Šta je novo?

Sezam Adsl

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Koja je sustinska razlika izmedju
PPPoA LLC koju sam imao do juce, a nakon toga su me obavestili da je Telekom nesto budzio i da od sada koristim
PPPoE LLC ? Ne primecujem za sada niakakvu razliku u surfovanju, pa reko da se raspitam...

ne znam i ja se pitam??? Ja sam od pocetka adsl-a na PPPoE LLC-u i fino ide.

Ovako napamet, PPPoE ima još beše 8 bajtova više u zaglavlju bloka od oko 1.5KB, što je usporenje za vrlo sitnu nijansu. Medjutim, stručnjak iz Telekoma koji to konfiguriše kaže da je protok PPPoE bolji jer ima mnogo manje konverzija protokola unutar same Telekom mreže. Moje iskustvo (Tošin bunar) pokazuje da sistem zaista stabilnije radi, sa PPPoA je možda bila max. brzina za tu nijansu bolja ali se retko dostizala već je protok išao u naletima.

Sitna razlika je 10-15% usporenje transfera, odnosno za toliko je manji download. :d Sa PPPoA sam uspevao da skinem dnevno i preko 2.2 Gb na 256K paketu, sad sa PPPoE ako uspem 1.95 Gb pevam od srece. :S:
Jedno zanimljivo stivo: http://compnetworking.about.com/od/internetaccessbestuses/l/aa080501b.htm

I evo kako to prakticno izgleda od 18.10. od kad su na mojoj centrali promenili protokol na PPPoE 😡

transfer5wl.png

Probao sam sinoc. Za sada ne vidim razliku. U oba slucaja mi je max. download bio 28.9 KBs za paket 256KBs.
Aco, pa ti se No1 u downloadu.

Evo šta još kaže čovek iz Telekoma:

'Postoji kvaka i u profilima koji se primenjuju za ADSL pakete. U PPPoA režimu, za pakete 512/128 i 768/192, su se koristili tzv. VBR profili, koji su korisnicima bez obzira na opterećenje DSLAM-a na nekoj od lokacija, garantovali protok u određenim granicama. 256/64 paket je od starta bio UBR. Sada, prelaskom na PPPoE režim, svi korisnici koji su prekonfigurisani, bez obzira koji paket koriste, imaju UBR pakete, tj. kada dođe do opterećenja na nekoj od lokaciji, protoci se smanjuju... Drugim rečima, nikom se ne garantuje plaćeni paket.'

Evo gledao sam cenovnik za ADSL i 512 HOME paket je pojeftinio 400 dinara, tj. sa 3699 na 3299 din.

Dobro je da su pojeftinili, mada mogli su i malo vise da pojeftine! 😡
Kod Beotela je 2890 dinara, odnosno 400 dinara manje!

Aca je napisao(la):
I evo kako to prakticno izgleda od 18.10. od kad su na mojoj centrali promenili protokol na PPPoE 😡

Komšo koji ti je to program na slici?

Mozda je primetno malo usporenje ali je veza bar kod mene (Tosin Bunar) mnogo stabilnija. Pre ovoga je retko kad izdrzala vise od 12h a da ne zamre. Sad se to desava jako retko.

Razlika u overhead-u izmedju PPPoE i PPPoA prakticno ne postoji. Odnosno na velikim paketima je 8 / 1492 ~ 0.5% dok bi na procescnoj velicini paketa od npr 8 / 314 ona iznosila 2.5%. Drugim recima pad parfermansi (transfer rate-a) je izazvan povecanjem broja (ADSL) korisnika i racunajte da ce situacija biti samo gora od ove koju trenutno imate. Orle bices srecan ako i gigu izvuces za koji mesec :d

Poslednja izmena:
ZorMi je napisao(la):

OK, jasno je da nema nikakve garancije. Ali zašto provajderi prodaju mooda za bubrege sa fantomskim brzinama koje nijedan korisnik ne može ni teorijski da ostvari sa svoje strane priključka? Neka lepo paket ima ime 200 kbps a ne 256. Ne znam da li igde u razvijenom svetu postoji to što mi trpimo (dobro, mi nismo razvijeni 🙂).

