Šta je novo?

Sempron 3000+ AM2 Vs. Celeron D 347

Psoglavi

Slavan
Učlanjen(a)
19.09.2006
Poena
319
Pomazem prijatelju,prijateljski, da sklopi racunar.

Oko memorije(2x1GB DDR2),HD-a(250GB SATA2),i Graficke(7600GT),nema dileme,tu je odluka pala.
I ostaje nekih 220-230EUR,koji bi se potrosili na CPU,MB i napajanje...

Vec je bilo takoreci odluceno da se uzme AM2 platforma sa Sempronom 3000+,256kb L2 cache,medjutim,pojavili su se novi Celeroni D,narocito mi je privukao paznju Celeron D 347 (3.06 GHz) 512kb L2 cache LGA775,EM64T,sa jezgrom Cedar Mill,sa 65 nm izradom.Narocito je primamljivo to sto se kaze da je ovaj Celeron D bez ikakvih problema radio Oc. na 4.5GHz!

Izbor Celerona povlaci i dilemu koju plocu uzeti,a da je C2D Ready(racunar ce sigurno biti upgrade-ovan za nekih godinu dana),ploca da kosta oko 120EUR.

Potrebe: igranje igrica i ostale uobicajene stvari.

Sta mislite?Hvala.

Da se jos jednom nesto razjasni,trenutni poredak je sledeci: C2D,Athlon X2,pa onda Pentium D.
A dobro poznata stvar je da su Semproni i Celeroni u stvari osiromaseni Athloni i Pentiuimi,pa i to valjda vodi ka nekom zakljucku.
Za one koje jos nisu procitali nesto na temu uporednih testova Intel Vs. AMD evo linka http://www.sk.co.yu/2006/09/sktd01.html

Zakljucak je da Pentium D,ne vredi para za koje se prodaje i kraj!

Bitna stvar koja je zapoceta ovom temom je: Da li je 65nm Celeron D ,sa novim jezgrom Cedar Mill,donekle bolje resenje od po ceni slicnog 90nm Semprona?
Ja sam uzeo Celerona D 347,za koga sam se i interesovao sa pocetka ove price,nisam nesto bio u prilici da visim kod ortaka za koga je uzet komp,tako da i nisam poterao nikakve testove,ali generalni zakljucak kada se uporede ova dva "sirotana" od procesora je da mi se cini ukoliko i postoji neka minimalna razlika,da je na strani Celerona,i to najvis zbog cinjenice da se sa njega moze skociti na C2D.
Iako se svrstavam medju ljubitelje AMD-a,mislim da je Intel i na proizvodnj jeftinih procesora lupio "rampu" AMD-u,na zalost.

Poslednja izmena:
Mozda je Celeron bolje resenje samo ako prelazis na C2D, u suprotno Sempron je bolji i mnogo "ziviji" processor u radu. Kad sam prvi put radio na C2D prvo sta sam pomislio je "jao koja brzina, takvo nesto sam osetio samo na AMD-u". Jednostavno za mene AMD pruza vise veselja i tacka. Kad padne c2d na oko 100 eura odnak cemo drugacije razmisljati.

Posto sam se odlucio za intel platformu i to biostar 965pt i celeron 3,2 352+(512kesha), odmah sam ga oc na 4,0 ghz i opalio superpi 1m i dobio ~36,8.Nisam stigao da ga klokujem vise(a valjda moze jos podosta da ide,jer mu nisam ama bas nista dirao u biosu,samo promenio fsb,voltaze nisam ni pipnuo) . Na default frekvenciji daje oko 45 sekundi.Cim odradim neki novi oc pisem rezultate , za sada vise sam nego zadovoljan.Inace imam u kompu 1 modul transcend 667 1gb.Nadam se da sam malo pomogao.

Shta?!?!!!? Nisam dobro cuo??

Imao sam Semprona S754 2800+ koga sam drzao na 2.5GHz i sada imam Pentum D 531 3GHz, znam o cemu pricam, P4 je na 3GHz u igricama brz koliko i sempron na 2.4Ghz tu su negde jednaki i to samo sa jednom memorijom kada dokupim jos jednu razlika ce biti bar 10% a jos kada P4 stavim na 3.8GHz ipak je to 20-30% brze i to sam testirao sa gainward 7300GT DDR3 karticom sa nekim X850 ili 7800/7900 razlika bi sigurno bila jos veca...

Pentium D jeste da je skuplji od Semprona 2800+ koji kosta 40E (i za te pare stvarno super kopovina) i kosta oko 70E, mislim da to nije mnogo obzirom da je pre samo 1.5g bio 3x skuplji...

