Šta je novo?

Skaniranje HDD-a?

• Začetnik teme Začetnik teme Dabar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dabar

Čuven
Učlanjen(a)
26.01.2001
Poena
619
Posle propisnog gašenja ili restarta računara, pri ponovnom pokretanju istog, svaki put mi se pokrene skaniranje diska kao kod nepropisnog gašenja. XP je u pitanju. Redovno održavam disk (skaniranje, defragmentacija) tako da je isključena mogućnost aljkavosti. Može li se pretpostaviti uzrok ovakvom ponašanju?

Ja imam potpuno drugačiji problem sa istom tematikom.
Kod mene se prilikom nepropisnog isključivanja ili restarta uopšte ne pokreće skeniranje, tako da je i to moguć uzrok pojave bad sectors na mom hardu.

AKo neko zna, neka mi da uputstvo šta i kako treba da podesim. Inače, ovo mi ne radi od poslednjeg instaliranja Win XP. Ranije je sve radilo ok, mada je proces instalacije tekao kao i uvek. Gasio sam neke procese u win. Da li to ima veze sa ovim problemom?

Pozdrav.

mislm da je u prvom slucaju fat32 particija u pitanju a u drugom ntfs
bad sectors su posledica kvaliteta hard diska i napajanja u saradnji sa EPS-om

Filo je napisao(la):
mislm da je u prvom slucaju fat32 particija u pitanju a u drugom ntfs
bad sectors su posledica kvaliteta hard diska i napajanja u saradnji sa EPS-om
Fat 32, Maxtor 80Gb. Gde mogu da vidim reuzultat skaniranja? Verovatno da postoji neko mesto gde se zapisuju takvi podaci.

Otvori command i kucaj chkdsk (prvo kucaj chkdsk /? da vidis koje sve opcije imaju), mislim da je chkdsk /R za proveru bad sectora i videces rezultate skeniranja na kraju

@Aleksej
Verovatno si kod zadnjeg instaliranja XP - a odabrao da ti particija bude u NTFS filesystemu, a kod njega nema potrebe za tim

EDIT
@Dabar - Ono sto ti ode od podataka, tj. sto nadje posle skeniranja da je otislo bice u found.00x direktorijumima (hidden su po defaultu)

Poslednja izmena:
Prvo backup podataka sa tog diska, sa maxtorovog sajta skini aplikaciju powermax. Zatim diagnoziraj disk sa njihovim smart resenjem i ako bude sve ok onda fino sa powermax-om odradi low level format. Kreiraj particiju ponovi i vise ti nece startati scandisk.

chivitli je napisao(la):
@Aleksej
Verovatno si kod zadnjeg instaliranja XP - a odabrao da ti particija bude u NTFS filesystemu, a kod njega nema potrebe za tim

otkud ti to?rekao ti zarko radosavljevic?
svi operativni sistemi koji su bazirani na nt-u IMAJU potrebu da budu na ntfsu, koristio ga ti kuci ili na poslu, a narocito sa particijama >50GB ili fajlovima >4gb
e sad , to sto oni mogu da se instaliraju na fat32 to je druga prica
mogu i na fat16 pa ja nisam video da to iko radi 😉

dabar, kucaj u command promptu
convert c: /fs:ntfs

a to sto se i ne pokrece scandisk, to je ok
kod ntfsa to tako i funkcionise jer bi sam fs trebao da ima neke mehanizme za oporavak
ako ti bas treba - desni klik po disku pa properties->tools->check now i chekiraj automaticly fix file system errors.Kad restartujes komp odradice scandisk
i nece ti se vise startovati chkdsk

Filo je napisao(la):
chivitli je napisao(la):
@Aleksej

otkud ti to?rekao ti zarko radosavljevic?
svi operativni sistemi koji su bazirani na nt-u IMAJU potrebu da budu na ntfsu, koristio ga ti kuci ili na poslu, a narocito sa particijama >50GB ili fajlovima >4gb
e sad , to sto oni mogu da se instaliraju na fat32 to je druga prica
mogu i na fat16 pa ja nisam video da to iko radi 😉

