Šta je novo?

Serbian vodena hladjenja

Krele81

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.07.2005
Poena
304
Interesuje me da li biste bili ljubazni da mi bacite sto vise slika o vasim vodenim hladjenjima,koliko vas je kostalo,koje ste rezultate postigli i da li je isplativo koristi isto.Listao sam po benchu,ali nisam naso svega tri vodena hladjenja....................hvala unapred.

Poslednja izmena:
Ovako nije me izaslo vise od 85 eura,sklopio sam ga na svoj nacin,blok sam ispolirao do ogledala,radijatore sam spojio sto se moze videti(thermaltake big Water)a rez koji sam postigao je 4.5Ghz sa intel pentium D 920..............eve ti neke fotke :wave:

Prilozi

• Spoljasnji igled3.webp
    Spoljasnji igled3.webp
    91.9 KB · Pregleda: 271
  • Spoljasnji izgled 1.webp
    Spoljasnji izgled 1.webp
    101.6 KB · Pregleda: 282
  • Spoljasnji izgled 3.webp
    Spoljasnji izgled 3.webp
    60 KB · Pregleda: 210
  • Unutrasnji izgled.webp
    Unutrasnji izgled.webp
    109.6 KB · Pregleda: 322
Poslednja izmena:
E bas si ga namestio,jos kad bi bacio neke slike temperatura,i bas te jeftino izaslo.Ljudi zar samo jedan covek u toku celog dana ima vremena da okaci svoje remek delo,pa zar vas nema vise.Ps.Grafa rastura 😉

Poslednja izmena:
Krele81 je napisao(la):
E bas si ga namestijo,jos kad bi bacijo neke slike temperatura,i bas te jeftino izaslo.Ljudi zar samo jedan covek u toku celog dana ima vremena da okaci svoje remek delo,pa zar vas nema vise.Ps.Grafa rastura 😉
Evo i neke slike za temperaturu,sobna i prosera tem.,sa tim sto na prvoj slici program malo laze,ali sam zato senzor zalepio tik uz procesor,da bi coolermaster odradio posa😵d mene dosta.pozdrav

Prilozi

• tem.webp
    tem.webp
    165.3 KB · Pregleda: 154
  • Tem.webp
    Tem.webp
    84.1 KB · Pregleda: 128
evo i moje "rucni rad" 🙂

radijator zastavin grejac , posto fabricki dolazi sa jednom krivom lulom i za ulaz ide neki mehanizam koji kad se skine ostaje samo rupa, za tu rupu je zavarena jos jedna cevka na koju se navlaci crevo.

blok je pravio user "jazza", bakar, 2mm osnovica, originalno predvidjen za 3-4mm crevca pa sam ga modifikovo da ide na 12mm creva.
ventilator titan 120 spusten na 7V skoro necujan (~10db), creva obicna providna, sve prikljucke sam rucno pravio od gardena komponenti

pumpa atman at-305 1000l/h, potapajuca, modifikovana da bude eksterna ne potapajuca.

i to vam je to, ostalo je kreativnost i planiranje, ne izgleda najlepse ali ladi u pi** materinu :d temperature (XP2000
+ @ 2.2ghz @1.85V) idle (sistem 5 sati ukljucen) ~41-42 full load (prime95 6 sati) 50C (ovo je sa ventilatorom na 7V, na 12V idle ~40C full load ~48C)

napominjem da je ovo sistem BEZ REZERVOARA sa oko pola litre vode :-devil-: :happy:

evo vam i cene
radijator ~20e
blok 25e
pumpa 10e
ventilator 8e
creva prikljuci, lepkovi, silikoni itd - 15e
jebada pesacenje testiranje nerviranje = priceless :d

Prilozi

• blok_montiran.webp
    blok_montiran.webp
    47.3 KB · Pregleda: 142
  • vodeno_1.webp
    vodeno_1.webp
    86.5 KB · Pregleda: 167
  • vodeno_s.webp
    vodeno_s.webp
    63.5 KB · Pregleda: 162
  • vodeno_mrak.webp
    vodeno_mrak.webp
    24.2 KB · Pregleda: 106
Poslednja izmena:
E moracu jedan hand made liquid da napravim da budem savremen! Jednostavno izgleda do jaja dobro. A i vodica je vodica... a vazduh je vazduh.... Mislim da bih ja jedino dodao na sve bitne komponente wb da mi nista u kucistu ne zuji.....
PoZzzzz

