Šta je novo?

Sempron 2800+ DFI NF4-4X

BaDMaD

Čuven
Učlanjen(a)
30.03.2002
Poena
609
Juce mi je stigla nova masina pa rekoh da se malo igramo: Sempron 2800+
DFI NF4-4x Infinity, PQI 2x256, Chieftec Dragon 350w.

Trebaju mi vasi saveti da vidim da li gresim nesto...Trenutno masina radi stabilno jedino na FSB 270, HT 2x, Default napon procesora...Cim dignem na 275, windows se butuje ali je nestabilan, na 280 pri startupu mi izbacuje NVIDIA RAID IDE ROM, i tu pokusava nesto da detektuje i tako doveka..:)
Dizao sam i napon na 1,45 i 1,5v ali i dalje isto...Da li da dizem jos napon ili je mozda napajanje slabo?

A vezano za memoriju, jos uvek nisam pokusavao da je klokujem ali na fsb 270 smanjim je na 133 i tako radi, a da bih to namestio u biosu moram da izaberem Manual, smanjim brzinu rama na 133 i onda vratim na Auto da bi se masina digla, u suprotnom izbacuje mi NVIDIA RAID IDE ROM?
Gresim negde or what? Hvala u svakom slucaju :)

A sto ti je HT mnozilac 2x kad za taj fsb mozes slobodno da ga stavish na 3x. Nesto tu kod tebe nije u redu, ta kombinacija bi trebalo da radi na 8*320 ili vise bez problema i bez velikog podizanja napona. Ajd probaj ovako: HT 3x, 8*300, memoriju podesi na 133 (trebalo bi da radi efektivno na [email protected](8)), AGP zakljucaj na 66 MHz, PCI na 33, napon procesora podigni za 0.05 ili 0.1V.

eatmyshorts je napisao(la):
... AGP zakljucaj na 66 MHz, ...
Mislis PCI-E na 100 :smoke:

@BaDMaD
1. Update-uj bios,
2. Procitaj Miskov guide, a posebno obrati paznju na tacku 4,
3. Probaj sa jednim mem. modulom.

Poz.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Problem je bio do latencija memorije, tako da sam to resio. Stigao sam do sledecih podesavanja: FSB 315, HTT 2X, Cpu U=1,450, Memorija: DDR 133- 210 Mhz, Latencija: 2,5-3-3-7-1T, DDR U=2,7V(Ploca overvoltuje pa je 2,77v pravi napon). Testirano S&M,Prime95,GM,Memtest86+,OCCT...Probacu sa HTT 3x, i da li bih trebao da pokusam da dignem jos frekvenciju memorije i da spustim latencije memorije, ili da ostavim ovako? Pozdrav

Sto se HTT tice to opusteno stavi na 3x a za memoriju tesko da ces moci da dignes na 166 jer bi ti onda bila na 252MHz sto sumnjam da taj PQI moze da izgura ali probaj, sve zavisi od modula. Trebalo bi da taj procesor moze jos malo da se pogura bar do 2,6GHz@325X8.

HTT sam stavio i radi opusteno...Memoriju sam digao na 150, i vratio latencije na 2,5-4-4-8-1T i prosao je GM i MemTest+, da li da drzim na 150 sa tim latencijama ili da vratim na 133 i 2,5-3-3-7-1T...Procesor moze jos dosta ali za svakodnevni rad ga drzim na ovoj frekvenciji, za sad mislim da mi je dovoljno ;)

da li da drzim na 150 sa tim latencijama ili da vratim na 133 i 2,5-3-3-7-1T

Pa najbolje je da izmerish :) Pokreni malo Everest, malo Sandru, malo 3D markove...Pa na kraju vidi sta je brze.

Poslednja izmena:
Koliko bi od prilike trebala da ide HyperX (3200 BH-5) na istoj masini? Trenutno je podesheno: HTT: 3x, FSB: 300, Mem:150 (2.5-3-3-7 1T).

@BaDMaD
1. Update-uj bios,
2. Procitaj Miskov guide, a posebno obrati paznju na tacku 4,
3. Probaj sa jednim mem. modulom.

Imam sledece:
Sempron 2800+, DFI NF4-4x Infinity, Geil 1x512, LC 550w.
Updateovao sam BIOS i procitao sam sve sto sam nasao o OC ove ploce i CPU, i probao da uradim onako kako je Misko napisao. Sve lepo ide, ali....
Gubim konekciju cim vrednost za PCI predje 34 (imam PCI Wireless)
Kako u Clock Genu "zakucati" vrednost 33 za PCI, kao sto je "zakucana" vrednost od 100 za PCI-E ?

A mozda nebi bilo lose ako bi neko od vas, starih vukova u OC, nakacio ovde nekoliko slicica za osnovnim podesavanjima u BIOS-u, za nas amatere.....
Broj glupih pitanja kao ovo moje bi sigurno bio manji u tom slucaju :D

Samo da dodam, ovo je najvise sto sam postigao u Clock genu, a da mi konekcija jos uvek postoji.
Naravno, bez ikakvih podesavanja u BIOSU, za sta bi mi svaka pomoc ili "nacrtano" uputstvo dobro doslo :banana:

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    47.7 KB · Pregleda: 74
  • 2.jpg
    2.jpg
    34.2 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
Vrh Dno