Šta je novo?

Sklepanje foruma

C-H-O-T-Y

Slavan
Učlanjen(a)
15.11.2005
Poena
319
Zanima me,onako informativno,kako se moze postaviti forum na netu? Imam neku ideju,pa me zanima sta mi je sve potrebno da to uradim? Znaci sta od softvera,koliko vremena mi treba za to,i naravno ako mozete da me uputite na neki sajt gde ima mozda nekih uputstava na srpskom za ovo... Znam da to nije tek tako naivno,ali mislio sam da cujem i misljenje nekog strucnjaka.Pozdrav!

Hocesh da postavish forum, a ne znash engleski ? Batali ;)

Samo napred choty - kad napravis svoj forum - onda ces sigurno biti moderator :)

Za forum ti treba hosting sa podrskom za PHP i MYSQL. Treba ti 1 MYSQL baza i ne vise od 10 mb prostora (za pocetak).
Postoje razni forumi, ja preporucujem SMF (i da zaobidjes sugavi PHPBB). Od komercijalnih tu su IPB, vBulletin...

Postupak instalacije je zaista prost. Svakoj MYSQL bazi se pristupa koristeci username i password na bazi. Potrebno je da sve fajlove foruma podignes na server preko FTP-a, pokrenes instalacioni skript (obicno se zove install.php i nalazi ili u rootu foruma ili u direktorijumu install) tako sto odes na www.nekisajt.domen/putanja_do_foruma/install.php ili /putanja_do_foruma/install/install.php (ili gde je vec instalacioni skript).
Posle sledis uputstva. Ako je potrebno, promenis dozvole za nekoliko fajlova na ftp serveru (da postoji mogucnost pisanja po njima) ali o tome ce te obavestiti sam skript.
Posle je potrebno u daljem procesu instalacije da upises lokaciju baze (obicno je to localhost), username i password na bazi i kako se baza zove. Otprilike, ceo proces instalacije foruma se svodi na 10 klikova misem... ne vise od sat vremena posla a i manje, zavisi naravno od tvoje veze.

Obicno kad kupis hosting, ne postoji nijedna baza napravljena, stoga moras da je napravis sam. Proces pravljenja baze je prost, pogotovo ako hosting provajder daje i dobar kontrolni panel uz hosting. Takodje par klikova misem.
Ova prica vazi ne samo za forum, vec i za sve sto koristi MYSQL i PHP.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Za forum ti treba hosting sa podrskom za PHP i MYSQL. Treba ti 1 MYSQL baza i ne vise od 10 mb prostora (za pocetak).
Postoje razni forumi, ja preporucujem SMF (i da zaobidjes sugavi PHPBB). Od komercijalnih tu su IPB, vBulletin...

Postupak instalacije je zaista prost. Svakoj MYSQL bazi se pristupa koristeci username i password na bazi. Potrebno je da sve fajlove foruma podignes na server preko FTP-a, pokrenes instalacioni skript (obicno se zove install.php i nalazi ili u rootu foruma ili u direktorijumu install) tako sto odes na www.nekisajt.domen/putanja_do_foruma/install.php ili /putanja_do_foruma/install/install.php (ili gde je vec instalacioni skript).
Posle sledis uputstva. Ako je potrebno, promenis dozvole za nekoliko fajlova na ftp serveru (da postoji mogucnost pisanja po njima) ali o tome ce te obavestiti sam skript.
Posle je potrebno u daljem procesu instalacije da upises lokaciju baze (obicno je to localhost), username i password na bazi i kako se baza zove. Otprilike, ceo proces instalacije foruma se svodi na 10 klikova misem... ne vise od sat vremena posla a i manje, zavisi naravno od tvoje veze.

Obicno kad kupis hosting, ne postoji nijedna baza napravljena, stoga moras da je napravis sam. Proces pravljenja baze je prost, pogotovo ako hosting provajder daje i dobar kontrolni panel uz hosting. Takodje par klikova misem.

Svaka ti cast,majstore... mogu jos neka uputstva? :guitar:

objasnite malo to prebacivanje moje baze na neki hosting server... :wave:
i napisite sta je sve potrebno da se skine sa neta...ali bas sve,da znam na cemu sam.poz!

