Šta je novo?

Server Pitanje - Pomoc - Savjet

Stivi

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2005
Poena
309
Potreban mi je server na kojem bi se instalirao Epsilon-ov program (knjigovodjstveni, kalkulacije,racuni,predracuni,ulaz izlaz robe,porudzbenice,....) i koristilo bi ga oko 7-8 racunara , Do sad je taj isti program bio na obicnom desk top racunaru (x2 2.4Ghz 2GB rama .... i obicna mreza 1/100 ) i bio je povezan sa josh dva racunara na kojima se isto koristio program , ali je fora u tome sto na ova dva druga racunara program je radio dosta sporo ako svi rade odjednom a mogu zamisliti na npr. sedam racunara kako bi usporio zato je i potreban server

E sad ja mislim taj program nije puno zahtjevan i mislim da mu je baza mozda svega 200-300MB ,ali treba racunati da ce se ta baza povecavati na godisnjem nivou makar za 100-200MB i ostaviti prostora da se u buducnosti moze zakaciti makar josh 5 racunara.Postoji mogucnost da ce se brzo preci na Oracle , e sad ja mislim da je to vec malo zahtjevniji program

Ja se bash i ne razumije puno u servere, da je desktop racunar u pitanju bila bi druga prica ali ovako ...... , zato i trazim pomoc, savjet i eventualno ponudu , jer glupo mi je da se kupi neka bash dobra i skupa mashina ako se vec nece iskoristiti ili ako nije potrebna za ovakvu vrstu programa, jeli potreban pravi server ili je dovoljno samo sastaviti neku malo jacu konfiguraciju neki Quad Core, DDR III, neki Raptor...

Stivi koliko sam razumeo iz posta, Epson-ov program (koji ne poznajem) je po principu fajlova.(Mozda gresim, ali nisi nigde naveo da je SQL u pitanju). Za brzinu rada zavisi kakve su datoteke, koliko ima slogova u njima, kljucevi,indexi i njihov broj, mogucnost pristupa istovremeno od strane vise korisnika, koja masina obradjuje zahteve(server ili klient) itd...
Naveo si mrezu 10/100 a da li imas racunare kojima je mrezna kartica 10?
Ako je tako onda je i logicno da one imaju sporiju razmenu podataka sa "serverom".

Nisi napisao kakav operativni sistem je imala masina koja je do sad imala ulogu servera. Pretpostavljam win. Za fajl sistem knjigovodstvo stavi Linux sa sambom. Trebalo bi da se primeti brzina u radu. Kod mene lepo radi. I ne treba ti azdaja od masine za takvo nesto.

A ako planirate da predjete na Oracle (ovo nije zahtevniji program vec baza) tu ne mogu da te posavetujem posto nemam kontakata sa istim. Nadam se da ce ti ostali moci pomoci oko njega.

Mislim da je veci problem do samog programa/sistema koji koristite nego do jacine servera. Informacioni Sistem koji odrzavam radi bez problema na serverima klase Xeon Dual/Quad core 2GB rama i dva diska u mirror raidu. Kao baza se koristi Informix a aplikativni deo je na klijentskoj strani. Ovako nesto opsluzuje bez problema 10-15 racunara. U jednoj drugoj velikoj firmi koja koristi isti Informacioni Sistem se koristi dvoprocesorski QuadCore sa 8GB rama i diskovima u raid 10, opsluzuje 50tak racunara koji dnevno unose oko 2000 dokumenata (tabela glavne knjige ima 4 miliona rekorda).

Ako ces zuti server, ... Intel obavezno, pa onda idemo dalje :)

Poslednja izmena:
do sad je bio na racunaru Win XP pro ,program koristi bazu kroz Win.Office Access (nisam 100% ali mislim da je to to...), mreza izmedju tri racunara (100MBps)

moze li biti da je usko grlo mreza ???

Ako mreza ne radi kako treba - moze, ... mada mi se nije do sada desilo da vidim da zbog "zagusenja" ispravne mreze (ovaj IS koji gledam svaki dan) ne radi kako treba.

Pre bih tipovao na Access "bazu",...

Mislim da ti je glavi problem - Access baza. Ne znam o kakvom se sistemu radi, ali Access, iako upotrebljiv za neke desktop primjene, nije baza podataka za visekorisnicko okruzenje.
Ako je izvodljivo, pokusaj bazu prebaciti na MS SQL i linkovati Accessove tabele na njega, to bi trebalo da ubrza stvar.

Ne znam o cemu se rai u tvom primjeru, ali klasicno knjigovodstvo nije nesto posebno zahtjevno za danasnje pojmove, u vecini primjena (osim ako se ne radi analitika na velikim skupovima, ali to vec spada u datawarehouse ili vodis knjige za veliki lanac maloprodaje, telekom ili sl.).

Obicno je problem u lose napisanoj / neoptimizovanoj aplikaciji.

Kod mene, primjera radi, robno knjigovodstvo radi na MySQL bazi na p III sa 256 MB i Cent OS 5.0, najveca tabela skoro 2 miliona redova. 10-tak korisnika istovremeno pristupa serveru, i sve ide dosta brzo.

Evo da se i ja ukljucim.

1. Nacin pristupanja bazi. Tj dali je upitanju klijent/server varijanta gde se instalira klijentski deo na racunaru a postoji baza na serveru. Ili je Pristup preko terminalske sesije gde se kompletan posao odradjuje na serveru.

2. Sto se tice Access baze mogu da kazem da imam veliko iskustvo. Firma u kojoj radim je razvila softwer o kakvom pricas. Softvere radi u hotelima, restoranima, firmama .... imamo sisteme od 5 do 100 racunara, i s obzirom da mi je to posao 24/7/365 mogu da kazem da se razumem u problematiku. Moguci problem kao sto je neko naveo moze da lezi u optimizaciji baze. mi recimo radimo comact and repair baze na mesecnom nivou jer ima jako veliki broj upisa i ispisa. Baza se recimo smanji i za 3x sa cca1.5gb na cca500mb. Zavisi od firme do firme.

3. Kad je u pitanju mreza ne mora da znaci da je u pitanju samo server i racunari tj problemi sa njima. Koje su ostale komponente mreze? Koliko sam skapirao to su 2 racunara + "server". Da me ne shvatish pogresno ali cenim da je u pitanju neki 5port sweeks switch ili eventualno neki ADSL 4port ruter marke hauwei koji sluzi i za pristup internetu. A to ona moze da bude jaaako losha kombinacija. Imao sam situaciju gde mi je tako jedan ruter zagorcavao zivot, a ja mlad zelen ... da ne duzim.

4. E kad odredish sve to onda mozemo da pricamo o serveru. Grubo receno ja koristim HP Ml/DL 360 G5 recimo *ML/DL zavisi dal je rack mounting ili stand alone* Quad-Core E5420 ili slican s tim da je slot za drugi procesor prazan pa po potrebi moze da se doda josh jedan quad. 4gb rama i 2 x 146Gb rapotori na 10k rpm mirror naravno (broj diskova zavisi od nacina backupa ... mi imamo svoj princip rada). Server se ne gasi 24/7/365 i posle 4 godine se zameni sa drugim. I ova stavka je nepokolebljiva znaci ili tako ili nikako. Toplo bih ti preporucio isti jer stvarno neces imati nikakvih problema. Pored toga idu Allied Telesyn switchevi, od velicine mreze zavise i modeli kao i 100mb ili 1gb. I na kraju Cisco recimo ASA 5505 ruter/firewall/vpn server ....

Nisam hteo ovoliko da duzim al ***.... ovo su smernice pa ako nije poslovna tajna daj detalje pricacemo dalje. Toliko od mene.

s' postovanjem JA:smoke:

hvala vam svima na pomoci i na savjetima, sklopio sam konfiguraciju u jednoj firmi u PG , u pitanju su SuperMicro komponente i ispala je oko 1300e , treba josh da se odradi dobra mreza pa da vidimo kako ce to sve da radi

Mislim da si za te pare mogao uzeti dell/hp odgovarajucih performansi, plus bi dobio dusevni mir.
Custom made racunari za poslovne podatke (posebno produkcione baze) su jeres.
Da se ogradim do pre godinu dve i ja bih isao na sklapanje umesto na "firmiran" server, ali u medjuvremenu sam naucio lekciju :)

Mislim da si za te pare mogao uzeti dell/hp odgovarajucih performansi, plus bi dobio dusevni mir.
Custom made racunari za poslovne podatke (posebno produkcione baze) su jeres.
Da se ogradim do pre godinu dve i ja bih isao na sklapanje umesto na "firmiran" server, ali u medjuvremenu sam naucio lekciju :)

Nisi jedini :)
Ljudi nemojte se igrati, tih 15-tak ili već koliko % uštede u ceni u startu je smejurija u odnosu na količinu problema koje možete kasnije imati. Uzmite neki IBM, HP ili Dell - sad bar ima izbora i kod nas po pristojnim cenama.

Verovatno na tezi nacin

s' postovanjem JA:smoke:

Na srecu ne, prosto sam u realnom radu i zaista video sve prednosti namenskih racunara.
Prvenstveno na lakocu detektovanja kvara,i podrsku.

Nisi jedini :)
Ljudi nemojte se igrati, tih 15-tak ili već koliko % uštede u ceni u startu je smejurija u odnosu na količinu problema koje možete kasnije imati. Uzmite neki IBM, - sad bar ima izbora i kod nas po pristojnim cenama.

fixd :)

Poslednja izmena od urednika:
gleda sam ja HP,Dell,IBM ali nisam mogao naci pravu serversku mashinu za neke normalne pare , sve su bile takozvanbe polu serverske konfiguracije

gleda sam ja HP,Dell,IBM ali nisam mogao naci pravu serversku mashinu za neke normalne pare , sve su bile takozvanbe polu serverske konfiguracije

Nije samo pitanje da je odgovarajuca serverska masina, vec mora imati predstavnistvo i ozbiljan servis opremljen rezervnim delovima tamo odakle si.

Pre par godina je na poslu crklo napajanje u brand serveru pa su nam iz ovlascenog dilera i servisa rekli da za server koji smo platili xxxxx evra moramo cekati ne secam da li bese 30 ili 45 dana da stigne rezervno napajanje i da se ovo sto je crklo ne moze popraviti. Ako imas zuti server barem delove mozes kupiti u svakoj trafici :)

Poslednja izmena:
Joj nebih da budem grub, pa najblaze receno, Nemojte lupetati molim vas. :wall: Ozbiljan server na zutoj masini. Pa da je tako serveri nebi ni postojali tj nebi se prodavali.

Pakom ti je distributer HP za Srbiju pa predpostavljm da je i za crnugoru. Delove su uvek imali a i da nemaju u cg imaju u Bg pa ce poslati .... (Ovo nije reklama za pakom, samo sam naveo primer sto mislim da je slucaj i sa svim ostalim dobavljacima u regionu) sumnjam da je neka mala crnogorska firma u svojoj tek oformljnoj drzavi preuzela posao bilo kom gigantu koji to vec godinama radi.

Verovatnoca da crkne neshto na brand serveru je jaaaako mala (podrazumeva se da je server povezan na UPS) pa je samim time i downtime servera mali tako da ono zuta masina i kupovina delova na trafici i servis u roku od 2 min ne pije vodu, plus sanse za kvar na zutacu su mnooogo vece. A da ne govorim o tome da u regulare komp ne mozes da ugradish ECC memoriju, a da kada bi dodao hardware RAID kontroler i odgovarajuce diskove ... i jos par stvari koje server i cine time shto jeste, cena ne bi bila tako mala. a razlika u ceni brand server vs zuti bi bila smeshna, da ne govorim o mirnom spavanju. Za 4 godine koliko otprilike imaju svi serveri sa kojima ja radim, na jednom je crkao HDD i na jednom je ram poceo da baguje pa je zamenjen svi ostali rade 24/7/365. I da ne bude rekla kazala mogu komotno da ti dam brojeve hotela sa kojima radimo da proverish info. (Ako stane server, staje ceo hotel, recepcija, kase, spa centri, restorani, kod kljucevi .... SVE). moje telefon je upaljen isto tako 24/7/365 (mirno spavam i pored upaljenog telefona) i samo jednom sam imao tu situaciju da nocu palim na teren jer je pao server. Tako da batalite decije price i pricice, nego ako pricamo o ozbiljnim stvarima, a nadam se da je tako, brand server ili nishta.

s' poshtovanjem JA:smoke:

Malo sam se kasno prikljucio, ali Stivi s obzirom na gore navedenu mrezu korisnika mislim da bi ti i HP ili FSC server bio dovoljan. A oni su ti ako se jos dobro secam u cenovnom rangu 1300.

Poslednja izmena:
Ma mislim da je za gore navedene potrebe low-end HP linija (ML 110, 150) ili slicno vise nego dovoljna, a uklapa se u budzet. Posto se radi o Access-u koji "drlja" po fajlovima, mozda razmisljti o brzem HDD podsistemu (SAS?). Obezbjediti samo 2 HDD u raid 1.

Potreban mi je server na kojem bi se instalirao Epsilon-ov program (knjigovodjstveni, kalkulacije,racuni,predracuni,ulaz izlaz robe,porudzbenice,....) i koristilo bi ga oko 7-8 racunara , Do sad je taj isti program bio na obicnom desk top racunaru (x2 2.4Ghz 2GB rama .... i obicna mreza 1/100 ) i bio je povezan sa josh dva racunara na kojima se isto koristio program , ali je fora u tome sto na ova dva druga racunara program je radio dosta sporo ako svi rade odjednom a mogu zamisliti na npr. sedam racunara kako bi usporio zato je i potreban server

E sad ja mislim taj program nije puno zahtjevan i mislim da mu je baza mozda svega 200-300MB ,ali treba racunati da ce se ta baza povecavati na godisnjem nivou makar za 100-200MB i ostaviti prostora da se u buducnosti moze zakaciti makar josh 5 racunara.Postoji mogucnost da ce se brzo preci na Oracle , e sad ja mislim da je to vec malo zahtjevniji program

Ja se bash i ne razumije puno u servere, da je desktop racunar u pitanju bila bi druga prica ali ovako ...... , zato i trazim pomoc, savjet i eventualno ponudu , jer glupo mi je da se kupi neka bash dobra i skupa mashina ako se vec nece iskoristiti ili ako nije potrebna za ovakvu vrstu programa, jeli potreban pravi server ili je dovoljno samo sastaviti neku malo jacu konfiguraciju neki Quad Core, DDR III, neki Raptor...

Problem koji se tebi desavao na tom zutom klijent pc-u kada se nakaci vise korisnika u tvom slucaju preko 2 racunara, je taj sto aplikacija nema optimizovan pristup linijama baze kao npr. SQL, i onda se za svaku akciju klijenta npr. izvjestaj provlaci tih 100-200MB kroz 100MBps mrezu i dolazi do zagusenja. Takve situacije sam ja resavao tako sto sam podizao Terminalni server, i to mi je radilo na PIII server masini sa 1GB rama. Ako ti novi server koji si kupio ne resi problem ti onda zamoli te ljude iz Epsilon-a da ti optimizuju pristup bazi.

Vrh Dno