Šta je novo?

Sistem nekad ne vidi drugi hard

cilebg

Slavan
Učlanjen(a)
29.07.2008
Poena
319
nema ga ni u disk menadžmentu. u biosu ga prepozna,nekad sa 0MB, tad ga windows(7 x64) ne učita. a nekad ga prepozna punim kapacitetom - 500 GB(reč je o hard disku WesternDigital 5000AAKS) tada radi normalno. HD tune ne prikazuje nikakve probleme kad idem na "health" - ispravnost hdd-a. star je 3 godine i mesec dana, i pogodite šta,-istekla mu je garancija. kablove nisam čačkao, tako da ne znam dali da ne verujem, zapravo da mislim da su u redu. Primarni hard je Samsung F3 103SJ 1TB, podeljen na dve particije, sistemsku, i za ostale podatke. Napijanje isto verujem okej, LC POWER 550 vati. Ovo me nervira nekih mesec dana, čas učita disk, pa dva tri puta ne, pa opet učita, sve u svemu,jako često mu je potrebno duže vremena da bi se čulo početno BIiiiP pri paljenju računara i ono kako dalje ide prelistavanje komponenti, u spisku ga uvek pokaže ali u praksi mi se pokazalo, kada se sporo pali, sa usporenim tim početnim Beep tad se ni ne učita hard. Može li pomoć nekog iskusnijeg?
Hvala

to sporo učitavanje i jeste zbog pokušaja iščitavanja podataka hard diska
pokušaj zameniti kablove SATA i strujni mpžda se neki razglavio
(naravno BEKAP ŠTO PRE može samo da se više nikad ne probudi a onda porđe monitor ni kriv ni dužan ovako :crash: )

I meni se to isto desavalo sa WD 5000AAKS i isto imam Samsung F3 koji je sistemski. Desavalo se i recimo da se digne sistem i vidi se hard i onda posle nekog vremena se izgubi. Ja menjao sata kablove, sata portove kablove od napajanja i nista. Pomirio se da je crko i da treba da kupim drugi i iskljucio ga totalno jedino sto je ostao u kucistu. I onda posle jedno mesec dana ga ukljucim ponovo kad ono radi bez ikakvih problema. Sta se tu desavalao nemam pojma :)

Kontakt ne valja. Imao sam isti slucaj na laptopu. Ocisti kontakte dobro i dobro ustekaj kablove (ako su kablovi ispravni).

Pozdrav.

A,meni se desilo da sam na istom takvom hardu formatirao 3 particiju koja nema veze sa sistemom i sve je bilo ok do prvog restarta,kada sam restartovao racunar nije bilo uopste OS na hardu.Prikazao je da formatira 1 particiju,a formatirao je ceo hard usao sam preko Hirens Boot i pokazao mi je prostor koji je unparticionisan tj.ukupnu velicinu od 500GB.Uspeo sam da vratim podatke preko ortaka koji radi u servisu,ali sam hard bacio posle toga... :(

99% je sata kabl u pitanju al ako nije probaj da ga istestiras WD-ovim programom na hirens CD-u da nema BB

slican problem , samo sto meni ni u biosu ne vidi drugi hard od 160 gb ( sa eide grane) koji je do juce , bio normalno koriscen. ali mi zato indikator rada hard disk(ov)a svetli non stop... i sve mi deluje malo tromije. kao da sistem pokusavava da ga pronadje i zna da je tamo ali ne dobija nista :p

pokusacu zezanciju sa kablovima koju gore pomenuste ...

update : nista novo , izgleda da je riknuo. dacu mu malo odmora pa ako ne proradi za par dana kada ga opet budem ukljucio , so long... moji dugo birani .flac -ovi :p

imam i dalje problema sa ovim hardom. taman kad sam mislio da kupim nov kad ono poplave u Tajlandu i opa Đurđo, skočiše cene drakonski. pošto mi je hitno potreban dodatni skladišni prostor(izbacio sam varijantu rezanja na diskove-nemam živaca za to), ponovo sam spojio wd 5000aaks, menjao sve moguće kombinacije kablova i priključaka na matičnoj i isto. par puta ga ne prepozna u sistemu, pa ga onda par puta prepozna i tako u nedogled. kada ne radi u sistemu, u biosu je prepoznat, ali sa kapacitetom od 0 Mb.
ONO ŠTO ĆU NAPOMENUTI JE DA, KADA SISTEM "NEKAKO" PREPOZNA I UČITA HARD DISK, PROGRAMI KAO ŠTO SU "Hard Disk Sentinel", "HD Tune Pro", "HDD Regenerator" (najnovije verzije), i windowsov disk checker,NE NALAZE NIKAKVE GREŠKE NITI BED SEKTORE. KAŽU DA JE SVE U SAVRŠENOM REDU. NORMALNO PROLAZI TESTOVE SVE.

zahebava me maksimalno, taman pomislim sve u redu kada ono cvrc Milojko opet ne radi. Jel može pomoć drugari?

imam i dalje problema sa ovim hardom. taman kad sam mislio da kupim nov kad ono poplave u Tajlandu i opa Đurđo, skočiše cene drakonski. pošto mi je hitno potreban dodatni skladišni prostor(izbacio sam varijantu rezanja na diskove-nemam živaca za to), ponovo sam spojio wd 5000aaks, menjao sve moguće kombinacije kablova i priključaka na matičnoj i isto. par puta ga ne prepozna u sistemu, pa ga onda par puta prepozna i tako u nedogled. kada ne radi u sistemu, u biosu je prepoznat, ali sa kapacitetom od 0 Mb.
ONO ŠTO ĆU NAPOMENUTI JE DA, KADA SISTEM "NEKAKO" PREPOZNA I UČITA HARD DISK, PROGRAMI KAO ŠTO SU "Hard Disk Sentinel", "HD Tune Pro", "HDD Regenerator" (najnovije verzije), i windowsov disk checker,NE NALAZE NIKAKVE GREŠKE NITI BED SEKTORE. KAŽU DA JE SVE U SAVRŠENOM REDU. NORMALNO PROLAZI TESTOVE SVE.

zahebava me maksimalno, taman pomislim sve u redu kada ono cvrc Milojko opet ne radi. Jel može pomoć drugari?

Najverovatnije te zeza ploca, updatuj novi BIOS, stavi fabricke kablove i najnovije drivere pa probaj.

najnovija mi je verzija biosa(ne znam da li je dobro imati beta verziju biosa, ako treba, downgrade-ovaću ga na prethodnu), zamenio sam kablove od napajanja i sata kabl, zamenivši i stavivši od dvd rezača na wd 5000aaks, isto se dešava a i rezač radi sa kablovima koji su bili u hardu. tako da stvarno ne znam šta je problem. ne znam na koje najnovije drajvere misliš, jer su mi instalirani najnoviji drajveri ploče, čipset, audio, lan, grafičke, štampača i ostalih komponenti(tv karte, web kamere, i...ne znam jesam li nešto propustio)

Poslednja izmena:
BIOS nemoj beta, uvek idi na oficijelnu stabilnu verziju. Mislio sam na drivere ploce, odnosno chipset-a. Najbolje bi bilo da odneses taj hard kod nekoga, da vidis kako ce se kod njega ponasati, ako je isti slucaj onda je definitivno do hard-a, a ako radi normalno onda je tvoja ploca. Nadam se da imas garancije za obe stvari.

Nazad
Vrh Dno