Poslednja izmena od urednika:
Sve je to kUdtiHaEX lepo napisao i objasnijo ali kad dodamo na sve to Marfijev zakon koji svi vrlo dobro znamo najbolje ti je da i ne pocinjes :D

kUdtiHaEX je napisao(la):

Evo samo jos par pitanja:
1.Koji je najbolji besplatan host server,tj. koji daje najvise prostora a najmanje reklama po vama? Npr,ja sam se registrovao na dzaba.com ali ne znam koja im je host (ftp) adresa a treba mi jer mi to CuteFTP trazi da upisem.
2.Koliko je potrebno prostora za jedan forum?
3.Nikako ne mogu da ukapim kako da svoj phpbb folder posaljem na host server preko programa CuteFTP,tj. ne znam adresu mog host servera.Kada sam se registrovao na jednom free hosting serveru samo sam dobio moju internet adresu,username i password...
4.Kako da na serveru pronadjem svoj config.php fajl preko CuteFTP-a?
5.Kada sam kreirao svoj forum kako da nekog postavim da bude administrator kao i ja?
6.Gde mogu da nadjem adresu svog mysql server i ime baze koja je potrebna za kreiranje foruma?
Pozdrav!

1. Batali free - plati hosting
2. Za forum nikad dosta mesta, ali recimo za pocetak ti je dovoljno i 100 MB.
3. Mozda nemas odobrenje da udjes preko FTP-a ?
4. config.php obicno stoji u direktorijumu foruma [vidim da se radi o phpBB-u], pa posto je tako - ako nisi preimenovao direktorijum verovatno je u folderu "phpBB2"
5.ides lepo na "User Admin", pa na "Management", pa ukucas nick koji hoces da nadjes u jedino polje koje mozes na strani koja ti se otvorila, pa kliknes na "Look up user", pa kad ti otvori profil user-a, ides dole gde imas "Rank Title". Tu stavis "site admin" - ili kako si vec imenovao rank.
Onda ides na "Permissions" isto u polju "User Admin" i kad nadjes nick imas desno gore "User Level :" - tu stavis Administrator - i to je to.
6. Idi preko phpMyAdmin-a - mnogo je lakse nego da se mucis ovako.
znaci:
Kod:
http://host/phpmyadmin
i tu ces vec da vidis gde sta i kako.

pa ja za zaje8anciju ne bih bas platio hosting... pa zato pitam koji free hosting uzeti a da podrzava php i MYSQL bazu.da li znate jos neki forum a da nije velik (tj. da ne prodje vecnost dok ga okacim na ftp server)... drugo,kadfa pokusam da otvorim install.php izbaci samo neku stranicu sa tekstom ili je cak ni ne otvori... u cemu je fazon?

ako ti ne otvara install.php onda ne podrzavaju php ili mysql ili nisi uploadovao bazu (mysql) :)
Ako ti je vec za zaebantziyu - sto jednostavno ne uzmes free phpBB kao na pr. http://www.phpbbweb.com/ ili neki slican tome - manje vremena ce da ti oduzme ... znaaaaaaam - mana je to sto ne mozes da povratis bazu - ali - ili free bez mogucnosti povratka baze - ili platis pa "radis" :D

Evo uspeo sam da napravim forum!!!!!!! Mozete da ga vidite na www.kiforum.phpbbweb.com i naravno recite svoje misljenje...Pozdrav!

izvinite,kako da stavim da mi ovaj forum koji sam napravio bude na srpskom jeziku?

