Šta je novo?

SINet+YUBC

Oni imaju neku lokalnu "centralu" negde ovde u bloku. Njih je raznim opcijama "nafilovao" YUBC, a oni sad prave mrezu unutar bloka preko kablova i to dalje granaju.

YUBC nije morao da ih filuje jer su vlasnici obe firme isti. Bilo kako bilo, lepo je da je neko krenuo sa internetom koliko-toliko nezavisnim od Telekoma. Jedino im cene nisu baš povoljne, nadam se da će padati kako rasprostanjenost i konkurencija budu rasli. Ipak, iz izkustva okolnih zemalja, čini mi se da to neće ići ni brzo ni lako. Treba neko sa puno novca, spreman na dosta cimanja, a mi nismo nešto preterano povoljna zemlja za ulaganje, zadnjih dana pogotovu.

Poslednja izmena:
svojevremeno (pre jedno 4 god.) sam licno razgovarao sa g-dinom Ivanezom iz YUBC-a, koji mi je TAD rekao da samo sto nije krenulo i da ce moj kraj (cukarica) biti pokriven za 6-8 meseci :))))

kao sto je neko to rekao, sve je to lepo, ali trenutna pokrivenost je ~0.08% teritorije BG + i tek je SADA krenulo :)) tu ozbilnog posla nema, bar je moje misljenje. Telekom ovakav kakav je NECE dopustiti bilo kakvo ozbiljnije pokrivanje. I ovo sto je sada pokriveno je pravo cudo.

Mapa pokrivenosti me je baš nasmejala.

Mreza jos uvek nije ni krenula. U pitanju je samo test sistem koji je pokrenut u jednoj zgradi da bi se servisi istestirali kod krajnjih korisnika. Kada se startuje sa komercijalnom mrezom u narednih mesec dana, mapa pokrivenosti ce se brzo siriti.

Drago mi je da ste pokrenuli nesto novo u ovoj zemlji, nadam se jedino da usluga nece ostati ekskluziva za stanovnike Novog Beograda i da Telekom nece krenuti u "borbu" sa konkurencijom kao sto je do sada u par navrata radio (seca kablova, skidanje opreme...)

Samo nastavite, zdrave konkurencije nikad dosta :wave:

I ja bih voleo da ovo postane dostupno svima, sa korektnim cenama, i velikim brzinama. Ali, nije mi jasno kako YUBC ovim putem moze da konkurise Telekomu od koga kupuje link. Zvuci mi malo apsurdno. Inace, ja sam jako blizu ovoj pocetnoj lokaciji, tako da mogu samo da vam pozelim srecu u radu. Pozz

Ali, nije mi jasno kako YUBC ovim putem moze da konkurise Telekomu od koga kupuje link. Zvuci mi malo apsurdno.

To sam i ja pitao, ali umesto pravog odgovora dobili smo marketing i kritike na racun Telekoma. To sto je zaobidjena Telekomova infrastruktura i iskoriscen bakar u samoj zgradi, ne znaci da smo dobili konkurenciju Telekomu. Stvar je jasna. Firma o kojoj se prica je preprodavac Telekomovog linka i ne moze biti konkurentna sa cenama, kao i svi ostali koji su u slicnoj poziciji. Osim cenovno, preprodavac zavisi i od kvaliteta usluge samog Telekoma Srbija, sto vecina manjih provajdera zloupotrebljava kada je u pitanju tehnicka podrska, zbog nedostatka strucnog kadra.

Zelim puno srece momcima u ovom projektu.

Pozdrav.

Da li se ocekuje skoro sirenje na Savske blokove?

ovde ljudi nikako da shvate da zive u srbiji....nema od toga nista, mogu da se trude ali nazalost sve ce im propasti...voleo bih da me demantuju vise od svega...

telekom srbija je najveca krava muzara glavnih politickih poluga u ovoj srbiji, i svi od njega zive dobro...to je poslednje sto ce "pasti", tj. otici ce kada bude moralo i kada bude poslednje...nece niko rizikovati ni najmanji promil profita od koga svi dobro "pasu"...

svojevremeno je jedan visoki politicar, u privatnoj konverzaciji, rekao da ce telekom biti poslednji privatizovan, tj kada se bude moralo, kada to bude maltene jedan od poslednjih uslova za EU...ako tamo zaista i teze, u sta sumnjam...

ovde ljudi nikako da shvate da zive u srbiji....nema od toga nista, mogu da se trude ali nazalost sve ce im propasti...voleo bih da me demantuju vise od svega...

telekom srbija je najveca krava muzara glavnih politickih poluga u ovoj srbiji, i svi od njega zive dobro...to je poslednje sto ce "pasti", tj. otici ce kada bude moralo i kada bude poslednje...nece niko rizikovati ni najmanji promil profita od koga svi dobro "pasu"...

svojevremeno je jedan visoki politicar, u privatnoj konverzaciji, rekao da ce telekom biti poslednji privatizovan, tj kada se bude moralo, kada to bude maltene jedan od poslednjih uslova za EU...ako tamo zaista i teze, u sta sumnjam...

Sve je to tacno, ali mi nije jasno kako mislite da se bez angazmana nesto pokrene u ovoj zemlji. Cini mi se da i dalje mi nesto cekamo, da nam neko nesto resi ili ponudi. Niko ne pise peticije, niko ne salje primedbe RATEL-u, niko se ne oglasava sem na ovim neobaveznim diskusijama na forumima.

Profit ce uciniti svoje, a stari drustveni mastodonti kakav je Telekom ce morati da se polako prilagodjavaju novim uslovima poslovanja ili ce lagano nestajati.

Ljudi sta kazete na to da svi skupa posaljemo jedan masovni protest RATEL-u i kao korisnici ADSL-a iznesemo svoje primedbe? Recimo da neko sastavi tekst peticije i da se svi sa foruma pridruzimo...

Da, ja imam veze sa ovim (...)
Ja sam čitao o tome još prošle godine u SK-u i očekivao sam da će to ići dosta brže, ali očigledno ste imali nekih "tehničkih" problema oko izdavanja dozvole? :)

Uglavnom, cene i nisu toliko visoke obzirom na mali broj korisnika, ali vremenom će sigurno padati kako se baza bude povećavala...

Poslednja izmena:
...i kada bude veca agregacija, pa ce se pojaviti nezadovoljni korisnici, i tako...

Nisu problemi bili oko dozvola, mozes i na sajtu Ratel-a videti da je prva dozvola koju su zvanicno izdali prosle godine bila dozvola za Sinet mrezu, vec oko implementacije resenja i borbe sa "vetrenjacama" u zemlji Srbiji. Naravno da ce se cene vremenom menjati kako se bude povecavao broj korisnika i kako bude padala cena linka u Srbiji.

Koje delove grada uopšte planirate da "podržite"?

btw, ispravite me ako se varam, ali YUBC ima svoj link ka netu, ne uzima sve od Telekoma...

anyway, ovo beshe Triple-play od SINETa (Sima Ivanjeza NET), sto se najavljuje za blok 30 vec godinama. Lepo da je pocelo, mada mislim da je Nivano lepo napisao: "borbe sa "vetrenjacama" u zemlji Srbiji."

Ne bih da zvucim kao cepidlaka, al doci do zgrade optikom i onda unutar nje distribuirati ADSL (pa makar i 2+) mi izgleda kao bespotreban downgrade tehnologije... da ne kazem smesno.

Jeste, koriste se postojece bakarne parice, ali za toliko vreme koliko YUBC prica o celom projektu mogli su da izvuku optiku i do svakog stana u tih par zgrada. No, Srbija je ovo :)

Ne bih da zvucim kao cepidlaka, al doci do zgrade optikom i onda unutar nje distribuirati ADSL (pa makar i 2+) mi izgleda kao bespotreban downgrade tehnologije... da ne kazem smesno.

Jeste, koriste se postojece bakarne parice, ali za toliko vreme koliko YUBC prica o celom projektu mogli su da izvuku optiku i do svakog stana u tih par zgrada. No, Srbija je ovo :)

A koliko je prosecan korisnik u Srbiji spreman da plati privod optike do stana? Koliko kosta ONT uredjaj koji je interfejs izmedju optike i UTP-a? I da li se isplati raditi tako nesto za 100-tinjak korisnika po bloku.

ADSL tehnologija je pojeftinila i cak iako je cena bakra porasla, cena pristupnih uredjaja i DSLAM-ova je opala. Jos dugo ce ADSL biti u igri.

Optika do stana je buducnost, to niko ne spori i prednosti su brojne, veca udaljenost na kojoj sistem funkcionise, veca pouzdanost, veci protoci...

I jeste, Srbija je ovo, vasa je kakva god da je bolju nemate...

Gospodin Vuk je potpuno u pravu :)
I sa optikom i sa ADSL2+ ces dobiti slican servis sto se brzina i kvaliteta tice (ukoliko se bakar koristi na ovako malim razdaljinama), a razlika u ceni po korisniku je ogromna. Dovoljno je reci da ADSL2+ modem mozes da kupis za 20-ak EUR, a odgovarajuci opticki CPE treba da platis oko 200 EUR. Sada razmisli sta bi prosecan Srbin izabrao pa onda zakljuci sta je ispravan poslovni potez.

Kako li se onda isplati Japancima da svakom do kuce u roku od dve nedelje dovedu optiku i povezu na 1Gb i sve to za smesne pare? Tamo se bukvalno bore za svakog novog korisnika a za 100 potencijalnih korisnika kopali bi 24h... Ali, ovo je zemlja tunguzija, nama je kamatna stopa od 30% mesecno malo, nama je fifti-fifti malo... Setih se da sam pre vise meseci u novinama citao da je Bogoljub Karic u najelitnijem centru Londona kupio poslovni prostor koji je toliko kostao da ga ni svaki lord u britaniji ne moze sebi priustiti. Ako znamo da je Britanija imperijalisticko-kolonijalisticka zemlja koja vekovima pustosi svoje kolonije pa ipak njeni lordovi nemaju bogatstva kao neki nasi "biznismeni - bivsi harmonikasi", pitam se koliko su nam koze skinuli sa ledja da bi sebi natrpali toliko bogatstvo?
Vreme je za motku, govnjivu, naravno...

Jedina prednost koju ADSL implementacija ima je koriscenje postojece bakarne infrastrukture.
Ta prednost se najlakse uoci kada uz minimalne investicije oko infrastrukture treba dovesti broadband vecem broju korisnika, unutar 1-2km ako je vec 2+ standard. Posto je ovde vec izgradjena opticka infrastruktura prakticno do "last-mile"-a (ili se bar sugerise da je FTTB), distribuirati dalje ADSL mi nema previse logike, osim one vezane za prvu recenicu.
Da, pada cena DSLAM-ovima, ali pada i optici. Inace, nisam tacno upucen u cene tih ATM sprava (inace ne volim ATM :) ), ali bih mogao da se kladim da bi resenje koje bi koristilo tu izgradjenu optiku i klasicne UTP switcheve sa optickim uplink portom bilo vrlo cenovno konkurentno (ukljucujuci i sprovodjenje UTP kablova). Dakle ne mora optika bas u stan, ali UTP je vec solidnije resenje.

Da se i sa optikom (ili utp-om do samog korisnika) dobija slican servis kao i sa ADSL2+ -om moze da vazi jedino sa stanovistva cene Internet linka. Svakako da ni sa optikom ne bi ste pustili 10Mb/s Internet-a za male pare. Sa druge strane, ADSL2+ ne moze da isporuci brzine vece od 24Mb/s, ne moze da ima simetrican upload (ne moze da predje ni mnogo vise od 1Mb/s), ne moze da ima istu latenciju kao opticko(+utp) resenje, ne moze korisnicima da ponudi da unutar iste mreze imaju mnogo vece brzine od internet linka ("lokal")... Prednosti su brojne (ovo su samo one koje vidi krajnji korisnik) i zavise od toga sta provajder ocekuje u buducnosti i da li mu se na duzi period isplati ADSL distribucija. U Srbiji verovatno da, ali to je dobrim delom zato sto svi gledaju kako da sa sto manje investicija ponude nesto sto se u svetu prakticno prevazilazi...