Poslednja izmena:
Posto sam se odlucio za intel platformu i to biostar 965pt i celeron 3,2 352+(512kesha), odmah sam ga oc na 4,0 ghz i opalio superpi 1m i dobio ~36,8.Nisam stigao da ga klokujem vise(a valjda moze jos podosta da ide,jer mu nisam ama bas nista dirao u biosu,samo promenio fsb,voltaze nisam ni pipnuo) . Na default frekvenciji daje oko 45 sekundi.Cim odradim neki novi oc pisem rezultate , za sada vise sam nego zadovoljan.Inace imam u kompu 1 modul transcend 667 1gb.Nadam se da sam malo pomogao.
Ja sam imao 2 komada tog Transcenda. Savrseno je radio na AM2 na 800, a na Biostar 965PT ni da cuje ni na 533. Sad sam mejao za Kingston DDR667, ali pazi cuda, isti cipovi kao na Transcentu ddr667, "kopao" sam po netu!!! Kad se nisam slogirao! Prica, pa skoro ista, radi max na 533 uz rucno setovanje 5-5-5-15. Na 667 brlja uvek, bez obzira sta ja posesio u BIOS-u. J*beni Infineon. Lepo ima Kingston i sa Elpida cipovima, ali jok, to nasi "distributeri" nece da uvoze jer je verovatno skuplja 2eura po modulu.... a ti rade provereno na 900Mhz. Da ne zaboravim, radi Kingmax ddr667 na 667, 4-4-4-12 onako od sale, a 800, pa bilo bi malo mnogo za cel na 4.8GHz, zar ne? Skroz sam popizdio, ima da menjam ovaj dzank za Kingmax DDR800, pa da vidim da nece sa C2D da istera tih 800MHz! Ko ima Biostar plocu 965PT neka izbegava Infineon cipove na memorijama!!!!!
Posle svega moj zakljcak je da su Transcend i Kingston "s*pcine" od firmi. Vec sam imao jednom Kingston HiperX ddr370 (pre 3-4 godine), pa sa 8RDA+ nije htela na 400 ma sta ja radio, a posle (jedno 3 meseca, kad sam ih prodao budzasto) sve moguce dzank memorije su radile 420! Transcend ni flash memoriju (MMC) ne ume da napravi, a da nema bedaka (brljanja). Imam ja jedan MMC512MB i drugar jedan 128 i jedan 256 i svi "brljaju" na 2-3 mesta. Te dve firme su kod mene zavrsile, isto kao i MSI (3 njihove ploce, 3 govn*ta).
Morao sam da dam sebi oduska ;)

Poslednja izmena:
Opalio sam najnoviji bios na biostaru-u 965pt i opet transcend memorija 667 nece preko 730-740, makar digao voltazu i na 2.2, bas steta a tripujem da celeron 352 3,2ghz moze da ide ko zna koliko,ali dzabe kad me memorija kolje.Moracu memoriju da menjam za neku 800-tku.

nije stvar samo u tome kako je memorija deklarisana... recimo, moja mem je deklarisana kao 667 ali se klokuje na 940 na 2.2V, a kupljena je kao najjeftinija u tom trenutku (i stvarnoje neko noname djubre koje odlicno radi).

moze da se desi da neka relativno skupa memorija nece bas da 'legne' kao neka jeftinija. procitaj onu temu o biostaru, negde na drugoj/trecoj strani ces videti opise ko ima kakvu memoriju i dokle se cija klokuje. tvoj transcend ces lako da prodas ;)

LowRadiation, ma na tom tvom samsungu su sigurno neki ludi chipovi ;)

izgleda da jesu, cipovi su samsungovi, marka memorije je hiviewell (nikad cuo), bios je ocitava kao TSeg, cpu-z i everest kazu noname :S: :d

da ironija bude veca, nije nemoguce da memara moze da ide i preko 500, ali mislim da procesor ne moze da pregura vise zbog cpu wall-a, masina mi se smrzava veoma blizu 3.5GHz.

izgleda da jesu, cipovi su samsungovi, marka memorije je hiviewell (nikad cuo), bios je ocitava kao TSeg, cpu-z i everest kazu noname :S: :d

da ironija bude veca, nije nemoguce da memara moze da ide i preko 500, ali mislim da procesor ne moze da pregura vise zbog cpu wall-a, masina mi se smrzava veoma blizu 3.5GHz.

Spusti mnozilac, mozda pomogne. Ako ima FSB wall, ne verujem da je na manje od 500MHz ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno