Šta je novo?

Servis za update BIOS-a na nov CPU

RingeRaja

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
1,185
Pozdrav.
Nova ploča, bios izgleda da nije update-ovan, pa ne vidi cpu.
U pitanju je B660, a cpu je 13700
Može li neka preporuka gde da odnesem da mi odrade update, a da ne čekam.
Podrazumeva se da ću da platim uslugu.
Hvala.

Biostar B660GTA
Iz BG-a sam, da ne bude zabune, Banjica.

Danas se većini ploča može updatovati bios i bez cpu, čak i moja 7 godina stara ima tu opciju. Možda može i kod tebe a da to nisu naveli?

Ni bliz da sve ploče podržavaju. Uglavnom podržava viši srednji segmet and up...ova ploča nema ociju fleshovanja biosa bez CPU koliko vidim. Tako da je opcija ili da se nađe neki jefitini procesor koji bi bio proxy dok se ne fleshuje bios (mislim da je najjeftiniji oko 6000 do 8000 RSD) ili da se ide u servis e sda koji nemam pojma pošto nisam hvala bogu niakda koristio iste.

Cudno da se niko nije ponudio da pomogne kolegi sa foruma, da ne baca pare. Jos si vip clan.

Ne verujem da nece dzabe,malo im je komplikovano ko ima cpu 12gen na razbudzuje pc,prebacuje,flehuje i vraca..iziskuje vreme.Tako da ne verujem da je pojedincima da tih 1000,2000 din..
Jedina opcija je gde si kupio ploču da ti fleshuju ako hoce.

Neće niko da radi za džabe, a i ne treba.
Nije frka, 2 črvene gore-dole, bacao sam pare i na mnogo gluplje stvari.
Ja bi odradio dzabe, al nemam Gen12 pri ruci..
Ma najbolje kao što si rekao, odneseš u monitor i završiš posao i kaficu. Mada ja bi vratio ploču gde sam je uzeo, dodao lovu i uzeo neku već flešovanu ili koja podržava flešovanje bez procesora. Možda ti je suđeno da imaš neku z790, a od sudbine se pobeći ne može.

Ja bi ti odradio džabe BIOS programatorom bez procesora kao što sam kolegi @kalehrl. Snosio bi samo troškove slanja. Kasno sam video temu. :(

Programatorom ili ubacivanjem 12 generacije procesora ?

Ubacivanjem “celerončića” dvanaeste generacije, ali nije moglo bez zezanja sa intel management engine, plus moralo je isključivo preko tool-a iz OS-a, a ne iz uefi-ja.
Inače, rekoše mi da je ova akrobacija u slučaju da se uzme intel trinaeste generacije i ploča koja je izašla sa promocijom soketa 1700 skoro pa zagarantovana, jer retko koji komad dođe sa uefijem koji “vidi” procesore trinaeste generacije.
Ni čuveno dugme sa zadnje strane nije uvek spas, ako mora kao kod mene update iz operativnog sistema + update intel management engine.

Poslednja izmena:
Bitno je da si rešio. Uživaj.

Ovde je morao pod obavezno.

confa-jpg.48557

Kupljeno 13/12/2022. Ploča stigla sa sa BIOS-om v1720. Diretkno sa te verzije uflešovana poslednja verzija 2204. Nikakav ME update i ostale gluposti. To što na Asus sajtu piše ovo...

Pogledajte prilog 369382
... je čista budalaština. Intel Management Engine nema nikakve veze nisačim.

Ploča radi bez greške. U M2 slotu je Samsung 980 Pro, grafička je Aorus RTX3070. Je ne pričam napamet, niti me zanimaju gluposti koje se pišu po raznim portalima na kojima average Joe veruje da će mu ME update rešiti neki problem sa M2 slotom ili ne znam čime. Zna se šta je ME, kako radi, i čemu služi. Tako da sush.

Džabe prenosiš informacije iz prve ruke. Sad će neko da ti okači neki link ka stranom forumu gde neka dijabola tvrdi da mu M2 SSD nije radio dok nije uflešovao poslednju verziju ME-a ili kako ME ima veliki performance impact.

@Sass Drake - Malo korisnog teksta za tebe pošto vidim da si opsednut ME-om a najevoravnije si i dalje uveren da je to neophodno za stabilan i brz rad.
Citiram da se zna zbog cega pitam

Citiram da se zna zbog cega pitam
Znam zbog čega pitaš. Inače da. Na nekim pločama je obavezan, na nekim ne. Na laptopovima i starijim hp/dell računarima nakon BIOS update-a te dočeka ogromno upozorenje preko celog ekrana o BIOS/ME/PSP mismatch. Negde možeš pritisnuti F10 taster da nastaviš boot nakon čega sistem radi normalno, dok se kod nekih ploča dešava da možeš da nastaviš boot, ali se sistem restartuje nakon 30 minuta. CPU microcode je taj koji inicira system halt state ako nakon 30 minuta ne dobije "im up and running" heart beat od ME ili PSP čipa.

Asus, za razliku od BIOSTAR-a, uvek odradi domaći zadatak kada je BIOS u pitanju. Oni odrade kompletnu implementaciju u inicijalnoj verziji BIOS-a za svaku njihovu ploču i na taj način sebi smanje nepotreban broj support ticket-a koji su ME ili PSP related. Oni navode ME ili PSP update kao obavezan jer su u obavezi prema Intelu i AMD-u, ali u realnosti taj ME update je na Asus pločama potpuno nepotreban. Nikada nisam updatovao ME ni na jednoj Asus ploči i nikada nisam imao ni jedan jedini problem.

Za ovu moju TUF B660 počeli da preporučuju ME update prvo, prethodne verzije su imale integrisan ME update. Ispoštovao sam proceduru, mada bih ja da ga iskreno ugasim/ubijem.

Za ovu moju TUF B660 počeli da preporučuju ME update prvo, prethodne verzije su imale integrisan ME update. Ispoštovao sam proceduru, mada bih ja da ga iskreno ugasim/ubijem.
Parcijalno onesposobljavanje je moguće sa me_cleaner-om ali je za to potreban neki SPI programator. Ja sam uspeo parcijalno da ga onesposobim na Comet Lake platformi. A na Braswell i Kaby Lake platformi sam ga u potpunosti uklonio.

Imaj na umu da se ovim gubi:

UEFI
TPM
SecureBoot
VT-d
ResizableBAR
ME
IOMMU

Sve zavisi od proizvođača na ROG Forumu ljudi koji pišu BIOS za ASUS kažu:

1. ME Driveri
2. Pa apdejt samog ME
3. Apdejt BIOS

Ako to ne može onda ide kao što sam ja uradio Apdejt BIOS pa Drajveri pa ME.

I meni je potrebna pomoc. Asus Prime Z690-P ploca dosla sa biosom koji ne podrzava i5-13600. Moze li neko da odradi u BGu, placam naravno?

Imaš gore kontakt člana, napisao je ringeraja. Proslediće ti info gde da doneseš ploču, legit je radnja i nemaš frke.

I meni je potrebna pomoc. Asus Prime Z690-P ploca dosla sa biosom koji ne podrzava i5-13600. Moze li neko da odradi u BGu, placam naravno?
To možeš i sam da odradiš ako imaš USB flash.

Skini BIOS odavde i unzipuj sadržaj ZIP arhive u root USB flash-a. Ubaci flešku u USB port na ploči i uključi sistem. Ploča će bukvalno bootovati najnoviji BIOS direkt sa fleške i moći ćeš da pokreneš EZ flash. Flešuj BIOS i to je to.

Koliko vidim, ovaj Asus nema bios flashback opciju. Crash free je nešto drugo.

Imam usb flash ali sam i ja zakljucio da ploca nema tu opciju...

Nazad
Vrh Dno