Šta je novo?

"Silent" Pipe [noise scroll problem]

soulfly

Čuven
Učlanjen(a)
01.03.2002
Poena
619
Pre neki dan sam sastavio novi komp, sa Gigabyte X1600 Pro (PCIE). Malo mi je čudno što se pri radu čuje neka vrsta krckanja, kao ono muziciranje češlja, samo slabije otprilike. Jel' to uobičajeno? Kakva je to materija uopšte, što se nalazi u cevima, nisam mogao da nađem u rečniku 😛 ?

Poslednja izmena:
koliko ja znam neka vrsta gasa koji u zavisnosti od temperature menja svojstva i prelazi na drugi kraj cevi...

...gas je poput onog u frizideru. pri zagrevanju se oslobadja hladan i obrnuto

Gas je "podesen" pritiskom punjenja da kljuca na nekoj temperaturi unutar cevi (punjenj je da ima i gasnu i tecnu fazu), ako nema ventilatora i jako ti je tih racunar moguce je da se cujes to kljucanje. Prilikom kljucanja tecnom gasu je potrebna dosta velika kolicina toplote da bi pronenio stanje u gasnu fazu. Ta fasna faza ide dalje kroz heat pipes i hladi se duz njih, kondenuzje (rosi cev) i sliva se nazad ka dnu cevi. Prilikom kondenzacije predaje veliku kolicinu toplote cevcici, a odatle se uz pomoc hladnjaka dalje oslobadja. Eto tako to radi, te zbog toga heat pipe kuleri najbolje rade kada stoje uspravno, mada i u drugim polozajima rade OK osim kada bi stajali "izvrnuti" 😉

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Gas je "podesen" pritiskom punjenja da kljuca na nekoj temperaturi unutar cevi (punjenj je da ima i gasnu i tecnu fazu), ako nema ventilatora i jako ti je tih racunar moguce je da se cujes to kljucanje. Prilikom kljucanja tecnom gasu je potrebna dosta velika kolicina toplote da bi pronenio stanje u gasnu fazu. Ta fasna faza ide dalje kroz heat pipes i hladi se duz njih, kondenuzje (rosi cev) i sliva se nazad ka dnu cevi. Prilikom kondenzacije predaje veliku kolicinu toplote cevcici, a odatle se uz pomoc hladnjaka dalje oslobadja. Eto tako to radi, te zbog toga heat pipe kuleri najbolje rade kada stoje uspravno, mada i u drugim polozajima rade OK osim kada bi stajali "izvrnuti" 😉
Hvala za objašnjenje 🙂 . Jeste dosta tih, ali ono što mi je malo čudno je to što se čuje uvek - pri skrolovanju teksta, i uopšte bilo kakvoj promeni slike na ekranu.

jel koristis integrisanu zvucnu karticu ? moze biti da to sto cujes nema veze sa grafickom ...

Jesi li siguran da se inkriminisani zvuk čuje iz kompjutera, a ne iz zvučnika?

Poslednja izmena:
E ako je pri pomeranju misa zaista moze biti do integrisane zvucne karte. Dogadja se i da "pevaju" zavojnice na grafickoj, retko ali ima i takvih slucajeva. Teorijski moglo bi i da se cuje ono kljucanje u toplotnim cevima, ali svakako nema nikakve veze sa pomeranjem misa, cak sta vise ubedjen sam da se to kljucanje kod tebe ni ne cuje, vec je nesto od gore navedenog.

Probaj da disablujes ulaz za mikrofon na sound mikseti 😉

hahah, ne bre, to je 100% ovo sto GoranM kaze tzv. noise scroll, ja na obe pasivne graficke imam to (i 6600 i x1600xt) - pishti, krchi, zuji, cvili (ili koji god opis zelis) zavojnica na grafickoj, moguce je resenje da se stavi neki mekani rastegljujuci buzhir oko toga, samo bi trebalo obratiti paznju koliko se greje zavojnica pa da ne se ne spali (cisto sumnjam, al nikad dosta opreznosti).
Probaj i uradi to sto uslovljava te zvukove pa rukom pipni zavojnicu u toku radnje i osetices vibracije visoke frekvencije 😉

Poslednja izmena:
Da, poznat mi je taj (cest) simptom... Kao da pisti negde u racunaru kad pomeras misa ili pri promeni slike na monitoru. U vecini slucaja krivac je verovao ili ne - NAPAJANJE 🙂 Dotrajalo ili preoptereceno napajanje ume da daje taj simptom. Nije na odmet proveriti ga ili stavi privremeno neko drugo (pozeljno da je i jace od starog) pa vidi da li se desava isto. Ako nestanu simptomi ... zadrzi to novo napajanje 😀
ajd :wave:

Poslednja izmena:
Ji 4Tze je napisao(la):
hahah, ne bre, to je 100% ovo sto GoranM kaze tzv. noise scroll, ja na obe pasivne graficke imam to (i 6600 i x1600xt) - pishti, krchi, zuji, cvili (ili koji god opis zelis) zavojnica na grafickoj, moguce je resenje da se stavi neki mekani rastegljujuci buzhir oko toga, samo bi trebalo obratiti paznju koliko se greje zavojnica pa da ne se ne spali (cisto sumnjam, al nikad dosta opreznosti).
Probaj i uradi to sto uslovljava te zvukove pa rukom pipni zavojnicu u toku radnje i osetices vibracije visoke frekvencije 😉
Pa mazni od neke zenske osobe lak za nokte [ako ga sam ne koristis 😀 😛 😀 ] pa resi problem, nece ti vise cvileti i cvrcati....

