Ja sam generalno protiv toga da se u imenima koriste znakovi koje file system ne moze da prihvati, jer kad/tad ce trebati da se exportuje dokument u neki file i u tom slucaju bi doslo do zamene /, :, >, < i ostalih znakova u - ili _.
Npr.. ja bih koristio sledeci sablon:
YYYYMMDD_Project_DocType_user_version.ext
YYYYMMDD - Datum
Project - ime (ili skraceno ime) projekta odnosno klijenta/dobavljaca/korisnika
DocType - racun, predracun, ponuda, uputstvo, plan, proracun, naslov, ...
user - ime korisnika koji je sastavio dokument
verzija - vXY verzija dokumenta ukoliko ih ima vise
Ljudi cesto vizuelno traze dokument na spisku. Obzirom da je datum manje/vise uvek iste sirine, lako je identifikovati godine ili meseca.
Odmah pored je i ime projekta/klijenta/dobavljaca, opet po prvih par slova odmah se zna o kome je rec.
U komunikaciji sa klijentima/dobavljacima ili radu na projektu, postoje nekoliko klasicnih dokumenata. Moguce je koristiti i troslovne skracenice, npr.. RCN-racun, PON - ponuda, UPU - uputstvo, PRO - proracun, ....
User.. mozda nije obaveno, ali ljudi lako zapamte ko je radio neki dokument pa i to moze bit jedan od nacina za vizuelnu pretragu
verzija.. ukoliko ima vise verzija.
U principu, sablon treba da generise jedinstvena imena, lako citljiva i razumljiva ljudskim ocima. Proslo je vreme DOS-a i kripticnih imena u 8 slova.
Npr.
20151112_Bench_Sistem-oznacavanja-dokumenata_yooyo_v1.txt
20151112_QWERTY-Doo_RCN-31415926_pera_v1.doc
20151112_Krovni-prozor_Plan_laza_v1.dwg
20151112_ASDF-Doo_Sastanak-20151111_maja_v1.doc
20151112_Korisnici_Obrazac-za-stedni-racun_petar_v4.doc
Moguce je i promeniti redosled polja u imenu shodno potrebama. Bitno je samo da se cvrsto drzite sablona. Nemojte raditi migraciju starih podataka na novu konvenciju, vec to radite po potrebi, kako vas posao bude naveo. Vremenom ce potrebna dokumenta biti ubacena u novi sistem oznacavanja, a nepotrebna dokumenta se nece menjati