Za forum ti treba hosting sa podrskom za PHP i MYSQL. Treba ti 1 MYSQL baza i ne vise od 10 mb prostora (za pocetak).
Postoje razni forumi, ja preporucujem SMF (i da zaobidjes sugavi PHPBB). Od komercijalnih tu su IPB, vBulletin...
Postupak instalacije je zaista prost. Svakoj MYSQL bazi se pristupa koristeci username i password na bazi. Potrebno je da sve fajlove foruma podignes na server preko FTP-a, pokrenes instalacioni skript (obicno se zove install.php i nalazi ili u rootu foruma ili u direktorijumu install) tako sto odes na
www.nekisajt.domen/putanja_do_foruma/install.php ili /putanja_do_foruma/install/install.php (ili gde je vec instalacioni skript).
Posle sledis uputstva. Ako je potrebno, promenis dozvole za nekoliko fajlova na ftp serveru (da postoji mogucnost pisanja po njima) ali o tome ce te obavestiti sam skript.
Posle je potrebno u daljem procesu instalacije da upises lokaciju baze (obicno je to localhost), username i password na bazi i kako se baza zove. Otprilike, ceo proces instalacije foruma se svodi na 10 klikova misem... ne vise od sat vremena posla a i manje, zavisi naravno od tvoje veze.
Obicno kad kupis hosting, ne postoji nijedna baza napravljena, stoga moras da je napravis sam. Proces pravljenja baze je prost, pogotovo ako hosting provajder daje i dobar kontrolni panel uz hosting. Takodje par klikova misem.
Ova prica vazi ne samo za forum, vec i za sve sto koristi MYSQL i PHP.