Šta je novo?

Shta instalirate pre ....

Shumaher

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2001
Poena
619
Poz

.... acdsee a 5.0 ?
Ja prvo instaliram quick time 6,0 pa Ghostscript 7,05 ( gs705w32 size 5,40 mb) i kad instaliram sve to i pochnem da instaliram acdsee 5,0 i zavrshi sve radnje i kazhe mi da nemam instaliran Alladin Ghostscript a pre instalacije acdsee a sam dotichni falj instalirao(a ne znam da je taj koji on trazhi)
Tnx

Zasto ti je bitno sta pre instaliras? Jedino za sta ja znam da treba instalirati pre je DirectX pa tek onda drivere za kartu, za sve ostalo je totalno nebitan redosled.

Amon_Ra je napisao(la):
Zasto ti je bitno sta pre instaliras? Jedino za sta ja znam da treba instalirati pre je DirectX pa tek onda drivere za kartu, za sve ostalo je totalno nebitan redosled.

Kakve sad to veze ima sa instalacijom AcdSee-a? A ionako ti DX dolazi sa instalacijom Windowsa...

Ps. Ni ja se ne smaram instalacijama pre AcdSee-a, instaliram ga normalno, a QuickTime instaliram tek kad mi zatreba. Taj GhostScript nikad dosad nisam ni instalirao.

leksa je napisao(la):
Kakve sad to veze ima sa instalacijom AcdSee-a? A ionako ti DX dolazi sa instalacijom Windowsa...

Ps. Ni ja se ne smaram instalacijama pre AcdSee-a, instaliram ga normalno, a QuickTime instaliram tek kad mi zatreba. Taj GhostScript nikad dosad nisam ni instalirao.

Kako kakve veze ima?
Rekao sam mu da je redosled totalno nebitan sem kod instaliranja DirectX-a. Bilo je verzija DirectX-a koje su izasle nesto posle najnovijeg OS-a, koju nisi imao integrisanu u najnovijem sistemu. Sta ces da radis sada kada izadje[mada je vec i izasao] DirectX 9? Ubacices XP i instaliraces je? Ne verujem...

Poz

Dobro shvatio sam ali ja nisam ni spomenuo DX samo da se zna da me ne spominjete .
Mislio sam da mozhda znate ,ali njushkam po netu i trazhim odgovor
Tnx

Amon_Ra je napisao(la):
Kako kakve veze ima?
Rekao sam mu da je redosled totalno nebitan sem kod instaliranja DirectX-a....

Ma bre covece, kakve veze ima instaliranje DX-a sa instalacijom AcdSee-a za koje je pitao covek.

Amon_Ra je napisao(la):

Cak ni to. Recimo pre jedno 2 nedelje bas sam prvo instalirao 41.09 detonatore pa tek onda dx 8.1 na svez Win2k. Bez posledica, rezultati u marku apsolutno isti.

leksa je napisao(la):
Ma bre covece, kakve veze ima instaliranje DX-a sa instalacijom AcdSee-a za koje je pitao covek.

OK je lekso neka.... samo se ti opusti. Tebi sam vec navikao da jednu stvar objasnjavam po nekoliko puta... veruj mi sad me bas i nesto mrzi.

Nema nikakve veze sta ces da instaliras prvo...

u suštini stvarno nije bitno šta se prvo instalira (kad i onako mora sve da se instalira🙂) ali je poželjno instalirati prvo VIA 4in1 pa tek sve ostalo, a onda još jednom ponoviti 4in1 (ovo u XP nije neophodno).

AcdSee trazi AFPL - a ignorise GNU

Cini mi se da je ta verzija 7.05, GNU verzija gs-a (a ne AFPL, koju trazi acdsee. ).
Pre neki mesec sam pisao o razlicitim "distribucijama" ghostscript-a. Sustina je da nema razlike u funkcionalnosti, i da je razlika znacajna samo za one koji imaju nameru da licenciraju ovaj sw.

