Šta je novo?

Servis

Samsung vremešni tv LE32D550, 10ak godina star ali je radio 30ak dana godišnje, odejdnom počeo na hdmi ulazu da podrhtava slika po gornjoj ivici, na oba hdmi ulaza isto kada se priključi fire tv stick. Probane različite rezolucije na sticku, uvek isto. Nije negledljivo, ali bih sredio ako se isplati. Ima li neko ideju šta može da bude kvar i koliko bi koštala popravka?
 
Vidi i:
Ove nikako, ludaci neki. Jednoj devojci kada je htela da očisti laptop preporučuju da promeni ceo sistem hlađenja (kuler) jer to tako treba. Laptop ako ima 3 godine u vr' glave.

Google review ocene su im isto haos.

edit: https://www.laptopservis.rs/servis-coolera/

Našao i na sajtu citat...

Da bi sprečili kvarove na vašim laptopovima morate na maksimalno 2 godine zameniti rashladni sistem laptopa i na svakih 6 meseci laptop čistiti od prašine i menjati termalnu gumicu i termalnu pastu na procesoru i grafičkoj kartici. Ukoliko se pridržavate saveta da redovno čistite vaš laptop i na dve godine menjate hladnjak na laptopu, izbegavate sigurne kvarove na grafičkim karticama.
 
Po njima moj matori HP 630 iz 2012e bi trebalo odavno da bude mrtav a evo ga radi punom parom na W10, čak i baterija traje 4+ sata. Otvaran samo kiliko da instaliram još 4GB memorije i SSD.
 
Ima li neko ideju do cega bi ponasanje sa klipa moglo da bude, jedan bljesak nisam video nigde u objasnjenjima, po netu nalazim svasta, od CMOS, do BIOS-a, elektronika punjenja itd.

Jel imao neko slican problem?

Duze objasnjenje - pokusavao sam da proverim je li otisla baterija na ovom G3 i u nizu isprobavanja svega i svacega je prestao da reaguje na on / off i sad se ponasa ovako kao na klipu.

Ponasanje:

  1. bez baterije i na adapteru - Power led bljesne
  2. sa baterijom i bez adaptera - nista
  3. sa baterijom i sa adapterom - nista

imam jos jedan G3 koji radi odlicno, sa njegovim (originalnim) punjacem problematicni G3 ne reaguje jer je 45W, dok ovaj neoriginalni punjac jaci i bez problema puni drugi G3. Bateriju registruje drugi G3, pali se i samo na toj losoj bateriji, i na dobroj bateriji, u bilo kojem scenariju od ova 3 iznad tako da nije ni punjac ni baterija.

 
Poslednja izmena:
Probaj prvo power reset - https://www.geeksinphoenix.com/blog/post/2018/11/06/how-to-power-reset-your-laptop-computer
Taj jedan bljesak nije light code nego se prekida napajanje zbog nekog problema da se ne bi napravio veći problem.

Ako to ne pomogne, onda je nešto sa napajanjem laptopa (mahom je interno, kratko spojen mosfet, kondenzator ili nešto treće). Ako si baš najgore sreće, onda je stradao IO čip.

Prvo možeš u sopstvenoj radinosti, za drugo je potrebno naprednije znanje i oprema za testiranje.
 
Vec sam probao power reset sa kracim i duzim vremenima, nije pomoglo.

Raskacio sam sve pa neka odstoji do sutra, 99.99% nece pomoci pa ga najverovatnije nosim u servis sutra i javljam sta je stradalo.
 
Gledao sam, slican je problem s tim sto je prosipana tecnost na njega.

Ovaj moj je nasumice odlucio da prekine saradnju sa mnom, najverovatnije je nesto od ovoga sto je Dzoni naveo jer svi ostali "krivci" rade bez problema sa drugim G3.

Dobro je sto sam trigerovao problem dok je laptop jos uvek kod mene, visak mi je i trebalo je da ide dalje za neki dan, poludeo bih da sam ga prodao nekom i da se ovo desi posle dva dana.
 
Probaj ovo što je BoT naveo ako te ne mrzi da rasklapaš laptop.

Nije nemoguće da si ga nešto ubagovao tokom čačkanja. :)
 
Uopste nisam primetio da je radio shortovanje u klipu, verovatno mi je otisla koncentracija na sekund. Moguce je da sam ga zabagovao pa bi ga shortovanje "rasanilo".

Nazalost trenutno nemam kad da ga rasklapam a i preselo mi je od kako sam otvarao Dell N5050 poslednji put tako da sam ga dao u obliznji servis, covek je pomenuo i ovo sa klipa pa cemo da vidimo sutra.
 
Ja sam večeras rešio HP Probook 430 G5 i7-8250U. Dobio sam laptop od tetke kao neispravan, nosila ga je u dva servisa i kod kolege, niko nije imao rešenje i predlagali su eventualno zamenu matične ploče, ali je to ocenjeno kao neisplativo. Tetka je kupila novi laptop, a ovaj prosledila meni da čerupam, prodam za delove, bacim... Problem se ogledao u tome da se računar gasio posle par minuta rada u Windows-u, da bi ponovo mogao da se uključi tek nakon nekog vremena... Sve navodi na pregrevanje... Rasklapan, čišćen, menjana termalna pasta u servisu i sve to bez rezultata. Za par minuta rada ne može nešto pošteno ni da se testira. Probao sam par puta da ga pogledam, mrzelo me da ga otvaram, pipao sa donje strane i nisam registrovao nikakvo preterano grejanje komponenti.
Danas mi djavo nije dao mira, startovao sam ga i pustio HWinfo da beleži parametre u log fajl. Kad se ugasio sačekao sam 15-tak minuta, ponovo ga startovao i iskopirao log fajl na USB flash disk. Kopao sam po poslednjim parametrima u log fajlu, u trenutku isključivanja, ne bi li našao neku anomaliju. Temperatura procesora i grafike se tokom celog perioda mirovanja kretala oko 40 stepeni. Pri samom kraju naletim na parametar "Drive Temperature 2" gde je vrednost u idle bila 73 stepena u trenutku isključenja, a i pri samom startu jako visoka - 68 stepeni.
Demontiram poklopce sa donje strane laptopa da otkrijem SSD i uključim još jednom računar, na dodir otkrijem da je kontroler taj koji se greje kao furuna, u pitanju je Marvell 88SS1092 na SK Hynix 256GB PCIe NVMe M.2 2280 disku. Zalepim samo termalnom pastom dva mala aluminijumska hladnjaka na kontroler i evo ga, ne gasi se već više od 2 sata, a temperatura kontrolera održava se u rasponu od 48-50 stepeni.
Naravno, ovo ne može biti trajno rešenje, sada sledi zamena SSD-a i za 30-35 eura ponovo potpuno upotrebljiv laptop.

Primetio sam na kraju da su oštećeni i priključci antene za Wi-fi i ne može se ukopčati antena na karticu (da, nije radio ni Wi-fi), mogu li se oni negde nabaviti zasebno radi zamene?
 
mogu li se oni negde nabaviti zasebno radi zamene?
Ne baš. Aliexpress ih ima, ali lakše je da prelemiš taj poslednji deo kabla sa druge antene.

To ti je inače možda mhf4 ženski konektor (muški su na strani kartice). Zavisi od kartice koju taj HP koristi, ali ako je neka novija m.2, verovatno je taj.

Šteta za konektore, jer nisu oni toliko osetljivi, mora da se povuče ipak malo jače i pride da se ne vodi računa.
 
Epilog - G3 radi, pobrljavio je samo.

Za svaki slucaj menjam mu bateriju i vracam ga gospodji a ovaj drugi ide dalje.
 
Pre par dana mi je riknuo komp koji je izuzetno mator, iz 2010. je, ali za neke osnovne radnje i dan danas više nego koristan, meni bar. Budžio sam ga malo u međuvremenu, dodao RAM, kulere, ubacio SSD. Nisam ga naravno koristio svakodnevno, imam i laptop pa sam kombinovao, ali bilo je učestalo poslednjih mesec-dva.
E sad, ono što mene kopka, a nisam stručan da utvrdim, je šta bi to moglo da bude što je crklo. Desilo se samo da se ugasio i ne daje znake života. Okej, prva pretpostavka nekako logično napajanje, a druga bi bila ploča.
Možda bitan detalj, a možda i ne, je da lampica na LAN priključku treperi kad se napajanje "uključi". Tu sam nekako na ploču posumnjao.
Ako se na osnovu te lampice može išta zaključiti, hvala unapred svima!
 
Hitno mi je potrebno 10 ili 20 komada M2 x 2.5 mm, crnih krstastih (PH1/PH01) ravna glava, novo.

Za Lenovo Thinkbook laptop očišćen od prašine u garanciji.


Serviseru ili kolegi sa foruma poklanjam 256 rastvarač ili Orange/Pine oil (za skidanje etiketa bez oštećenja plastike).

Naravno, mogu ida vratim iste jer su poručeni iz CH.
 
^
Ovaj se reklamira da radi to, prelistaj stranicu da se uveriš pa vidi kontaktiraj ga eventualno.
EDIT: Evo još jedno prethodno iskustvo kolega sa foruma: https://forum.benchmark.rs/threads/zamena-popravka-socket-1155.325344/
Da se javim, možda nekom bude od pomoći,
Poslao ploču i soket u ovaj servis, trenutno nije bilo soketa 1700 na stanju a ja sam bio nestrpljiv, pa sam soket naručio sa Alija
Nisam imao velika očekivanja, poslao sam sve to - pa šta bude. Čekao sam 20tak dana jer je čovek prezauzet, ali se isplatilo. Promenio je soket i sve radi kako treba, testirao sam nekoliko dana ploču i sve je u redu.
Napomenuo je da je bilo malo teže sa soketom jer su kuglice za lem bile malo manje nego što treba, ali konezi su to, ne može da bude sve 100% ugodjaj :)
Zamena me je koštala 6500, soket oko 12e, a ploča Asus B660-F i te kako mi se isplatila zamena. Čovek se zove Dejan Rašeta, i uvek je spreman za saradnju, razgovor.
Nadam se da ovo ne spada u reklamu, ali ono što ja znam u Srbiji zamenu soketa niko ne radi osim njega, zvao sam jako puno servisa tako da mislim da je on jedini.
Hvala svima koji su pokušali da pomognu 🙂
 
Mnogi mogu to da urade smo mora da se kupi nakuglan socket. Ne umanjujem rad coveka nego samo kazem.
Ove nikako, ludaci neki. Jednoj devojci kada je htela da očisti laptop preporučuju da promeni ceo sistem hlađenja (kuler) jer to tako treba. Laptop ako ima 3 godine u vr' glave.

Google review ocene su im isto haos.

edit: https://www.laptopservis.rs/servis-coolera/

Našao i na sajtu citat...

Po njima moj matori HP 630 iz 2012e bi trebalo odavno da bude mrtav a evo ga radi punom parom na W10, čak i baterija traje 4+ sata. Otvaran samo kiliko da instaliram još 4GB memorije i SSD.

Ljudi su u pravu realno jednom godisnje ako cistis laptop produzavas mu radni vek dosta. To sto tebi radi laptop ne znaci da je pravilo i netreba da se cisti.
 
Još uvek radi i još matoriji Dell sa windows XP koji sam dao drugaru, njemu završava posao za email i par drugih stvari. Nekada su ih pravili rubusnije.
 
Robusnije je slaba reč koliko je bio bolji kvalitet izrade, naročito HP i Dell.
 
Ne mogu nigde da nadjem konkretan info. Zna li neko dal hp ProBook 450 g9 moze da se puni preko usb c priključka?
 
Da li je komplikovane otvaranje i zatvaranja laptopa?
Imam Acer travelmate laptop,nista posebno ali za office jos gura. Problem je temperatura koja prelazi 70c
Treba da se ocisti od prasine i da zamenim pastu,ne isplati se nositi ga u servis jer servis kosta kao pola laptopa.
 
Da li je komplikovane otvaranje i zatvaranja laptopa?
Imam Acer travelmate laptop,nista posebno ali za office jos gura. Problem je temperatura koja prelazi 70c
Treba da se ocisti od prasine i da zamenim pastu,ne isplati se nositi ga u servis jer servis kosta kao pola laptopa.
Koji je tačno model u pitanju?
 
Probao da nađeš uputstvo na YT kako se rasklapa taj model?
 
Nazad
Vrh Dno