Šta je novo?

SEPA Srbija

Da li Unicredit daje besplatni račun sa online pristupom?
Ukratko, ne. Kako mi je rekla šefica računovodstva, to nisu transakcioni računi (paket štedni račun), ne primaju eksterne naloge i predviđeni su samo za blagajničke uplate i isplate.

Uglavnom, preporučio bih kombinaciju AIK Start otvoren online zbog online pristupa i avista tekućeg deviznog računa otvorenog u poslovnici kada je reč o prijemu. Za slanje mislim da je Paysend i dalje isplativija opcija.

Da li je neko slao iz RF banke u inostranstvo. Treba da pošaljem drugaru u Nemačku. Ne znam da li da unosim SWIFT uopšte ako hoću ovo SEPA plaćanje? Mislio sam da ne pišem, nije mi logično.

U kontekstu SEPA to je isto što i BIC (bankarski identifikacioni kod) tako da jeste neophodan.

Ipak sam uneo. Kaže, nema to veze sa SEPA. I sve kao prošlo ali dobijem obaveštenje:
Vaš nalog za devizno plaćanje je u konačnom statusu: Nalog sa WEB-a. Sumnjiv za zloupotrebu. Detalje o nalogu možete pogledati u pregledu deviznih plaćanja

Eto kako funkcioniše SEPA kod RF. Zvaću ih sutra. Ovako je bilo i za SWIFT plaćanja pre. Ništa ne odlazi dok te ne pozovu... Možda tako i bolje...

Lagano bi ti Raiffeisen blokirao i IPS slanje dinara drugaru, tako da nimalo ne čudi što blokiraju slanje u inostranstvo. Inače, iz IBAN-a je jasno koja je banka, pa BIC nije neophodan. Edit: da preciziram, u teoriji nije neophodan za SEPA transfere, kao što se npr. u dinarskom platnom prometu automatski prepoznaje banka po prve tri cifre broja računa. U praksi, svaka banka traži šta traži, pa npr. BIC dodatno potvrđuje da znate kome šaljete novac, a nekad čak i razlikuje SWIFT i SEPA plaćanje, o čemu imamo ovde čak i jedno iskustvo iz prve ruke.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno