Šta je novo?

Skidanje postojece farbe i farbanje

najbolje je skidati farbu, peskarenjem (i najbrze)
a farbanje, prajmer pa da se dobro osusi i onda mozes dva prelaza sprejem i ako hoces glossy look mozes odraditi i na kraju clear coat (dobro i kao zastitia od grebanja).

mada za farbanje je najbolji powder coat, i najizdrzljiviji

[youtube]Q_YY83dGbEI[/youtube]

[youtube]znv5Fpmirds[/youtube]

Poslednja izmena:
Kako ce se slagati plasticna prednja maska ofarbana sprejem sa powder coatingom?

Posto sam u potpunosti rastavio kuciste (skinuo sve nitne i rastavio unutrasnjost) mozda moze ok da se odradi i sve sa sprejevima, posto nema tesko dostupnih mesta?

btw quote sa jedne druge teme:

nije da mi se ne svidja, nego ja ne volim mnogo glossy look... ukusi su razliciti :)

meni je najepse satin black. to mu nije bas skroz mat, imam mali odsjaj ali tek tek.

posto imamo slican ukus, kako dobijas taj satin black?

Jos jedno pitanje :)

Moze li se iseci celicna stranica chieftec kucista?

ako dobro ofarbas plastiku bice ok.
satin black je boja, nesto izmedju mat i glossy black (vise mat)
mozes iseci ubodnom testerom, samo zastiti sa onom papirnom samolepljivom trakom za zastitu kod farbanja

a farbanje, prajmer

Prajmer nema u spreju rekose mi, jeli uopste obavezan kako za metal tako i za plastiku?

Kako se nanosi prajmer iz konzerve?

Tesko ide smirglanje ali odlucio sam sve sam da radim, valjda cu izgurati do kraja ...

mislim da je taj "primer" obavezan i za plastiku. imam jedan racunar kome je kuciste upropasceno jer nije koriscen na plastici. (jako ruzno izgleda)

Ja bi da farbam kuciste od mobilnog (se p910).

Koliko sam shvatio kada bi sve isao po ps-u trebao bi mi:
- vodena smirgla
- air brush
- kompresor
- primer
- farba
- lak

Mislio sam da pojeftinim postupak samo sa vodenom smirglom i bumper sprejem.
Ne znam da li se isplati raditi uopste tj. kako ce ispasti farbano sprejem i da li ce ostati farba ili ce se brzo izgrebati?

Poslednja izmena:
Sto Air Brush? I bez kompresora mozes da prodjes.

Bitno je da pripremis povrsinu vodenom smirglom. Preporucujem koriscenje primer-a, najzgodnije u spreju. Posle toga nekoliko tankih slojeva boje u spreju sa pauzom izmedju. Lak (u smislu zavrsni providni sloj) nije obavezan.

Po meni, dok ga ne ispeskaris nije po PSu, ali moze da se ovako odradi, bice ok. Farba ce se ljustiti prilicno lako bez primer-a, prvi put sam tako radio i zeznuo se.

I da ponovim ono sto su mnogi rekli -> peskarenje + powder coat su zakon. Potrazite OCz-ove postove, nije ni skupo uopste ako ste u prilici da to uradite.

Poslednja izmena:
Posto bih i ja farbao plasticno kuciste od Dell l550r koji biste mi lak preporucili za zavrsnicu? U koliko se slojeva nanosi lak i da li se i on smirgla ?
Ranije sam modovao neko big tower kuciste ali sam ga farbao u mat crno i nije bilo lose, a sada bih nesto recimo metalik crveno ali bih ga i lakirao da dobijem onaj glossy look i da ga zastitim od grebanja.:)

Ne mogu da pristupim bas svim delovima smirglom (coskovi recimo).

Jel postoji neka fora ili jednostavno iz coskova ne moze da se skine postojeca farba?

pa postoji fora i zove se peskarenje :)

Pazi zvao sam za peskarenje, rekli su mi da celik moze, ali da sa plastikom mora sporo i polako da se radi a sat vremena rada je 60 eur.

E sad ako ima neko neku povoljniju kombinaciju neka javi, ni meni se ne smirgla, al za 60 eur ima da ga osmirglam :)

Sad sam probao da smirglam metalne delove, i vrlo brzo sam dosao do samog celika ... trebam li uopste skidati onaj sivi mat sloj koji se nalazi ispod farbe, ili mogu ici sa prajmerom preko njega?

Ako ne moram ici do samog celika, onda bih mogao i sam da odradim, jer unutrasnji delovi imaju samo taj mat sivi sloj, pa tu nemam sta da smirglam?

Ili da osmirglam sve sto mogu, pa ono sto ne mogu odnesem na peskarenje?

