Šta je novo?

Skener za film (35mm prevashodno), preporuka potrebna i gde da se kupi

M_M

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
13.09.2004
Poena
380
Ćaletu potreban skener za 35mm foto filmove, neki srednje klase (250-350e) vidim po inostranstvu toga ima podosta, a kod nas izgleda baš niko ništa ne nudi...

Iskustva sa ovakvim skenerima nemam, pa ako neko ima molim za preporuku na šta najviše od karakteristika da se obrati pažnja pri kupovini tj. izboru?

Na osnovu review-ova sa sajtova, trenutno je favorit Reflecta ProScan 7200, cena u .de je oko 310-320e. Ima li neki bolji za slične pare?

I onda još samo da ga pronađem kod nas... Ili da li znate da li bi neki uvoznik uvezao primerak, a da ne odere kožu s leđa?

Poslednja izmena:
Niko ništa? Zar je moguće da pored toliko starih 35mm filmova niko ne želi iste da digitalizuje? Pa nisu oduvek bili digitalni fotoaparati, masovnije tek poslednjih 7-8 godina... pre toga je 50-tak godina bila analogna fotografija...

Elem, probao sam sa solidnim stonim A4 skenerom (Canon 8800F), ali krajnji rezultat je osrednjeg kvaliteta i skeniranje ide mučno i jako sporo (za 1 35mm film sa 30-tak snimaka treba oko 2 sata, i to samo skeniranje, bez obrade). A ćale i njegov burazer imaju stotine i stotine starih filmova (puno se bavili fotografijom u svoje vreme)...

Skeniranje negativa i slajdova je spor i mukotrpan proces a što bolji skener to mukotrpnije. :) Meni treba oko 4 sata za rolnu 35mm filma u 3200DPI sa infrared korekcijom na Canon 600F skeneru koji ima tu prednost što film pritisne pa je idealno ravan tokom skeniranja. Za sada razmatram dve opcije ili Nikon skener ili DSLR preslikavanje negativa koje je ultra brzo (10-15 minuta za ceo film) ali opet tu treba vrhunski makro objektiv i 1:1 odnos i naravno cela skalamerija za montiranje filma.

Evo ti npr. kako radi 600f

Dead cherry tree by Misko78, on Flickr

Hvala, manje više mi je sve to poznato, i za povremeno skeniranje 35mm foto filmova i solidan A4 skener kao taj Canon LiDE 600F je OK (probao sam na 8800F koji je još bolji). Ali prava stvar za masovnije (sveukupno par stotina 35mm filmova) i nadasve kvalitetnije (veća dinamika i rezolucija, uz automatsku korekciju ogrebodina i prašine) skeniranje je ipak namenski 35mm skener, kao onaj što sam naveo (Reflecta ProScan 7200) ili sličan...

Samo problem mi je što KOD NAS NIGDE nema da se nabavi ama baš nikakav ni sličan 35mm skener (npr napolju popularni Plustek 7200/7300/7400/7600/8200). Sve druge računarske džidža-bidže ima koliko hoćeš (100 vrsta grafičkih, monitora, matičnih ploča i sl.), ali ovoga baš nigde (razumljivo, retko se traži), pa se pitam da li možda kod nekog uvoznika može da se poruči, da uveze jedan primerak uz sledeći kontigent opreme? Ako je uvoznik velilki i pouzdan, nije problem ni kapara da se ostavi...

Poslednja izmena:
Plustek se donosi iz Madjarske kontaktiraj ove sto donose odatle. Za skeniranje starih filmova koji su ostavljeni u rolni i koji su teški za ispravljanje 8800F i Epsoni ne mogu da primirišu 600F sem ako ne nabaviš nosač filma sa staklom koji ima zaštitu od pojave njutnovih prstenova i anti refleksne osobine ili ako skeniraš mokrim postupkom onda su naravno bolji. Npr. Plustekov nosač ne može da obuzda stari urolani film. Za nas koji i dalje fotografisemo na filmu i gde je film svež i ravan što bolji skener to bolji rezultati. Nabavi ti lepo nosač za 8800F i imaćeš izvanredne rezultate sem ako nisi piksel spliter onda te ni jedan skener neće zadovoljiti. Canon softver za skeniranje je odličan i neće ti trebati Vuescan ili Silverfast. Moraš da znaš da ako hoćeš da ispravno skeniraš svaki kolor negativ moraš ručno da izabereš sivu na svakom frejmu ponaosob to ti nijedan skener neće uraditi kako treba automatski, crno beli negativ filmovi nemaju nikavu IR korekciju pa svaki frejm moraš ručno da obrađuješ. Slajdovi su druga priča i tu nema zezanja sa bojama sem ako nisu izčileli. Meni su ukazali na taj problem pa vidim koliko sam izgubio vremena sa auto skeniranjem gde su mi skenovi išli u crveno, žuto ili plavo.

Još nešto ta Reflecta nema automatski fider, pa svakih 3 minuta koliko joj treba za jedan snimak u 3600DPI sa DI³ korekcijom moraš da ručno pomeriš nosač, takođe je loša za stare filmove , baš iz razloga koji sam ti pomenuo.

Poslednja izmena:
Pa nosac se dobije uz 8800 F i za slajd i 35 mmm filmove , jedino ako moze staklo da se nabavi posebno . Pozdrav !

Kakve veze ima što se dobijaju nosači kad ne valjaju. Namenskih nosača ima i za mokri postupak i za suvi postupak, sa promenljivom distancom, a ima i samo anr staklo za dobijeni nosač.

Ja imam profesionalni Heidelberg skener koji poseduje 2 lampe (po jednu gore i dole) a uz koji su mi stigli sabloni, izmedju ostalog i za skeniranje filmova. Kvaka je u tome sto skener koristi SCSI interfejs i ima svoju PCI karticu za koju drajveri postoje samo za Windows XP, pa ga vise ne koristim.

U poslednje vreme razmišljam o korišćenju DSLR-a u ovu svrhu... Probaću sa macro extension tubama i slajd duplikatorom, ali tek za jedno 15-tak dana kada mi tube stignu, kao i inverzni adapter a u međuvremenu osmislim osvetljenje i stalak.

P.S. čisto informativno, daj tačan model te profi Heidelberg mašine, da sednem da se žderem... :)

Jedan naš "analogaš" koji radi ručno razvijanje filmova i povećanja ima komplet vrhunsku opremu za preslikavanje slajdova + 200mm Nikkor Micro, jedino što nema FF telo ali pošto ja uzimam d700 (ili 5d + nikon canon adapter) do kraja meseca isprobaćemo kako sve to funkcioniše i naravno okačiti rezultate.

Nazad
Vrh Dno