Šta je novo?

Sjajni ili mat ekran monitora? (glossy vs. matte)

star-duster

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2008
Poena
345
Napomena - pridev "sjajan" u ovom postu ne koristim u smislu "odličan", već u pravom značenju - gladak, refleksivan.

Otkako imam LCD monitor, tj. od 2007., imam monitor sa antirefleksivnim premazom, tj. mat. Prvo je to bio LG 1952S, a od pre par meseci je ViewSonic VX2336S-LED IPS. Do nedavno sam bio sasvim zadovoljan ekranima sa mat premazom, ali sam vremenom počeo da primećujem kako mi mnogo lepše izgledaju ekrani novog mobilnog telefona, tableta, ili tuđih laptopova (koji su sa sjajnim ekranom).

Stvarno je paradoksalno da većinu uređaja koji se koriste van kuće (telefone, tablete, laptopove) prave sa sjajnim, tj. glossy ekranima, a kućne monitore uglavnom prave sa antirefleksivnim premazom, iako u sobi lako može da se podesi željeno osvetljenje!

Da se razumemo, veoma sam zadovoljan svojim novim ViewSonic monitorom, uglovi gledanja su odlični, boje veoma žive, odziv sasvim pristojan za igranje i multimediju, veličina i rezolucija su taman po meri. Neuporedivo je lepša slika nego na starom LG-ju. Ali ipak imam utisak da antirefleksivni premaz nekako guši ovaj monitor i ne dozvoljava mu da se prikaže u pravom sjaju (i bukvalno i figurativno).
Sada mi na svakom monitoru sa antirefleksivnim premazom svetla pozadina deluje nekako prljava, kao da ima prašine preko. To je onaj "grainy" efekat. Nasuprot tome, sjajni ekrani mi deluju neuporedivo čistije i "življe". Iako oni izgledaju kao ogledalo kada su ugašeni, ipak u zamračenoj sobi ne bi trebalo da ima toliko refleksije, tj. pri radu i igranju ne bi trebalo da se toliko primećuje.

Znam da na internetu ima milion glossy vs. matte tema i rasprava, ali želim da čujem subjektivne utiske i naših ljudi.

Krivo mi je što sam malo požurio sa kupovinom monitora. Pre par meseci nije bilo 23" IPS monitora sa glossy ekranom na našem tržištu, bar ne za pristojne pare, ali se sada to sasvim promenilo dolaskom DELL S2340L monitora sa sjajnim ekranom.
Razmišljam da prodam svog ViewSonica starog samo 2 meseca (nov košta oko 17 hiljada, ne znam koliko bih mogao da dobijem za svoj primerak, ispravan naravno) i da kupim ovog DELL-a koji košta oko 18 hiljada.

Šta vi mislite? Vaši utisci? Da li biste vi uradili ovu zamenu o kojoj ja razmišljam?

Glossy ima smisla u slucaju kada neki Mac lepo izgleda zbog toga sto ima staklo na ekranu. Mada iako to lepo izgleda, moze da smeta. A onda neko dodje i napravi monitore sa glossy ekranima pa sve to izgleda kao da si neku kesu nalepio preko ekrana i jos ima one talasice jer ne moze kesa da bude super glatka kao staklo, cist FAIL.

Ja bih glossy zaobisao u sirokom luku.

Stvar ukusa i potrebe. Kancelarijski posao ne mozes raditi na glossy monitorima zato sto neces videti nista, dok mat folija muti sliku, tako da nema potrebe gledati film u mraku na necemu sa mat folijom. Ako ti je soba nije danju maksimalno osvetljena, ako ti monitor nije blizu i okrenut prema prozoru, ili ako uopste ne koristis monitor danju, i ako ti se svidja glossy panel, nema potrebe da se suzdrzavas ;).

Obrati paznju da nemaju svi isto izrazen antiglare sloj, tako da i ako se odlucis za monitor sa mat folijom, zavisice ti od modela do modela da li dobijes minimalno ili bas izrazen antiglare (koji je overkill, pogotovo ako ti nije potreban).

A jel na tim glossy ekranima ce da se vise skuplja prasina?bas kao na TVu

Na ravnoj povrsini teze ostaje prasina nego na hrapavoj, ali se isto tako i bolje vidi.

Prosto je neverovatno da se glossy ugradjuje iskljucivo u laptopove, telefone i tablete, koji se najvise koriste vam kuce. Potpuno neobjasnjivo i paradoksalno da je zaobisao samo trziste PC monitora, jer se ugradjuje i u televizore. Oduvek sam toga bio svestan, ali, nekako, mislio sam da mat ima svojih prednosti. Prihvatao sam taj ******ski trend koji je nametnula industrija. Prvi put mi je sve postalo jasno kada sam dobio novi ipad zajedno sa antirefleksivnom folijom, i koristio ga tako neko vreme, kao, bolje je, placena je 30e. Kakva razlika nakon sto sam skinuo foliju! Dakle, ko zna kakva je slika i na mom monitoru, da nema *****skog antirefleksivnog sloja. Gledao sam cak tutorial kako da ga skinem, ali suvise tesko izgleda pa sam batalio. Nisam znao da se pojavio nov glossy model. Ne znam sta da radim, soba mi je uvek zamracena i apsolutno mi ne treba mat ekran, a nevidjeno me mrzi da prodajem nov monitor. Mozda i napravim zamenu, toliko me nervira i nema tih para koje ne bih dao. Da kupujem nov monitor, apsolutno ni sekund ne bih razmisljao... Gledao sam i Apple monitore, ali mi bas jadno da prikacim na PC.

cekamo da neko kupi S2340L i podeli utiske sa nama kakav je trip imati glossy panel na primarnoj masini :)

Ja recimo ne podnosim glossy monitore jer sam imao milion situacija gde mi je refleksija izuzetno smetala u radu.
Činjenica je da glossy monitori imaju bolji kontrast i deluju oštrije, ali ja nikada ne bih menjao svoj matirani za glossy.

Ja recimo ne podnosim glossy monitore jer sam imao milion situacija gde mi je refleksija izuzetno smetala u radu.
Činjenica je da glossy monitori imaju bolji kontrast i deluju oštrije, ali ja nikada ne bih menjao svoj matirani za glossy.

Ja sam isto glasao za matirani. Mnogo lepsi, za mene

O lepoti se baš i ne može diskutovati, to je individualna stvar. Ja bih pre gledao praktičnost. Srećom solid state monitori i televizori ne proizvode toliko statičkog naelektrisanja pa privlače manje prašine. Ja volim više mat površinu koja nema odsjaja ali se oni malo teže čiste. Isto tako imaju nešto ˝mekšu˝ sliku.

Vrh Dno