Evo i 2 slicice mog setupa

Prilozi

• IMG_0008.webp
    IMG_0008.webp
    137.7 KB · Pregleda: 168
  • IMG_0032.webp
    IMG_0032.webp
    133.2 KB · Pregleda: 165
ja ne kapiram bas kako ti sad recimo stekas kabel od mitora u graficku, ili bilo koji drugi kabel. Ja recimo imam 4 USb kabla, 3 audio kabla, pa TV tuner i kablovska, pa mrezna i wi-fi...Kod tebe ovako kako si napravio nemoguce je to sve prikaciti 🙂

Ma staje sve opusteno, u Stackeru su PCI slotovi malo uvuceni, tako da ni konektor od TV-a nije problem. Uostalom, moze radijator da se odalji jos malo, ali ne vidim razlog.

sad kapiram, izmesten je malo na stranu pa mozes da ukljucis, kod mene je malo drugacija situacija do duse, nema sanse da bi mogao tako ali to vec nema veze sa tobom posto nemas potrebe kao ja.

moji novi rezultati sa jacom pumpom:

na 2.2ghz (xp2000) @1.8V (101W) idle 36C, fullload 42C

A gde bi mogao da se pazari (rucni rad) deo za proc (izmenjivac), da nije matrakuka i da ne kosta 50€ (ne vredi toliko pa neka je i na CNC-u radjen)?

pa napolju imas da biras sta oces za 30-tak evra, a kod nas zamoli tex707 ili usera jazza , ja sam od njega uzeo.

Lici...Ovo je Antartica wannabe. 😀 Verovao ili ne, radi se o jednom CM. 😀

Nije vrhunski, ali odlicno zavrsava posao (poredjenja radi, Antartica ima kanale odradjene na CNC masinama, a ovaj ima rebra koja se ne vide dobro na slikama, sto te je verovatno i zbunilo).

Poslednja izmena:
Imam i ja pitanje jedno....
Da li raditi hand made (i ako ga radim da li praviti blok ili kupiti neki gotov do recimo 30-35e i koji?) ili kupiti TT gotov komplet u HGSPOT-u za nekih 75e pa ga posle prosiriti???

BigJoe je napisao(la):
Imam i ja pitanje jedno....
Da li raditi hand made (i ako ga radim da li praviti blok ili kupiti neki gotov do recimo 30-35e i koji?) ili kupiti TT gotov komplet u HGSPOT-u za nekih 75e pa ga posle prosiriti???
Matori,uzmes jos jedan radijator(kako sto sam ja uzeo),kupis ceo set,ali verziju SE i pogledaj kao sam ja to uradio.Ispoliraj blok do sjajnosti koja odgovara ogledalu,i uzmi neku ass pastu i posao je zavrsen(90eura).Za tu cenu koju sam ti naveo dobijes veoma efikasno vodeno hladjenje,koje je pre svega veoma jeftino,a zatim i dosta lepo izghleda,zar ne 😉

ass pasta mu uopste ne treba, da ne bi isao u off reci cu samo da je pasta od 100 mesta gde je testirana na 85 mesta dobila dobre ocene za kvalitet i uzasne ocene odnos cena-kvalitet posto su temeperature sa njom za 1C bolje u odnosu na CM pastu koja kosta 90din, i to samo i napominjem samo ako je disipacija veca od 100W i samo i opet samo ako je dobro "upeces" sa nekih 60C na jedno dva tri sata da lepo uvati.

zaboravih: kad pritegnes blok kolko treba od te paste ispod ne ostaje bas mnogo, tek toliko da se zavuce u mikro rupe, a cestice srebra u artic pasti i nisu bas toliko sitne da zavrse taj posao, po mom misljenju bolja je neka kermik pasta ili dobra silikonska.

E sad dva radijatora na onu jadnu TT pumpu, hmm...pa tebi radai posao ocigledno, i radi ga dobro sudeci po temperaturama, ali me interesuje kako radi samo sa jednim, vecim, radijatorom ?! trebalo bi da ti protok bude znatno veci i dobijes bolje rezultate

@BigJoe

kupi pa prosiruj.

@genijalcina:

gde se dede zalman reserator ? prodao ?

Poslednja izmena:
@BigJoe
Kada bih gradio DIY kit, sa blokom se ne bi zaje*avao, vec bi kupio gotov, iz vise razloga.
Sve ostalo u vodenom (radijator, pumpa, creva, konektori) se lako da pronaci, a da zadovoljava kvalitet i performanse.

Pasta neka keramicka, deifinitivno.

***. ja sam isto jedva nasao blok ovde, a kad smo drugar i ja pravili nasa vodena svega troje ljudi je pored nas imalo v. sisteme, genijalcina, tex707 i jazza (koji je pravio i prodavao blokove slicne kao ovaj iz TT bigwater, samo nije tako lep) i jedini nacin da nabavim blok tada (pre 2 god. skoro) je bio slucajno i to bas od jazze.

Iskreno, ne znam ni sad kako bi nabavio water block neki fabricki a da me to ne kosta preko 50e sa postarinom. Jednostavno zao mi je dati 50e zbog nasih lopova za nesto sto inicajlno kosta 25-30e.

Ostatak DIY sistema je realtivno jednostavan jer nas ima dosta koji smo sve vec prezvakali hiljadu puta i bukvalno servirali na tanjiru tamo u "vodic za vodena hladjenja" , znaci postoje proverene i jeftine, a dobre varijante, ostatak je trud i malo mozganja i vestine, ali napominjem TRUD ! Beogradjanima je mozda jos i lakse nego recimo meni sto je bilo u NS-u, evo, godinu dana trazim silikonska creva i na kraju mi GoranM kaze da ih ima u Beceju (nema u gradu, ima u selu, NHF Becejci), o razdelnicima za creva "Y" tipa da ne govorim, to je ko da trazis muda od labuda (ako neko dobre volje ima malo vremena i zna gde ima Y razdelnika nek mi javi pa da mi posalje postom, platicu kolko treba, treba mi OD 12mm (ili 13) a ID bar 8-9mm) Patim se jadan sa rucno pravljenim T konektorom sa OD 12mm, a ID katastrofalnih 5mm :S:

gx-x je napisao(la):
@genijalcina:

gde se dede zalman reserator ? prodao ?

Nije mogao Zalman da se montira na LGA775. Morao sam da nadjem neku alternativu, a kao sto si rekao, ovde kod nas i nemas neki izbor. Vremena da narucujem iz inostranstva nisam imao, ali polako...Mislim, budzim ovaj sistem vec 3 godine. Malo po malo pocinje da lici na nesto, a pritom nisam potrosio mnogo para.

@Vezmar
Imas TT-ov setup i nizu temperaturu za 20C od mene? Jes' da je meni sobna 30 :d i da imam neku budjavu pastu na procesoru, ali nesto mi tu ne stima...

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
<snip>
Beogradjanima je mozda jos i lakse nego recimo meni sto je bilo u NS-u, evo, godinu dana trazim silikonska creva i na kraju mi GoranM kaze da ih ima u Beceju (nema u gradu, ima u selu, NHF Becejci), o razdelnicima za creva "Y" tipa da ne govorim, to je ko da trazis muda od labuda (ako neko dobre volje ima malo vremena i zna gde ima Y razdelnika nek mi javi pa da mi posalje postom, platicu kolko treba, treba mi OD 12mm (ili 13) a ID bar 8-9mm) Patim se jadan sa rucno pravljenim T konektorom sa OD 12mm, a ID katastrofalnih 5mm :S:

Pa ima na buvljaku da se kupe oni Y-razdelnici za bastenska creva. ID=9mm, OD=15mm. Verovatno to moze da se kupi i po prodavnicama bastenske opreme.

tex707 je napisao(la):
Pa ima na buvljaku da se kupe oni Y-razdelnici za bastenska creva. ID=9mm, OD=15mm. Verovatno to moze da se kupi i po prodavnicama bastenske opreme.
Ima to, ali kada sam probao da navucem ovo crevo nije islo, cak ni sa zagrevanjem :smash:
Idem sutra u onu prodavnicu opreme za akvaristiku, ako i nema, moze gazda da nabavi sve sto ima u katalogu 😉

Poslednja izmena:
genijalcin@23 je napisao(la):
Nije mogao Zalman da se montira na LGA775. Morao sam da nadjem neku alternativu, a kao sto si rekao, ovde kod nas i nemas neki izbor. Vremena da narucujem iz inostranstva nisam imao, ali polako...Mislim, budzim ovaj sistem vec 3 godine. Malo po malo pocinje da lici na nesto, a pritom nisam potrosio mnogo para.

