Šta je novo?

shum iz Sound Blastera

Sentenced

Čuven
Učlanjen(a)
05.10.2001
Poena
619
Skoro sam vratio drugaru zvuchnike Jazz koji su mi fino radili i onda sam uzeo slushalice kojima sam do sada sasvim OK slushao muziku sa kompa. Ali sada kada ukljuchim slushke iz desnog kanala se chuje samo buka a iz levog muzika ali jako tiho. Ali to nije "obichna" buka to su svi zvuci iz kucishta (cpu, cooleri, HDD, pa chak i mish) isto je i kada ukljuchim zvuchnike (neke no-name). Probao sam slushalice i rade OK.
Jedina stvar koju sam u medjuvremenu menjao je kucishte. Da li ono ima neke veze sa tim ??? Ochigledno da, ali koje ???
:(

Nadam se da ce neki elektronicar fino da objasni ono sto laici zovu interferenca.
Inace procackaj u volume control (2xklick na zvucnik desno dole) i eventualno stavi na mute za poneku od stavki.

U advanced audio properties stavi da su sluske u pitanju (mada to verovatno nece resiti problem).

Ako si se bas zainatio uzmi neku zicu i spoji je sa metalnim delom kucista, a drugi kraj za nesto sto je uzemljenje (npr. radijator). Ume da pomogne u po nekim slucajevima.

Uzemljenje sa radijatorom nije pomoglo ni malo.
Zar niko nije imao ovih problema ???
I niko ne moze da predpostavi kako da to reshim ??!!!!

Ni meni nije pomoglo uzemljene za radijator, al je nestalo kad sam (izvini, tek mi sada pade na pamet) sklonio kablic od cd rezaca do zvucne.

Meni se bez cd kablica chuje shum samo 10% slabije. :(

Izgleda da je definitivno uzemljenje jer sam preimetio da sada kada palim i gasim svetlo u WC-u iz zvuchnika pucne neshto.
Shteta shto se ne oglasi neko sa foruma ko se zaista u ovo razume da mi malo pojasni te stvari. Izgleda da ih vishe ne zanimaju tudji problemi :(

Isti problem i kod mene.. ranije je bas sustalo dok nisam udario mute na CD Audio. Posle toga ni trunke suma do pre nekih par meseci. I uopste mi nije jasno odakle dolazi. Nestane tek kada udarim mute na Play Control, ovako nece kada se bilo sta drugo mute-ira

Nekad pomaze da se zvucna kartica stavi malo dalje od "bucnih" (npr dalje od modema). Sto se tice uzemljenja, celo kuciste je uzemljeno, svaki kontakt i sve sto treba je povezano na uzemljenje (posredno ili neposredno). Jedino sto moze da bude tu pogresno je da uzemljenje nije dobro. Probaj da nadjes neki fini voltmetar i da izmeris napon izmedju kucista i uzemljenja - ako nije nula onda nesto ne valja. Naravno, uvek je otvorena mogucnost da instalacije u stanu ne valjaju :p

Sentenced je napisao(la):
Skoro sam vratio drugaru zvuchnike Jazz koji su mi fino radili i onda sam uzeo slushalice kojima sam do sada sasvim OK slushao muziku sa kompa. Ali sada kada ukljuchim slushke iz desnog kanala se chuje samo buka a iz levog muzika ali jako tiho. Ali to nije "obichna" buka to su svi zvuci iz kucishta (cpu, cooleri, HDD, pa chak i mish) isto je i kada ukljuchim zvuchnike (neke no-name). Probao sam slushalice i rade OK.
Jedina stvar koju sam u medjuvremenu menjao je kucishte. Da li ono ima neke veze sa tim ??? Ochigledno da, ali koje ???
Meni ovo lici da dzek od slusalica/zvucnika nije upao dobro. Koja je zvucna kartica? Ako je integrisana, moguce je da ne izviruju dovoljno konektori sad sa novim kucistem. Probaj da malo mrdas dzek da vidis dal se nesto dogadja. Ove smetnje cujes tek kad pojacas master volume na max? Mozda je glupo ali proveri i da ti nije WAVE utisan do kraja i/ili da nije balance pomeren u jednu stranu.

Sto se tice shuma kod playback-a:

-Ako govorimo o shushtanju, tzv. hiss-u, to prvenstveno zavisi od kvaliteta kartice tj. odnosa signal/sum, koji moze da bude uzano los(nizak) kod jeftinih kartica, npr 40dB. Poredjenja radi, SB Live! ima nesto preko 80dB sto je, prevedeno iz dB u linearnu skalu, 100 puta vise!
Jedino sto tu moze da se uradi je da se poiskljucuje SVE sto se moze u mikseru, cak i MIDI out, a narocito MIC ulaz. Obratite paznju da nisu bas svi ulazi/izlazi prikazani po default-u vec treba ici u properties pa cekirati sta da se prikaze.

-Ako je u pitanju zujanje 50Hz, tzv. "hum", onda je u pitanju napajanje ili je lose uzemljenje, ili je losa kartica :p

-Ako se cuju razni uredjaji u racunaru, to je verovatno opet do kvaliteta kartice ali nebi bas smelo da bude puno izrazeno ako se ne pojaca bas zesce. Moze da se proba menjanje lokacije zvucne kartice.

