Šta je novo?

Skeniranje dokumenata

Draganche

Slavan
Učlanjen(a)
10.08.2007
Poena
304
Molio bih nekoga, ko zna da mi objasni kako da udjem u skenirani dokument kao u Word dokument (skeniram neki obrazac i posle da udjem u njega i popunim ga odgovarajucim podacima)?

Za to ti je potreban prvo neki OCR program (recimo Abby Finereader koji je među najboljima) pomoću koga prvo skeniraš dokument a zatim ga snimiš iz OCR programa kao word fajl.

detaljnije

Za to ti je potreban prvo neki OCR program (recimo Abby Finereader koji je među najboljima) pomoću koga prvo skeniraš dokument a zatim ga snimiš iz OCR programa kao word fajl.

Molim te ako mozes detaljno korak po korak, jer o tome nisam uspeo da saznam nista, a da mi je uspelo, a na ovaj nacin nisam pokusavao jer ne znam. Hvala unapred.

Uf, korak po korak je nešto što ne volim da objašnjavam, naročito što ako nabaviš program sve ide svojim tokom.Finereader ima samo jednu namenu a to je OCR i vodi te sam kroz proces kreiranja dokumenata.

Otprilike OCR programi tako i rade - kontrastno se skenira dokument (u bilo kom programu za skeniranje), ucita ta skenirana slika u eto taj npr. Abbyy Fine Reader i pusti se da program sam odradi prepoznavanje teksta. Zatim se pregledaju eventualne greske i taj tekst ili exportuje kao doc, txt, rtf, stavec, ili se copy/paste-uje u Word. Znaci to ovako... ukratko.

A mozda je lakse text prepisati rucno u Word ako ga nema mnogo, pogotovo sto ovo sve izgleda tako komplikovano nekome ko prvi put to radi (a i ja sam probao samo jednom, radi "licnog uzdizanja" 😀 i batalio sam, jer mi je mnogo cimanja).

Pozdrav!
MrBigJump.gif

OCR koji ja koristim i preporucujem je omnipage pro ver.5, a cini mi se da je izasla i verzija 6.

skeniraj dokument kao sliku, ubaci je kao background u word dokument na mestima na kojima treba da radis popunjavanje ubaci text box-ove ili kreiraj tabelu preko cele strane i polja dosteluj tako da se poklapaju sa mestima gde treba da radis popunjavanje. ne zaboravi da podesis da se ivice taxt box-ova ili tabela ne stampaju.

Nazad
Vrh Dno