@Vezmar
Imas TT-ov setup i nizu temperaturu za 20C od mene? Jes' da je meni sobna 30 :d i da imam neku budjavu pastu na procesoru, ali nesto mi tu ne stima...
Ma meni u svakom slucaju pasta odradjuje posao,sa jednim radijatorom temp. mi je veca za neverovatnih 8C,sto samo govori koliko je ovaj dodatni radijator zavrsio posao. 😉

Pa dobro imam i ja dva radijatora.

Ili je do paste (vrlo verovatno) ili do bloka (manje verovatno da je tvoj toliko bolji, pogotovo ako je rec o TT-u). Opet, ako je do paste, prosto mi zvuci neverovatno da bolja pasta toliko znaci.

Naravno, sve ovo pod uslovom da ti ona sonda meri tacno temperaturu. Ja sam bas prekljuce stavio jednu oko procesora...i ono...u idle mi je oko 40, kada ga naprzim u SM 59....Sobna 30C...

genijalcin@23 je napisao(la):
Pa dobro imam i ja dva radijatora.

Ili je do paste (vrlo verovatno) ili do bloka (manje verovatno da je tvoj toliko bolji, pogotovo ako je rec o TT-u). Opet, ako je do paste, prosto mi zvuci neverovatno da bolja pasta toliko znaci.

Naravno, sve ovo pod uslovom da ti ona sonda meri tacno temperaturu. Ja sam bas prekljuce stavio jednu oko procesora...i ono...u idle mi je oko 40, kada ga naprzim u SM 59....Sobna 30C...
Pre nego sto sam montirao blok,na metalni deo pokloca za socket sam prilepio senzor samim tim toplota je ta koja se prenosi na isiti.Promena paste znaci i vise nego sto mislis,e sad postoji i jos jedan veoma vazan faktor, a to je da se sve nalazi napolju,a testirao sam i kad se sve nalazi unutra,pa zatim jedna 12-ica mi duva na cipset i naponsku jedinicu,kad neduva temp. procesora i cip seta zna da naraste i preko 6C,jer su usko vezani svega nekih 2cm.Ima dosta faktora koji uricu na temperaturu,ovo su samo neki koje sam nave😵vo je najbolja varijanta koju sam do sad koristio i verujm da sam iskoristio maksimum iz ovog vodenog.Evo jednog primera,kad sam prvi puit montirao ovo vodeno sve se nalazilo unutar kucista,koriscena je fabricka pasta,i nisam imao ventilator na stranici.Onda mi je monty doneo pastu koja nije ass,ali veoma lici i po performansama je bolja od iste (bila je prica o istoj ovde na forumu),pa sam na faksu ispolirao blok do sjajnosti ogledala,zatim sam napravio nacrt kao bi moglo sve sve to da izgleda,i rezultati posle sklapanja su bili neverovatni,cak 15 C manje za procesor od varijante koja je bila pre ove sad.Da bi testovi bili uverljiviji pored vec sobne temperature koja je bila oko 23-24C doneo sam dodatnu grejalicu i napumpao tem. od 29-skoro 30C,znaci u maijci i sorcu bi bilo toplo na toj tempreaturi,ali da ne tupim vise overclockovan pentium D 920 na 3.8GHz nije prelazijo 44-45C sa 2h koriscenja prima95.Bio sam fasciniran i vise nego zadovoljan.Opet ponavljam mnogo je faktora koji uticu,ali po meni za ove pare nema boljeg vodenog kod nas :smoke:

44C i sobna 21C,posle 90min.Covece vrteo sam 8h prime na 4.3GHz i nije bila veca temp od 45C sa sobnom od 22-23C.Ako neverujes dam ti adresu dodjes kod mene pa proveris. 😉

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno