Šta je novo?

Shema za auto pojacalo 100w

Siroce

Čuven
Učlanjen(a)
14.10.2003
Poena
619
Da li neko ima shemu za pojacalo 1x100w 8ohm, za woofer, ili neku slicnu varijantu tipa 2x100w... Ili neka slicna ideja ako neko ima... Naostrio sam se da napravim, video sam i par shema na netu, najveci problem predstavlja konvertovanje napona sa ~12V u ~35V.. Ako je neko pravio nesto slicno - puno bi mi pomoglo. poz'

A zasto na 8 oma?

Bez pretvaraca napona ne mozes naci pojacalo vece od 20-ak W, pogotovo ne na 8 oma . . .
U tom slucaju ti je bolje, daleko brze i jevtinije da kupis namensko pojacalo za kola i zavrsis pricu . . . to bi te kostalo ~100e . . .

Odustao sam od 8ohm-a.. Znaci 4. Ne mora ni bas 100w, moze oko 80.
Ne verujem da bi stvarno bilo isplativije kupiti pojacalo, pogotovo sto neka pojacala (oko 50-60evra) imaju snagu od kao 2x200w, pa onda ispadne da imaju 40w ili tako nesto... (na primer "mc fun" pojacalo).. Mislim da bi ovo bilo jeftinije, a znao bi sta je i kako je.

p.s. Ukljucio sam se sa ovim pitanjem i na "drugom forumu" - tema: "Pojacalo na 12V preko 50W".. ako je slucajno neko od vas vec pisao tamo..

Slusaj, kao elektronicar ti kazem da je i lakse i isplativije da kupis pojacalo. Ja radim elektroniku godinama, pa sam ga kupio.
Ne vredi ulagati u semu ako znas da nije 100% ispravna, treba naci sve delove, napraviti kutiju da sve to dobro izgleda..............

Na 12V ne mozes da dobijes nista posebno, mada, postoji [ako se dobro secam oznake, nije mi pri ruci] TDA 1562Q koje tera 70W na 12V. Ali uz maksimum od 10% distorzije. Ali kako kazu radi na 50W sasvim lepo. E sad, koliko to "lepo" moze da radi kada je u pitanji integralac? Ima on dizanje napona kondezatorsko, ima 3x4700 mFd, ali to nije to. Znaci jedino da pravis tranzistorca na bar +-35/45 volti. Sve ostalo ti nece dati preko 15-16-17W, kao sto vec sam znas.

Ako ti treba pojacalo 5x120W+1x240 [znaci 5+1 za kola] javi se.

Ako zaista mislis da ga pravis, trebace ti puno strpljenja i vremena. U svakom slucaju pomoci cu ti koliko mogu. :wave:

Poslednja izmena:
Ja sam samo hteo pojacalo za woofer, a ne 5+1 ili 2 kanala.. Sta ti znaci da nije isplativo? Koliko para mislis da bi kostali delovi za tako nesto? Ako ono cudo stvarno gura 50w, i to bi verovatno bilo jako upotrebljivo, pogotovo ako je mnogo jeftinije.. Jel znas koliko bi izasla tako neka varijanta?

Naravno da imam sve sto je potrebno :) lemim ja skoro svake nedelje po neku glupost.. Samo ne bih da uhvatim da radim nesto previse komlikovano, a semica sa tim cipom izgleda fino i prosto. Bilo bi lepo kad bih islikao svaki korak pravljenja i okacio na sajt. Mozda bi nekom koristilo...
hvala na pomoci..

dr.Tiristor je napisao(la):
Slusaj, kao elektronicar ti kazem da je i lakse i isplativije da kupis pojacalo. Ja radim elektroniku godinama, pa sam ga kupio.
Ne vredi ulagati u semu ako znas da nije 100% ispravna, treba naci sve delove, napraviti kutiju da sve to dobro izgleda..............

Na 12V ne mozes da dobijes nista posebno, mada, postoji [ako se dobro secam oznake, nije mi pri ruci] TDA 1562Q koje tera 70W na 12V. Ali uz maksimum od 10% distorzije. Ali kako kazu radi na 50W sasvim lepo. E sad, koliko to "lepo" moze da radi kada je u pitanji integralac? Ima on dizanje napona kondezatorsko, ima 3x4700 mFd, ali to nije to. Znaci jedino da pravis tranzistorca na bar +-35/45 volti. Sve ostalo ti nece dati preko 15-16-17W, kao sto vec sam znas.