Nisi me razumeo, nemoj mi odmah skakati za vrat i nemoj me vredjati pomocu doticnog! Kad sam napisao "kod njega nema potrebe za tim" mislio sam na to da ne mora da se skenira disk kod 'loseg' restarta zato sto za tim nema potrebe kod ntfs-a zbog nacina na koji radi, a ne na to da nema potrebe za ntfs-om u xp-u. Uostalom i sam koristim ntfs na obe particije koje imam. Posto je rekao da mu je ranije radio scan, a posle nove instalacije vise ne, pa sam pretpostavio da je izabrao ntfs filesystem i nisam nigde napisao da je to pogresno, cak sta vise preporucio bih ga!

Poslednja izmena:
OK
ali je taj scandisk 99% posledica fat32 fajl sistema
kod ntfsa toga nema

Sto se tice FAT32, rezultate skeniranja imas u Scandisk.log koji ti se nalazi na root-u, ispod Autoexec, Config....
Obelezi i edituj ili samo view i potrazi po datumu poslednji scan, a tu su ti i svi prethodni.

Dabre, konvertuj FAT32 u NTFS kao sto ti je Filo napisao, tu bude zacas gotovo bez problema, a resices onaj "problem" sa sa sinom da ne gura nosic u tvoje slicice. 😉

apolon je napisao(la):
Dabre, konvertuj FAT32 u NTFS kao sto ti je Filo napisao, tu bude zacas gotovo bez problema, a resices onaj "problem" sa sa sinom da ne gura nosic u tvoje slicice. 😉
Predpostavljam da moram i logički deo diska da konvertujem u NTFS. Da li je to moguće uraditi uz pomoć Partition Magica, sa njim sam delio disk na više particija. Nisam to do sada radio pa me zanima da li moram da prethodno sačuvam podatke sa log. diska? I još jedno pitanje pa neću više 🙂 može li na istom HDD-u da budu particije u različitim fajl sistemime? Klinac ima dve sistemske (XP i Me pri čemu je XP FAT 32)+njegova logička particija.

Na istom HDD-u mogu da budu particije u razlicitim FS (kod mene je ranije bilo NTFS, FAT32, Linux Ext3). Mogu da budu razliciti FS i pod istim operativnim sistemom. Recimo, XP-ova sistemska particija moze da bude i u NTFS-u ili u FAT32, pri cemu logicke particije opet mogu da budu u bilo kom od ta dva, znaci razne kombinacije). MEDjUTIM NAJBOLJE JE da XP bude u svom "prirodnom" okruzenju, a to je NTFS, sto podrazumeva i sve particije na disku osim one na kojoj je WinMe ili Win98, kao i onih koje hoces da "vidis" iz WinMe ili Win98 (ovi operativni sistemi "ne znaju" za NTFS). Uzgred receno, mogu i da se iz Win98 ili WinMe "vide" NTFS particije, uz instaliranje nekog programa ("NTFS for Windows98").
Sto se tice konvertovanja FAT32 u NTFS, ono je u velikoj meri bezbedno i radi se "u letu" komandom u Command Promt-u: convert c: /fs:ntfs (kao sto je napisao Filo), a zatim isto to i za ostale particije (umesto C, slovo particije, znas i sam, ali nemoj onu gde je WinMe). Moze i preko Partition Magica (ja sam pomocu njega radio), ali uradi to iz Command Promt-a. 99% je ovo bezbedna procedura (za raliku od konverotvanja FAT32 u NTFS), pa sam proceni da li ti je potreban backup na osnovu znacaja podataka koje imas HDD-u.

Na kraju moja PREPORUKA: Instaliraj samo XP (sve particije u ntfs-U), ti budi administrator (sa sifrom jeli), a klincu otvori nalog "obicnog" usera. Onda ces njemu ograniciti pristup odredjenim podacima (da ne kazem slikama).

Nazad
Vrh Dno