Bez obzira, ja imam tu gnu (7.05) verziju. ACDsee 5 mi je pri instalaciji prijavio da GS nije instaliran (s tim sto striktno gledano, to nije nekakav problem), pa sam to ignorisao. Al` to mi ne smeta (kao sto nije ni pre, sa acdsee 3.x), jer ionako koristim gsview32 v4.03 (ranije verzije nisu kompatibilne sa 7.05 GNU verzijom ghostscript-a, ako sam dobro procitao readme).

Mozda bi nekom drugom integracija GS-a i acdsee-ja vrlo znacila, pa bi onima koji tek imaju nameru da download-uju Ghostscript, mozda ipak bilo zgodnije da instaliraju acdsee i puste ga da im on dl. i "namesti" ghostscript. Kako god, ako neko hoce sve posebno, AFPL varijantu potraziti ovde: http://www.cs.wisc.edu/~ghost/doc/AFPL/

Inace, GNU verzije se uglavnom pojavljuju nesto kasnije od AFPL varijante, i obicno imaju jedan broj manju verziju (npr 6.53 gnu je pandan 7.03 afpl koja je bila izasla ranije). Comet Hunter nije ni mogao da ima "problem", jer ima AFPL distribuciju. Dakle, (u ovom slucaju) nema mnogo veze koji je broj verzije (7.04 ili 7.05), vec koja je varijanta distribucije (GNU ili AFPL)

Amon_Ra je napisao(la):
OK je lekso neka.... samo se ti opusti. Tebi sam vec navikao da jednu stvar objasnjavam po nekoliko puta... veruj mi sad me bas i nesto mrzi.

Ne brini se za mene, totalno sam opusten. Odgovori coveku ono sto pita, a ne nesto sto nema veze sa pitanjem...ctp;

leksa je napisao(la):
Ne brini se za mene, totalno sam opusten. Odgovori coveku ono sto pita, a ne nesto sto nema veze sa pitanjem...ctp;

Procitaj jos jednom moj prvi post u ovom threadu pa se onda javi da li sam odgovorio coveku ili ne.

samo za one koji se bave pripremom za stampu

U najvecoj vecini slucajeva, kao sto je receno, ni nema veze kojim se redosledom instalira sw.

Medjutim, ovo je poprilicno specifican slucaj, i Shumaher je s razlogom postavio pitanje.
GhostScript je interpreter postscript-a, a kako je acdsee 5 sa sobom doneo mogucnost da se integrise sa njim - onda se stvarno postavlja pitanje da li ce se Ghostscript ("automatski") integrisati u ACDSee 5, ako se (ghostscript) instalira (npr.) nakon instalacije ACDSee-ja.
Ili se to ("integracija") desava samo ukoliko je gs (afpl) vec instaliran pre nego se pokrene instalacija acdsee 5ice.

Kako stoje stvari, najzgodnija varijanta je prvo instalirati AFPL 7.04 (ili kasniju) verziju gs-a, a nakon toga instalirati acdsee 5. Ko nema zivaca da se zeza sa razlicitim verzijama i distribucijama gs-a, neka prvo pokrene instalaciju acdsee5 (dok je vezan za mrezu) a u toku instalacije ce mu biti ponudjeno da se dl. i instalira i gs, pa treba na to samo da odgovori potvrdno i isprati instalaciju.

Ono sto komplikuje celu pricu, je pitanje sta ACDsee zaista cini sa gs-om. Verovatno preuzima ulogu view-era ps fajlova, sto znaci da preuzima ulogu gsview-a, koji koriste prakticno svi ljudi koji koriste i ghostscript. Medjutim kako najveca vecina ljudi koji koriste gs, koriste i npr. acrobat i distiler (koji po default-u preuzimaju .ps fajlove), onda je zaista diskutabilno pitanje - sta ce se prvo instalirati.

Anyway, neko bi vrlo lako mogao da nam resi dileme. Samo nek` prijavi kako AFPL gs funkcionise sa ACDsee 5, i da li ce (naknadni) download i instalacija AFPL gs 7.04 (ili 8.0) dovesti do toga da pri sledecem startovanju ACDsee "provali" da na sistemu postoji gs, pa da ga onda registruje onako kako to radi kada npr. proverava svoje plugin-ove.

thx

Poz

Hvala na odgovoru(ima)
ds9 tnx

Nazad
Vrh Dno