Šta je novo?

Silent Hill 2 (remake)

Jos malo pa cu uzeti za PS5.

Divne uspomene gaminga. Silent Hill je bio uz Resident Evil rame uz rame. Jedini ko je mogao da in pridje u survival hororu je Alone in the Dark (skoro smo imali nesto nalik na remake jednog iz 1990tih; ono smece u medjuperiodu necu ni da racunam).

Meni je 2ka jedan od prvih igara ikad. Osim te originalne cetiri igre, ima Origins za PSP (fakticki remake keca) kao i Shattered Memories (PSP i PS2), oba su sjajna.

Trojka je takodje bila masterpiece u svoje vreme - medju prvim igrama koje su vam trazile shader hardverski na grafickim karticama.

Cetvorka (Room) je vec bila odlazak od dobro utemeljenih korena, iz prvog lica, celo vreme ste zarobljebi u sobi i sve ludji, al vise nije bilo to to. Nije se igrao survival horor posle 2000tih, preslo sve na onlajn pucacine 😂

@NjegovaWisost - Четворка је само у почетку из првог лица, после је класично из трећег као и сви ранији делови. Origins није римејк првог дела, већ је увод у исти, а доступан је био и за PS2.

@BitrAtE - Клавир је загонетка из првог дела.

Dobra igra, ja skoro 3h, sto kaze clan, bas budi secanja ali ima problema igra, hoce da secne, stucne itd. Verovatno je do UE5 jer ima clanaka da ima tehnickih problem i ceka se update. Ja imam narodnu verziju i radi super. Izmedju Medium i HIGH nesto ne vidim razliku, a radi isto :)

Ne samo FPS, sada mogu da odvrnem sve na MAX i da dobijem ovaj 50+ frejmrejt sto trenutno igram :p

Zar nije FSR 3 već implementiran u okviru igre? Ja sam ga probao, dobijem priličan boost ali je implementiran baš loše, baš muljave texture budu kad se gleda malo u daljinu...

Pustite frejmove... Kako vam se sviđa igra? :)

Ja sam za prvih 2h igranja prezadovoljan. Stigao do Blue Creek i mogu reći da sam oduševljen kako su sve dotle odradili. Zvuk, muzika, glasovi, efekti, magla, animacije, gameplay opcije, ma perfektno. Nijedna zamerka za sad, nadam se da će kvalitet održati do kraja. Ako tako bude, lagano mogu da se bace na rimejkove prvog i trećeg dela, taman se nastavljaju jedan na drugi.

Ja vec prosao Hospital, sad sam usao u neki podrum i tu stao, pa cu da nastavim kad dodjem sa posla. Sve je super, osim tog stutteringa nekad al dobro, sredice i to ko moze da ceka, ja ne mogu, nostalgija ne da da cekam :D

Za one koji koriste nvidia kartice, lossless scaling app moze da se koristi za frame gen. ;)

Inace, igra je odlicna. Atmosfera, muzika, onaj horor filing, sve. Meni je ovo igra godine (trenutno, ceka se stalker 2).

Drago mi je sto nisam igrao original, ovo je wow. Evil within 1 se dosta posluzio Silent Hillom.

Moze da se omoguci i ray reconstruction.

Poslednja izmena:
Dobro je da su reakcije pozitivne od strane vas koji igrate prvi put, sto znaci da nije samo nostalgija u pitanju. :)

Da, definitivno dobra igra.
I ja je igram prvi put i za sada mi je bas legla. Stigao sam do bolnice i da ne moram sutra na posao, ne bi prestajao da igram veceras.

TL;DW
Shadows i Shaders postavke su najveći fps gubitak. Preporučuje se da Shadows bude na Low jer je vizuelna razlika jedva primetna ali je udar na perfomanse osetan, kao i Shaders na Medium umesto High iz istog razloga...ostalo ima minimalan ili nikakav uticaj.

