Šta je novo?

Sempron ili XP?

Petar_Pan

Čuven
Učlanjen(a)
11.11.2003
Poena
604
Mozda je ovo glupo pitanje ali posto nisam bas upucen mnogo u hardware pitacu. Posto imam priliku da promenim moj postojeci procesor na jednom kompjuteru (XP 2000+) razmisljam se sta da uzmem. Da li je bolje (brze) resenje uzeti AMD Athlon XP 2800+ ili Sempron 2800+ ? Znam da ce na mojoj ploci XP raditi bez problema, ali neznam za Sempron. Inace imam Abit NF7-S Rev 2.0

Ako je brzi taj Sempron da li treba da updateujem bios ili nesto slicno? Uglavnom ce taj kompjuter biti koriscen za igranje i za kompresiju DivX filmova.

Hvala Vam na odgovorima.

Sempron 2800+ radi na 2GHz, a XP 2800+ na 2,25GHz tako da je ovaj drugi definitivno bolji izbor ako razlika u cenama nije ogromna (inace u oba slucaja je FSB 333). Inace moja preporuka je stari dobri Barton 2500+ ili jos bolje polovni, otkljucani Barton koji bi mogao da ide na 2.1-2.2GHz pri FSB 400. Siguran sam da bi te kostao manje nego nov XP 2800+.

Poslednja izmena:
Rekose da sempron brze radi bas kompresiju ako se ja dobro secam... ne znam gde sam to tacno citao... uglavnom trebali bi svi procesori da ti rade na ploci, samo updatuj bios PRE bilo kakve operacije... takodje podrzavam predlog za 2500+, pouzdan i siguran, a jeftin |]

Ma procesor me kosta 0 eura. Radio sam ispravku neke aplikacije za firmu koja se bavim prodajom rcunara, pa smo se dogovorili da mi plate procesorom. O tome se radi. Dakle ja stvarno neznam sta da uzmem. Ponovicu jos jednom mene procesor kosta 0 Eura. Tako da me samo interesuje sta je bolji potez. Taj Barton ili 2800+ u Sempron ili XP varijanti.

Petar_Pan je napisao(la):
Ma procesor me kosta 0 eura. Radio sam ispravku neke aplikacije za firmu koja se bavim prodajom rcunara, pa smo se dogovorili da mi plate procesorom. O tome se radi. Dakle ja stvarno neznam sta da uzmem. Ponovicu jos jednom mene procesor kosta 0 Eura. Tako da me samo interesuje sta je bolji potez. Taj Barton ili 2800+ u Sempron ili XP varijanti.
Firma koja se bavi prodajom racunara sigurno ima nekoliko probanih i probranih primeraka procesora. Ne znam sta si radio za tu firmu i koliko taj rad vredi pa ako je nezahvalno da im trazis Bartona 3200+ onda im trazi da ti daju Bartona 2500+ koji je otkljucan i moze da radi kao 3200+ pri nekom normalnom (pozeljno default) naponu. Takodje imaj na umu da Barton 2500+ kosta 70-80e, a 3200+ dva do tri puta vise.

Poslednja izmena:
Aha znaci definiticvno otpadaju Sempron i XP! Tako cu i da uradim kako kazete! pa otprilike ono sto sam ja radio cenim na nekih 150 eura.

Da pojurim onda taj barton 3200+ ? A ako ne onda 2500+ ?

Ma, izmi 2500, skoro svaki radi na 3200(70e), a onda uzmi jos nesto ako ti dodju 150e. Prosto mislim da je bahacenje uzimati 3200. Sto se semprona , pa ja pravo da ti kazem mislim da je skroz isto kao i barton, bar ovaj sempron sto ide u socket A podnozje, samo ga preimenovali.

