Evo mene naprimer zanima sta su ljudi po svetu napravili od svojih 'oldtajmera' ako ugrabim malo vremena ( kojeg je sve manje ) prosvljacu po netu pa ako nadjem sta interesantno stavicu to ovde.
Ljudi su od svojih "oldtajmera" pravili svašta. Naročito u Rusiji. Dok se u svetu širio PC, u siromašnoj i mnogoljudnoj Rusiji, kojoj ipak nije nedostajalo stručnih ljudi, ZX Spectrum je dugo bio korišćen kao ozbiljna mašina jer se nije imalo novca za bolje (a i uvoz "visoke tehnologije" sa Zapada bio je otežan zbog hladnog rata). Da bi to bilo moguće dodavane su mu profi tastature, disketne jedinice, raznorazni interfejsi... I, naravno, napravljeno je i nekoliko posebnih "DOS-like" operativnih sistema, od kojih je najpoznatiji i najviše korišćen bio TR-DOS.
Još uvek se ponegde mogu naći programi za spectrum u TRD formatu. To su upravo "imidži" TR-DOS disketa. Malo koji od "velikih" emulatora može to da čita, ali niz ruskih Spectrum emulatora (od kojih je većina isključivo na ruskom) mogu. Napravljeni su u Rusiji i mnogi drugi formati zapisa, od kojih je valjda najpoznatiji Hobeta (i njega malo koji ne-ruski emulator ume da čita).
Elem, u potrazi za žestoko modovanim Spectrumima pre svega se treba okrenuti ruskim sajtovima i izvorima.
Spectrum rulezzz!Klasican ZX Spectrum 48K sa Kempston joystick interfejsom i reset tasterom 🙂
Isto. S tom razlikom da nisam imao reset taster.
Prvi džojstik mi je bio neki domaći, navodno neunuštiv. Ručica mu je bila napravljena od iste forme korišćene za jeftine domaće skijaške štapove, a koristio je magnet i reed kontakte. Naravno, uspeo sam da ga polomim. Bio je tvrd a kontrola njime je bila loša.
Drugi je bio znameniti Quickshot II (još uvek ga negde imam). I njemu sam uspeo da polomim jedan kontakt, koji sam potom zamenio limom sa neke Nivea kutije, ali to nikad više nije bilo to.
Uzgred budi rečeno, koliko se sećam trebalo bi da oni EPROM-i "drže" 10-tak godina. Pitanje je da li mi koji još imamo Spectrume zaista imamo u njima još uvek i OS? :d
Momci, dobili ste sad kompletan Retro podforum.
Hvala, ali čekaj da se malo priviknemo.
🙂