujes ti kao novoosnovana firma, koja prakticno nema nikakvog kapitala, da ces isporucenu robu platiti? Morao bi u startu da povuces lepu kolicinu hardvera da bi dobio pristojnu cenu, i plus bi morao da platis avansno.

"ljudi koji su vec u nekoj vrsti IT biznisa" i gde sam ja tu pomenuo sebe kao potencijalnog uvoznika?

Sve sto neko kao Alti ili neki drugi gigant treba da uradi je da ponudi nizu cenu od tebe dok te ne zatvori sto za njega nije nista jer jelte ti nemas obrtna sredstva (mislim na novac prvenstveno) da izdrzis. Ovo je malo trziste ne mozes tako da udjes u posao mada znam da zvuci lako. A ako si vec uspesan u IT biznisu ovo ti ne treba. Nisi izmislio toplu vodu niti prvi pomislio o tome niti jer Srbija jedino IT trziste na svetu pa da ljudi i kompanije koje drze vecinski udeo trzista ne znaju kako se resava problem nove konkurencije.

Poslednja izmena:
Pa vise od ovoga ti i ne treba, oni uvoze sve zivo, rasirili se i nemaju konkurenciju sem mozda Gigatrona.

E, a Gigatron sa svojim od 2000+ do 70000+ većim cenama im nije nikakva konkurencija. U Gigatronu traže 130K za komp koji u Alti radnjama sastaviš za 65-70K din.

"ljudi koji su vec u nekoj vrsti IT biznisa" i gde sam ja tu pomenuo sebe kao potencijalnog uvoznika?

Pa svejedno da l' ti, ili neko drugi ko je vec u tom poslu, sto rece stevanix iznad, zgnjecili bi tog novog kao bubasvabu. Jedino da Miskovic licno pocne da uvozi :D

Odakle vam ideja da bi tom novom uvozniku ista stiglo bez godina kasnjenja ili potplacivanja?:)

Jeste videli novu taktiku gigatrona? U prvom planu cena da se eventualno primis(iako je i ona napucana [emoji3] ), a onda vidis da pise cena sa popustom na online porudzbinu, ali samo ako platis u kesu, a mp cena pored malim sivim fontom, umanjena kao stavke u ugovorima...[emoji3]

Jeste videli novu taktiku gigatrona? U prvom planu cena da se eventualno primis(iako je i ona napucana [emoji3] ), a onda vidis da pise cena sa popustom na online porudzbinu, ali samo ako platis u kesu, a mp cena pored malim sivim fontom, umanjena kao stavke u ugovorima...[emoji3]

w**w**ov fazon odavno.. po meni vrlo bezobrazan sistem. ali eto.

Po meni korektan bas. Ako neko uzima cekovima na rate, karticama, kreditom bez kamate i slicno, zasto da svi placaju zbog njih?
To je jedina stvar gde ih podrzavam :) Doduse, popstu za kes bi trebao biti 30-40% od sadasnje cene ;)

Totalni hit u dzidzatronu kredit bez kamate, e sad koliko sam skapirao sa tim kreditom dobijas da platis mp cenu jer kredit sredjujes u radnji :D Sto te izadje kao da si u banci podigao neki kredit i to kupio po web ceni u kesu :D

Po meni korektan bas. Ako neko uzima cekovima na rate, karticama, kreditom bez kamate i slicno, zasto da svi placaju zbog njih?

Plaćanje karticama je između banke i klijenta tj kupca i s obzirom da firma naplati odmah celi iznos a ne naplaćuje ga tokom xy meseci (kao što je slučaj sa čekovima) ne vidim kao to ti ili bilo ko drugi plaćate zbog onih koji kupe karticama...

Nije ceo iznos, banka uzme jedno 2%.

To je opet vezano za samu firmu tako da i dalje ne vidim kako on ili bilo ko drugi plaća zbog onih koji plaćaju karticama.

Zato sto ako nema popust za kes, svima se podigne za tih nekoliko % cena!
(kamo srece da je samo 2% :D)

Sad smo otkrili glavni razlog ovolikog poskupljenja hardvera - to sigurno mora da je zato što banka uzme tih 2% zbog kupaca koji plaćaju karticom pa su trgovine prost primorane da dignu cenu za 20+% kako bi nadoknadile taj enorman gubitak... [emoji14]

To je jedina stvar gde ih podrzavam :) Doduse, popstu za kes bi trebao biti 30-40% od sadasnje cene ;)

Do skoro je bilo kod njih, kao i kod emija, cena je jasno navedena sa pdv-om i takva je i u radnji,za kes.Dakle bez igrarija i zbunjivanja i uslovljavanja kupca.Za rate, kredite i sl se podrazumeva da je vise i zbog kamata i zbog odrzavanja racuna ako je kredit..
Tehnomanija je jos korektnija....ta i ta cena, a za gotovinu i s karticom niza.Nije sad nesto preterano niza ali koja hiljada nize.Bez uslovljavanja online narucivanja, dubljenja na glavi i sl.

Zamisli vidis lupam, graficku, cena 15.000 npr(da budem fin, pre poskupljenja :D ), ti odes, dajte mi tu grafu, das tih 15.000...onaj tamo broji,
-..a jos 5500 gospodine.
-sta bre jos 5500, pise 15.000, i dajem u kesu.
-a pa evo malim slovima ovde, maloprodajna je...evo ovde...
Posle toga jedino pijukom u oko da ga zabodes.

Hm, ako se ne varam nas zakon ne dozvoljava dvojne cene, s obzirom na način plaćanja.

Sta mislite da ovde ozvanicimo neki bojkot i pokusamo mi sami licno, iz neke jelte sloge i osecaja zajednistva, sve buduce prodaje/zamene naseg licnog hardvera koji posedujemo radimo preko Bench oglasa? Tj ako vec to svi i ne radimo.
Maksimalno stezanje kaisa sto se tice kupovina "komponenti i uredjaja za zabavu" tj onoga od cega ne zaradjujete za hleb :) graficke kartice za novu igricu, novi tv, mobilni, zvucnici itd...

edit: Kapiram da ne ide da ovo pokrecu clanovi kao ja sa 40ak poruka na forumu, tako da je ovo ujedno i molba/poziv za starosedeoce foruma da lupe sakom o sto i kazu DOSTA! :d

a mi ostali cemo stidljivo za vama

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno