Šta je novo?

Serial ATA

ambis

Čuven
Učlanjen(a)
11.09.2002
Poena
601
Tolko se prica o njemu, kontroleri na sve strane izviru a nigde hardova u tom standardu. Danas sam procitao u novom SK kako WD najavljuje uskoro neki svoj model i da ce biti samo oko 10 evra skuplji od ekvivalentnog ATA100 modela. Jel zna neko kad ce se stvarno pojaviti u prodavnicam i to kod nas i po kojim cenama.

jeste ljudi dajte nam info o serial ATA-i... a ima li kontrolera za sada na nekim plocama integrisanih za sATA il samo posebno? i cemu taj serial ata?

Cela sustina Serial-a jeste sto je mali, znaci nema onih flat sirooooooooooooookih kablova + lepsi je :D. Za sadasnje diskove i udma 100 je previse.

Misko je napisao(la):
Cela sustina Serial-a jeste sto je mali, znaci nema onih flat sirooooooooooooookih kablova + lepsi je :D. Za sadasnje diskove i udma 100 je previse.

Mnogo je bitnija brzina protoka, kakavi crni kablovi...
Prva generacija SerialATA diskova ce imati 150 MB/s, sto ce s' vremenom rasti...

e dobro je, taman sam mislio da mozda uzmem jedan hard, al' cu da cekam kraj godine... nadam se da ce serial atat da ide lepo sa nforce dvojkom :)

ma bre u pravu je bio shkomi ... za ocetak to je kozmeticka promena(kablovi tanji, dzampera nema itd) - i dzaba mu brzina 150 MB/s, kad je mehanika usko grlo ... nego ko je procitao faq-ove mogo je da vidi da je - po meni - najznacajnije to sto se rasterecuje magistrala ...
sto pruza mogucnosti za recimo neki super raid fazon ili neki jos bolji noviji fazon il fora ... ima to da gruva dobro ali kada ne zna se ...
a ploce sa sATA su najavljene (tek) za mid 2003 ...

To je tek pocetak SerialATA standarda, pa ja sam vidjao ploce sa podrskom za novi standard, vec su se pojavile...

Amon_Ra je napisao(la):
Prva generacija SerialATA diskova ce imati 150 MB/s, sto ce s' vremenom rasti...

Ne moze da se dozvoli ta brzina na Serial / IDE diskovima proporcijalno SCSI diskovima.
To za 150Mb/Sek je mozda burst rate, i to kada se bude pojavilo, za SCSI ce se pojaviti recimo LVD640Mb/Sek.
Po pravilu IT industrije za odnose SCSI/IDE, mora da stoji jednacina 3:1

Amon_Ra je napisao(la):

Sta ti vredi i 15000000 GB po Ns. Sutina, je da on to moze da povuce samo iz kesa(buffer-a) a to je 2 danas mb iliti nista. Da se kladimo kad izadje da ce biti brzi max 5-10 %. Danasnji hardovi imaju ma kakav da je daleko ispod 100 MB (naravno govorim o IDE).

laxduke je napisao(la):
Ne moze da se dozvoli ta brzina na Serial / IDE diskovima proporcijalno SCSI diskovima.
To za 150Mb/Sek je mozda burst rate, i to kada se bude pojavilo, za SCSI ce se pojaviti recimo LVD640Mb/Sek.

"MORA"???

ma nista ne mora. ljudi bre serial ata ce da pojede scsi-ja po mom misljenju ... za x godina ...

zagortenej je napisao(la):
"MORA"???

ma nista ne mora. ljudi bre serial ata ce da pojede scsi-ja po mom misljenju ... za x godina ...

:p

SCSI diskovi već sada nude brzine koje su na sredini SerialATA road mapa...Ej, SCSI diskovi iz high-end kategorije se okreću i na 15000 obrtaja (ovi naši IDE krševi idu na 7200...)

"MORA"???

Ti bas nemas veze sa hardverom. Prvo MSI ****** a sad serial bolji od SCSI-a. Najbolji (najbrzi) EIDE disk trenutno je IBM-ov na 7200 2MB kesa(buffer-a) odnosno takva dva vezana u raid, sad su se pojavili i raid-ovi koji mogu 4 kom da vezu pa i tako on ce tesko da se izbori sa jednim obicnim SCSI raidom. A da najbolji SCSI model je 15000rpm 16MB kes-a, vezi takva dva u RAID striping pa uradi neke testove.

laxduke je napisao(la):

Naravno cinjenica je da je EIDE dosta napredovao za ovih godinu-dve dana(7200rpm-a, RAID, RAID kontroleri integrisani na ploci.....), tako da je trenutni odnos EDIE-SCSI 1:2 do 1:2.5. Naravno SCSI-ju se polako blizi kraj (naravno to se nece dogoditi preko noci), a to se lepo vidi po CD uredjajima.

ok ja nemam pojma ...
a recite mi vi sto imate pojma ko sprecava da se napravi ide disk na 10000 ili cak na 15000???

Ma mogu oni to da naprave, ali to ti je vec SCSI disk - a to im nije cilj.

e pa da to je izgleda fora - bas je bedno ... to je odrzavanje scsi-ide odnosa na silu ali sATA moze **** kevu. uopste se stice utisak da ljudi ovaj forum vrlo povrsno citaju - recimo milsko koji se pravi pametan a ne zna da sijalica radi na 100hz :) nego tripuje da je na 50

ok ja nemam pojma ...
a recite mi vi sto imate pojma ko sprecava da se napravi ide disk na 10000 ili cak na 15000???