Opet kazem, za Srbiju je to super, mislim niko jos nije poceo komercijalno da nudi ADSL 2+ (sa prosecnim ADSL 1 brzinama doduse) pa makar to bilo i u par zgrada u jednom bloku... itd. Voleo bih da za godinu-dve 24Mb/s postane standard, i da se onda Sinet pita da li je trebalo odmah da krene sa FTTP-om :D

Poslednja izmena:
Kako li se onda isplati Japancima da svakom do kuce u roku od dve nedelje dovedu optiku i povezu na 1Gb i sve to za smesne pare? Tamo se bukvalno bore za svakog novog korisnika a za 100 potencijalnih korisnika kopali bi 24h... Ali, ovo je zemlja tunguzija, nama je kamatna stopa od 30% mesecno malo, nama je fifti-fifti malo... Setih se da sam pre vise meseci u novinama citao da je Bogoljub Karic u najelitnijem centru Londona kupio poslovni prostor koji je toliko kostao da ga ni svaki lord u britaniji ne moze sebi priustiti. Ako znamo da je Britanija imperijalisticko-kolonijalisticka zemlja koja vekovima pustosi svoje kolonije pa ipak njeni lordovi nemaju bogatstva kao neki nasi "biznismeni - bivsi harmonikasi", pitam se koliko su nam koze skinuli sa ledja da bi sebi natrpali toliko bogatstvo?
Vreme je za motku, govnjivu, naravno...

Pa ono jeste, kada imas 100.000.000 $ da investiras i da ti se vrati za 5 godina a do tada imas pola miliona korisnika. To je ta matematika. U Srbiji bi to bila cista ekskluziva, kao sto je i bilo koji sirokopojasni pristup ovde luksuz. Problem i jeste u tome sto je penetracija mala, a ulazak u zgradu/naselje kablom je prilicno skup sport.

Jel ima nekih novosti vezanih za ovaj projekat? Dokle se stiglo? Sta kazu postojeci korisnici?

koji korisnici? u 2 zgrade? pokriveno 0.00008% trzista?

Da, ali ne bi bilo lose da cujemo neku od osoba koje su pokrenule ovu temu.

Neznam sta da kazem.
Za pokrivenost nisam siguran ali mislim da je jos uvek ista,ali stvarno neznam.
Ne divljam ja nesto po netu, ali do sad sam zadovoljan. Download je kod mene u proseku 29kb/s. Retko ide do 30kb/s a isto tako retko padne do 27.5-28 kb/s.Ispod 27 gotovo da i ne ide.
Igre na netu ne igram pa taj deo neznam.
Nisam primetio da se nesto slosilo od trenutka kad sam prvi put koristio. Ali opet kazem nisam neki divljak na netu pa mozda i neprimecujem nijanse.Moze jos neko da doda ako ima takvih...

Vidim jedino da uvode nove cene od septembra. Za istu cenu se dobija duplo brzi download.Paket od 512 ce kostati koliko do sad ovaj od 256,mada to je sada trend koliko vidim kod dosta provajdera: http://www.sinet.yu/cenovnik/cenovnik.htm
Toliko od mene...

Poslednja izmena:
Ajd pusti tracert do google-a, ako te ne mrzi.

Tracing route to www.l.google.com [209.85.135.99]
over a maximum of 30 hops:

1 28 ms 35 ms 35 ms 10.32.0.1
2 28 ms 35 ms 35 ms 88-150-128-129.lan.sinet.yu [88.150.128.129]
3 29 ms 35 ms 34 ms ge0-2-0-17-j1.BG.YU.yubc.net [212.124.163.81]
4 28 ms 35 ms 35 ms YUBC-M10.telekom.yu [195.178.34.21]
5 29 ms 35 ms 34 ms 212.200.232.57
6 29 ms 35 ms 35 ms 212.200.227.234
7 41 ms 35 ms 35 ms bpt-b2-link.telia.net [213.248.96.157]
8 40 ms 34 ms 35 ms bpt-b1-pos2-0.telia.net [213.248.96.93]
9 55 ms 59 ms 58 ms ffm-bb2-link.telia.net [80.91.254.1]
10 53 ms 58 ms 59 ms ffm-b6-link.telia.net [80.91.251.157]
11 52 ms 58 ms 59 ms google-118152-ffm-b2.c.telia.net [213.248.102.234]
12 65 ms 59 ms 59 ms 72.14.233.106
13 67 ms 59 ms 59 ms 66.249.94.85
14 79 ms 59 ms 68 ms 72.14.239.54
15 62 ms 59 ms 59 ms mu-in-f99.google.com [209.85.135.99]

Trace complete.

...valjda sam sve dobro napravio posto ovo prvi put radim.

Sto je tako velik ping do prvog hop-a, ako se taj dslam ili sta je vec nalazi u zgradi ili negde blizu.

I u cenovniku su uploadi jako slabi, kao da se radi o obicnom adsl-u. Nekako mi je to sve cudno...

Nazad
Vrh Dno