Meni se cuje sum iako sam za sve ostalo stavio mute (playback) a isto je bilo sta da selektujem na record.
Jedino kad udarim mute na main playback, ne cuje se sum ali se zato i nista drugo ne cuje vise. Ovo ranije nije bilo tako, radi se o SB Live! value. sum je "obican" tj. nije nalik na 50Hz :)
A cuje se konstantno, ne menja se u zavisnosti od toga koje komponente kako i sta rade u kompu

petri je napisao(la):
Meni se cuje sum iako sam za sve ostalo stavio mute (playback) a isto je bilo sta da selektujem na record.
Jedino kad udarim mute na main playback, ne cuje se sum ali se zato i nista drugo ne cuje vise. Ovo ranije nije bilo tako, radi se o SB Live! value. sum je "obican" tj. nije nalik na 50Hz :)
A cuje se konstantno, ne menja se u zavisnosti od toga koje komponente kako i sta rade u kompu
Check-irano je mute za: CD Audio, Line-in, Microphone i Aux ?!

SB Live! nebi smeo da susti. Nemam ideja. Kod mene (isto SB Live! value) se ne cuje ama bas nikakav sum i kad se pojaca sve na max, ako su iskljuceni samo Line-in i Microphone. Preko cega slusas muziku (zvucnici, pojacalo) ? Stereo, 4.1? Mislim da izlaz za zadnje zvucnike ima nesto manji odnos signal/sum, ali opet nije to toliko da bas susti.

Sumnjam na napajanje.
Shta raditi ??? Da li to moze nekako da se popravi ???

gojkos je napisao(la):
Check-irano je mute za: CD Audio, Line-in, Microphone i Aux ?!

SB Live! nebi smeo da susti. Nemam ideja. Kod mene (isto SB Live! value) se ne cuje ama bas nikakav sum i kad se pojaca sve na max, ako su iskljuceni samo Line-in i Microphone. Preko cega slusas muziku (zvucnici, pojacalo) ? Stereo, 4.1? Mislim da izlaz za zadnje zvucnike ima nesto manji odnos signal/sum, ali opet nije to toliko da bas susti.

Da, sve to je mutirano. Bukvalno sve mutiram osim glavnog Play Control i opet se cuje. Ranije se nije culo, ma koliko da pojacam, sada se cuje cak i kada nije toliko pojacano. Slusam i na slusalice i na pojacalu, sa istog ulaza, stereo.
Ne znam do cega moze da bude, jedino sto sam promenio u medjuvremenu je preinstalacija OS i ponovo skidanje/instaliranje drajvera. Mada ne bi trebalo to da pravi problem..?
Stvarno cudno, bas danima razbijam mozak sta moze da bude uzrok

Posto nisi naveo koju zvucnu tacno imas, predpostavljam da je Creative Live 5.1

Ako koritis "original" drajvere za Creative 5.1, onda je sum prisutan, ali ga mozes ubiti sa opcijama:

-Microphone MUTE
-PC Speaker MUTE
-AUX MUTE
-TAD-IN (Mozes i ovo na mute, ali ovo je drugi izlaz iz zvucne za CD/CDRW/DVD uredjaj)
-MIDI MUTE
-Cd Digital MUTE
-SPDIF MUTE

Najvise ce se smanjiti buka ako iskljucis AUX, a mozes proveriti nivo suma ako instaliras recimo Sound Forge i kliknes da snimas (Record) na prazno, i ukljucis opciju monitor.
Nemoj instalirati DirectX 8.1b posto on donosi novi DirectSound koji ne radi sa Creative drajverima, to jest neces imatu input.
Mozes da pokusas i da stavis KX drajvere za muzicare sa www.kxproject.com i da se sa njima malo zezes, posto nude nevidjen nivo kontrole za Emu10kx CPU.

Sto se tice mehanicke strane, kupi ferum ili ti meko gvozdje, i stavi prsten oko svi konektora za lampice (HDD, System, Reset, Power) i jedan ferum za svaki od CD kablica.
To bi trebalo da resi problem, a ako ni to ne reseva problem, mozes da pokusas da forsiras digitalno citanje sa CD-a iz Win2000 ili WinXP-a.
Pokusao sam da nadjem text, ali ne znam gde mi je, sve u svemu je na negde na microsoft-om sajtu, i ukljucuje modifikaciju registra.
Kada ovo sredis, ne treba ti audio kablic, vec ce da se Audio cd cita digitalno.

Ako i to ne pomogne, pokusaj da promenis slot, mozda karticu, a mozda i plocu :)

Hvala puno na pomoci !!!! Iako josh nishta nije pomoglo.
Zvuchna je Yamaha 724 (nazalost) nije Live 5.1 ali planiram da ga uzmem samo me ovo stanje sa zvukom stopira u tome.

Hvala puno na pomoci !!!! Iako josh nishta nije pomoglo.
Zvuchna je Yamaha 724 (nazalost) nije Live 5.1 ali planiram da ga uzmem samo me ovo stanje sa zvukom stopira u tome.

Haha, dobro je sto si napisao na kraju koji je zaista kartica u pitanju.
Da ti ne delim savete za karticu od <10€, bolje predji odmah na Live 5.1

Ja kada 5.1 zvucnike ukljucim u produzni koji ima uzemljenje dolazi do sustanja, dok kad ukljucim u neki rumunski produzni sve radi bez problema. Probano sa vise razlicitih produznih. Zvucna je sb live 5.1.

Neke sumovi su se i kod mene prenosili bas preko mase recimo sum na grafickoj izlazi iz oklopa ATX napajanja iako je sve propisno uzemljeno, tako da i ono moze da ti pravi probljem

Vrh Dno