Sam sebe miniraš...Laxduke ti je to upravo to i rekao, a ti si napričao posle sve ono...Razmišljaj šta pišeš.

delimir je napisao(la):
Sam sebe miniraš...Laxduke ti je to upravo to i rekao, a ti si napričao posle sve ono...Razmišljaj šta pišeš.
ma ok ... ali na papiru sATA ima super potencijale i druga je stvar sto to nekom nije u interesu pa se forsira SCSI

IDE i SCSI su dva standarda namenjeni sasvim razlicitim trzistima. Jasno je da SCSI ganja segment servera i radnih stanica, a IDE ima za cilj desktop. Samim tim, imperativ mu je CENA (jos uvek ne moze najjeftinije & najbrze zajedno). Diskovi imaju nekoliko oblasti u kojima im se mere osobine: pristup, read/write sekvencijalno, read/write random, etc. IDE i SCSI diskovi se prave tako da zadovolje razlicite potrebe ovih segmenata, stavljanjem akcenta na ovu ili onu osobinu ili njihove kombinacije. Osim toga, SCSI diskovima se poseban akcenat stavlja na atribute koji dolaze do izrazaja u RAID vezama. I u svom napretku, IDE je "pozajmljivao" ideje koje su otkrivene/primenjene prvo kod SCSI standarda, kao npr "ultra" protok i slicno. Posto je ocigledno da ciljaju na sasvim razlicite kupce, oni i nisu direktna konkurencija. Zato je ocena ili pomisao da ce IDE da istisne SCSI sasvim povrsna. Glup primer - broj revolucija (iliti rotacija) je samo jedna od osobina diskova; IDE diskovi su se napokon pomerili sa 5400 na 7200 rpm, a trebalo im je bar godinu-dve da se uopste "ustabile" na tim brzinama i rese neke decije bolesti (crkavanje usled pregrevanja, buka, itd). Sa druge strane, posto SCSI diskovi rade najcesce u serverima, to znaci da su online 24h dnevno, pod opasnim opterecenjem; vrte se na 15K rpm-a i ne otkazuju kad im se admin namrgodi - tesko da bi ikoja firma poverila takav posao IDE diskovima, pogotovo u serverima koji znaju da kostaju i po milionce.

Elem, sustina SerialATA standarda nije toliko ni u dimenzijama i obliku kablova ni direktno u brzini - bar ne u pocetku. To su sve korisni nus-produkti. Inicijalni talas SerialATA diskova/kontrolera ima zadatak da prevazidje neke sistematske limite u dizajnu samog IDE standarda. Zar vas nikada nije iritiralo sto moze samo dva diska po kanalu ? Sto mora da se setuje master/slave ? Sto je kontroler, u stvari na disku ? Itd, itd.

Ako vas interesuje poredjenje sATA i ATA performansi, mozete pogledati sledeci test:
http://www17.tomshardware.com/storage/02q3/020812/

Ako vas mrzi da citate ceo test, prenosim samo zakljucak, koji glasi as follow:

The Bottom Line: There's No Rush!

There are two reasons why Serial ATA should easily become established. First, it offers a simpler, more efficient way of handling data than parallel ATA. Second, there is currently no pressure for a faster interface, and serial ATA offers exactly the same speed as UltraATA/133. Moreover, we are hardly likely to witness the arrival of hard disks with transfer rates anywhere near 100 MByte/s in the next few months.

The benefits of the new standard hit home as soon as you take the controller and disk drive out of their packages. The cable is nice and compact, which means the case will be tidier inside, allowing much better air circulation. Even inserting the connectors is foolproof and easy - a little too easy, perhaps, as the connector is apt to dislodge itself at the slightest touch and cause your system to reboot.

The benchmarks do not show the current performance potential of Serial ATA. On the one hand, all available controllers are linked through the PCI bus, which limits the maximum transfer rate to approximately 100 MByte/s - that's as fast as the PCI bus will allow. On the other hand, the performance of the prototype is based solely on the performance on the equivalent conventional ATA drive, which was a limiting factor.

From the performance perspective, there is nothing to be gained from changing over to Serial ATA. The next generation of disk drives from Seagate, Maxtor, and WD and Co. is just around the corner, and it will still be well served by UltraATA/100. Anyone considering Serial ATA is more likely to be swayed by the robustness of its data handling and by the price of Serial ATA drives being pitted against that of conventional ATA disk drives.

Moj zakljucak je - sATA nije tATA mATA!

:wave;

e pa da to je izgleda fora - bas je bedno ... to je odrzavanje scsi-ide odnosa na silu ali sATA moze **** kevu. uopste se stice utisak da ljudi ovaj forum vrlo povrsno citaju - recimo milsko koji se pravi pametan a ne zna da sijalica radi na 100hz :) nego tripuje da je na 50

Ako vec vredas bar pogodi nick kako treba. Ko se pravi pametan a ko ne, nemam pojma, al znam ko se pravi glup, kad kaze da je MSI ******.

Nazad
Vrh Dno