Šta je novo?

ShutDown 1-2min na AN8-E !!! Pomoc

mkrnjic

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2002
Poena
619
Dakle ploca je A8N-E, sa Hitachi 2x80GB Sata 2 u RAID 0 modu.
Bios sam oma flashovao na 1010, a da bih uradio instalaciju XP-a morao sam da Slipstriamujem RAID i SATA drv. iz NF 6.39 pack-a u instalaciju XP-a. i sve je to lepo krenulo, ALI ... pri prvom restartu (tokom instalacije) trebalo mu je oko 1-2 min da se restartuje, drugi restart nije ni uradio samo je ostao neki svetlo plavi ekran sa strelicom od misa ii tako je stojao bar 5 min. ... pa sam ga ja rucno resetovao i Win se digao normalno ... sve je OK i makina je brza ALI ... SHUTDOWN traje i po 2 minuta ...

Dali je imao neko slicna iskustva ?? Na netu se spominje Nvidia Driver Help Service kao uzrok i da ga treba setovati na Manual ... ali ja njega nemam ... I sve one *******cije sa Registryjem ( tipa WaitToKillService, AutoEndTask, ...) za ubrzavanje Gasenja sam odradio, tj. imam vec gotove .reg fajlove za import koji lepo sljakaju ...

Dalii je nesto do SATA ili Raid drivera ... ovo mi je prvi put da radim i sa SATA i sa RAID-om ... ali nema tu bas i neke mudrosti koliko sam mogao da procitam ...

Probaj da u win. direktorijumu
izbrises folder Prefetch

Obriso ceo folder i nista !!!!!

A sad sam rasturio RAID i uradio Clean Instal na jedan Disk i sve radi najnormalnije i nije mi trazio SATA drivere ...

Sta to znaci ??? Problem je ili u diskovima ili u samom RAID-u ???

Sada citam nVidia PDV o RAID-u pa cu onda da vidim sta cu dalje

pa onda je najverovatnije do RAID-a
mozes da probas da priliko instalacije win kada te pita da li zelis da dodas jos neki IDE/SCSI uredjaj potvrdi tj. lupi f6, mislim da je to, i instaliraj drajvere
mozda to resi problem

znam za F6 foru ... i da bi nju izbegao uradio sam sa nLite-om stream-ovanje SATA i RAID drivera u instalaciju XP-a tako da on automatski instalira ove drivere pa nema potrebe za F6 ...

Mada probacu sa starim Instalacionim CD om i sa SATA i RAID driverima na disketi uz pomoc F6 tastera .... ko zna ...

Ako nista ne uradim u subotu nosim diskove kod ortaka da tamo probamo kako radi RAID na nekoj GA ploci

Rasturi RAID, ili proveri da ti nije upao neki spyware ili kakav trojanac/virus. NOD32 i Microsoft AntySpyware. Ako to ne upali instaliraj AutoPather 5.1. Download sa sajta: www1.9down.com ili na CD-u 48. broja časopisa Digital. Ali je najverovatnije RAID. Rasturi ga i instaliraj diskove zasebno, jedan master, drugi slave (primary oba) i na prvi instaliraj XP.

Poslednja izmena:
Ma nema spyware-a ili trojanaca ... to je brand new masina koja jos nije videla Net ... RAID sam rasturio i najnormalnije instalirao WIN XP ... i sve radi OK

A zar kod SATA ima Slave ?? Zar nisu svi MASTER-i ?? MAda ovo nema nikakve veze ...

Neznam ljudi sta da radim .... sta da probam ... bas je frustrirajuce ...

Napravicu prvo Ghost ove instalacije bez RAID-a ... a sutra cu ponovo intslirati sa RAID-om ... i onda cu da proverim ono sa Event Log-om ... mozda mi se posreci ...

Nisam primetio da su sata. Moja greska. OK, nema veze sa virusima, trojancima i tim sr*njima. Instaliraj Auto Patcher i sve ce biti OK, on sadrži microsoft updates (i još brdo čuda koji ti ubrzavaju komp i poboljšavaju preformanse).

pazi sad ovo ... imam Auto patcher iz Novembra ... a da bih uspesno instaliro RAID morao sam da sa Nlite-om streamujem SATA i RAID drivereu instalaciju XP SP2 i tada sam u instalaciju ubacio i sve Critical Update-ove iz tog Auto Patcher-a tako da je sve to odmah instalirano ...
tako da verovatno nije to ... ali da bih bio siguran vec sam razmisljao da sutra na novoj instalaciji RAID-a intaliram posebno i kompletan Auto Patcher ... pa da vidim ... nemoz' da skodi ...

Baš tako, čekaj šta je trenutno problem. Brzina? Koji imaš procesor?

Probaj u biosu kod sata diska da stavis LARGE jer i ja na istoj takvoj ploci i sa sata diskom nisam mogao da pdignem sistem,posle toga ide kao metak.

[DF] NEMANJA je napisao(la):
Baš tako, čekaj šta je trenutno problem. Brzina? Koji imaš procesor?

pa problem je u gore opisanom ponasanju prilikom restartovanja masine tokom instalacije Win-a ... a kasnije u Win-u problem je Shutdown od 2-3minuta sto je Neprihvatljivo

Uzgred provalio sam sa Everestom da moji SATA2 Hitachi diskovi imaju samo 2MB CACHE-a ... NEVEROVATNO ... sada su na reklamaciji u BEL Computersu ...

Inace CPU je 3000+ Venice ... sa 2x512 Full Transcend DDR400
I jos sve ovo se isto desava na ortakovoj A8N-E Ploci ... takodje kada sam sinoc zakacio jedan WD i Jedan Maxtor u RAID-u i opet je sve bilo isto ...

Jedino kod ortaka na nekoj GA nF2 ploci koja ima Silicon Omage Raid kontroler je sve radilo OK

Kakav REBUS ... Ajde ako ima neki logicki predlog ....

Nikola1 je napisao(la):
Probaj u biosu kod sata diska da stavis LARGE jer i ja na istoj takvoj ploci i sa sata diskom nisam mogao da pdignem sistem,posle toga ide kao metak.

OK probacu i to ... mada ja nisam imao problema sa podizanjem sistema ... samo bi mi jos i to trebalo pa :wall: :wall: :crash: ... komp bi oma dobio krila i to sa osmog sprata :d :d

Imace trenutno cekam na ishod reklamacije na diskove ... oni cini mi se rade OK ali da SATA disk ima 2 MB Kesa ... e to nisam ni cuo ni video ... sve do sada :D :D

Dakle procitao sam ceo thread par puta i mislim da sam naso u cemu je problem a ujedno i resenje za isti ....

Kako sam ja shvatio ti si u instalaciju windowsa ubacio drajvere za sata , i to je ok , ali koliko sam shvatio takodje si ubacio i updateove za sam win..... Epa sinko mislim da tu i stoji problem. Kod kuce imam istu plocu i 2 Wd hdda od 200 giga .... elem , kada sam sve to prvi put instalirao imao sam kod kuce samo winXpSp2 corporate disk . Lepo sam sa F6 dodao drajvere sa flopija i instalacija je protekla u najboljem redu i sve je savrseno radilo narednih mesec dana ,,,, A onda sam uzeo i instalirao BUKVALNO SVE iz autopatchera FULL decembar + update januar+update sad februar .... + sam ukljucio auto update ...... I od tog trenutka : sporije dizanje sistema , gasenje koje traje od 1 minut pa na dalje ........... win stalno i konstantno nesto brlja po hddu ali to je verovatno do kasperskog kog sam isto tada instalirao ......

I ne budem ja lenj i probrljam po netu da idim zasto je sve to tako .... Odgovor je vrlo jednostavan i stoji na vecini foruma na netu ..... Treba biti VRLO oprezan sa updateovima za windows. Istina je da resavaju sigurnosne rupe u windowsu , unose razna poboljsanja ........ ali ujedno skoro uvek ponesto i *****u ......... tako da uzmi lepo nadji obicnu SP2 instalaciju , stavi drajvere na flopi i instaliraj. Trebalo bi da sve lepo odradi. A posle svega toga uzmi i instaliraj samo NAJophodnije updateove ako vec moras ........ trebalo bi da radi :)

Bosla je napisao(la):
Dakle procitao sam ceo thread par puta i mislim da sam naso u cemu je problem a ujedno i resenje za isti ....

Kako sam ja shvatio ti si u instalaciju windowsa ubacio drajvere za sata , i to je ok , ali koliko sam shvatio takodje si ubacio i updateove za sam win..... Epa sinko mislim da tu i stoji problem. Kod kuce imam istu plocu i 2 Wd hdda od 200 giga .... elem , kada sam sve to prvi put instalirao imao sam kod kuce samo winXpSp2 corporate disk . Lepo sam sa F6 dodao drajvere sa flopija i instalacija je protekla u najboljem redu i sve je savrseno radilo narednih mesec dana ,,,, A onda sam uzeo i instalirao BUKVALNO SVE iz autopatchera FULL decembar + update januar+update sad februar .... + sam ukljucio auto update ...... I od tog trenutka : sporije dizanje sistema , gasenje koje traje od 1 minut pa na dalje ........... win stalno i konstantno nesto brlja po hddu ali to je verovatno do kasperskog kog sam isto tada instalirao ......

I ne budem ja lenj i probrljam po netu da idim zasto je sve to tako .... Odgovor je vrlo jednostavan i stoji na vecini foruma na netu ..... Treba biti VRLO oprezan sa updateovima za windows. Istina je da resavaju sigurnosne rupe u windowsu , unose razna poboljsanja ........ ali ujedno skoro uvek ponesto i *****u ......... tako da uzmi lepo nadji obicnu SP2 instalaciju , stavi drajvere na flopi i instaliraj. Trebalo bi da sve lepo odradi. A posle svega toga uzmi i instaliraj samo NAJophodnije updateove ako vec moras ........ trebalo bi da radi :)

Resio sam problem jos pre 10-tak dana samo sam bio lenj da podelim to sa Vama ... tj. dopisao sam resenje ovde ...

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=83088&highlight=nvraid

elem, problem nema veze sa Update-ovima ... nego je to tzv. ENDLESS REBOOT koji se javlja tokom instalacije sistema ... a kasnije u Winu se manifestuje sa Shutdown-om od 2-3 minuta ... Krivac je naravno nVidia i njeni driveri SATA i RAID koji nisu WHQL ... tako da moras da ubodes prave Sata i Raid drivere i da ih slipstrimujes u Win XP SP2 Instalaciju i sve radi OK ...

Inace pravio sam ja Instalacione diskove i bez onih Critical updejtova i opet mi se isto desavalo ... probao sam i sa Floppicem i obicnim Win Xp Sp2 diskom i nista ... BTW kako si uspeo da iskoristis Flopic koji pravi ASUS-util sa njihovog CD-a ... meni je stalno trazio .CAT fajlove, a kojih nije bilo na Flopicu ...

I jos jedna razlika ... tebi se problemi javljaju tek kasnije sa sistemom ... a ja ih imam vec prilikom Instalacije ...

Fernando 1 je napisao(la):
Integration of the nVRaid drivers into
Windows XP or Windows Server 2003

Introduction:
Many users with a NVIDIA Raid system on their computer know about the problems, when they try to install Windows XP or Windows Server 2003:
Even if they have a floppy drive and integrate the newest nForce SataRaid or PataRaid drivers by the F6-method, they get bluescreens or endless reboots at the end of the installation. The reason for this strange behaviour is the fact, that the actual NVIDIA Raid drivers are still not correctly digitally signed or WHQL-certified with the consequence, that the XP installation routine does not trust them. During the second (GUIMODE) part of the installation the correct (but uncertified) NVIDIA drivers are replaced by wrong (not working) Microsoft PCI-IDE standard drivers.
The only chance to prevent these problems is to create an Unattended Install CD with integrated nVRaid drivers using a method to enforce the installation of the correct NVIDIA drivers.
After a lot of tests with nLite I have found 2 different methods to enforce the installation of the correct nForce Raid and nForce S-ATA drivers und to prevent endless reboots at the end of the XP setup:
1. Method by directly enhancement of the NVIDIA drivers (OemInfFiles-Method)
and
2. Method by suppression or removal of other interfering drivers (Driver-Suppression/Removal-Method)

New and very easy method with nLite 1.0

The actual version of nLite 1.0 (RC1 or higher) offers the safest and easiest way to integrate the nVRaid drivers.
Advantages:
- fully automaticly method (without creating new directories or editing SIF or TXT files)
- without restriction of any kind during the use of nLite

Here is the way to do:

Description of the Driver-Integration-Method by using nLite 1.0
(valid for v. RC1 or higher)

Important requirements:

You only will succeed with the integration of the nForce SataRaid drivers, if you have

- an up-to-date mainboard BIOS (actual nVRaid drivers may need a Raid Bios v. 4.84 or higher)
- a stable system (proper RAM modules and stable BIOS settings)
- an original or perfectly created Windows XP or Windows Server 2003 CD
- a proper working IDE-connected CD or DVD drive
- an enabled ACPI power management (within BIOS, don't disabe it by nLite settings).

Tips:

1. You can see the nVRaid BIOS version of your system on the second boot screen. If you can't get a Raid BIOS version v. 4.84 or higher unless having flashed the latest mainboard BIOS, you might get problems with the integration of the latest nForce SataRaid drivers. In this case you should take the nForce driver package 6.53.
2. It is a good idea to unplug all unnecessary extern hardware devices during the install of the OS with integrated nVRaid drivers.
3. If you have hard disk drives outside your RAID array, you may get the problem, that the MS Setup routine tries to install the master boot record (MBR) on that non-RAID device, although you have set the RAID array as first bootable hard disk drive within BIOS. The only possibility to prevent this is to unplug these non-RAID hdd's during the installation of the OS. After the successful installation they can be reconnected without any problems.

1. nVRaid driver choice and preparation:

Although nLite allows the correct integration of the actual nForce SataRaid drivers and prevents the installation of the wrong MS IDE standard drivers, the biggest problem is the creation of the optimal nVRaid driver prepackaging. The choice of the best driver version and combination depends on the system (Chipset details and Raid BIOS version). NVIDIA has complicated all this, because they often change the composition of their driver packages and even the names of the files for not understandable reasons. Nevertheless I found a solution, which should be suitable for nearly everyone.

Windows XP:

* For the integration of the SataRaid or PataRaid drivers I propose to take the new official 32-bit NVIDIA nForce chipset driver package v. 6.70 (you may download it here, then extract the content). Fortunately NVIDIA has established a subfolder named LEGACY within the IDE\WinXP directory of this package. As this subfolder contains all necessary files, for most of the users any further preparations of this package are dispensable.

* If you had trouble with the integration of the LEGACY subfolder or if you just want to use the best and safest method for the later integration, you should take the SATARAID subfolder of the 6.70 package, but in this case you have to do some additional preparations within the IDE\WinXP directory of the driver package:
1) Open the LEGACY subfolder and copy the file NVATABUS.INF into the SATARAID subfolder.
2) Open the SATA_IDE subfolder and copy the files NVATA.CAT, NVIDE.NVU and NVCOI.DLL into the SATARAID subfolder.
Now your SATARAID subfolder of the 6.70 package is well prepared for the later integration of the SataRaid drivers.

* Users with a nVRaid BIOS version lower than 4.84 should integrate the SataRaid drivers off the package 6.53 (downloadable here). Just unzip the package. The later integration is easy, because the IDE\WinXP directory of this package does not contain any driver subfolder. So all needed drivers and files for the later SataRaid driver integration are laying within the IDE\WinXP directory.

* Users with an nForce4 AMD/Intel SLI X16 mainboard should take the nForce chipset driver package 6.85 (you can download it from here). As this new package contains a LEGACY subfolder with all necessary files, there is no need for any further driver preparation. RickSteele reported, that it would even be better to take the SATARAID subfolder. But before you integrate it, you have to add the NVATABUS.INF (from the LEGACY) and the NVATA.CAT, NVIDE.NVU and NVCOI.DLL (from the SATA_IDE).

A ovo je link za ovaj QUOTE

http://www.msfn.org/board/index.php?showtopic=51140&st=0&p=356029&

Elem Ja sam samo U LEGACY folder iz 6.70 packa ubacio NVRAID.CAT i NVATA.CAT ... jer mi je jednom sa flopica trazio bas te fajlove ... pa sam kontao da od viska nemose da boli glava ... i to u takvom Legacyy folderu streamovao u Win i to je to ...

Dali treba ili ne dodavati ova dva .CAT fajla ... neznam ...

Naime ako uzmete da poredite
1. \IDE\WinXP folder iz 6.39
2. \IDE\WinXP\sataraid iz 6.70
3. \IDE\WinXP\legacy iz 6.70

i njihove txtsetup.oem fajlove u kojima se prozivaju svi fajlovi iz gore pomenutih foldera videcete kolika je zbrka ... i sve to zahvaljujuci nVidiji ...

Vrh Dno