Šta je novo?

[Sezonsko] Održavanje bazena - šta treba znati?

Pošto pitaš onda verovatno plivaš ko kuće kad ga frnu u bazen :) Ja sam 10tak godina ozbiljno trenirao pa nemoj da se ljutiš.
Preko metra, negde oko metar i po ili malo manje, je minimalna prema pravilima. Zaboravio sam tačno. Imaš negde u pravilima.
Generalno možeš u metar ali mora po propisu savijena ruka kad zaveslaš, i mislim da onda ne smeš da se naginješ mnogo u stranu zaveslaja. Nisam odavno plivao u tako plitkom.
Koliki ti je to bazen i kako plivaš? Kada se gurnem otišao sam preko pet metara i ovako mator. Oni hotelski (valjda 12,5m) su nekoliko zaveslaja. Tako da ako uzimaš one male dvoršine bazene, bolje ne računaj na neko plivanje u njima.

Nemam razloga da se ljutim. Daleko sam od profesionalnog plivača, ali instruktori koji su obučavali brata kažu da mi je tehnika ok. Upravo zbog zaveslaja i pitam, jer ne bih da kačim dno bazena ili bar da bude minimalno. Obično plivam u preko 2m, pa zato i pitam da li je moguće u ovako plitkom, a da je kraul.

Koliki ti je to bazen i kako plivaš?

Kao što rekoh, plan mi je da kupim bazen, tako da ga nemam trenutno, pa gledam da li je dovoljan onaj od 107cm (ili bih morao ići na 122cm), jer koliko sam video, valjda može da se napuni do 90cm vodom. Problem ovih od 122cm je što su prilično glomazni, pa bi malo bilo zeznuto naći 4 i po do 5 i po metara u prečniku na dvorištu.

Tako da ako uzimaš one male dvoršine bazene, bolje ne računaj na neko plivanje u njima.
Da, na njih sam mislio. Vezao bih se oko pojasa i radio takozvani tethered swimming.

Nisam bio sto godina po BGD bazenima. Obično imaš neki mali dečiji bazen pored. Bar je bilo na 11. aprilu, Banjici i 25. maju. Na Tašu je bila u zatvorenom neka platforma pod vodom u jednom čošku plićeg dela. Ti mali bazeni su kako gde, metar ili malo manje ili malo više. U Pančevu, mali dečiji zatvoreni ide ukoso od nule do malo preko metar ako se ne varam.
Nacentriraj na sebi gde je dubina od metra, npr. pupak, kita, kuk... :) i probaj. Nemam bolji savet. Znam da kačim u pličem ako ne pazim a onda to nije pravilan zaveslaj.
Baš gledam na youtube šta je taj sviming :) Pliva u 3m i nekih 70cm dubine. Meni ne deluje dobro, čini mi se da i sam kaže da mu fali dubine.

Jel može neki savet za pumpu za montažni bazen, konkretno imamo ovaj model u dvorištu:

I taj bazen nam godišnje bude u funkciji oko dva meseca i pritom ne bude ni napunjen vodom do maksimuma, većinom ga punimo oko 50% kapaciteta. Tražim neku pumpu i eventualno, šta još dodatno treba da se uzme (možda neke tabletice), da sprečimo ubrzano prljanje vode i da ne moramo na svake 2-3 nedelje da menjamo vodu.

Vrh Dno