Šta je novo?

Server za Virtualizaciju?

obi_van

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2005
Poena
650
Pozdrav svima,

zanima me neka vasa preporuka za server koji ce biti virtualizovan, dakle sredjen i postavljen negde na housing (i to ne bi bilo lose da neko preporuci domaceg ISP providera koji pruza housing usluge). Da napomenem da ce host OS biti Win Server 2008 Ent R2 sa podignutom Hyper-V rolom. Bice nekih 4-5 virtualnih masina i sve ce biti uglavnom Web Serveri. Svaka ce imati minimum 4GB memorije dodeljeno, pozeljno je da sam server ima minimum dva Quad procesora (AMD ili Intel based), takodje trebaju malo veci diskovi da budu, dakle efektivno da ima 400GB za "upotrebu" sa host OS-a (od toga ce da se "dodeljuje" i za VM), dakle i preporuka vasa za RAID? Hvala u napred na savetima. :wave:

Znam za Eunet housing, zanima me da li neko ima iskustva sa housingom kod njih, ili bilo kog drugog domaceg provajdera.

Moja preporuka za server :
ibm x 3550 m3 (podrzava 6core cpu)
4 diska raid 5

Housing : absolutok.

Da budem precizniji malo, budzet bi trebao da bude nekih 4-5k eura!

moze 1u server sa 2 cpu da se uklopi

onaj ibm ili hp/dell/fs slican

Ako može da se uklopi u pare: HP DL360G5/G6, ako je potrebno dosta HDD prostora na sata diskovima: HP DL 180G6. Cena dosta varira u zavisnosti od broja i tipa cpu i broja i tipa hdd.

Pa potrebno mi je sigurno 500GB prostora efektivno nakon setovanog RADI-a. E sad nisu neki aplikativni serveri, vrtece se sajtovi na SharePoint-u uglavnom. Da li razmatrati opciju sa SATA diskovima (zbog prostora na istim) cene radi, pa ici na dva bolja procesora i vise memorije?

pre svega toga razmisljaj o najgorem - gde ces to da bekapujes i sta ces da radis ako server crkne.
a svi proizvodjaci nude manje-vise iste servere za slicne pare

Koliko kosta housing kod absolutoka? nista im ne pise na sajtu, a i mene interesuje gde bih mogao da odnesem server.

Ne znam za absoluteok, ali evo ti recimo sta smo dobili iz informatike:

"I .Definicija Usluge

• Smeštaj Korisnikovog servera u zaštićeni i klimatizovani prostor IP Centra;
• Neprekidnu vezu Korisnikovog servera sa Internetom – putem posebne serverske VLAN mreže;
• Neprekidno el.napajanje Korisnikovog servera;
• Obezbeđivanje jedne IP adrese za Korisnikov server;
• Konzolni pristup serveru u prostorijama Informatikinog IP Centra, radnim danima u vremenu 8:00 – 16:00, uz prisustvo odgovornog lica iz Informatike;
• Funkcionisanje SNMP protokola na Korisnikovom računaru, u cilju merenja prenete količine podataka;
• Commited Information Rate (CIR) od 4 kb/s, što se u ovom Ugovoru koristi kao gornja granica prosečne brzine prenosa podataka u bilo kom smeru u toku jednog meseca;
• Raspoloživost komunikacionih resursa veću od 99,5% ugovorenog vremena.
• Telefonska podrška Korisnika 24/7/365 dana u godini.

II. Komercijalni uslovi:

Jednokratna naknada – Setup: 5.700, dinara
Mesečna pretplata - 2.850,00 dinara
Naknada za ostvareni saobraćaj: Kvota saobraćaja je CIR 4K/s (1266MB mesečno) i taj saobraćaj se ne naplaćuje. Naknada za svaki premašaj od predviđene kvote (4K/s) iznosi 1,00 dinar po ostvarenom MB.

Napomena: Sve cene su iskazane bez PDV-a."

1266mbit mesecno... ne mogu da verujem. to je isuvise malo. vise se isplati drzati gajbi :)

za ozbiljne poslove treba naci negde drugde.

Sto se toga tice, nasi provajderi su katastrofa. Meni je nedavno m:tel u B.Luci trazio 250+ eura mjesecno za kolokaciju mog servera i 40GB mjesecno :)
Kad sam uracunao u cijenu i neki low-end rack server (quad xeon prethodne generacije, 4GB, 2x 500 SATA) koji bi trebao kupiti i otplacivati (recimo 2 godine) to me dodje na 350-400 Eura mjesecno.

Ako ti je izvodljivo, vidi negdje u EU, vec za 70 - 100 Eur-a mjesecno mozes naci server pogodan za vecinu primjena, samo se raspitaj da li ces moci instalirati Virtualne masine bez komplikacije (mi smo imali probleme sa routiranjem).
Cak da uzmes 2 servera (jedan jaci za produkciju, i jedan losiji za backup) opet ti je puno jeftinije nego god nas.

Nazad
Vrh Dno