Šta je novo?

Sklapanje solidnog racunara

lafarge

Cenjen
Učlanjen(a)
01.07.2012
Poruke
25
Poena
155
Mozda sam promasio forum, ali nisam nasao nigde gde bih mogao ovo da pitam. Naime, imam na umu jednu kombinaciju ploca/cpu/ram koju bih pazario za jedan solidan kucni racunar.

ASRock Z77 PRO4
i5-3470
DDR3 2x4GB 1866MHz Kingston

zanima me OC potencijal ove ploce i zanima me kako bi ovaj procesor radio zajedno sa ovom plocom i ramom. posto imam vec 6850 koju jos necu menjati, jer sve mi igre i ovako rade super na njoj (mozda uradim upgrade kasnije), da li bi sve funkcionisalo kako treba, bez bottleneckova.

btw, imam sharkoon 550W modularno napajanje, cisto da naglasim. Znam da je dobro i da bi bez problema teralo ovakav setup.

Jos jednom se izvinjavam ako sam promasio forum, ako jesam neka mod premesti temu.

hvala unapred
 
Kod intela samo K procesori mogu da se klokuju, tako da ti džabe OC potencijal ploče ako ne uzmeš takav procesor.

Konkretno taj ASRock je onako, nit smrdi nit miriše. Neće biti šampion OC-a ali će za neki umereni overklok biti ok. Međutim razlog zašto taj konkretan model ja ne bih uzimao je njegova cena. Cenovno se nalazi izmedju Z77 Pro4-M (80e) i Z77 Extreme4 (120e). U principu je ista kao i Z77 Pro4-M, samo što M nema PCI slotove i mATX je, pa ako ti PCIevi nisu potrebni bolje uzmi nju. Ako ti trebaju PCI slotovi, a ionako planiraš overklok, onda je možda bolje da ideš na Extreme4 koja ima 8+4 naponsku i dosta je ozbiljnija ploča za OC.

Ako pak batališ ideju o overkloku, možeš mirna srca uzeti B75 ploču i ušparati nešto para, recimo B75 Pro3 i Pro3-M su 60e.

Obrati pažnju na to da je najjeftiniji i5 sa K i5-3570K 190e. Plus na to Z77 ploča (80-120e), plus obavezno neki aftermarket kuler (bar 30e). Sa druge strane ASRock B75 Pro3 i i5 3470 kombinacija je 220e.

Koju god kombinaciju odabrao neće biti bottleneck u narednih par godina, naročito ne uz tu grafiku :)
 
Poslednja izmena:
Pa bas sam i razmisljao nesto o B75 ploci i znam da nisu bas sampioni sto se tice OC-a, a aftermarket kuler sam vec planirao da nabavim. video sam da ima odlicnih modela za oko 3500din u emmi-ju, necu da se zezam sa stock kulerima pogotovo posto dolaze visoke temperature, leto ludilo :)

kontam da 8gb rama i dalje jede sve dosadasnje igre, tako da ne vidim razlog za vecim kapacitetom.

Sve u svemu, ciljam da dosta solidan all around racunar, za ne previse veliki budzet. tako da cu izgleda ipak poslusati tvoj savet i uzeti neku b75 plocu, mozda bas i pro3 ako ima u emmiju.

mozda cak i postavim oglas ovde, posto ce mi biti visak.

Q9300 + P5Q Deluxe + 2x2GB Mushkin Silverline DDR2.

to mi je trenutno racunar za net/multimediju/igranje, tj trenutna all around konfiguracija. nisam bas toliki gamer da sad budzim nesto posebno masinu.
 
Nazad
Vrh Dno