Da budem iskren, ismejah se sekcijama...Fuca, sket, hardware, software, lov i ribolov i vojska...Ahahahahah.... :d

i ti si neki covek... to je samo za pocetak,a posle cemo ispravljati greske.

i jos jedno pitanje... kako da napravim da kada neko hoce da pise teme,mora prvo da se registruje,a tek onda pise,a ne da pise teme kao "guest" ?

bez_nika je napisao(la):
Sve je to kUdtiHaEX lepo napisao i objasnijo ali kad dodamo na sve to Marfijev zakon koji svi vrlo dobro znamo najbolje ti je da i ne pocinjes :D

To sto si ti baxuz nije kriv Marfi :)

Evo samo jos par pitanja:
1.Koji je najbolji besplatan host server,tj. koji daje najvise prostora a najmanje reklama po vama? Npr,ja sam se registrovao na dzaba.com ali ne znam koja im je host (ftp) adresa a treba mi jer mi to CuteFTP trazi da upisem.
2.Koliko je potrebno prostora za jedan forum?
3.Nikako ne mogu da ukapim kako da svoj phpbb folder posaljem na host server preko programa CuteFTP,tj. ne znam adresu mog host servera.Kada sam se registrovao na jednom free hosting serveru samo sam dobio moju internet adresu,username i password...
4.Kako da na serveru pronadjem svoj config.php fajl preko CuteFTP-a?
5.Kada sam kreirao svoj forum kako da nekog postavim da bude administrator kao i ja?
6.Gde mogu da nadjem adresu svog mysql server i ime baze koja je potrebna za kreiranje foruma?
Pozdrav!

1. Zaboravi
2. 2 - 10 mb za osnovne fajlove, racunaj tu da ce ti dizati avatare i attachmente, vremenom to ce narasti :)
3. Pitaj podrsku
4. Ako mislis na config foruma on je obicno u rootu direktorijuma koji si odredio da ti bude polazni za forum (ala sam se izrazio)
5. U setovanjima foruma (www.domen.nest/forum/admin.php, pa u setovanjima za usergrupe lepo sredi :))
6. Ako imas panel onda je to obicno www.nesto.nesto/cpanel, pa u okviru cpanela MYSQdatabases -> PHPMYADMIN, tj www.nesto.nesto/admin, pa u okvriu MYSQL Databases -> Manipulate -> PHPMYADMIN (prvi slucaj ako imas CPANEL, drugi ako imas ENSIM).

I Choty nista ne pricas kakav je filing biti moderator ? :)

Sta mislite koje je najbolje resenje na netu sto se tice free foruma, kUdtiHaEX kaze SMF. Nisam ga skinuo, ali sto se tice korisnickog interfejsa-nista posebno, da ne kazem lose. Da nije mozda stabilnost u pitanju ili sigurnost zasto si naveo bas ovaj forum ?

Po meni je mnogo bolji phpbb2 lepsi vizuelno laksi za koriscenje, mada sam postavio i SMF koga trenutno ispitujem. Ako zelite da vidite (oba) posetite moj Homepage! Mada sam probao vBulletin demo free 24h www.vbulletin.com mnogo je dobar, ovladao sam vBulletinom za samo dva sata, jedina mana je sto je skup za sadasnje moje potrebe, ali ako skupim sigurno ga uzimam naravno kada uzmem vBulletin kupicu hosting pack i domen dotle se slepam sa free.

Interesantan ti ovaj forum ...
Most users ever online was 43 on Fri Dec 09, 2005 4:34 pm
Kad pre ? :D
Btw, "gosti" ti se igraju - povedi racuna o permissions-ima za topic-e, da ti ne dodje neki flooder - pa se poigra ;)

Pa, Choty, lepo si ti ono opravio :) još da se neko učlani...
A mogao bi i da registruješ free domain name na recimo .co.sr ili na .tk i napraviš redirect, pa da ljudi lakše zapamte adresu...npr. www.kikinda.co.sr ili slično...
A da...malo obrati pažnju na pravopis. I ovde i tamo ;)

Evo ja sam se registrovao za probu, ako ti treba neka pomoc oko administracije javi se :)

hvala za registraciju,ako zelis da budes moderator na nekim of ki-foruma samo kazi... da ti se oduzim.

A jel postoji mogucnost da se iskljuci to da mora da se upisu znaci koji se vide prilikom registracije (ona slova i znaci koja se zahtevaju od korisnika da napise kada se registruje na forum) ? To mi stvara velike probleme,jer se umesto tih znaka prikazuju "xxxxxxxxx" , pa oni ne mogu da se reguju.Pomagajte hitno...

Vrh Dno