Sad se muci kad nisi trazio OBA :)
Uzmi XP3200+ koji provereno moze da radi k a o XP3200+ :) :) :)

I da tako potrosi sve pare? daaa, moze da uzme dva 2500+ za te pare. Za ostatak para moze da uzme jos 512 rama ili neki HDD, ili DVD rezac ili, ajde budite mastoviti

LazaNS je napisao(la):
Ma, izmi 2500, skoro svaki radi na 3200(70e), a onda uzmi jos nesto ako ti dodju 150e. Prosto mislim da je bahacenje uzimati 3200. Sto se semprona , pa ja pravo da ti kazem mislim da je skroz isto kao i barton, bar ovaj sempron sto ide u socket A podnozje, samo ga preimenovali.
Sempron koji ide u soket A je isti kao XP (tj. TB), a ne kao Barton jer ima 256KB kesa za razliku od Bartona koji ima 512KB. Razlika izmedju Semprona i TB-a je sto pri istim oznakama, Sempron radi na nizem taktu jer je on pandan Intelovom Celeron D procesoru.
To da skoro svaki 2500+ radi kao 3200+ je diskutabilno i zavisi od mnogo faktora, pogotovo na NF7S koji ume da bude strasno probirljiv tj. zavisi od primerka ploce (npr. ja sam sa mojom NF7S imao veoma losa iskustva bas sa tim 2500+ Bartonima). Inace slazem se da je preterano uzimati 3200+, ali ako oni njemu nude samo procesor bez nekih dodatnih novcanih/robnih kompenzacija onda zasto ne uzeti 3200+? Ako moze kombinacia procesor + dodatni kesh/roba u zavisnosti od vrednosti izabranog procesora, onda se slazem da je 2500 + jos nesto bolja opcija (ali ako se vec uzima 2500+ onda neka se trazi dobar primerak ako za to postoji mogucnost, a siguran sam da postoji).

Pa ako postoji to je onda mac sa dve ostrice, rizikujes da kada se pojavis sa reklamacijom procesora jednog dana da ti kazu, a ne ti si trazio dobar primerak, ti si to OC-ovao i samim tim tebi ne vazi garancija.

A on im kaze, ne ja nisam to klokovao vec je sve vreme radio na def. vrednostima. I sta onda? :)
Ako procesor nije spaljen niko ne moze da mu ne uvazi garanciju.

Ma, znam ali priznaces da je malo to glupa situacija trazio si im overclock-abilan procesor i posle tri meseca ga vracas (zato sto si ga ubio ko zeca) :D

Ma nemam nameru ja da OC-ujem to. Komp ide bratu na poklon. On se ponekad igra i divlja sa DivX filmovima. Meni dakle preostaje da uzmem Bartona 2500+. Tako cu i da uradim danas, a za ostatak para uzimam malo memorije. U svakom slucaju hvala puno na savetima. Prijatan dan i jos jedared hvala!

Zanima me nesto. Recimo da uporedjujete Sempron, obican tbb XP i Barton (npr. zakljucani) - i da sva tri procesora rade na 166 (333), i na recimo istom kloku 2GHz, dakle nista vise od toga.
Koliko ja shvatam bitna razlika je u dodatnih 256Kb bartonovog kesa. U kojim poslovima se oseti prednost bartona (odnosno dodatnog kesa), ili nekog drugog procesora?

Hvala

Setio sam se zasto rekoh da je sempron i barton isto. Davno sam negde video da sempron ima Thorton jezgro, odnosno osakaceni barton(iskljuceno256Kb), e sad na Thortonu je to moglo da se uskljuci prespjanjem kontakata, a dal na sempronu to radi, ne znam. Jel znate vi nekog da je spalio procesor? To bi trebalo da je tesko ostvariti jer Athlon ima termalnu diodu koja ga gasi na 85 stepeni, pa ja sam jednom slucajno upalio komp bez kulera, zacula se naka cudna muzika iz kucista, i ugasi se.
Tih dodatnih 256Kb, kazu da znaci za Doom.

Da ponovimo:

PR oznake na sempron procesorima se uporedjuju iskljucivo sa Celeron 4 procesorima,

PR oznake na Thoroughbred i Barton procesorima se uporedjuju iskljucivo sa P4 procesorima.

Nikakva mesanja izmedju ovih grupa nisu moguca.

Poslednja izmena:
Vuce slazem se sa tobom i naravno sto se tice cijene-perfomanse uzimaj Barton 2500 ;)
Pozdrav...

Vuk je napisao(la):
Da ponovimo:

PR oznake na Thoroughbred i Barton procesorima se uporedjuju iskljucivo sa P4 procesorima.

Izgleda da cemo morati opet da ponovimo, jer je ovo (sto je Vuk napisao) netacna informacija i siroko prihvacena predrasuda.

Dakle, PR oznake AthlonXP procesora su (kako je to amd naveo u jednom od svojih dokumenata) zasnovane na rating-u Athlona 1.4MHz sa Thunderbird (ne thorughbred) jezgrom. Sto znaci da npr. AthlonXP 2000+ ima nesto vece (prema tvrdjenju amd-a) performanse nego one koje bi imao thunderbird kada bi radio na 2GHz.

Druga je prica to da marketinski timovi potenciraju da je jedna linija procesora
koncipirana (prema ceni i performansama) da bude konkurent nekoj liniji prosesora konkurentskog Intela. Jednostavno ove dve stvari ne treba mesati.

Treca prica je to da su performanse nekog mikroprocesora vrlo diskutabilna stvar, u zavisnosti koja se njegova "mogucnost" meri.

Za sempron procesore nisam nigde saznao na koji nacin im je dodeljen PR ali imajuci u vidu da su se u slucaju athlonaXP poredili "sami sa sobom" vrlo je verovatno da je i kod semprona tako. Opet, druga je prica to sto na amd sajtu pored nekih izmerenih performansi sempron procesora stoje i izmerene performanse celerona i sto su oni medjusobno neki cenovni/brzinski konkurenti - medjutim nigde decidirano ne stoji da je njihov PR zasnovan na rating-u intelovih celerona, (odnosno megahertzima celerona npr.).

Dakle, Athloni su proizvedeni i prodavani (a moze i da se kaze uporedjivani) kao konkurecija p4, dok bi za semprone verovatno moglo da se tvrdi (pogotovu sto ih amd na svom sajtu poredi u testovima) da su konkurencija celeronima.

Ali, PR amdovih (athlonXP) procesora nije vezan za performanse koje imaju intelovi procesori na kloku cifre athlonXP-ovog PR-a , nego za za performanse koji bi imao Athlon thundebird, kada bi radio na onoliko MHz koliko pokazuje PR cifra athlonxp procesora.

A, komplet zbrka?

Pa jeste, ukoliko pokusavate da "prosecnu brzinu" nekog procesora dozivljavate kroz broj MHz na kojem taj procesor ili njegova konkurencija radi.

Mislim, za one kojima ni posle ovoga nije bas sasvim jasno kako da biraju procesor: Zaj**i MHz i PR intela i amd-a, nego gledaj (u testovima) kojom se brzinom (za odredjenu cenu) zavrsava posao za koji ti treba racunar.

Dimenzija u kojoj zivimo je vreme, ne megahertzi - uprkos povremenim egzemplarima sa benchmarka.

Btw, bicu vrlo zahvalan ako mi neko odgovori na moje pitanje iz prethodnog posta - dakle, u kojim aplikacijama bi mogla da se ocekuje bitna razlika izmedju athlonaxp i bartona ( i npr. semprona) koji rade na npr. 12.5x166.

Hvala, vrlo!

Poslednja izmena:
A inace, sustinski gledano Vuk je u pravu, k`o ne bi da razbija mnogo glavu o PR-u, megahertzima i ostale "filozofije", nego bi za svoje novce da kupi racunar bez mnogo prose*avanja - bira izmedju bartona i p4 ako ima vise para, i semprona i celerona ako ima manje para. Bar to tako smisljaju, nude i po tome obaraju cene starih i prave nove procesore ovi iz AMD-a i Intel-a.

Nazad
Vrh Dno