Servis

dzonihsv

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
18.11.2007
Poruke
5,090
Poena
113
Šta je to, prvi put čujem. Je l' to toliko bolje od alkohola i kontakt sprejeva da se isplati cimati i juriti?
 

Miki_

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poruke
528
Poena
18
Ja se izvinjavam sto se ovde obracam ali nemogu da se snadjem sa novim sajtom.
Danas kad sam otvarao da cistim racunar zamenio pastu i kad sam ga ukljucio racunar ne radi. Ventilatori rade lampice sve rade samo na monitoru nema slike.
Zamenio sam mesta ram memorijama,proverio sam kablove,vadio sam cmos bateriju i nista. Ako neko moze da mi pomogne ili da mi da savet sta mogu da uradim.
 

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,945
Poena
113
Vadi jednu po jednu komponentu i pokušavaj ili jednostavno (za reći) izvadi sve komplet, očisti kontakte (kratka četkica + Alkohol 70% za RAM I PCIE konektore) i / ili gumica za grafitne olovke (da obrišeš eventualnu oksidaciju / masnoću sa muških konektora) pa probaj ponovo tako što ćeš dodavati 1 po 1 komponentu.
Naranvo, izvadićeš i taj procesor pa ga ponovo vratiti a čim kreneš u akciju vađenja svih komponenti - izvadi i bateriju sa ploče.
 

Miki_

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poruke
528
Poena
18
Izvadio sam sve i ocistio,mada maticna izgleda ok,primetio sam da je malo cini mi se iskrivljen jedan pin na leizistu procesora. Mada neverujem da zbog toga nece da se pokrene racunar izbacio bi neku gresku.
Evo neke slike ali jedva se vidi.
IMG_20210630_191827.jpg
IMG_20210630_191841.jpg

IMG_20210630_194347.jpg

IMG_20210630_194516.jpg

IMG_20210630_194638.jpg
 

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,945
Poena
113
Nađi šemu tog socketa i ako je iskrivljeni pin markiran kao GND onda nije zbog toga jer je pola socketa GND. Osim u slučaju da sada taj pin ne dodiruje neku drugu tačku na procesoru koja nije GND.
Ako ima neku drugu funkciju onda moraš da ga ispraviš.
To radiš sa čačkalicom ili nečim tako tankim ali još savitljivijim - za slučaj da prejako povučeš, kako ne bi iščupo / pokidao taj pin.

Prašinu sa ploče skidaj sa nekom mekanom četkicom koja ima malo dužu dlaku, kao ona mala za krečenje.
Napomena: tu mekanu četku sa dužom dlakom nikako ne guraj u DIMM slotove, PCIE slotove ili podnožje za procesor! Lako može da se desi da se dlaka uplete i povuče / izvuče neki pin.
 

Miki_

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poruke
528
Poena
18
Ne razumem se bas u to stvarno sta da gledam.
A reci mi samo ako su iskrivljeni pinovi da li moze da se ukljuci racunar bar da izbaci neku gresku da izbaci bios nesta ili se uopste ne ukljucuje?
 

headingmachine

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.10.2016
Poruke
84
Poena
8
Moguce je da nece da se ukljuci zbog iskrivljenog pina. Ispravi ga malo, pa pazljivo vrati procesor. Onda teraj dalje sa testiranjem. Soket u mom racunaru je po istom principu, i imao sam problem da se pin iskrivio kada sam menjao procesor. Dok nisam lepo ispravio, nije hteo da se upali. Katastrofa su ti pinovi, cak i kada pazljivo stavljas procesor, ne znas sta se desava ispod.
 

Miki_

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poruke
528
Poena
18
Nisam ja strucan mislio sam da bi trebalo da izbaci neku gresku bar neki problem. Bios da ocita nesta valjda to moze. Probacu da ispravim,svakako nista ne gubim.
 

headingmachine

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.10.2016
Poruke
84
Poena
8
U ovom slucaju ne moze bios nista da ti izbaci. Moze eventualno da ti svetli neka crvena lampica na ploci.

Edit:
Obzirom da kazes da se ne gasi, nego da ventilatori vrte, ona nije ni kratak spoj. Probaj taj pin, pa onda povadi memorije, pa ubaci jednu po jednu, onim redosledom kojim treba da se ubacuju na toj ploci.
Pretpostavka je da si sve kablove spojio kako treba.
 

Miki_

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poruke
528
Poena
18
To nisam znao,probacu da ispravim taj pin pa javljam.
Ne gasi se pali normalno sve vrti normalno i ne gasi se ni posle 1h,ali slike na monitoru nema,menjao sam mesta memorijama a vadio sam ih obe i stavio onu staru sto je bila kad sam kupio racunar,monitor sam isto povezao direktno na maticnu i opet nema slike.
 

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,945
Poena
113
To nisam znao,probacu da ispravim taj pin pa javljam.
Ne gasi se pali normalno sve vrti normalno i ne gasi se ni posle 1h,ali slike na monitoru nema,menjao sam mesta memorijama a vadio sam ih obe i stavio onu staru sto je bila kad sam kupio racunar,monitor sam isto povezao direktno na maticnu i opet nema slike.
Sve se ponaša kao da si upalio ploču bez procesora ili bez memorije npr.
Taj pin verovatno nije GND (ground, minus, uzemljenje... pričamo o jednosmernoj struji).
Verovatno je pin za "signal" i kako taj signal fali = ploča ne prepoznaje da je u socketu (kompatibilni) procesor.

Nadam se da je sada jasnije.
 

Miki_

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poruke
528
Poena
18
Uradio sam tako sa ram memorijom i nije htelo. Pokusao sam da ispravim pin i vratim procesor ali opet ne radi. Jedino sta mi preostaje da stavim stari procesor da vidim da li ce onda hteti.
 

Miki_

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poruke
528
Poena
18
Upravo sam stavio stari procesor i racunar se upalio normalno. E sad pitanje je zasto sa starim procesorom nece. Da li je problem ako sam stavio malo vise termalne paste? Ako je uklonim ne znam da li bi imalo efekta ili je prosto procesor vec crkao.
 

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,945
Poena
113
Ne koristi svaki procesor 100% isit "layout".
Moguće je da pin nije ispravljen tako da dobro naleže na kontakt na procesoru a tom (tipu / generaciji) procesoru je potreban taj kontakt. Dok ovom drugom "starom" to nije potrebno (npr C2Q vs C2D) - ovo sve teoretski pričam jer nemam vremena da tražim tehničke dokumente.
Takođem moguće je da je i procesor izdahnuo ali to se baš retko / teško dešava i najčešće je posledica dugotrajnog pregrevanja.
 

Miki_

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poruke
528
Poena
18
Uglavnom je oko 50 stepeni procesor to stalno proveravam,nekad predje 55 ali i to mislim da nije kriticno.
Nista probacu nekako da bolje ispravim taj pin pa da probam opet,cinjenica je da maticna radi,a za procesor jos nisam siguran,a stari procesor jednostavno je preslab i nemogu da ga upotrebljavam intel celeron jesva se vuce.
 

lokal

Flash Drive
Učlanjen(a)
19.03.2018
Poruke
35
Poena
6
Treba mi pomoć oko sajta za dijelove, pa se nadam da nisam promašio temu/podforum obzirom da se o mobitelu radi, ali ova mi se tema čini najpogodnijom obzirom da je pitanje serviserske prirode :D

Je li iko odavde šta naručivao sa https://www.sunsky-online.com/ ? Treba mi konektor/ploča (kako već to ide) za punjenje Leagooa S11, a kako je to mrtvi Kinez naručen s Alija prije pandemije te ploče nema nigdje osim kod njih. Pošto prvi put vidim tu stranicu, gledao sam reviewe na trustpilotu i iako su korektne ocjene ne djeluju mi i dalje pouzdano pa bih se volio malo više raspitati prije nego što naručim, ako iko ima kakva iskustva neka ih podijeli sa mnom, bio bih zahvalan :)
 
Vrh Dno