Šta je novo?

Skidanje zutila sa hardwera

Učlanjen(a)
12.01.2007
Poena
309
Da li je neko od vas isprobavao tehnike skidanja zutila sa plastike... Stavio sam danas komad plastike u hidrogen peroksid (ili hidrogen za farbanje kose) jer sam procitao da pomaze ..javljam rezultate za koji dan..;)

Kao sto se plastike razlikuju,tako se razlikuje i "zutilo".
Postoje nacini i sredstva da se zutilo delimicno ili skroz ukloni.

izbeljivach opushteno ortak je sa izbeljivachem skener ochistio sada izgleda kao nov :)

Da li je neko od vas isprobavao tehnike skidanja zutila sa plastike... Stavio sam danas komad plastike u hidrogen peroksid (ili hidrogen za farbanje kose) jer sam procitao da pomaze ..javljam rezultate za koji dan..;)

Nije dovoljan samo hidrogen. Treba ti još i UV (ultraljubičasto) svetlo - lampa ili Sunce.
Kao katalizator reakciju ubrzava malo toplote i hemikalija TAED koja se nalazi npr. u sredstvu za uklanjanje mrlja Oxy Action.
Hidrogen treba da je bar 20%-tni, a poželjno 30%. Oxy Action se dodaje jedna kašičica na litru hidrogena. Posle osam sati sunčanja po letnjem vedrom danu, rezultati su zaista zapanjujući - plastika je kao nova, a nalepnice i ostali obojeni dodaci potpuno nedirnuti. Zimi može da posluži i UV lampa.

Kao sto se plastike razlikuju,tako se razlikuje i "zutilo".
Postoje nacini i sredstva da se zutilo delimicno ili skroz ukloni.

Nije baš tačno. Sva žutila plastike koja se koristi kod kompjuterske opreme potiče od hemijske reakcije broma sa kiseonikom. Brom se nalazi u sredstvima koji se dodaju plastici da smanje njenu zapaljivost. U zavisnosti od količine i kvaliteta smese, neke plastike ne žute dugo vremena, dok druge brzo požute. Toplota i UV zraci samo ubrzavaju proces. Sva sreća pa je reakcija reverzibilna i uz pomoć hidrogena i UV zraka se može "odžutiti" ;)

zato sam ja u startu kupio sve crne komponente :D

@Dag
Ma video sam i ja na istom sajtu tu pricu sa TAED-om i ostalim katalizatorima, mada ako si bolje pogledao kazu da bilo koja koncentracija HP pomaze pa cak i ove koncentracije koje mogu da se kupe u radnji bez cimanja (posto kada sam pitao za HP od 30% u apoteci zena bojazljivo kaze sine to przi kozu) najbolja opcija 12% Schwartzkopf-ov zato sto je vise u formi gela za laksse nanosenje.

Sacekacu tri dana pa cu da vidim i da prenesem iskustva...

@Dag
Ma video sam i ja na istom sajtu tu pricu sa TAED-om i ostalim katalizatorima, mada ako si bolje pogledao kazu da bilo koja koncentracija HP pomaze pa cak i ove koncentracije koje mogu da se kupe u radnji bez cimanja (posto kada sam pitao za HP od 30% u apoteci zena bojazljivo kaze sine to przi kozu) najbolja opcija 12% Schwartzkopf-ov zato sto je vise u formi gela za laksse nanosenje.

Sacekacu tri dana pa cu da vidim i da prenesem iskustva...

Pa probaj onda u taj gel da staviš malo Oxy Action-a da ubrzaš stvar. Pa odnesi onda to u neki solarijum, pošto baš i nema više sunčanih dana... (TAED je katalizator, ali UV zraci su neophodni za hemijsku reakciju)
... i obavezno pošalji slike pre i kasnije. ;)

Ma dovoljno nas zraci i ovo sunce, hahahaha.

Ima neka sigma pena da se kupi u metrou za to.

Nazad
Vrh Dno