Šta je novo?

Setup is starting Windows

• Začetnik teme Začetnik teme Gaston
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Gaston

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2003
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
...i tako dok ga ne resetujem.

Pokusavam vec dva dana da vratim u zivot ovaj racunar i ono u naslovu je sve sto dobijem kad probam instalaciju XP-a. GA 7VAX ploca (sa poslednjim biosom)
256MB, HiS R9550Vivo, 80GB, DVD citac i CDRW. Menjao napajanje, nista, menjao memoriju, opet corak. Menjao graficku (probao sa 3 razlicite) opet nista.
Procesor je XP2200+ lepo hladjen. Prolaze mi instalacije Win98se, WinMe, 2000
dize nekoliko Live Linux-a, ali XP nista. Da, igrao sam se i setovanjem Bios-a.
Od fail safe do optimalnih i opet nista. Imate li neki savet pre nego sto skota isprogramiram jednom velikom sekirom!:wall:

Ja sam imao jedan bezvezan problem koji se ogledao u tome da je prolazila instalacija 98SE-a ali nije htela da se odradi instalacija XP-a jer je stalno nesto falilo... pa mi je jedan serviser predlozio da zamenim opticki uredjaj sa koga instaliram (jer nije bilo ni do memorije,ni grafike a i procesor je bio ispravan) ili da ga stavim samog na granu ako vec nije pa probaj i ti!
A moze biti i da mu nesto oko harda pravi problem,jel se nisi mozda setio da probas neki test program kad ti je uspelo da instaliras 2000,za hard disk?
Pozdrav ,)

A da usput promenis i CD sa kojeg vrsis instalaciju nekim drugim Windowsom XP?

"....Da, igrao sam se i setovanjem Bios-a...."

A da vratis BIOS na Default? Ako BIOS nije na Default vrednostima, zna da bude prilicno problema sa instalacijom XP...

Lomnica_city je napisao(la):
Ja sam imao jedan bezvezan problem koji se ogledao u tome da je prolazila instalacija 98SE-a ali nije htela da se odradi instalacija XP-a jer je stalno nesto falilo... pa mi je jedan serviser predlozio da zamenim opticki uredjaj sa koga instaliram (jer nije bilo ni do memorije,ni grafike a i procesor je bio ispravan) ili da ga stavim samog na granu ako vec nije pa probaj i ti!
A moze biti i da mu nesto oko harda pravi problem,jel se nisi mozda setio da probas neki test program kad ti je uspelo da instaliras 2000,za hard disk?
Pozdrav ,)

Bio sam na grani ili u paru potpuno mu je svejedno. I hard sam menjao mojim rezervnim i pogadjas, corak!

dbaja je napisao(la):
A da usput promenis i CD sa kojeg vrsis instalaciju nekim drugim Windowsom XP?

Probao i ovu varijantu. Od XP-a klot, SP1, SP2 prof i Home varijanti. Sve se isto ponosaju.

[Mancha je napisao(la):
To se desava i kad u masini nemas floppy a isti nije iskljucen u biosu pa masina pokusava da ga kontaktira i tako stoji godinama

Masina ima flopi, zaboravio sam da ga pomenem.

Jurke je napisao(la):
"....Da, igrao sam se i setovanjem Bios-a...."

A da vratis BIOS na Default? Ako BIOS nije na Default vrednostima, zna da bude prilicno problema sa instalacijom XP...

Napisah da sam probao sve varijante. Ovo je i onako stara ploca, KT400
nema nekih stelki koje bi mogle da mu se nagrebu keve...

Elem, uspeo sam da instaliram os. Posle malo googlanja nadjem MSKB savet
da rucno forsiram izbor HAL-a. Kad se na ekranu pojavi ''Setup is inspecting
hardware..." treba pritisnuti F5 i odabrati jedan (odgovarajuci, naravno) od ponudjenih. Meni se od nekoliko stavki pojave samo dve: Standard PC sa 486
proc. i Other. Izabrao sam prvu, instalacija je prosla, ali se masina ponasa krajnje neurastenicno. Probam nesto da startujem (nesto tipa Notepad) reset!
Probam nesto da instaliram (Asus DVD player), reset. Posle reseta, misa mogu
da setam samo po vertikali, po liniji gde je kursor ostao pre reseta.
Cini mi se da je ova ploha odradila svoje. Vama hvala najlepse na savetima, ako se neko seti jos necega, nek' dopise. Valjace nekom.

Pozdrav!

Imao i ja problema sa KT400 plocama,i to jako cudnih...Isto tako instalira sve osim XP-a,dodushe ne prodje cela instalacija vec kod onog Fin.instalation restart...Osposobio (delimicno) 1.iscupao pow kablic oko 30min 2.napolje baterija na 15min 3.nista nije cackana u bios-u.Instalacija prosla,sve radilo ali su ploce odletele...i sve su zamenjene...crko north ili south,ne secam se vishe.I mnogo se cesce desavalo sa 8237 nego sa 8235 south-om.

"....da ga prebaci u NTFS fajl sistem,a reformat C ne moze iz Win-a!?"

Moze to, samo treba par puta na Esc dok ti ne ponudi izbor particija i kada je odaberes ponudice F a zatim odredis NTFS i to je to....

A kada to tacno treba"par puta na Esc dok ne ponudi izbor particija",u kom tacno trenutku posto imam slican problem sa drugarovim kompom,doduse starijim ali ima dovoljno snage za XP ali ga ipak nece!?
Pozdrav ,)

prebacivanje u ntfs u win-u
run pa kucaj cmd pa enter pa kucaj help convert pa enter
pa onda komandu:
convert c:/fs:ntfs/v/nosecurity/x

znaci Wn98SE pa gazenje sa WinXP na Fat32 pa konvet u NTFS

zxxy je napisao(la):
Ajd' nam sad to lepo objasni

Covek rece da mu prolazi instalacija w98, me, i w2k, dakle sve osiim xp-a.
Pa se iz toga normalno namece zakljucak da bi onda mogao da sa vec instaliranog win-a (ja bih licno birao w2k) pokrene instalaciju xp-a. Microsoft je ostavio mogucnost za tako nesto i kada instalacija xp-a ne prolazi onda je to vrlo logican izbor, samo se ubaci instalacioni cd za winxp i prate uputstva sa ekrana.

Sto se kt400 tice moje iskustvo je takvo da nisam ich imao problema sa instalacijom ploca koje su bazirane na tom chipsetu, uglavnom sam instalirao MSI i Asus ploce.
Eventualni problem moze biti ukoliko vise komponenti zauzima isti irq pa bi trebalo malo proveriti setovanja u biosu, tipa dal` je ACPI ukljucen... - a kad se vec desio problem onda bih privremeno u biosu iskljucio vecinu integrisanih uredjaja (LAN, Zvucnu...) i pokrenuo instalaciju bez onoga sto nije sasvim neophodno. Modem i ostale uredjaje bih naknadno ukljucivao (jedan po jedan) nakon sto se sistem podigne.

Inace, kao i kod svih VIA chipsetova, ne treba zaboraviti da nakon podizanja sistema sledi instalacija VIA4in1, a (tek onda) zatim ostalih drajvera.

Poslednja izmena:
Eh da,jos bolje resenje a skroz sam zaboravio da imam W2000 iako sam ga skinuo sa torret-a pre neki dan,on ionako,ako se ne varam,formatira hard u NTFS!?!?
Pozdrav ,)

Lomnica_city je napisao(la):
A kada to tacno treba"par puta na Esc dok ne ponudi izbor particija",u kom tacno trenutku posto imam slican problem sa drugarovim kompom,doduse starijim ali ima dovoljno snage za XP ali ga ipak nece!?
Pozdrav ,)

Ovako...kad turis CD i kada odaberes opciju za novu instalaciju (ne upgrade!!!),
ponudice ti opciju da odaberes da li hoces da ostavi postojese fajlove ili ne...e, tu ga malo rikvercnes sa Esc dok ti ne ponudi opciju izbora particije za novu instalaciju...a dalje ti je standardno..
Jednostavno i efikasno.

win98se i winxp su dva potpuno razlicita OS-a, dakle ako mu puca pri instalaciji xp-a pucace mu i pri upgradeu. Upgrade ovde samo znaci da ce setovanja os-a i instaliranih programa prenose u novi os. Dakle nema tu nikakvog "nadogradjivanja" os-a.

DS9 je napisao(la):
Covek rece da mu prolazi instalacija w98, me, i w2k, dakle sve osiim xp-a.
Pa se iz toga normalno namece zakljucak da bi onda mogao da sa vec instaliranog win-a (ja bih licno birao w2k) pokrene instalaciju xp-a.
:-?

Poslednja izmena:
Ista stvar sa win 2k. Upgrade isto sto i cista instalacija. Ako puca pri instalaciji pucace i pri upgradeu.

Pa ne znam sta da kazem na to - sa jednom konfiguracijom (vise se i ne secam chipseta, verovatno intel 810 ili 815) mi nije prolazila clean instalacija winxp (corporate) ali je nakon prethodne instalacije w2ksp4 upgrade sa winxpsp1 prosao.
Ne kazem da ce upgrade sigurno proci kada xp clean install puca - nego da upgrade u odredjenim slucajevima moze da prodje kada clean puca. Jedanput sam video da je prosao kada je winxp clean install blokirao masinu.

Poslednja izmena:
Ma moja poenta je: ako sa vise razlicitih instalacionih diskova puca install OS-a onda svakako nesto nije uredu sa masinom i to ce se kad tad manifestovati u radu cak i ako uspes da nabudzis OS na istu.

Ja naravno pretpostavljam da je prvo probao sa vise razlicitih instalacionih diskova i da je probao drugi opticki uredjaj.

A da proba na starijem OS-u,da pokrene XP CD i prvo odradi onaj compatibility test,mozda mu izbaci neki interesantan rezultat,odnosno gresku!?
Pozdrav ,)

Ma apsolutno ne vidim razlog da ti prodje instalacija W2K a da nece XP. Ako ti prodje W2K i sa njom ti radi komp OK onda mora da radi i sa XP-om. Ako imas ispravan instalacioni CD ( ispravnu verziju XP ), ako ti optika cita dobro taj CD, ako si probao i sa drugim instalacionim diskom XP-a pa nece da radi---- onda prijatelju imas problem u hardveru. Najverovatnija relacija ili HDD ili MB.
Win XP iako vidi prilikom instalacije da nije kompatibilan sa pojedinim uredjajima on ce odraditi instalaciju ali nece podizati nikakve drajvere za nekompatibilne uredjaje vec ce ih zaobici i oni jednostavno nece raditi. Jedina moguca varijanta za tvoj problem moze biti neispravan hardver.
Na ovom kompu , sa kojega upravo pisem , nalaze se 2 ISA kartice koje XP ni ne vidi, a WIN radi savrseno ( to su neke HP ove kao SCSI karte za skenere koje moram da pokrecem iz win98.Veoma su mi neophodne a ne postoje drajveri za XP a drajveri za W2K ne odgovaraju)

Nazad
Vrh Dno