Ako imas kompresor i neku garazu ili slicno kupi pistolj za peskarenje i sam zavrsi :)
mislim da ne kosta vise od 1500 din a zavrsice ti posao

Poslednja izmena:
ma nisam mislio na peskarenje plastike :)

taj mat sloje je zastita protiv rdje (neka vrsta prajmera) tako da mozes da ga skines a mozes samo da predjes smirglom da se stvore neravnine. mada ako bas ides sa prajmerom najbolje je ici na go metal (za powder coat mora go metal)

S čim najbolje zaštiti boju nakon farbanja? Pošto meni mod odrađuje slikar, verujem da će tu biti uljanih boja.

imas clearcoat sad ne znam kako se to zove kod nas u farbarama (bezbojni sprej slicno laku)

Ima Prajmer u spreju, potraži u nekoj drugoj farbari:wave:

Nasao :)

ma nisam mislio na peskarenje plastike :)

taj mat sloje je zastita protiv rdje (neka vrsta prajmera) tako da mozes da ga skines a mozes samo da predjes smirglom da se stvore neravnine. mada ako bas ides sa prajmerom najbolje je ici na go metal (za powder coat mora go metal)

Znam da nisi, zato ti i kazem ... Meni je veci problem plastika, metalni delovi nisu toliko problematicni.

tnx :wave:

Poslednja izmena:
uzmes smirglu i polako, ni ne moras mnogo smirglati plastiku, bitno je samo da bude hrapavo kako bi prajmer bolje uhvatio

Ako je hrapava plastika prvo uzmi npr smirglu 120, pa onda 400-600 pred primer. Obavezno pogledaj uputstvo na prajmeru, postoje primeri preko kojih odma farbas tj ne smes da sacekas da se osusi, a i oni koji moraju da se prosuse par sati pre nanosenja boje. Sto se tice boje ako imas para kupi neku kvalitetniju, happy color i slicne su bacanje para.
Najjeftinija dobra boja je dupli color.

@ZokiNS, naravno na metalik boju mora lak, minimum 3 sloja a mozes i do 7-8.. Prvo isprobaj lak obavezno, obicno se oni nanose sa vece blizine nego boja! Ako ces posle da ga smirglas pa poliras tj da ides na "mirror look" onda ovim redosledom smirgli ides: 600, 1000, 1500, 2000, nakon toga polir pasta i pamucna krpa dok god ne pocne da sija. Pri smirglanju koristi neko sredstvo za ciscenje stakala, lakse ide nego sa vodom.

pretpostavljam u nekoj bolje opremljenoj farbari :)

Da ali u farbare koje idem (EHOM) toga nema, sigurno ne po toj ceni, a važe za jako-dobro-opremljene...

Poslednja izmena:
Ovaj je možda najbolje rešenje za kućne modere, jer ima svoj mali rezervoar, ne treba dodatna boca.
Cena je možda malo veće od gore navedene, ali na alatu ne treba štedeti, jer ako zatreba jednom, on se isplatio.

Negu drugo nešto me zanima, gledam na ovom sajtu i cena šljake za peskarenje (džak 50kg) je cca 2000 din. jel ima to negde jeftinije da se kupi, ovo mi deluje preskupo:S:

Ovaj je možda najbolje rešenje za kućne modere, jer ima svoj mali rezervoar, ne treba dodatna boca.
Cena je možda malo veće od gore navedene, ali na alatu ne treba štedeti, jer ako zatreba jednom, on se isplatio.

Koliko ja vidim to je "Metabo", što znači siguran kvalitet. ;)
Jedino što bi vam (mi) trebao neki malo jači kompresor (da pada na 7 bara i tu se pali, znači da druka oko 8-10).

Negu drugo nešto me zanima, gledam na ovom sajtu i cena šljake za peskarenje (džak 50kg) je cca 2000 din. jel ima to negde jeftinije da se kupi, ovo mi deluje preskupo:S:

Trebalo bi da ima na svakoj šljunkari.

Hvala obojci za sugestije!
Ja ako ga kupim preneću vam iskustva.
:wave:

Poslednja izmena:
@ZokiNS, naravno na metalik boju mora lak, minimum 3 sloja a mozes i do 7-8.. Prvo isprobaj lak obavezno, obicno se oni nanose sa vece blizine nego boja! Ako ces posle da ga smirglas pa poliras tj da ides na "mirror look" onda ovim redosledom smirgli ides: 600, 1000, 1500, 2000, nakon toga polir pasta i pamucna krpa dok god ne pocne da sija. Pri smirglanju koristi neko sredstvo za ciscenje stakala, lakse ide nego sa vodom.

Hvala na pojasnjenju!:) Ranije sam farbao kuciste po uputstvima sa bencha ali nikada nisam lakirao a zeleo bih da postignem bas taj "mirror look"! Videcu u farbari sta ima od tih lakova, pa cu za pocetak uzeti neki najjeftiniji cisto da probam.

Nazad
Vrh Dno