Paradigma je napisao(la):
Razlika u overhead-u izmedju PPPoE i PPPoA prakticno ne postoji. Odnosno na velikim paketima je 8 / 1492 ~ 0.5% dok bi na procescnoj velicini paketa od npr 8 / 314 ona iznosila 2.5%. Drugim recima pad parfermansi (transfer rate-a) je izazvan povecanjem broja (ADSL) korisnika i racunajte da ce situacija biti samo gora od ove koju trenutno imate. Orle bices srecan ako i gigu izvuces za koji mesec :d

Nije se za 15-ak dana sigurno toliko povecao broj korisnika da bih ja osetio ovoliki pad protoka. Juce izmedju 18 i 24h jedva sam i neke stranice otvarao i ako nista nisam download-ovao, protok je bio oko 4-5Kb/sec, a znao je i da zamre skroz na 2-3 minuta.

Misko je napisao(la):
Pa kad je mator za No1 u OC-u daj sta das :d

Sinko moj, jesi li uspeo ti da predjes 14K u 3DMarku 01 ili se jos mucis? :d:d

ZorMi je napisao(la):

'Postoji kvaka i u profilima koji se primenjuju za ADSL pakete. U PPPoA režimu, za pakete 512/128 i 768/192, su se koristili tzv. VBR profili, koji su korisnicima bez obzira na opterećenje DSLAM-a na nekoj od lokacija, garantovali protok u određenim granicama. 256/64 paket je od starta bio UBR. Sada, prelaskom na PPPoE režim, svi korisnici koji su prekonfigurisani, bez obzira koji paket koriste, imaju UBR pakete, tj. kada dođe do opterećenja na nekoj od lokaciji, protoci se smanjuju... Drugim rečima, nikom se ne garantuje plaćeni paket.'

meni je od starta UBR (PPPoA VC-Mux) u setovanjima kod sezama 512.....tako da ova prica ne stoji....inace nece se ni osetiti prelazak sa jedne na drugu encapsulaciju....problemi koji postoje sa protocima su druge prirode i desavaju se kod svakog ISP i velikim delom su izazvana telekomom....

legend je napisao(la):
meni je od starta UBR (PPPoA VC-Mux) u setovanjima kod sezama 512.....tako da ova prica ne stoji....inace nece se ni osetiti prelazak sa jedne na drugu encapsulaciju....problemi koji postoje sa protocima su druge prirode i desavaju se kod svakog ISP i velikim delom su izazvana telekomom....
Ja ne znam kako, ali mogu da biram između PPPoA i PPPoE, odnosno radi mi i jedan i drugi protokol, centrala Čukarica, oseća se razlika i to bitno... Sa PPPoA je download značajno brži, dok je sa PPPoE veza jako stabilna, recimo da u nedelju dana nonstop nisam imao ni jedan prekid....

legend je napisao(la):
Problem sa protocima na Novom Beogradu je nastao jer se NBGD, Tošin bunar i Bežanija centrale 'slivaju' u link kapaciteta 2000 ADSL priključaka što je poodavno napunjeno. Otud sve ove prekonfiguracije, prelazak na PPPoE, proširenja kapaciteta, pa čas radi čas ne radi i ne postiže se max. brzina. Da li su 512k korisnici imali garantovan protok, to ja ne znam jer sam na 256k, kolega iz Jupaka koji ih konfiguriše tvrdi da jesu... do odredjene granice, tj. imaju protok na štetu sporijih, ali ako se zaguši nema ni njima pomoći.

Sa protokom ce biti problema sve vise jer postoje dva realna razloga od kojih je drugi povezan sa prvim.

1. Telekom kao vlasnik infrastrukturne mreže računa na solidnu agregaciju od samog početka.
2. Sa cenama po portu kojima globi provajdere ne ostavlja im ništa drugo nego da korisnike dodatno šejpuju.

Aca je napisao(la):
Sinko moj, jesi li uspeo ti da predjes 14K u 3DMarku 01 ili se jos mucis? :d:d

Ma zezam se respest sto se toga tice, al sinak je nakratko bio No1 na svetu u klasi Sempron, bilo koji, Socket A, Socket 754, Socket939, a sad mu prvi bezi za manje od Mhz-a :smoke: .

Poslednja izmena:
Razlike izmedju PPPoA i PPPoE ni ja nisam bas primetio za sada. Trenutno je setovano na PPPoE i protok je otprilike kao na slici...i tako iz dana u dan 😀 😀
Doduse nije Sezam 😉

Prilozi

• YUBC ADSL.webp
    YUBC ADSL.webp
    15 KB · Pregleda: 107
Sezam 256 flat:
11/05/2005-23:48:13😀MT: Line Open: Downstream: 256 Kb/s Upstream: 64 Kb/s
Current output bandwidth............. 49420 bps
Current input bandwidth.............. 216540 bps
Current bandwidth allocated.......... 256000 bps
On port ATM-VC/2..................... 0+06:27:54 (84%/19% of 256000 bps)

Hmm... i meni se cini da je malko sporiji ovaj PPPoE.

Dizem temu iz mrtvih ali imam problem vezan za prelazak za PPPoATM na PPPoE:

U pitanju je Sezam, centrala Cukarica (354xxxx), 256/64 (onaj ograniceni protok), USB modem.

Pre par dana pukla mi je veza, reconnect ne prolazi (stane na veryfing username...) i ja zakljucim da je vreme za (najavljenu) promenu parametara.

Promenim sa PPPoATM na PPPoE, connect i zakacim se, sve normalno. Krenem sa downloadom necega i odem. Kad sam se vratio, download zavrsio OK ali konekcija mrtva. Nema veze, verovatno jos uvek brljaju ovi iz Telekoma, ugasim komp i odem na spavanje.

Sutradan zakacim se na net, otvorim par stranica, citam nesto, kliknem na link i nista. Dok sam citao sadrzaj stranice, veza je "umrla". Hocu da kazem, konekcija jos uvek postoji ali nema protoka (npr. ping ne prolazi). Malo sam testirao i zakljucio da ako nema saobracaja duze od 15-20 sekundi tada konekcija "umre". Pokusao sam i da vratim na PPPoATM ali onda mi stane na verifying username...

Kao da mu fali neki keepalive. Ako ostavim DOS prozor koji konstantno pinguje nesto, onda mi veza ostane ziva. Nisam pametan. Imate li neku sugestiju? Ima li jos neko slicnih problema?

Sezam je to ja sam na Zvezdari 382xxxx kod Beotel-a i nedesava se to uopste mislim da je do tvog ISP-a

Danas je na Sezamovim konfama čovek iz Telekoma koji radi na ADSL-u napisao da je najverovatnije razlog u krš modemima koje daju "neki provajderi" i koji se ne slažu sa PPPoE. Nije imenovao ni jednog provajdera, ali čini se da je i te kako mislio i na Sezam.

Drugim rečima, obrati se Sezamu i traži zamenu modema/rutera. Ako je tačno da je problem u krš modemima sva je prilika da će provajderi koji ih koriste morati da posle prelaska na PPPoE kupe kompletno nove modeme za sve korisnike. Ko ne plati na mostu - plaća na ćupriji.

Da ne otvaram novu temu zanima me koje adsl modeme imate i kod kog ste ISP-a i na kom protokolu?????

Ja sam na PPPoE LLC protokolu, Sagemov 800 modem, ISP je Beotel Net.

Poslednja izmena:
wiz011 je napisao(la):
Danas je na Sezamovim konfama čovek iz Telekoma koji radi na ADSL-u napisao da je najverovatnije razlog u krš modemima koje daju "neki provajderi" i koji se ne slažu sa PPPoE. Nije imenovao ni jednog provajdera, ali čini se da je i te kako mislio i na Sezam.
Ma zvao sam i Sezam i neke momke iz Jupaka sa kojima sam radio nesto ranije, i jedni i drugi mi kazu da su problemi one najgore prirode - nekome radi, nekome ne bez vidljivog "pattern"-a. Kazu iz Telekoma da nije samo sezam, i drugi provajderi prijavljuju probleme. Pri tome ima i razlicitih simptoma...
Trazicu od sezama da mi podignu mesecnu kvotu pa cu da pingujem neprestano :wall:
I kod mene je AccessRunner USB modem, ostalo sam napisao ranije

Poslednja izmena:
pppoE - Conexant router. Prezadovoljan sam, jos da imam love za 512/128.

GEOM je napisao(la):
Sezam je to ja sam na Zvezdari 382xxxx kod Beotel-a i nedesava se to uopste mislim da je do tvog ISP-a

Teško da to veze ima sa sezam-om...Ja sam na Čukarici isto, sezam isto, i nemam probleme otkad je promenjen protokol, čak naprotiv mnogo mi stabilnije radi, uz mali pad brzine...

Nazad
Vrh Dno