Ako ti treba pojacalo 5x120W+1x240 [znaci 5+1 za kola] javi se.

Ako zaista mislis da ga pravis, trebace ti puno strpljenja i vremena. U svakom slucaju pomoci cu ti koliko mogu. :wave:

A reci ti meni koliko to pojacalo kosta!!! Mozda me i zainteresuje :)

A zasto bas 100W? Da li si nekad cuo 100W na efikasnim zvucnicima?
Najmanji podeok na potenciometru za jacinu na pojacalu iznosi 3dB. To je ujedno i najmanja promena koju ljudsko uvo moze da registruje. Samo retki "sluhisti" mogu da cuju promenu od 1.5dB.
Razlika izmedju 100W i 25W iznosi samo 6dB, jedna s-jedinica. Dostici 25W sa pojacalom u mostu je jeftino i lako. 12V na kvadrat=144 kroz otpor 4oma = 36W vrsne snage.
Svako povecavanje snage iznad ove eksponencijalno dize troskove proizvodnje, gabarite, grejanje i glavobolju. PWM bi mozda bio resenje, ali ako nemas gotov proracun razvoj bi prevse kostao.
A ako slucajno mislis na "onih 100W", imam ja kupovno pojacalo marke "ORIGINAL" sa 2xtda2004 na bednom hladnjaku. Deklarisano je na 4x900W p.m.p.o.
Moj ti je savet da progutas teoreski maksimum od 36W na 4 oma i poradis malo na efikasnosti zvucnika. Pa marakana je ozvucena sa 120W.

Cika Pera je napisao(la):
A zasto bas 100W? Da li si nekad cuo 100W na efikasnim zvucnicima?
Word!

Mozes recimo da probas sa TA8210AH, to je fino kolo za tako nesto, a kosta ceni mi se poslednji put kada sam ga kupovao u Orbitu da je bilo oko 220 dinara.

Cika Pero, odlucih se za tih 30tak vati, nekako je najjednostavnije resenje.. Mislio sam 100 zato sto sam uzeo SAL zvucnik od 100w/sin (ako nekog zanima: 25cm, kevlar, SBX-2530), koji odlicno sljaka kuci, ali uzecu drugi od 4ohm-a za kolca..

Sema za koju sam se odlucio je sa TDA1562q.. Kaze 20W, maximum 70W RMS. Cini mi se ok, sutra idem da vidim posto je..

Siroce je napisao(la):
uzeo SAL zvucnik od 100w/sin (ako nekog zanima: 25cm, kevlar, SBX-2530),
Tuga..... Nisu nesto "efikasni", mislim gladni su dosta....
Siroce je napisao(la):
Sema za koju sam se odlucio je sa TDA1562q.. Kaze 20W, maximum 70W RMS. Cini mi se ok, sutra idem da vidim posto je..
Lepo.... Ako ga nadjes :S:

EDIT: Ako taj kevlarac izdrzi, mislim samo treba da izdrzi 100W, a ne da i radi na toj snazi, ja cu da ga pojedem sa sve magnetom :D
Ako ce taj da radi na 100W o'ma cu kupim dva komada za kola, ali fora je u tome sto su mi isti prolazili kroz ruke.... Pa znam kakvi su....

Poslednja izmena:
Ups, ja tek sad video onaj post u kome si spomenuo TA8210AH.. Pa to je 4 puta jeftinije nego onaj 1562q..?? Jel imas link ili semu za poacalo sa time? Ja nesto ne uspevam da iskopam na netu, izgleda ne pisem prave reci.. Videcu sutra da li ima i tog integralca u radnji..

p.s. U onoj semi sa 1526q (www.iberfutura.es/PDF/GbPDF/ft326gb.pdf) kaze ovako: "In case of peaks,which could be the passage from quiet music to more loud, sudden drum strokes or orchestral bursts,this translator is able to supply around 70 watt/RMS"
Pre toga se spominje 20W, e sad mene zanima da li to stvarno moze preko 20?