OK, da sumiramo: nije ni do napajanja, ni do zvucne, zvucnika... nema veze ni sa gasom u pipe-ovima, ako je neko to pretpostavljao... vec je rec o zujanju iz zavojnica. I naravno da nema veze da li je graficka sa aktivnim ili pasivnim hladjenjem... samo se kod pasivnih moze lakse zapaziti, jer nema ventilatora koji bi mogli da pokriju buku.
Ipak, ja sam svojevremeno imao graficku sa dva ventilatora, pa sam sasvim jasno mogao da cujem to iritirajuce krcanje 🙂

Inace, na bench-u se dosta pricalo o tome, treba potraziti...

Poslednja izmena:
CAR je napisao(la):
OK, da sumiramo: nije ni do napajanja, ni do zvucne, zvucnika... nema veze ni sa gasom u pipe-ovima, ako je neko to pretpostavljao... vec je rec o zujanju iz zavojnica. I naravno da nema veze da li je graficka sa aktivnim ili pasivnim hladjenjem... samo se kod pasivnih moze lakse zapaziti, jer nema ventilatora koji bi mogli da pokriju buku.
Ipak, ja sam svojevremeno imao graficku sa dva ventilatora, pa sam sasvim jasno mogao da cujem to iritirajuce krcanje 🙂

Inace, na bench-u se dosta pricalo o tome, treba potraziti...
Jeste, neki su problem resavali bezbojnim lakom za nokte, malo kanu na zavojnicu i prestane da se cuje taj iritirajuci zvuk, naravno kada se lak osusi.

Ja imam isti problem sa sapphire x1600 agp i krckanjem pri skrolu ili menjanju prozora.Nestane kada se graficka stisne malo rukom.Pozajmio sam od rodjaka HIS x1600pro ice-q agp i sa njom nemam krckanja a isto tako moja sapphire u njegovom kompu ne krcka.E sad nisam dzems bond da provaljujem u cemu je problem,ali je vec pocelo da me nervira 🙂 Kao da sapphire lepo ne legne u agp slot.To se desava samo u 2 d okruzenju u 3d radi perfektno.

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Jeste, neki su problem resavali bezbojnim lakom za nokte, malo kanu na zavojnicu i prestane da se cuje taj iritirajuci zvuk, naravno kada se lak osusi.
Čudno. Probaću to kroz par dana, trenutno nešto ne čujem najbolje od promaje u kolima.

Probaj da disablujes ulaz za mikrofon na sound mikseti 😉

Heh, žao mi je što povampirujem temu, al' moram da reknem:
...pre neki dan koristih mikrofon i zaboravih da potom isključim mikrofon na dotičnoj mikseti... i krči li krči, prilikom skrolovanja i samog pomeranja miša... i šta ću, search na bench-u, dođem na ovu temu, poslušam BigBoy-a i - hvala🙂... inače, zvučna mi nije integrisana, al' jeste loša.:d

Ja imam isti problem sa sapphire x1600 agp i krckanjem pri skrolu ili menjanju prozora.Nestane kada se graficka stisne malo rukom.Pozajmio sam od rodjaka HIS x1600pro ice-q agp i sa njom nemam krckanja a isto tako moja sapphire u njegovom kompu ne krcka.E sad nisam dzems bond da provaljujem u cemu je problem,ali je vec pocelo da me nervira 🙂 Kao da sapphire lepo ne legne u agp slot.To se desava samo u 2 d okruzenju u 3d radi perfektno.
Imam isto Sapphire X1600Pro AGP ali nema nikakvo krckanje. Mozda su moj i rachunar tvog rodjaka glasniji pa se kod nas ne chuje, a kod tebe mozda da, ili mozda si loshe stavio grafichku u port. Teraj tog rodjaka da smanji sve vente da se ne chuju i onda oslushkujte da li se chuje na njegovoj His i da li se chuje na tvojoj Sapphire.

Imam isto Sapphire X1600Pro AGP ali nema nikakvo krckanje. Mozda su moj i rachunar tvog rodjaka glasniji pa se kod nas ne chuje, a kod tebe mozda da, ili mozda si loshe stavio grafichku u port. Teraj tog rodjaka da smanji sve vente da se ne chuju i onda oslushkujte da li se chuje na njegovoj His i da li se chuje na tvojoj Sapphire.

Pogledaj datum posta...

Au sry, koliko sam glup. Teraj moda pls da mi obrishe, sramota me.

Desava se, opusti se.. Ne mora da znaci da si glup 🙂
Da ne bude off, pored laka za nokte moze da posluzi i silikon...

Nazad
Vrh Dno