Šta je novo?

Servis muzičkog stuba

daxyco

Čuven
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poena
515
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Prelistao sam teme na ovom podforumu, ali ne nadjoh šta me zanima.

Imam neki Sonijev muzički stub, čini mi se da je dosta dobar, '98. kupljen i plaćen jako puno (za mene), oko 1000dem. Od pre par meseci ga ne koristim jer je počeo da zeza, mislim da je vremenom izlaz postajao sve slabiji, pa sam ranije (pre 3-4 godine) jako retko pojačavao iznad 12/30, jedino za žurke, obično oko 8/30, došlo je do toga da dok gledam film pojačavam na 25/30 i da pri tom uopšte nije bilo preglasno.

A sada, dok je manje od 20/30 zvuk je jako slab ali čist, dok kad pojačam preko ili naglo pojačavam ili smanjujem zvuk počne da uvija, ne znam baš kako da objasnim, ali nekad uopšte nema basa, ne može da se razume govor... Pored toga, više ne pamti prethodna podešavanja, ali pamti memorisane stanice.

Šta može da bude u pitanju? Ima li neko od članova foruma ko bi mogao da pogleda stub da kaže šta može da se učini i isplati li se ili neki servis, ali da me ne oderu za lemljenje ili nešto slično.

Može na pm.

Jako mi je bitno da završim ovo do prvih dana jula dok sam u Beogradu.

Molim sve koji imaju bilo kakve informacije ili predloge da se jave.

Hvala!

Nije problem da se to pogleda ali konstatacija kvara i lemljenje se naplacuje.

Nego kreni redom po servisima pa tamo gde ne naplacuju pregled i lemljenje odnesi uredjaj da ga oprave.

I obavezno traži fiskalni račun.

U rubrici "moja masina" imas 500e.
U cegeru iz maksija svakog dana imas bar 10e.

Koliko para iznosi
ali da me ne oderu za lemljenje ili nešto slično.
?
Ne znam cime se bavis, i tesko mi je da poverujem da to cime se bavis ne naplacujes.

"lemljenje ili nešto slično" je jedini nacin da se otkloni kvar.

p.s. ovo je samo pitanje a nikako ponuda.

p.p.s. predlazem da bacis muzicki stub jer popravka koja nista ne kosta toliko i vredi.

Rubrika moja mašina je koštala oko 1000e. U maksi ne idem, u stvari jako retko, jer nemam nijedan blizu zgrade.

Bavim se studiranjem, zaradjujem 6100 dinara mesečno državne stipendije. Nisam mislio da ne platim ništa, ali sam pomislio da postoje ljudi koji bi rekli: Odradio sam nešto jako za*ebano, 10 sati radio, upotrebio brdo materijala, košta 100e. A on pronašao loš lem, sredio za 15 minuta. U prevodu, da mi neko preporuči pouzdanog servisera.

U svakom slučaju, snašao sam se, našao sam jednog takvog servisera, u Užicu, prijatelj mog teča. Rekao mi je da će pogledati i da će probati da uradi sve što može. Ako ne može, ne može. Tako nešto sam i tražio.

Serviseri uglavnom naplacuju popravku aparata a ne radne sate utrosene na popravak.
Meni kad dodje TV na servis i musterija hoce odmah (a ja imam slobodno mesto), uglavnom se TV popravi za 15-ak minuta i ja naplatim punu cenu (npr. 1800 din) cak i ako je neka sitnica u pitanju.
Ako je kvar tezi za pronaci ( a to je iskljucivo moj problem) i ja ga trazim dve noci do 03 h nocu ta popravka takodje kosta 1800 din.
Serviser je kriv za to sto ne moze/ne zna da nadje kvar.
Kod elektronike se uglavnom naplacuje znanje, nema mnogo fizickog rada a delovi su uglavnom jeftini.
Kod audio tehnike se sve uglavnom svodi na to da se serviserima ne isplati ulozeni rad jer ne mogu da naplate od musterije. Ako se musteriji isplati - serviseru se ne isplati i obrnuto.
Najbolje je da das tom prijatelju da ti pokleda taj stub i nemoj da ga zuris.
Ti ne placas lemljenje ili nesto slicno... vec ZNANJE servisera tj. tvoje NEZNANJE.

Odnesi kod čike Pare. On je legenda foruma .... ako hoće da prihvati, jer malo si loše sklepao tekst u postu broj jedan.

Ako neko traži 30€ za zamenu USB konektora na laptopu, a još je taj laptop potpuno rastavljen, znači potrebno je konektor izlemiti, i zalemiti novi (5 min. posla), i još kaže kako mu treba najmanje 2 dana za to, onda to i jeste dranje. A traženo mi je toliko.

svako ima pravo da trazi koliko hoce. tvoje je da odlucis da li ces platiti ili ne.
ali omalovazavanje tudjeg rada i znanja nikako nije pohvalno.

Ako neko traži 30€ za zamenu USB konektora na laptopu, a još je taj laptop potpuno rastavljen, znači potrebno je konektor izlemiti, i zalemiti novi (5 min. posla), i još kaže kako mu treba najmanje 2 dana za to, onda to i jeste dranje. A traženo mi je toliko.

Svaka roba ima svoju cenu. Kad svi pričaju o nekom dranju, a držite vi lokal, kupite svu potrebnu opremu, plaćajte sve dažbine. Kad je sve skupo što ne menjate sami.

Ovo što sam rekao je uopšteno, to jeste prevelika cena za taj posao, ajd da je laptop sklopljen pa i nekako za te pare, jer je rasklapanje istog jako gadna rabota. Takve intervencije, kad ti čovek već donese sve na gotovo, ne treba platiti više od neke časti (recimo kola/pivo i cigare).

^Bratstvo jedinstvo :d :)

Ja ne omalovažavam ničije znanje niti rad, i jesam za to da znanje treba naplatiti. Ali od jednog lemljenja praviti nauku... to je već bezobrazluk. Što je najgore, pristao bih i na tu cenu (bilo mi hitno) , međutim kad sam čuo da se to kao ne može završiti za jedan dan onda sam shvatio da je ipak preteran bezobrazluk.
Odem u drugi servis, čovek mi za 5 minuta zameni konektor i to za nekoliko puta manju sumu.

To čuveno lemljenje ovde pominjem zato što je već ovde citirana ta reč i to ogromnim fontom, valjda zato da se naglasi da je to lemljenje od 30€ :d

Poslednja izmena:
međutim kad sam čuo da se to kao ne može završiti za jedan dan onda sam shvatio da je ipak preteran bezobrazluk.

ok, slazem se sa ovim delom.
da je rekao "zavrsicu ti do sutra, imam dosta drugog posla", onda ok, ali ako je mogao da kaze da mu treba 2 dana da radi na tome, to je bas cudno.
u svakom slucaju, ko god da je u pitanju, covek ima svoj "taksimetar" i to je njegovo pravo da ga baždari kako hoće, kao sto je i pravo klijenta da prihvati saradnju/cenu ili ne. dobro je sto si na kraju resio stvar brže i povoljnije.

Poslednja izmena:
Upravo sam se toga i ja plašio kada sam otvorio ovu temu, da ne dodjem slučajno u ovakvu situaciju. Srećom ti si znao šta treba da se uradi pa nisi naseo. Zato sam i tražio čoveka koji već na prvu loptu možda zna šta je kvar iz mog opisa kvara pa da mi kaže ili: Popravićemo, nije problem, košta 1000 dinara, ili: Popraviću ali treba 3 dana posla i košta 50e, ili: Ne isplati ti se to popravljati / ne može to da se popravi.

A ako već ne zna šta je u pitanju, da budem siguran da će posle utvrdjivanja kvara (koje, jelte, košta) kaže nešto od gorenavedenog.

Neka uobičajena praksa sa kojom sam se ja susretao je da se utvrđivanje kvara ne naplaćuje u slučaju kada je uređaj nemoguće popraviti (velika fizička oštećenja ili nedostatak delova) ili ukoliko je kvar moguće otkloniti a mušterija na to pristane. U tom slučaju se naplaćuje samo popravka (rad + delovi)
Ukoliko mušterija ne pristane na otklanjanje kvara onda servisi naplaćuju dijagnostiku po važećem cenovniku.

p.s. Utvrđivanje kvara na osnovu opisa korisnika ili "na prvu loptu" je ponekad moguće, ali to nije pravilo koje se može primeniti na sve vrste kvarova i ne može se smatrati pouzdanom dijagnostičkom metodom. Šta činiti ako se "od oka" utvrdi da je kvar u jednoj ili dve komponente a kada dođe do zamene delova utvrdi se da je stradalo još komponenti pa samim tim i cena popravke ode na više?

Poslednja izmena:
Imam dva muzicka stuba u svojoj sobi, jedan kompletan tehnics koji mi je povezan sa kompom i drugi veci kome su zvucnici heco, pojacalo pionir, radio sony...i nebitno dalje. Zanima me, jer ja sam ludak za glasnu muziku, ali desio mi se maler. Pre dva meseca pojacala sam jako, ne bas preterano ali toliko da sam nesvesno pokvarila nesto, i zvuznici su poceli da se cuju tiho, a bas nije bio u funkciji, da li su to namotaji ili nesto drugo, Pricam o ovom drugom stubu, da li ko zna, koji je majstor pouzdan i posten, da ja odnesem svoje zvucnike kod njega da mi popravi, a da budem sigurna da nece da mi poskida originalne delove, da bi situacija bila jos gora, ovaj stub mi je uspomena od pokojnog strica, pa sam i emotivno vezana za njega, zato mi je i zao da stoji tako pokvaren. Hvala unapred na pomoci:)

Nazad
Vrh Dno