Stvarno su gladni ti kevlarci... po katalogu 87 dB. Ako nadjes zvucnike osetljivosti 90dB sa istim pojacalom imas duplu akusticku snagu u kolima, a to je vec izuvanje. Svaka 3 decibela nose o-ho-ho! Ono sto boli u celoj prici je da se efikasnost zvucnika dobija povecanjem gabarita, a u vrata je nemoguce ubaciti veliki zvucnik.
Jednostavno, kvalitetno, jeftino i efikasno resenje, ali krajnje neprijatno za okolinu, je da proracunas zapreminu kabine kao kompresionu zvucnu kutiju. To znaci da ti sedis unutra, u zvucniku, a da se bas jednako cuje i van kola. Podrazumeva se da kabina bude bass kutija, a za visoke i srednje smesti neke sustavce u vrata, oni su po prirodi manjih dimenzija i traze do 10x manju snagu. Video sam da ljudi koriste gepek kao zvucnu kutiju, mozda treba probati, i jedna cevka kao rezonator na 100Hz.... milina.

@Siroce> Uradi search, pisao sam o tom pojacalu, mada ja iz profila ne nalazim, ne znam kako? Cak sam i jednom kolegi "forumasu" poslao plocicu...

@Cika Pera> Lepo ja kazem, to nisu zvucnici.... To treba poterati....

Ja stvarno ne shvatam zasto toliko ne volite SAL zvucnike.. Kazite mi onda neke bolje za relativno slicne pare..

p.s. Zasto bih podesavao toliko veliku zapreminu da rezonira na 100hz?? To mozes i sa manjom.. Fora bi bila podeliti kola po vertikali pleksiglasom i onda na njega ugraditi zvucnike i napraviti 2pass qtiju... :) ili ugradis basove na stakla.. Ali ajde da ne skrecemo sa teme..

Za nizak bas moras ispumpati litre i litre vazduha u sekundi. To moze samo elastican zvucnik uz dobru kutiju. Fizika.
Nekada sam pravio malolitraznu kutiju i znacajno sam pojacao bas kad sam umesto jednog stavio 2 zvucnika jedan naspram drugog, usrafio zvucnik za zvucnik pazeci pritom na faze. To je fora koja se danas retko primenjuje jer zvucnik kosta, ljudi radije stavljaju rezonatore sa plasticnim cevima (oblozene papirnom tapetom). U svakom slucaju treba poraditi na efikasnosti.
Za pojacalo bi predlozio mono 30W za bas, pozeljno u mostu. Tvitere ce napuniti i obican auto-radio sa svojih 2x5W. I to je to.

Samo jos da mi neko objasni koja je poenta sedeti u 4 kubna metra sa 200W zvucnika oko sebe i sve ce mi biti jasno :wall:

Jednom kad sednes u kola sa n*100 ili n*1000w i cujes kako to svira
nikad ne zaboravljas . . . i uvek tezis ka tome . . . ,)

Been there, done that. I dalje mi nisi rekao poentu toga. Uyivanje sigurno nije.

Nasao sam jako lepu shemu sa kolom TDA1562q, ali po katalogu ga nema u radio klubu ni u mikro princu.. Jel zna nako gde bih mogao jos da pogledam? :wall:

Prilozi

• tda1562q-AMP.gif
    tda1562q-AMP.gif
    3.4 KB · Pregleda: 361
Pa ako si 'been there, done that' onda verovatno znas zasto NE ili zasto DA . . . ako ne znas . . . onda je suvisno da te ja 'raspasuljujem' . . .

siroce je napisao(la):
dr.Tiristor je napisao(la):
Lepo.... Ako ga nadjes :S:
siroce je napisao(la):
Nasao sam jako lepu shemu sa kolom TDA1562q, ali po katalogu ga nema u radio klubu ni u mikro princu.. Jel zna nako gde bih mogao jos da pogledam?
:D

Toliki Beograd a nista nema.. nego moraju ljudi da mi salju iz Nisa...

Da li na toj shemi mogu da stavim dva zvucnika od 60w i gde na njoj da ubacim struju od 12v (+, -) i gde da zalemim zize koje mi dolaze od kompjutera (iz zvucne kartice) .

Molim vas sto brze mi odgovorite!

POZDRAV!!!

Prilozi

• tda1562q-AMP.gif
    tda1562q-AMP.gif
    3.4 KB · Pregleda: 254
Poslednja izmena:
I jos me zanima kolika je cena integralca (ne mora biti tacna cena od prilike...).

A sta kazete na ovo da li na njega mogu da ukopcam 2x60w zvucnike i isto bi vas zamolio da mi objasnite kako i gde ide struja a gde izlaz za zvucnike, a gde zvuk sa kompa?
Malo puno pitam ali... :D

Prilozi

• ft326gb.pdf
    40.4 KB · Pregleda: 952
Nazad
Vrh Dno