Šta je novo?

Sistem ne baca sliku na monitor

66musicman

Slavan
Učlanjen(a)
06.05.2007
Poena
319
Prilikom uključivanja kompjutera, nema nikakve reakcije monitora, prijavljuje da nema signala.
Logično, krenuo sam redom u dijagnostici problema.
Najpre sam probao drugi sigurno ispravan monitor (mada sam već unapred znao da nije do monitora jer ne bi prijavio da nema signala ako bi bio neispravan).Redom, zamenio sam grafičku, 100% ispravnu, ista situacija.Posumnjao sam odmah da je u pitanju ploča, eventualno procesor.
Čupam grafičku i memoriju iz kompa, znajući da ako je procesor ispravan, ploča bi morala da se pobuni, tj. da zapišti jer nema RAM memorije.
Pretpostavljate, ništa se ne dešava, ploča ćuti ko zalivena, nema znakova pobune.
Setih se pa isključujem i sve uredjaje povezane na ploču, HDD, optiku, čupam sve kartice ali ista situacija.
E sad, interesuje me vaše mišljenje, da li je u pitanju kvar procesora iliti ploče, tj. AGP slota na istoj ?
Postoji li neki način da zasigurno utvrdim da li je u pitanju proc ili ploča riknula, da znam šta da nabavim i zamenim (ako nisu možda i proc i ploča danuli dušom, što je moguće zar ne, ako je probio proc, može se desiti da je i ploča probila) ?
Na samoj ploči pažljivim pregledom, lupom, nisam uočio da su kondezatori iscureli ili da su nepravilnog oblika, tj. nisu se "naduli", laički rečeno.
Ako je uopšte bitno, ploča je Asus A7V266-C, VIA čipset, a za proc ne znam zasigurno pošto nemam nikakvu mogućnost ulaska u BIOS, niti sam skidao proc da vidim koji je socket, ali je sigurno neki AMD Athlon jer su to serije ploča za AMD.
Hvala unapred na sugestijama i predlozima.

Izgleda da mi nema pomoci, zar ne ! ! !
Hoce li neko bar komentarisati nesto u vezi ovog mog problema.
Hvala ! ! !

Poslednja izmena od urednika:
Uh ASUS A7Vxxx......:mad: :mad:

Za pocetak probaj da resetujes BIOS ( Clear CMOOS ).

Ma uradio sam i clear cmos, samo sto sam zaboravio da napisem u postu.
Pitanje je kako da istestiram da li je u pitanju proc ili ploca.
Svejedno, hvala na sugestiji, pomislio sam da nece niko da prokomentarise nista u vezi ovog problema.
Hvala ! ! !

Ako nisi skidao kuler, nego je masina naprasno stala, male su sanse da je izgoreo procesor.
S obzirom na godiste (kt266) verovatno je ploca ispustila svoju plemenitu dusu. Mozda je i napajanje dotrajalo, mada je manje verovatno.
Za pravilnu dijagnostiku treba ti unimer, post-kartica, ili druga ploca i procesor.
U svakom slucaju dijagnostika u servisu je besplatna i traje 5-10 minuta. Zatim sledi tvoja odluka - sta dalje.
Pozdrav.

ево једног решења, додуше глупо звучи али... покушај да све, али све компоненте извадиш из кућишта и убаци у неко друго, за које сигурно знаш да све ради у њему (нпр позајми од ортака), и јави да ли ти се дешава исти проблем. имам апсолутну исту ситуацију као ти.

ево једног решења, додуше глупо звучи али... покушај да све, али све компоненте извадиш из кућишта и убаци у неко друго, за које сигурно знаш да све ради у њему (нпр позајми од ортака), и јави да ли ти се дешава исти проблем. имам апсолутну исту ситуацију као ти.

Prijatelju, koja je svrha ovog tvog predloga ?
Stvarno ne razumem, osim ako ne mislis na "duhove" u kompu
(shala).
Sta podrazumevas pod svim kopmponentama, mislis da probam drugo napajanje ili samo zamena pleha ?

@66musicman
Poslusaj Cika Peru,nosi to u servis.

Ili izvadi sve iz kucista i sve rastavi......... ( gremlini,duhovi,zle sile :D :D su uvek tu negde ).Onda na plocu vrati procesor i kuler,memoriju i graficku,zakaci napajanje i sve to probaj na stolu.Zasto tako - nemam pojma,ali ako proradi,uvek pre proradi tako nego spakovano u kuciste.

Ako si u mogucnosti da pronadjes bilo koju drugu socket A plocu,pa nakaci sve isto na tu plocu,ako se "upali" pronasao si krivca...

Prijatelju, koja je svrha ovog tvog predloga ?
Stvarno ne razumem, osim ako ne mislis na "duhove" u kompu
(shala).
Sta podrazumevas pod svim kopmponentama, mislis da probam drugo napajanje ili samo zamena pleha ?

сврха је да ти помогнем. имао сам исти проблем као и ти, дакле кликнем повер дугме, монитор не реагује. покушао сам редом да мењам компоненте, и увек се дешавало исто, одлучио сам да променим сам плех, лим, који држи све то на окупу и прорадило је (дакле, напајање, графичка, матична, проц, рам, хдд, цдром, и не знам шта још имаш, све извади и убаци у друго). негде сам читао да је проблем са уземљењем на кућишту, ја нисам толико стручан да објасним зашто овде не ради, а овде ради, само ти кажем нешто из свог искуства.

сврха је да ти помогнем. имао сам исти проблем као и ти, дакле кликнем повер дугме, монитор не реагује. покушао сам редом да мењам компоненте, и увек се дешавало исто, одлучио сам да променим сам плех, лим, који држи све то на окупу и прорадило је (дакле, напајање, графичка, матична, проц, рам, хдд, цдром, и не знам шта још имаш, све извади и убаци у друго). негде сам читао да је проблем са уземљењем на кућишту, ја нисам толико стручан да објасним зашто овде не ради, а овде ради, само ти кажем нешто из свог искуства.

Onda si mu lepo mogao reći da proba drugo napajanje, a ne da sve prepakuje u drugo kućište. :eyebrows: :bottle:

не друго напајање, друго кућиште! не мислим да се мења она мала сива коцка која даје струју, него... case. тј ако не мрзи човека да се петља око толког посла.

не друго напајање, друго кућиште! не мислим да се мења она мала сива коцка која даје струју, него... case. тј ако не мрзи човека да се петља око толког посла.

Izvini shto te stavljam pod quote, al postoji bar milion razloga zashto je to bezveze raditi da je to nemoguche.Imao sam takvih problema na svom matorom krshu, beshe to neki duron na 850 mhz, koji sam reshio da ocistim od tone prashine, i sve ja to lepo natrenane ochistim, spojim i to sve lepo pochelo da radi, al ne lezi ga vrazhe odjednom u sred rada samo puf crn monitor, i radi signalana lampica kao da je ukljucheno sve, al nece da podigne ni bios , i tako sam ja besomuchno dva dana vadio sve komponente iz ploche , sem procesora naravno, ali nishta, i onda dosho covek koji je imao "muda" skine procesor sa ploche da izduva malo socket , da ponovo utakne procesor, i da ja vidim da se razumem u to vreme do q u rachunar:), i sve je radilo ko zmaj.Tako da je naravouchenije cele ove stvari rastavi to sve ukljuchucjuci i procesor, izvadi plochu ako treba iz kuchishta, to sve lepo ochisti ,sastavi i vidi da li radi, nishta tu nece da ujeda ili da boli, a ovo gore sa menjanjem kucishta, ako ti vishe odgovara, mozh da nadjesh malo vecu kutiju od cipela i sve to da smestish u nju:wall:

ух, сад испада да спамујем тему, али ја сам дао један предлог који је мени помогао. човек може да проба, а не мора.

MOzda?!

E vidi probaj imao sam slican problem sa slicnom plocom kod drugara isto tako sve je cutalo ...
Sve smo probali...:mad:
komp je radio a monitor blinkao?! :(

i Memorija je bila presudna zapravo on ima 256 rama u jednom od 3 slota...!
Izvadili smo memoriju...zamenili mesto (slot) i sada bez problema radi :)

Probaj ako nisi....koliko zapravo imas slotova i modula ?

Pošto dotična ploča pofino diže napon procesoru, tipujem na spržen CPU (mada, kad malo bolje razmislim, isto to radi i sa northbridge-om). Dakle, odnesi komp kod Pere, kad ti čovek lepo nudi defektažu besplatno.

E vidi probaj imao sam slican problem sa slicnom plocom kod drugara isto tako sve je cutalo ...
Sve smo probali...:mad:
komp je radio a monitor blinkao?! :(

i Memorija je bila presudna zapravo on ima 256 rama u jednom od 3 slota...!
Izvadili smo memoriju...zamenili mesto (slot) i sada bez problema radi :)

Probaj ako nisi....koliko zapravo imas slotova i modula ?

Neverovatno, ovo je uspelo, zamenio sam mesto RAM modulu (identicno 256) i proradi krsh iz prve.
Da li je zbog toga ne znam, posto sam predhodno rastavio i proc os podnozja, ocistio ceo komp od prasine (mislim da je bilo oko 1.tone j***e prasine).
Svejedno, mnogo hvala svima na sugestijama i predlozima.
Pozdrav, tema moze pod katanac.

Ista ploča, isti simptomi, probao sam da menjam mesto slotovima za memoriju i ništa, jedino kad sam ubacio PCI (ne xpress već staru PCI) grafičku upalio je monitor, ali kao nepravilna hercaža procesora... podesim, vratim AGP kartu, onda radi, par puta upalim ugasim i opet neće. Vratim PCI grafičku koja upali monitor, bios opet prijavi problem sa CPU. Da li je ploča, CPU ili grafička

Nazad
Vrh Dno