Šta je novo?

Sistem administrator

Pa valjda i jeste Linux svugde u hostingu, cloud je druga prica,tamo mi se cini od provajdera do provajdera.
Kod nas bese svi na vmwareu vecinom(Beotel ako se ne varam i ostali bese?), sto mu dodje RedHat. Mi vrtimo proxmox,xen,hyperv i vmware u firmi,mada 90% Proxmox.
Jeste u hostingu, ali nije samo u hostingu, to je poenta :) Proxmox ftw.

Aha,da to sam zaboravio. Elem, dosta POS kasa se u srbiji vrti na linuxu(tipa preko 50%), da sada ne pominjem firme i slicno. Tako da je stvarno super videti koliko moze linux da se koristi u svakodnevnim poslovima.
Koliko sam primetio,najveci problem pri dovlacenju linuxa u firme da tako kazem,jeste strah relativno nesposobnih menadzera koji su se ranije plasili "onog tamo linuxa". Recimo zanimljivost, u jednom nasem maloprodajnom lancu se vrti trenutno Linux Mint 20 kao kasa,backoffice,baza i sve ostalo sto je potrebno za rad jedne prodavnice. I to cak radi odlicno.
Najveci izazov,koliko se meni cini jeste redundansa diska,tj nije bas tako lako podesiti(sa time se i u proxmoxu muce), da se sve kopira sa jednog diska na drugi i da se lagano ili transparentno radi procedura oporavka. Mozda ce to ubuducnosti biti reseno sa nekim systemd-boot ili slicnim alatom,pipavo je to jos. Ne racunajuci mdadm,koji bas i nema scrub i slicno na nivou koji bi bio zadovoljavajuci. Mozda tu uleti i bcachefs ako ga ikada mainlajnuje.

Ne znam odakle ti taj procenat za kase, u bivsoj firmi, jedan od najvecis lanaca, na 8500+ kasa se vrtio samo Windows..

Hm:
Futura/Stampa - cca 1000 linuxa
Gomex,Mona,Lilly(sad presao na win),swisslion + vise ne znam ko sigurno jos 1000 kasa.
Lupicu sve zajedno mozda oko 5000 prodajnih mesta.

Vrh Dno