Šta je novo?

Sistem Particija postala RAW :/

Lappy

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2005
Poena
675
Asus zenbook sa 128GB je u pitanju, koristim ga za posao i nisam ga restartovao jedno 4 meseca, samo zaklopim i ode u sleep. Možda to ima veze.

I nakon jednog startovanja danas nešto se zaglavio i plavi ekran. I neće ni Safe kod, odmah plavi ekran. Pokrenuo sam cmd preko win recovery sa USB-a i sada vidim da ne može da pristupi C particiji, vidi je kao RAW.
Druga particija sve ok, ntfs, tu su svi fajlovi Itd. Tako da nije neki fizički kvar, nego se nešto desilo..

Win7 ultimate je u pitanju.

Naravno imao sam neke bitne fajlove na C, koje inače uvek bekapujem na eksterni storage, ali bio sam 2 meseca na putovanju i malo sam zapostavio to i eto. Da se bilo kada desilo u prethodnih godinu samo bih formatirao i ponovo win, ali naravno da je baš sada :)

Čitam već neko vreme, deluje beznadežno da oporavim win, ima li neko neku ideju, ako ništa, moram bar pokušati da izvučem fajlove

Jesam, čitam, nego dok istražujem možda ima nešto što neko zna, a ne podrazumeva rasklapanje laptopa da vadim SSD, možda da pokrenem neki Linux sa USB, nešto :)

Hvala svakako

Auh, čak i da izvadim SSD, u šta da ga stavim :/

The ux31a has its own proprietary 18 pin connector. Only 2 hard disks were produced for this model, Sandisk U100 and ADATA XM11

Poslednja izmena:
Ako imaš Hirens Boot disk možeš sa njega da butuješ live Windows pa iz njega da probaš npr CHKDSK komandu da oporavi particiju. Ima tu još korisnih opcija, ali ja bih prvo to probao. Ukoliko samo hoćeš da dođeš do fajlova, na live linuxu npr Ubuntu live možeš da instaliraš TeskDisk (Photorec) software za vraćanje podataka. Fenomenalan software....

Plan: instaliraću Windows to go na USB disk pa ću sa njega probati da pokrenem neke recovery programe.

Priznajem da nisam ni znao da postoji instalacija Windowsa na USB, izgubio se entuzijazam za praćenjem novih stvari, nekada sam čim se pojavi nešto novo reinstalirao, a evo sada još imam win7. Dok radi sve što mi treba, mrzi me da diram bilo šta :)

Poslednja izmena:
Ne treba ti windows to go.
Svi ok data recovery programi postoje i u butabilnom izdanju pa je windows to go nepotreban.

Pokušaj prvo sa Minitool Power Data Recovery (butabilno izdanje).
Ne uspeš li sa njim (idi na lost partition recovery) da povratiš podatke pošalji mi privatnu poruku.

Poenta ovog Live Win-a koji se nalazi na Hirens disku ,a može da se nađe i odvojeno je da pokuša da popravi particiju sa chkdsk komandom, zato sam i preporučio da sa njom prvo proba

Chkdsk ne radi sa raw particijama. Ja bih taj SSD probao na drugom računaru, na kome bih radio i data recovery. Lako je moguć problem sa SSDom, a i problem sa onboard SATA kontrolerom, mada manje verovatno.

Hvala na savetima, probaću sve. Bar ću naučiti nešto novo :)

Ok je SSD, druga particija je dostupna. Već bih ga do sada izvadio i zakačio na drugi, nego ovaj asus zato što je tako tanak valjda, nema sata konektor nego neki svoj. Trebao bi mi adapter sa toga na sata, a ne verujem da ću da nadjem.

Prosto ne verujem da su pravili poseban SSD, mada sve je moguće. Pogledaj malo bolje taj konektor - da li bi možda mogao da se skine i da ispod bude običan SATA?

Ne, citirao sam već gore u temi oko toga:

The ux31a has its own proprietary 18 pin connector. Only 2 hard disks were produced for this model, Sandisk U100 and ADATA XM11

Ima sa kupe adapteri na Amazonu, ebay, možda nadjem negde ovde, neki asus servis ili nešto. Mada, verujem da je samo stvar pin to pin povezivanja, ako nema neke elektronike možda napravim i sam ako ništa pre toga ne uspe

poolmaker ti je dao potpuno bez ikakvih problema izvodljivo i najprostije resenje,samo da dodam da imas i taj i jos brdo dobrog softvera koji popravljaju particije i vade podatke na strelec USB-u kojeg bez problema butujes sa usb-a (ja cak ga za stalno drzim na nekom starom flesu da bude pri ruci).da sam na tvom mestu prvo bih povadio podatke sa recovery softverom pa onda probao da opravim particiju,pa ako ne uspe,format i nov win.bez problema povadjene fajlove mozes i na tu drugu particiju da ubacis,drugi fles,eksterni hard,bilo sta sto mozes da prikljucis na laptop.samim tim vadjenje tog ssd-a je potpuno besmisleno.

Pokušaj prvo sa Minitool Power Data Recovery (butabilno izdanje).
Ne uspeš li sa njim (idi na lost partition recovery) da povratiš podatke pošalji mi privatnu poruku.
Морам да ускочим и препоручим ово, јуче сам користио Minitool Partition Wizard (али је исто у питању) и вратио ми је партиције брзо и ефикасно.

Јуче сам имао хаварију и мислио да сам остао без ТВ података. Хтео сам да инсталирам онај глупи ReactOS, имам три слободне партиције на крају extended партиције, као инсталирао на последњу ... и после рестарта остале само неке партиције. Windows 7, партиција са подацима и први линух од 3-4 колико их је било. Мислио сам да није страшно, лако ћу да инсталирам линухе, стартујем са другог харда Windows 10 ... а тамо, први хард се не показује. Disk Management је поудио да упише MBR (или GPT) потпис, ја се залетео и прихватио ... у следећем рестарту ни линух није видео ништа. Све нестало, рачунајући ~500GB података.

Већ сам се опростио, размишљао сам који програм за вађење података да користим мада немам појма одакле ми ~500GB за нађено. Покренем један пакет и прво сам хтео R-Studio који вади податке и из ext4 али нешто није хтео, онда видим на списку поменути Wizard и реко' ... ајде да погледам, ваљда не кошта. Таман се појавила опција lost partition recovery, пробам и не верујем како лако и брзо ради. За неколико секунди је решио све, уместо да пар дана копам по изгубљеним подацима.

ReactOS је одлетео са диска, ионако сам у виртуелној варијанти видео да није ништа посебно, између 98 и 2к и немам појма чему би ми служио.

Da zaključim i moj problem.

Hvala poolmakeru na predlogu, Minitool Power Data Recovery je vratio particiju :)

Nije win mogao da se startuje normalno posle toga, ali iz par pokušaja uspelo je iz safe moda, te sam povadio podatke zbog kojih je sve ovo i bilo bitno.

Posle nova instacija i sve ok ponovo.

Pošto ga nisam oko 4 meseca restartovao, videh da se nakupila neka gomila windows updatea, ram je bio na 90% pounjen, jedno 50 tabova u chrome mesecima, tako da eto pokuka, restartujte nekada :)

Vrh Dno