Šta je novo?

Serviser sa magicnim stapicem...

WebWolf

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600 & Scythe Mugen
Matična ploča
MSI X470 Gaming Pro Carbon
RAM
Kingston HyperX Predator 16GB 3200MHz
GPU
GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC PRO 8G
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB & Samsung 970 Evo Plus 500GB
PSU
Corsair RM650x
Kućište
NZXT H500
Miš & tastatura
Cooler Master MK730 & Razer Basilisk v3
Mobilni telefon
Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi Roborock 6
Xiaomi Air Purifier 3H
Pristup internetu
  1. Optički internet
Moj burazer kupi komp...Bas fino.Hard od 80Gb Maxtor 7200 rpm 2Mb ATA. Bucan da bucniji ne moze biti i prilicno je spor (imam isti takav ali radi normalno).Odnesemo ga mi u servis a iskusni majstor procacka nesto po Control Panelu, i hard zamukne i pocne normalno da radi.Nije hteo da kaze ni cvonjka o tome sta je uradeo.Ja vec 2 dana razbijam glavu o tome sta je uradeo... :wall: .
Ako neko zna nesto o tome sta je bilo, i sta je serviser uradeo neka javi inace ode lobanja od razmisljanja.

P.S:Malo je izobrtao srafove koji drze HD ali ne verujem da je to toliko uticalo :trust: ).Pominjao je neko povecevanje obrtaja HD-a i slicno mada ga nisam razumeo kako je to moguce povecati.Uostalom takvog ga je dobio nista nismo cackali oko podesavanja.Zasto je moj od pocetka radeo bez problema.
ZASTO?The truth is out there... :wall:

stavio je u power savingu da parkira glave na svakih 2 sec neaktivnosti :d ? Mislim, nema sanse da je ubrzao RPM HDD-a iz kontrol panela...

a mozda je i enable-ovao write caching na properities od diska u device manager-u, ali preko control panela 😉

playerPA je napisao(la):
a mozda je i enable-ovao write caching na properities od diska u device manager-u, ali preko control panela 😉

ne verujem da bi to iko normalan disable-ovao, za pocetak...

Wolfman je napisao(la):
Moj burazer kupi komp...Bas fino.Hard od 80Gb Maxtor 7200 rpm 2Mb ATA. Bucan da bucniji ne moze biti i prilicno je spor (imam isti takav ali radi normalno).Odnesemo ga mi u servis a iskusni majstor procacka nesto po Control Panelu, i hard zamukne i pocne normalno da radi.Nije hteo da kaze ni cvonjka o tome sta je uradeo.Ja vec 2 dana razbijam glavu o tome sta je uradeo... :wall: .
Ako neko zna nesto o tome sta je bilo, i sta je serviser uradeo neka javi inace ode lobanja od razmisljanja.

P.S:Malo je izobrtao srafove koji drze HD ali ne verujem da je to toliko uticalo :trust: ).Pominjao je neko povecevanje obrtaja HD-a i slicno mada ga nisam razumeo kako je to moguce povecati.Uostalom takvog ga je dobio nista nismo cackali oko podesavanja.Zasto je moj od pocetka radeo bez problema.
ZASTO?The truth is out there... :wall:
ma bre dotegao srafove na kucistu.
Nikola

duksa88 je napisao(la):
ma bre dotegao srafove na kucistu.
Nikola

nisam video tu opciju u control panel-u, mada moguce da ce je biti u longhornu😉

cisto teoriski odgovor, brzin hdd nije uvek ist tako da dolzi do uticaja na kuciste zvano brujanje
Nikola

Pa mozda serviser i nije normalan 🙂

Eventualno swap file ? Kada ga u opste nema ili je premali
disk dosta drlja ako masina ima malo memorije ?

Da ali time sto je dotegao srafove, cime je poboljsao brzinu HDD-a? Zavrtanjem srafova mozda je sprecio brujanje, ali ne i poboljsao brzinu.

Marko.

vidis da covek ne vlada bas dobro racunrima jel imas ti neko objasnjenje za buku?

Objasnjenje za buku imam i na njega si i sam odgovorio: dakle srafovi, tj. ta buka su u stvari vibracije. E sad zasto su se poboljsale performanse diska pukim "srafovanjem" to ces morati ti da nam objasnis. Tvoj odgovor:
cisto teoriski odgovor, brzin hdd nije uvek ist tako da dolzi do uticaja na kuciste zvano brujanje
Nikola

nam daje razlog zbog cega dolazi do BUKE ali ne i zasto srafovi uticu na brzinu.

Windows XP prijatelju.Srafovi su bili odlicno pritegnuti...Losi su vam odgovori.Nije mi jasno kako se HD utisao

ahahahaha, kakav thread 🙂
ma PIO/DMA sto posto... jedino mi nije jasan deo sa bukom, biće da je slučajnost... možda se u transportu neki kabl sklonio sa ventilatora procesora... 😉

Povecavanje RPMa: NEMOGUCE
utisavanje HDDa: Powermax utility
Povecavanje brzine transfera: ***, jedino sto mi pada na pamet je vec pomenuto, tj. PIO>DMA
poz!

E jeste nesto dzangrizavi ovih dana 🙂 Izgleda da je novogodisnja groznica 😀
Pa rekao je da je zatezao/cackao srafove na disku >> utisao ga je ako su srafovi bili labavi pa je hard pravio vibracije koje su proizvodile vecu buku. Takodje je u control panelu "nesto" menjao >> ubedjen sam da je bilo samo menjanje iz PIO u DMA, pa eto i ubrzanja.
Pozdrav!
P.S. Kolko para je kostalo to planinarenje?

PIO = provera integriteta podataka koje se iscitavaju/zapisuju i to preko CPU = sporo, sistem koci dok hdd radi, pointer "skakuce" itd.
DMA= direktan pristup memoriji, zaobilazi se CPU, sve radi kako treba i brzo je
ALI nema nikakve veze sa BUKOM !

@wolfman: prvo kazes da je ovaj dotezao srafove, pa onda da su bili zategnuti fest , pa ovo, po ono... Ako su srafovi bili zategnuti zasto ih je dotezao ? :trust: Vuces nas za nos bre 🙂

[=PEX= je napisao(la):
] ..... utisavanje HDDa: Powermax utility ..........

Ispravka :nije Powermax vec Maxtor-ov Accoustic managment (setacm)
Autoru je disk previse bucan jer mnogo swapuje (verovatno ) .......

Poslednja izmena:
Pa moze i F-Tools kad se vec frljamo. :d

Vrteo ih je i levo i desno.Nisam rekao da ih je zategao...

Ma to te je jako lepo isfolirao da bi ti maznuo lovu.

bas htedoh da kazem, to si ti wolfman nesto istripovo, pa je serviser pogledao u kontrol panelu da nije i on nesto istripovo, pa cisto da ne ispadne da nista nije radi malo je vrteo srafove sa svojim "magicnim stapicem" - srafcigerom 😛

Vukodlace, ja mislim da je u pitanju klasican placebo efekat...najiskrenije.

Oces da ti objasnim kako se windowsubrzao
Znachi imamo cobeka koji ocigledno nije pripadnik crne ruke ili neke organizacije koja se bavi kompijuterima.Iz toga zakljuchujemo da je isti od skora koriznik rachunara sto se i vidi po tome sto ovakve stvari nosi u servis(nista licno samo konstatacija nije uvreda).Znachi covek se oslanja na svoja cula nebili izmerio prformanse kompijutera koji koristi.
Znaci smanjenje buke dovodi do psiholoskog efekta, pojacan odlaskom kod servisera ukazuje nam na to da je vlasnik gore pomenutog harddiska u svojoj podsvesti stvorio sliku o gosn Gandalfu koji uvrce i zvrce srafove po samo njemu znanom algoritmu.
Ovaj hdd guru je ulio coveku nadu da ce njemu kompjuter raditi bolje a smanjene buke je jedini opipljivi nacin da ljudski um spozna ubrzanje kompjutera.
Napomenuo bih da je gosn Gandalfm Koperfildova skola pa je mahanjem srafcigera desnom rukom stvorio iluziju da srafciger ima ulogu subjekta ovog dogadjaja ,medjutim sluzio je kao varka da bi se izvrsila prava operacija dodavanje jos jednog Ide kabla .Tako je dosla do izrazaja snazna zelja CD -roma i Hard diska da budu odvojeni uprkos problematicnoj operaciju.Oba uredjaja dogovorila su se da i dalje nose isti ime.
IDE Cd-rom i IDE hard disk.
Sto se tice povecavanja brzine.
PA disk u stanju mirovanja ima rpm=0 a u 2Kpi 7200 rpm.Sto ce reci da je disk ubrzao.
Veliki pozdrav.
Za vise informacija na
www.datarecovery.co.yu
NIkola

Jedino sto Hitachi F-Tool ne radi iz control panela 🙂 Mozda je to neka skrivena opcija u windowsu, accoustic managemant 😀

Samo se vi zezajte...Mislite da nisam ja pokusavao da odvrcem i zavrcem srafove.Da sam ja uspeo da ga ispravim, ne bih brata slao u servis.Ko je ista rekao da je povecavao i smanjivao brzinu, izvrecete reci.Sto se tice brine rada kompa, mozda sam umislio, ali ljudi buka je nadjacavala muziku na zvucnicima.Moze da se desi da je nesto instalirao kada ja nisam obratio paznju ili slicno, samo pitam kako je moguce jos resiti ovaj problem.
Zar moram sve da crtam????
Da ne zaboravim da napomenem da je taj serviser neki clan Benchmark foruma, ali mu nisam zapamtio nick, neki malo uvrnut (otprilike ide nesto sa brojem 70)Ako ga neko nadje neka se javi.

Poslednja izmena:
Wolfman je napisao(la):
...neki malo uvrnut ...

Malo?!?! 😀 A postoje li drugaciji 😀

Pozdrav!
MrBigJump.gif

aj i ja da pitam nesto...

sandra mi javi da mi je za hard ukljucen accoustic managment tj kao da se vrti na manjoj brzini da se ne bi cuo al' da ja to ne bi cuo ni ovako ni onako... 😀 a gubim bar 1MB/s performansi a to necu... :d

dakle kako da ja imam uvid na ovaj managment tj. koji program za to, e da maxtor SATA 160GB Diamond 9ka...

Nazad
Vrh Dno