Šta je novo?

shta upisati?

vladabgd je napisao(la):
po zavrshetku softverskog inzenjerstva dobijash zvanje "diplomirani inzenjer softvera". bar tako pishe u informatoru. ako te zanima ima i spisak predmeta po godinama mogu da ga skeniram i okachim(mada mislim da to ima i na sajtu SI).

Zanima me, posto mi je ostalo jos par ispita da zavrsim automatiku u NSu, a poceo sam da se neckam oko postdiplomskih studija (iz razloga datog u prethodnom postu), pa mi se cini da ne bi bilo lose da zavrsim i taj smer (pomoci ce pri razvoju SCADA sistema, posto automaticari, cast izuzecima, nemaju blage sa programiranjem, pa postoji velika "rupa" za sposobne), pa me zanima razlika NS - BG, posto su nasi prvi poceli sa time i zadovoljavaju IEEE standard.

Moze i na mail [email protected], samo nemoj da bude mnogo veliko, jer sam jos uvek u proslom veku sa vezom. :d

evo nastavnog plana za SI. ja sam se gore istripovao neshto nije iz informatora nego iz flajera. i mislim da nema potrebe da ti shaljem na mail evo ga ovde pa ako josh nekom zatreba...

nadam se da slichice nisu mnogo velike i da su chitljive. ja nisam u proshlom veku sa vezom, imam jednu vrlo naprednu tehnologiju - PCM :D :mad:

Prilozi

• nastavni_plan.jpg
    nastavni_plan.jpg
    162.7 KB · Pregleda: 43
  • neka_pricha.jpg
    neka_pricha.jpg
    93.7 KB · Pregleda: 34
  • Scan1.jpg
    Scan1.jpg
    93.9 KB · Pregleda: 46
Koja je to fora sa praktikumima?

Inace taj sistem sa puno malih jednosemestralnih ispita je skroz OK, a koliko vidim ima dosta interesantnih predmeta, jedino, to je u principu identican plan i program kao u NSu, samo prilagodjen Bolonjskoj konvenciji (izborni predmeti, itd...)

inache proshle godine je bilo 10 stipendija(i josh 100 samofinansirajucih),a od ove godine nema vishe ni tih deset vec su svih 100 koje primaju na SI samofinansirajuci studenti.

zormanic je napisao(la):
Hijerarhija predavaca na Faxu: asistent->docent->vanredni profesor->redovni profesor

Greška. Dakle, tačno ovako:

Predavači mogu biti isključivo:
docent -> vanredni profesor -> redovni profesor.

Potreban (ne i dovoljan!) uslov za Docenta je zvanje doktora nauka.

Asisten pripravnik (dipl. ing) i asistent (mora biti mr) ne mogu biti predavači.

Osim na opšte-obrazovnim predmetima (tipa strani jezik, sociologija, odbrana i zaštita :d ). Oni imaju potpuno druga zvanja.

Katedru ne može voditi docent.
Da podsetim: baš na ETF-u je postojao slučaj doktora nauka, koji je teško dobio titulu docenta, a pošto je dobio, još teže dobio da drži predavanja. A postojao je i vanredni profesor, koji je ekspresno izgubio zvanje (ostao je dr., to mu niko ne može oduzeti).

Verujem da znate o kome se radi.

Kuriozitet: tokom ratova u HR i BIH, jedan od retkih sa faxa koji je bio mobilisan, bio je dr. Radosavljevic (usput, tad je vec bio dr., dugo je jos gulio da postane docent - cepao je samo vežbe). Fax intervenisao da ga puste, rekli da ne mogu - "neophodan kadar" - čovek vozio onaj ogromni FAP koji vuče haubicu 155mm!

Stator je napisao(la):
Reci razrednoj da je dobila 1 ko vrata iz poznavanja organizacije fakulteta jer fakulteti nemaju direktore vec rektore. Mislim da to dovoljno govori o njenoj kompetentnosti da bilo sta prica o ovoj temi...
Bogami, mrtva trka između tebe i razredne...

kibicer je napisao(la):
Kuriozitet: tokom ratova u HR i BIH, jedan od retkih sa faxa koji je bio mobilisan, bio je dr. Radosavljevic (usput, tad je vec bio dr., dugo je jos gulio da postane docent - cepao je samo vežbe). Fax intervenisao da ga puste, rekli da ne mogu - "neophodan kadar" - čovek vozio onaj ogromni FAP koji vuče haubicu 155mm!
Gde ce Radosavljevic u rat kad on ima 30 kila sa sve materijalima za predavanje :)
Dobro je sto su ga pustili da predaje kad je fenomenalan za taj posao (ono sto nisam razumeo kod Grafosha :d razumeo sam kod Zokija), jedino sto *****o pregleda...

kibicer je napisao(la):
Gde ce Radosavljevic u rat kad on ima 30 kila sa sve materijalima za predavanje :)
Dobro je sto su ga pustili da predaje kad je fenomenalan za taj posao (ono sto nisam razumeo kod Grafosha :d razumeo sam kod Zokija), jedino sto *****o pregleda...

Stator je napisao(la):
Na fakultetima su dekani. Rektor je glava celog univerziteta. Daklem, BU (beogradski univerzitet) 1 rektor i onoliko dekana koliko ima fakulteta pod okriljem BU.

Zavisi od toga koliko si spreman da radis. Ali sada stvari stoje sto se tice etf-a mnogo boje nego do pre 3-4 godine.
Konacno izglada zavrsiv u pristojno vreme.

Bravo dobio si bambi-a za hejt.. aj sada idi kuci....

elmerbogatic je napisao(la):
Sta je sad, jel to faks ili univerzitet?

Meni se cini da je vise nesto kao privatna firma koja drzi kurseve po principu daj kintu i uzmi papir.

Izgleda da je razredna ipak bliza istini
:d

A vi kako 'te?

U koju srednju planiras?

Megatrend je univerzitet u okviru koga su nekoliko fakulteta i visih skola (da ih ne nabrajam). Tako da za takve kao ti vazi ona izreka "Pametniji si kad cutis".

Sve je to "superiska" sa privatnim chudima, al' za sada, jos nije to to :(, iz prostog razloga sto su ljudi apsolutno u pravu kad kazu da se na konkursima izricito navodi da ne primaju ljude sa privatnih faxova, i to ne bez razloga - na istim i dalje 90% cine tatini i mamini sinovi koji nemaju dovoljno mozga za nesto ozbiljnije...
Pogledajte i kod Karica ko sve zavrsava... :S:

Onim preostalim 10%, svaka cast!

p.s. Priznali vi to ili ne, na Megatrend se upisuje gomila propalih studenata sa ekonomije, FON-a... i fino im ide, za divno chudo... :S:

Pazi kada MTD sada koristi security kamere za nadzor ispita i ometace GSM mreza, tako da je pripisivanje svedeno na minimum. To sto je nekad na MTD bilo prepisivanja/fora ne znaci da ima i sad (u znacajnoj meri naravno, uvek se neko snadje)....

***** faks bez prijemnog ispita!

Pa da je to glupo ukinuli bi prvo na Oksfordu i Kembridzu i ostalim prestiznim univerzitetima.

Ima ali neki lagan extra... mada ko je lud da odbije nekog ko dolazi sa parama, tako da oni idu logikom da manje vise svako treba bar da proba (tj. upise 1. god), a posto dosta studenta ne ide na predavanja, to nije problem sto se tice prostora bar.

Uostalom kad sam upisivao FON umesto 500 fax je primio skoro 1400 znaci sve koji su bili spremni da plate samofinansiranje, po cemu je to bolje od MTD?

Poslednja izmena:
Licno, ja bih ukinuo bodove za uspeh iz srednje skole i racunao samo rezultate prijemnog ispita, jedino sto bih svima dao 2 sanse za polaganje istog, obe istog znacaja, pri cemu bi se bolji rezultat vazio (cisto zato sto ima ljudi sa malo jacom tremom).

Zasto?
E pa zato sto nisu sve srednje iste i uopste nije "fer" racunati ocene na isti nacin, a koeficijente je vrlo tesko uvesti.
Mada, mogao bi da se uvede maturski ispit iz svih predmeta, na malo visem nivou, sa ostrim bodovanjem i kontrolom kao na prijemnom ispitu, a sa istim sadrzajem u svim skolama iste kategorije i da se on uzme kao relevantna ocena kvaliteta ucenika. Na taj nacin bi automatski mogao da se odredi i kvalitet skole, odnosno nastavnog osoblja u svim skolama.
Jedino, ni ministarstvo, a jos manje skole ne zele ovako nesto ni pod razno, jer bi na taj nacin isplivala na povrsinu njihova nesposobnost i pala u vodu teorija o nasem "ultra-mega-giga" :wall: kvalitetnom obrazovnom programu.
Takva ocena bi se koristila u kombinaciji sa rezultatima prijemnog ispita, posto sama po sebi nije dovoljno relevantna - da bi neko bio dobar iz matematike, ne mora da voli istoriju, npr.

Iz moje gimnazije u VSu, npr., nas je izaslo 18 vukovaca iz generacije (prosek generacije je bio >4.50), dok iz Krusevacke nekad ne izadje ni jedan. Ne kazem da nam je bas toliko losa gimnazija (dosta nas fino izlazi na kraj sa faxom), ali sto je puno, puno je. :)

Drugarica je bila jak vrlodobras u Krusevcu, a na prijemnom na psihologiji je izvisila iako je imala max poena na istom (jedna od retkih), posto je bila gomila vukovaca iz "ZNJ" skola...

Pa mogucce je napraviti selekciju, ali je celokupno skolstvo postavljeno glupavo. Moguce bi bilo da PRAVO na prijemni dobiju "dobri" djaci, npr, pa da se kvalifikacija vrsi putem prijemnog, kada im vecc drzava placca studije. A ako neko, ko se zavitlavao sa skolom zeli da upisse neki faks, neka plati prvu godinu, pa ako se "pokazze", neka ga finansira drzava na dalje...
Ali to bi napravilo poseban "biznis" po srednjim skolama, i ovako je "trgovina" sa "krpljenjem" i navlacenjem ocena.

Poz.

Ma ljudi taj prijemni je najnebitnija stvar u celom skolovanju. Sedite i spremajte ga par meseci, i nema problema. Ako budete losi studenti, padate na samofinansiranje, a i ako upiseta kao samo fin pa posle budete dobar student, odmah prelazite na budzet.

Mare je napisao(la):
Uostalom kad sam upisivao FON umesto 500 fax je primio skoro 1400 znaci sve koji su bili spremni da plate samofinansiranje, po cemu je to bolje od MTD?

Nemoj bash tako da se frljash sa ciframa jer te neko ko ne zna mozda i shvati ozbiljno. Koje si godine polagao? Jel si ti video nekoga sa indaxom 1400? To su bre priche za malu decu. Pa jel znash ti kolicni je fon?

Jel ima ovde nekoga ko je na VETS, posto bih upisao doticnu skolu pa me interesuje kakva je situacija tamo.
Video sam da imaju skoro ok cene za godinu i da ne primaju na budzet za smer nove racunarske tehnologije.

Genghis Khan je napisao(la):
Nemoj bash tako da se frljash sa ciframa jer te neko ko ne zna mozda i shvati ozbiljno. Koje si godine polagao? Jel si ti video nekoga sa indaxom 1400? To su bre priche za malu decu. Pa jel znash ti kolicni je fon?

Price za decu ili ne, 1998 upisano je negde blizu 1400 studenta brucosa, ko ne veruje neka se raspita, nemam sta da se raspravljam sa bilo kim............ :wall: :crash:

Koliki god da je FON nebitno, na predavanja u decembru dolaziolo je nas 5-6 u proseku.

Što reče Bata Stojković:

"I to su mi neki studenti - studiraju po sto godina!
Tudj 'led jedu, a oce moj svet da menjaju ! "

Nema kvaliteta bez selekcije i tačka.

Selekcije nema bez takmičenja, prijemnog, odabira, jedinstvenih uslova za sve ....
Pa, sad šta da se radi, ko koliko može, ume zna i pokaže... :) Tako je svuda, pa će morati da bude i kod nas.

Ovde neki nikako da shvate da je univerzitet neka vrsta MEDJUSOBNOG ugovora (odabira) izmedju studenta i ustanove - faksa, a ne kupoprodajni ugovor gde su pare klijenta najvaznije. Ovde se kvalitet ne meri samo novcem i brojem proizvoda u jedinici vremena, vec malo slozenijim metodama.

Sa jedne strane faks nastoji da privuče najbolje djake - to je njegovo pravo, jer oni nastavljaju da prenose znanja, osvajaju nova, izgradjuju ga i time neguju tradiciju koju je postigao u održavanju kvaliteta. TAJ KVALITET dalje privlači najbolje.

Sa druge strane studenti pokušavaju da se ubace na što prestižniju školu jer one DO NEKLE garantuju znanje i vestine koje se dadu kasnije unovčiti.

Ko tu treba da se odrekne svog prava ? I zašto da to čini ?

Poslednja izmena:
heh ajde poshto sam otvorio thread sa ovom temom da kazem bar shta sam na kraju odluchio i uradio. lm posle svega upisah ja etf(dobro ne josh ali se sigurno upisujem samo chekam upis;)).

Domazet je bivsi ministar za telekomunikacije koliko se secam, i cuo sam da je solidne strucnosti, ali ipak...
Drugo, budi jako skepticna prema studijama od tri godine.
Trece, budi skepticna prema diplomi tog Nemackog univerziteta, i nostrifikaciji iste u EU.
I na kraju sve zavisi od toga sta zelis. Ako zelis da naucis, naucices na skoro svakom faksu/visoj skoli. Ako hoces da se provuces, onda nesto privatno. Ako ti je frka za kintu, znas vec - drzavna skola. Moja preporuka ide za drzavne skole - ETF ili VETS a ako bas hoces privatnu, onda RAF

Nazad
Vrh Dno