Ja sam imao problema sa nasumičnim pucanjem igre dok nisam naterao igru da radi u DX11 modu dodavajnem -dx11 argumenta u Target polju prečice za igru. Bar mislim da je to odradilo posao, nakon toga igra više nije pucala.
Sem toga, teram igru na 3080 i 4K 60Hz monitoru sa DLSS Quality uz podešavanja iz videa iznad i za sada je ok. Nisam merio fps ali mi ništa ne bode oči sem povremenog kočenja koje je rezultat samog UE5, "transitional stutter" kad lik menja lokacije koje igra mora da igra učitava i tu se javlja trzanje...
U komentarima jednog moda koji deaktivira maglu sam video da ljudi prijavljuju primetan skok fps-a, što ima smisla...ali iz'em ti Silent Hill bez magle...

Da li i remake ima 4 kraja kao i original ?

Šest (kao u originalu) i još 2 dodatih, verovatno vezano za Glimpses of the Past i Strange Pictures.

Konami je majstorski pucao sebi u nogu tvitujući da je rimejk prilagođen za modernu publiku, što je kodna fraza koja znači da je woke. Kad su videli šta su napravili, makli su tvit, ali ne pre nego što je rulja počela da poziva na bojkot igre i pljuje je. Igra je dobra, nema woke sranja u njoj, igrajte i uživajte.

Ako ne računaš mačofikaciju Angele i desexifikaciju Marije, što je woke trend sa ženskim likovima danas...

Ako ne računaš mačofikaciju Angele i desexifikaciju Marije, što je woke trend sa ženskim likovima danas...

Ma, daj! Angela izgleda, govori i ponaša se praktično identično kao i u originalu. Maria izgleda sasvim ok, stomak joj više nije go, zbog toga se tetovaža preselila sa stomaka na dekolte, ali i dalje je u miniću i seksualno izaziva Džejmsa, nema nikakve bitne promene na njoj. Njena odeća u prvoj igri je bila kopija šta je Kristina Agilera nosila na nekoj slici, sad zapravo izgleda dosta bolje, jer sadašnji hardver može da lepo izrenderuje kožnu jaknu i leopard print suknje.

Jel neko ovo probao?

Da, igrao sam oko sat vremena, sve super.

Preporučuje se da Shadows bude na Low jer je vizuelna razlika jedva primetna ali je udar na perfomanse osetan

Uglavnom da. Ali na odredjenim mestima, recimo na samom pocetku igre, razlika izmedju Low i Medium senki je itekako vidljiva: https://imgsli.com/MzA1NTYz

Presao, al ne mogu igram New Game+ . Sve u svemu, zadovoljan :)

Ma, daj! Angela izgleda, govori i ponaša se praktično identično kao i u originalu. Maria izgleda sasvim ok, stomak joj više nije go, zbog toga se tetovaža preselila sa stomaka na dekolte, ali i dalje je u miniću i seksualno izaziva Džejmsa, nema nikakve bitne promene na njoj. Njena odeća u prvoj igri je bila kopija šta je Kristina Agilera nosila na nekoj slici, sad zapravo izgleda dosta bolje, jer sadašnji hardver može da lepo izrenderuje kožnu jaknu i leopard print suknje.
Identično? Lol. Gluma je ok, remake je obavio ok posao što se toga tiče, ali su zeznuli sa Angelinim izgledom kad su joj dali tu mačo vilicu i buckaste obraze što je direktno suprotno onome što su developeri hteli sa originalom. Ako se dobro sećam, u nekom komentaru ili intervjuu su rekli da su je namerno napravili sa licem koje izgleda mršavo, ispošćeno i starije no što njene godine (19) sugerišu da bi ilustrovali posledice maltretiranja i traume koje doživljava. Dakle, svestan izbor OG developera koji su sada poništili davši joj Horizon: Forbidden West tretman, samo extremnije...

Butch.png

Što se Marije tiče, gluma je takođe ok ali su i tu išli protiv originalne vizije. Poenta OG Marije je da bude "hiper sexualizovana" jer one predstavlja antitezu Džemsove žene, Meri u obliku koji Džejms podsvesno želi da vidi, suprotnost krotkom imidžu koji Meri ima. I u tom smislu je OG igra namerno išla na otvoreno, maltene bezobzirno flertovanje i sexualnost od strane Marije dok je remake to pokušao debelo da smanji i priguši. Marija jeste izazovna i flertuje ali daleko od nivoa originala...

Sve te promene uprkos viđenom u originalu, uprkos svesnim dizajnerskim odlukama originala i u skladu sa glupavim trendovima u dizajnu ženskih likova koji danas haraju igrama. Sve što je trebalo je da našminkaju original i učine ga igrivijim, nikog ne zanima vizija "sensitivity training" konsultanata publishera...

Poslednja izmena:
Preteruješ. Ja prvi na podnosim woke svinjarije i ne želim da mi raspali girl power aktivisti kvare moje video igre, ali ovde nema woke agende ili je bar toliko suptilna da uopšte ne smeta, što je po meni jednako dobro kao da je i nema. Evo, pogledaj i sam Angelu u obe igre, praktično je identična. Lice jeste blago zaokrugljenije, ali to je model koga su angažovali da je glumi, deluje kao sasvim normalna osoba, a ne neka žena kojoj su napucali vilicu da izgleda kao trandža. Telo je identično, odeća je ista, samo je lice blaže zaobljeno, verovatno s ciljem da deluje malo infantilno, što se uklapa u njen lik i priču, da ne spojlujem.

Maria je zadržala napadnu seksualnost, do nivoa da su slobodno mogli malo i da je smanje, da njeno nabacivanje Džejmsu bude bar malo suptilno, a ne totalno direktno. U originalu to jeste bilo još jače izraženo, ali to su Japanci, valjda si video koliko se u njihovim filmovima i igrama preglumljuje. Delovalo je načisto neprirodno i sva je sreća da je developer malo smanjio doživljaj i napravio dijaloge prirodnijim. Sad, koliko uopšte možeš da napraviš prirodne dijaloge u igri koja se odvija u natprirodnom gradu gde sve vrvi od monstruma, jel'te. Maria je ostala vulgarno seksi i time je tema iz originala zadržana, ne vidim šta bi mi kao igrači dobili time da još više nabija sise Džejmsu na oči.

Teska srca sam je zavsio.
Silent Hill 2 je 10/10
Odavno me nesto nije ovako zakucalo za ekran. Mracno, depresivno, frustrirajuce... a u isto vreme preljepo. Savrseno.
Zvucni dizajn je vanserijski, lokacije, neprijatelji, prica, matora mehanika, grafika... tolika pazna posvecena detaljima, kao npr. momenat u kom se na trenutak menja muzicka tema kada Dzejms nalazi radio u kavezu mi je neverovatan. Zvuk disanja u bolnici je takodje sjajan, jeza i tuga u isto vreme.
Svasta bih jos napisao o igri, ali nemam reci koje nisu spojler. Odigrajte uz pojacane zvucnike, slusalice, stagod. Vredi.

Idem nazad po drugi kraj.

Poslednja izmena:
Rimejk za primer. Ja ću, čim završim, da krenem još jednom NG+ po nove iteme i da provalim čemu služe one skrivene sličice.

Terate me da potrosim pare (PS5), vidim ja... :D

Koliko se svuda hvali igra, moraću da uzmem novi komp, nema šanse da dajem 70$ za igru pa je ne znam šta.
Nisam nikad igrao Silent Hill igre iz nekog razloga dok sam obožavao Resident Evil igre, Dead Space. Verovatno ovo kao da klinac ili nisam znao kako da igram ili je krenula srednja škola, izlasci, cirkanje pa sam preskočio celu PS2 generaciju 😂
Gledao sam malo neki walk-through ono stvarno deluje bolesno jezivo u rangu sa Dead Space remake koji me je oduševio kao i original u svoje vreme.
Ako ovako dobro urade Metal Gear Snake Eater sreći nikad kraja.
Verujem da će da nastave sa remake Silent Hill igara verujem da se ova dobro prodala?

Nazad
Vrh Dno