Šta je novo?

Sezmapro ADSL modem + WiFi ruter?

darkos

Čuven
Učlanjen(a)
23.03.2003
Poena
679
Od uvođenja ADSLa pre nekoliko godina koristim Sezampro-ov ADSL modem (uređaj sa cela 2 priključka: ulaz za telefonski kabl, i USB izlaz do računara). Nedavno sam dobio WiFi ruter TP-Link TL-WR543G. Da li postoji neki način da povežem ovo dvoje i dobijem wifi u stanu?

Rešenja koja znam su:
1. Dam Sezamu 2.000din jednokratno za "iznajmljivanje" WiFi modema-rutera, i koristim ga dok ne raskinem ugovor sa njima
2. Kupim neki adsl modem+wifi ruter (2u1), npr ovo, za ~45Eur (može i neki predlog, ovaj model je prvi na koji sam naleteo na ITSvetu)
3. Kupim adsl modem+ruter (bez WiFi), npr ovaj i spojim ga sa mojim WiFi ruterom (cena ~25Eur)

Svi predlozi su dobrodošli, najbitniji faktor je cena :)

Kako sam resio identicnu situaciju.

Nazvao podrsku, rekao da sam kupio ruter da bih imao WiFi u stanu, i pitao da li to mogu da ostvarim sa modemom (koji i ti imas). Odgovor: "Ne mozete, ali mozete doci u poslovnicu, ponesite vas modem, koji cemo vas zameniti za jednoportni ADSL ruter."

I tako i bi, za 0 dinara, odneo sam modem i dobio ruter TP-Link TD-8816, koji sam povezao na WiFi ruter WR-340G i imam WiFi ;)

Kako sam resio identicnu situaciju.

Nazvao podrsku, rekao da sam kupio ruter da bih imao WiFi u stanu, i pitao da li to mogu da ostvarim sa modemom (koji i ti imas). Odgovor: "Ne mozete, ali mozete doci u poslovnicu, ponesite vas modem, koji cemo vas zameniti za jednoportni ADSL ruter."

I tako i bi, za 0 dinara, odneo sam modem i dobio ruter TP-Link TD-8816, koji sam povezao na WiFi ruter WR-340G i imam WiFi ;)

Ako moze ovako super. A ako ne moze, postoje USB to LAN adapteri (kostaju do 600-700din max) kojim mozes povezati taj ADSL sa WiFi ruterom.

Drugari, hvala vama obojici! Pokušaću prvo sa jednoportnim ADSL ruterom, a ako to ne uspe onda sa USB to LAN adapterom. Oba rešenja su značajno jeftinija od mojih ideja (a nažalost, cena ispada presudan faktor :/)

Javljam se čim zaokružim ovu priču ;)

Bio sam jutros do poslovnice, zamenio adsl modem za jednoportni ruter, TP-Link TD-8816.

E, tek sad nastaju problemi...

1. povežem modem-ruter i računar - sve radi.
2. između njih ubacim wifi-ruter (telefon-> modem-ruter-> wifi-ruter-> računar - internet ne radi.

Ovo je prvi put da se susrećem u životu sa bežičnom mrežom (da je ja podešavam), svaki savet dobrodošao... naslućujem da je deo problema i u tome što oba uređaja imaju istu adresu, 192.168.1.1 - menjao sam i to ali mi se modem-ruter izgubi i ne mogu da mu pristupim dok ne isključim wifi-ruter....
p.s. može i neki link na benču, problem je što ne znam ni šta da tražim :/

Ja isto nisam mogao da podesim mrezu preko WiFi rutera (TP-Link WR-340G) kada sam se povezivao na njegov WAN port. Sve je proradilo kad sam se bocnuo u prvi od cetri njegova porta :)

Ja isto nisam mogao da podesim mrezu preko WiFi rutera (TP-Link WR-340G) kada sam se povezivao na njegov WAN port. Sve je proradilo kad sam se bocnuo u prvi od cetri njegova porta :)
Šta ti je ljudska glupost - ja sam zapeo (negde u svojoj glavi) da WAN port mora da se iskoristi... sad sve radi kako treba, hvala puno na pomoći Miloše :)

Poslednja izmena:
Isto sam i ja razmisljao, nekako po logici stvari bi trebalo tako da bude. Pa sam mucio glavu par dana, dok me isto neka dobra dusa sa bench-a nije posavetovala da se bocnem u neki drugi port ,)

Sad samo vracam uslugu :) Uzivaj :wave:

Da ne otvaram novu temu, sad mi se javlja sledeći problem: ako je računar već uključen, i na telefonu upalim WiFi, čim se nakači Win na račanuaru mi izbacuje upozorenje "there is an IP address conflict with another system on the network", i net (wifi) na telefonu ne radi, a nekad prestane da radi i na računaru. Kako da rešim ovaj IP problem?

Tako sto ces staviti i na telefonu i na kompjuteru da automatski dobijaju IP adresu od rutera.

Treba na ruteru (u setings) da ukljuciš DHCP server (za automatsko dodeljivanje IP adresa), ja sam imao isti problem jer su mi iz njihove tehnicke podrske rekli da treba da disejblujem DHCP server (ubih se dva dana pokušavajuci dok nisam provalio u cemu je problem).

Vrh Dno