Želim da reaktiviram temu o SHARP televizorima jer smatram da su oni izuzetno potcenjeni u odnosu na ostale brendove.
Odmah na početku da kažem da svoje mišljenje iznosim kao običan, prosečan korisnik.
Znači smatram sebe osnovno tehnički pismenim ali nisam ekspert, nerutujem, ne klokujem,.....i ostale vratolomije ali iskreni RIP za sve vas koji se ozbiljno bavite temama sa ovog foruma jer sam iskreno mnogo naučio i mnogo korisnih saveta dobio o stvarima koje me zanimaju. I na tome sam neizmerno zahvalan.
Od pre dva dana sam ponosni vlasnik drugog SHARP-ovog LED TV-a.
Igrom slučaja prvi je bio baš gore davno pomenuti CHE4042E, 32 inča, HD redy. Kupljen je u oktobru 2016. i dan danas jak lepo radi, za sve ovo vreme bez najmanjeg problema.
Ovo napominjem iz razloga što su za isto vreme mnogi Samsung, LG, PHILIPS tv-i od drugova, poznanika, završili na servisu.
Ovo dobija na težini iz razloga što je moj SHARP potekao od, ovde na jako lošem glasu, UMC korporacije.
Mislim da je u njemu EDGE LED panel a sam TV ima samo osnovna podešavanja, odnosno izbor nekoliko predefinisanih modova slike, zvuka i temperature boje.
Nakačen na SBB-ov D3 daje jako lepu sliku i zvuk.
Čini mi se da su boje realne a prilikom gledanja sporta na SK kanalima nisam primećivao nikakve "duhove" i ostalo.
Zvuk ide preko Harman Kardon čipa i stvarno su mnogi primećivali taj kvalitet.
Mi malo stariji dobro pamtimo šta je Harman Kardon u svetu Hi Fi-ja iako verovatno ni oni nisu što su nekada bili, kao i SHARP uostalom.
Godinu dana posle mene tašta je kupila neki Samsung takođe entry level model i realno i slika a zvuk pogotovu vidno na strani SHARP-a.
Vremenom se ukazala potreba za većim tv-om pa sam se zbog prethodnog dobrog iskustva ponovo odlučio za SHARP.
Od pre dva dana sam ponosni vlasnik modela 50BL5EA. Kvantni skok sa 32 inča hd redy na 50 inča 4k

Povuklo me i to što ih je pre nekog vremena preuzeo Foxconn s namerom da ih vrat na staze stare slave, da su konsolidovali biznis i da je ova generacija modela početak pa sam predpostavio da će se potruditi oko performansi i kvaliteta.
Ima o tome i na Benchmarku u recenziji tv-a iz serije 2.
I posle ovo malo vremena mislim da nisam pogrešio.
Elem tv dolazi sa VA direkt led panelom i Android 9 TV platformom. wi fi na 2.4, 5g, lan ulazom, bluetooth-om i Googl voice asistentom.
Po prvom uključivanju ide inicijalno podešavanje, vidi i 2.4 i 5g mrežu i brzo se kači na net. Konačno se ukazuje slika i onda šok, nema tona! Na you tube sve normalno ali na kablovskoj ništa.
Onda jedno sat vremena nervoze dok nisam provalio u podešavanjima hdmi-a da je fabrički podešeno na 2.0 standard a kabl nije odgovarajući za to. Prebaci se na auto ili na 1.4 i sve fercera. A onda uživanje. Slika je za moj ukus i cenovni rang odlična a tv poseduje jako veliki izbor podešavanja kvaliteta slike, zvuka, reprodukcije sadržaja sa različitih izvora pa tako da i zahtevniji korisnici mogu da nameste kako im odgovara. Filmovi i sporz u hd-u, klipovi sa you tube-a u hd i 4k rezoluciji su odlični.
Prelazak na tako veliku veličinu ekrana je kod mene razgolitio istinu o kvalitetu naših televizijskih podukcija.
Naime dok je slika prilikom gledanja novije snimljenih emisija, filmova i prenosa sporta odlična, gledanje programa uživo od naših nacionalnih kanala je ispod prosečno. Negde sam ranije pročitao da se to dovodi u vezu sa lošom studijskom opremom. Dok je emisiona tehnika sposobna da prenese sliku visokog kvaliteta, naše televizije nemaju odgovarajuću tehniku da takvu sliku proizvedu. Čak štaviše najbolju sliku u emisijama iz studija, po meni ima, za mene omraženi, TV Pink.
Jedina zamerka koju imam ide na račun slabijih uglova vidljivosti mada vidim da je to generalno boljka jevtinijih VA panela.
Sve u svemu na osnovu ličnog iskustva i određenih činjenica smatram da je SHARP neopravdano potcenjen na našem tržištu. Nikako nemože u isti koš sa VOX, FOX, fejk Toshiba, Grunding, Blaupunkt, a lično mislim da je bolji od Hisensea i Philipsa.
Naravno ovo je samo moje subjektivno mišljenje kao prosečnog korisnika i mislim da takvi korisnici neće pogrešiti ako se odluče za kupovinu tv-a ovog proizvođača!