Šta je novo?

Sistem se sporo "dize"

DTS

Slavan
Učlanjen(a)
12.05.2005
Poena
304
Imam Asus 875P NEO,P4 3.06 GHz i 512 DDR 333Mhz,na C: particiji diska imam oslobodjeno 5Gb i po mom misljenju se sistem dize presporo za ovakvu konfiguraciju (83.3s) jer npr. imam jos jedan losiji kompjuter (koji ruku na srce ima samo 3Gb zauzetog prostora na HDD) ali i WIN 98,a sistem se startuje neuporedivo brze!
U cemu sve moze da bude problem?

Pozdrav

Poslednja izmena:
Virusi, spy ware, dosta programa u startupu...

DTS je napisao(la):
Imam Asus 875P NEO,P4 3.06 GHz i 512 DDR 333Mhz,na C: particiji diska imam oslobodjeno 5Gb i po mom misljenju se sistem dize presporo za ovakvu konfiguraciju (83.3s) jer npr. imam jos jedan losiji kompjuter (koji ruku na srce ima samo 3Gb zauzetog prostora na HDD) ali i WIN 98,a sistem se startuje neuporedivo brze!
U cemu sve moze da bude problem?

Pozdrav

Naravno da se startuje neuporedivo brze... Odgovor zasto si naveo sam...

Sad problem sporog dizanja. Kao sto je vec NiTro naveo, razne kategorije malicioznog koda, dosta programa prilikom startup-a.

Medjutim, mali pagefile, odnosno virtualna memorija kao i lokacija iste, moze biti uzrok tvojim problemima takodje.

Registry problem...

Inkompatibilnost hardware-a, overclock...

Meni se desavalo na staroj konfiguraciji da kada mi je CD-R bio slave na secondary IDE, da mi se sistem podizao citava dva minuta. Stavim na master... Trivijalno, ali...

Mogao bi ipak navesti specifikacije konfiguracije, kao i organizaciju particija, tip file system-a, cisto da znamo sa cime imamo posla.

Poslednja izmena:
Oce da duze ucitava zbog mreze, tj ako su ti ta dva kompa umrezena, probaj da disable-ujes mreznu karticu pa proveri kojom brzinom se dize sistem

Imam XP+SP2,ali zar ne bi trebalo da se XP startuje brze od 98,ME ili 2000?
Disk je podeljen na 4 (NTFS) particije,nista cudno...
Pre nekoliko dana sam instalirao AVG i prekontrolisao sam HDD zbog virusa i bilo ih je nekoliko desetina...morao sam da obrisem neke filove iz Common Files datoteke.Sada virusa vise nemam.

DTS je napisao(la):
Pre nekoliko dana sam instalirao AVG i prekontrolisao sam HDD zbog virusa i bilo ih je nekoliko desetina...morao sam da obrisem neke filove iz Common Files datoteke.Sada virusa vise nemam.

E ako je tako, nije nishta cudno sto ti se sistem toliko dugo podize. Mozda AVG kaze da vise nema virusa, mozda bi Kaspersky pronasao jos nekoliko, ali u svakom slucaju sistem je ostecen.

Savetujem ti da formatiras disk i instaliras novi windows, a u najgorem slucaju da uradis repair.

pozdrav

probaj sa bootvis-om

12-2-1_1.jpg

moze da izbaci dosta korisnih informacija, sta gnjavi i sta oduzuje dizanje sistema

Sa moje strane takođe preporuka za Bootvis, osim analize procesa koji usporavaju podizanje sistema, može i da optimira samo podizanje sistema.

Prvo se uradi analiza: Bootvis -> Trace -> Next Boot + Driver Delays -> OK

Nakon restarta Bootvis uradi analizu, posle toga opet na Trace -> Optimize System. Bootvis sada restartuje kompjuter, i posle toga se sam aktivira i optimira sistem, tu je potrebno sačekati da program završi optimiranje. Prilikom sledećeg starta je podizanje sistema osetno brže.

Pre optimizacije je dobro uraditi defragmentaciju harddiska, i isključiti procese koji nemaju šta da traže u autostartu.

DTS je napisao(la):
Imam Asus 875P NEO,P4 3.06 GHz i 512 DDR 333Mhz,na C: particiji diska imam oslobodjeno 5Gb i po mom misljenju se sistem dize presporo za ovakvu konfiguraciju (83.3s)

Da, to je sporo za tu konfiguraciju, kod mene ima gomila instaliranih programa na Windows-u XP SP2 (nekih godinu dana je već prošlo od instalacije), i sistem se podiže ispod 40s od uključivanja do kompletnog desktopa.

Poslednja izmena:
Definitivno probaj BootVis, ja obicno svakih mesec dva odradim optimizaciju xp-a BootVis-om...

Cak i ako je sve u redu moze da ubrza podizanje sistema...

Samo nemoj preterati, ponekad ako vise puta odradis optimizaciju sa BootVis, moze cak i da ti boot-ovanje sistema bude sporije

Kakav ti je HDD? Jel mozda WD? Ja sam imao slican slucaj, jako se sporo dizao sistem, posle sam skontao da na WD diskovima imas polozaj jumpera, kad je hdd solo na kanalu, skines jumper, a kad ima jos nesto, onda ide u sredinu, cim sam skinuo jumper (posto je disk sam na kanalu) sistem se dize 3x brze.

Western Digital

amd_mad je napisao(la):
Kakav ti je HDD? Jel mozda WD? Ja sam imao slican slucaj, jako se sporo dizao sistem, posle sam skontao da na WD diskovima imas polozaj jumpera, kad je hdd solo na kanalu, skines jumper, a kad ima jos nesto, onda ide u sredinu, cim sam skinuo jumper (posto je disk sam na kanalu) sistem se dize 3x brze.

Jumper na Western Digital HDD se fabricki konfigurise na cable select, sto znaci da prilikom POST-a BIOS determinise status IDE/ATA/ATAPI devices i njihov prioritet, odnosno master, slave, primary, secondary, ukoliko je IDE kabel adekvatno montiran.

Mozes i skinuti jumper, ili ga staviti na factory default, ali storija o 3x brzem boot-ovanju sistema mi nekako ne stoji.

Mozda si konfigurisao jumper na master/slave, te se sistem odbijao boot-ovati ili se boot-ovao dugo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno